Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 75

Wątek: lekarze nie znają wielorazówek

Mieszany widok

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie lekarze nie znają wielorazówek

jesteśmy od 7 dni w szpitalu, przewinęło się tu kilkoro lekarzy (pani dr przyjmująca nas na IP, zespół lekarzy w dzień powszedni - jakieś 4 osoby, lekarz dyżurny w weekend) i wszyscy jak jeden mąż przy badaniu widząc "gatki" pyta: "a co to takiego?", a jak wyjaśniam to mówią że to bardzo fajne, nowoczesne, sprytne itp. jedna pani dr nawet spytała gdzie takie coś kupić, bo ona coś takiego dla swojego dziecka by chciała

heh, ale jesteśmy nowoczesne....
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Chustoholiczka Awatar Tuja

Domyślnie

ja też raz od lekarza usłyszałam, że to jakieś nowoczesne majtki

Chusteryczka Awatar uma

Domyślnie

ja powiedziałam koleżance, że jak będę miała trzecie dziecko, to wielorazówki tylko, to najpierw mnie wyśmiała, a ostatnio coś bąkała że ona chyba tez...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverendingstory Zobacz posta
    jesteśmy od 7 dni w szpitalu, przewinęło się tu kilkoro lekarzy (pani dr przyjmująca nas na IP, zespół lekarzy w dzień powszedni - jakieś 4 osoby, lekarz dyżurny w weekend) i wszyscy jak jeden mąż przy badaniu widząc "gatki" pyta: "a co to takiego?", a jak wyjaśniam to mówią że to bardzo fajne, nowoczesne, sprytne itp. jedna pani dr nawet spytała gdzie takie coś kupić, bo ona coś takiego dla swojego dziecka by chciała

heh, ale jesteśmy nowoczesne....
    A ja ostatnio w tym samym temacie usłyszałam od kolegi, że jestem zacofana, że się uwsteczniam i na argument o kosztach odpowiedź, że "sobie nie kