Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 75

Wątek: lekarze nie znają wielorazówek

Chustomanka
    Miejscowość
    Kaszuby

Domyślnie

A ja wam powiem coś, co was pewnie zadziwi - używam peluch po mnie i po siostrze
    Mama wszystko zachowała i mi przekazała - bieluteńkie , w stanie idealnym. Jak ona to prala - zielonego pojęcia nie mam, dwójkę dzieci na tym wychowała. Mam tetrę grubaśną, i z flanelki - wszystko z lat 70-tych. REWELACJA. W sumie 30 sztuk, dokupiłam sobie 15 sztuk nowej i jest super.

dokebu
    Guest

Domyślnie

Każdy używa tego co lubi, ale ja np. nie wyobrażam sobie suszenia tetry w bloku przy takiej pogodzie jak mam tu dziś leje od rana, a mi nawet rzeczy męża nie mają gdzie wyschnąć. Dlatego pewnie niektóre mamy nawet nie porywają się na wielo, jak ja w tamtym roku suszyłam ubranka w zimie w mieszkaniu, (młodemu ulewało się nawet 7-10 razy dziennie) to w powietrzu było strasznie czuć wilgocią a latem na ścianach wyszedł grzyb, tak sobie go wyhodowałam

Chustomanka
    Miejscowość
    Kaszuby

Domyślnie

No to fakt, ja mam bajabongo bo pralnię i suszarnię w piwnicy mamy

a ja i tak z lenistwa do suszarki bębnowej wszystko wrzucam

dokebu
    Guest

Domyślnie

Jak już będę się przeprowadzać do własnego mieszkanka, to zakupię sobie pralko-suszarkę i będę miała troszkę lżej a piwnica to bardzo dobra sprawa, zazdroszczę

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylvetta Zobacz posta
    Mi kiedys pediatra doradziała , zeby między formoanke a otulacz wsadzić jakąs folie, bo to szkoda takich gatek!!!!!

A dlaczego lepsze od pampersa???
    NIC nie cuchnie jak zasikany pampers.... NIC!
    ee, no obqupkany pampers gorzej cuchnie
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

A mnie żaden lekarz nie zapytał o wielo raz tylko pani doktor spojrzała i powiedziała: "Pani zdejmie to coś z pupy dziecka" (autentyk!!!). Widziałam, ze się dziwią i nie wiedzą o co chodzi, ale chyba honor lekarski nie pozwolił im się do tego przyznać za to ze dwie pielęgniarki spytały i nawet prosiły o jakieś ulotki, bo ludzie nie wiedzą...
    A co do wątku pobocznego tzn. dlaczego wielo - to ja zawsze mówię najpierw, ze zdrowie. Mój starszy miał ciągłe problemy z moczem i bynajmniej nie od za rzadkiego zmieniania pampersa, a od czasu przestawienia na wielo- ani śladu.

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

a mi lekarka powiedziała zeby na wkład (miałam flipa) dac folie bo te majtki odparzą małą. na koniec skwitowała: "czego to juz nie wymyślą dla tych dzieci..."

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

To folia nie odparzy? Bez sensu, nie rozumiem...

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

no własnie ja tez nie rozumiem

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Przetestowałam wiele pieluch..i co..i niezmiennie po domu Mała śmiga w tetrze (samej zapiętej na snapi i podkoszulku) albo w wełnianych gaciach i..tetrze..
    Komu by się chciało bawić w tetrę? Mnie Mieszkam na 45m2 i jeszcze pies(liczę jako postać zajmująca przestrzeń)
    Tetra jest szybkoschnąca, tania, wygodna..nie wiem czemu ludzie tak się straszą tą tetrą

Moja przyjaciółka serdeczna, właśnie robi specjalizację z interny(lek rodzinny) I początkowo zniewolona przez przedłużającą się kolkę, nawet nie myślała o wielo- choć u mnie widziała. I przyszedł ten dzień- zadzwoniła - z gotowym wirtualnym zestawem i zapytała co sądzę. I teraz jest takim maniakiem- chyba gorsza niż ja, bo nadrabia 6mc Tak więc w KR będziemy mieć świetną lekarkę stosująca i chusty i wielo ( i cycającą do oporu) Jest nadzieja!
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

U nas lekarka (młodziutka, chyba świeżo po studiach) też się zdziwiła, powiedziała, że takiej pieluszki jeszcze nie widziała. Ale sympatycznie się uśmiechnęła .
    A teraz czasem chodzę na znajomą szkołę rodzenia i pokazuję pieluchy synka. Mam nadzieję, że ktoś się skusi, a jak nie to przynajmniej usłyszą, że coś takiego w ogóle istnieje.

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

mam znajomą lekarkę, dopiero się specjalizuje z pediatrii, swoich dzieci jeszcze nie ma, ale chusty uważa za świetne, wielo również. Były z nią audycje, wywiady w radiu
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Domyślnie

u mnie lekarka też nie wiedziała o co chodzi i chyba to ją wkurzyło więc zaczęła mnie atakować że przegrzewam dziecko!!! (miała flanelową formowankę) i oczywiście poradziła żeby stosować pampersy... nawet nie chciało mi się tłumaczyć i kłócić z nią bo to pierwsza wizyta była, ale jak mnie znów wkurzy to zmienię lekarza

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

echhh mi lekarka mówi że w wełnie to małej na pewno gorąco, jest spocona i pewnie dlatego taka niespokojna (ostatnio sporo płacze i nie chce jeść) i wogóle to za grubo ubieram dziecko (miała cieniutką sukienke, tetre i wełniaka) wiec nie rozumiem
    jakaś jest anty wielo. wmawia mi że "jeżeli tak bardzo chce używać wielorazówek to żebym zakładała tetre i w środek dała cerate ręce opadaja
    zadne argumenty ja nie przekonują że wełniak przewiewny, że naturalny, zdrowy. dla niej jest gruby i ciepły i przegrzewam dziecko
    łoooo matko jak mnie ta baba dzisiaj wkurzyła
    mało tego, przez przypadek usłyszałam jak mówi do innych rodziców, że byli u niej tacy, co wełne dziecku założyli w taki upał i przegrzewają dziecko i dziwią się że marudzi

tak na marginesie to okazało sie że Majcia ma bardzo słabą hemoglobinę i stąd niechęć do jedzenia i ciągly placz

kurna nie dość że sie nie zna to jeszcze obgaduje za plecami, grrr, ale sie zezłościłam

Domyślnie

a nasza pediatra zapytała gdzie wielo mozna kupic to by innym rodzicom poleciła bo uwaza, ze to bardziej naturalne i fizjologiczne w odroznienieu od pampersów ktore mamy najczesciej za rzadko zmieniaja !
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

No to teraz zazdroscie mój lekarz na widok kieszonki powiedział : good old cloth nappy

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasnie Pani :) Zobacz posta
    No to teraz zazdroscie mój lekarz na widok kieszonki powiedział : good old cloth nappy
    ja w Krakowie poszlam z f. do pediatry - znajomej, to fakt - i uslyszalam - na karmienie piersia - "i bardzo dobrze" (f. mial dobrze ponad rok). a na wielo "zeby to sie innym mamom tak chcialo - bo co my naszym wnukom oprocz smieci zostawimy..." ale to taka lekarka starej daty, m.in. przeciwna antybiotykom na wszystko czy szczepieniu na wsyzstko, jak leci kazdego dziecka. szkoda, ze takich ze swieca szukac trzeba...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka

Domyślnie

A moja lekarka pieluchy takowe zna
    Kazała swojej córce pakować dziecko w tetrę, więc córa zrobiła to samo co i ja. Ja w ciąży się zastanawiałam kto i jak sobie radzi z tetrą i tak wpadłam na pieluchy wielo inne niż tetra. Być może jest nas więcej;-D

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Jak byłam trochę czasu już temu na szczepieniu u naszej pani pediatry, to zainteresowała się pieluszką wielorazową na pupie i wypytywała szczegółowo. A że miałam 2 zapasowe, to jej pokazałam i oglądała z błyskiem w oczach. Na koniec powiedziała, żeby plakaty i ulotki przynieść do przychodni.

Jak Franek był w brzuszku, to obiło mi się o uszy o tym, że chłopca dobrze popieluchowac trochę w tetrze ze względu na przegrzanie jąderek. Postukałam się wtedy po głowie na myśl o używaniu tetry. Ludzie w większości tetrę źle kojarzą i koniec. Myślę, że nie ma co na starcie pieluchowania wielorazowego przekonywać i wymieniać zalet tetry. To przyjdzie z czasem, jak się człowiek wciągnie. Ja trafiłam na wielorazówki dzięki chuście. Jak wpadłam na chusty nie pamiętam.

Już kiedyś o tym pisałam. Wielorazówki dopiero co do nas dotarły. Dwa, czy trzy lata to za mało, żeby WSZYSCY o tym wiedzieli i trąbili dookoła. Małymi krokami i pocztą pantoflową wielorazówki trafią do ogólnej świadomości większości ludzi. Jeszcze trochę i pojawią się polskie firmy pieluszkowe, a pieluszki ogólnie dostępne nawet na półkach sklepowych. Ale na to potrzeba czasu.Także zakochani w wielorazówkach nie chowajcie się, tylko mówcie o nich! To dzięki nam wielorazówki, których nasze dzieci używają, podbiją serca wielu polskich rodziców.

Cytat Zamieszczone przez GoDo Zobacz posta
    Mam tetrę grubaśną, i z flanelki - wszystko z lat 70-tych. REWELACJA. W sumie 30 sztuk.
    Oj zazdroszczę tej tetry pokoleniowej. Bardzo fajny spadek, nie pogardziłabym takim. Ja mam tetrę tylko po mojej córce.
    I jeszcze zbieram różne pamiątki dla dzieci. Mam na przykład koszulki z obu porodów. A jak się Fran odpieluchuje, to nie wiem, czy kilka ulubionych pieluszek nie wpadnie do pudła Frankowego na pamiątkę.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 19-07-2010 o 00:57
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustofanka Awatar jul-kaa
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Także zakochani w wielorazówkach nie chowajcie się, tylko mówcie o nich! To dzięki nam wielorazówki, których nasze dzieci używają, podbiją serca wielu polskich rodziców.
    Właśnie - gdzieś czytałam o reakcjach ludzi na wielo - niezbyt przychylnych. Ja pokazuje "takie fajne pieluszki" wszystkim swoim znajomym, którzy się w okolicy pojawią. Mąż opowiada w pracy. I nie wiem, czy mamy takich taktownych czy raczej rozsądnych znajomych, ale wielo podobają się wszystkim! Ciężarną koleżankę już przekonałam - sama będzie szyć (ona z tych, co marynarkę uszyć potrafią), inni znajomi dzieciaci też by chcieli zacząć. Niedzieciatym się podoba i: "jak będę miał dzieci, to tylko w czymś takim je będę chować".
    Warto mówić o takich rzeczach - do chust już też ileś osób przekonaliśmy

Uprawnienia umieszczania postów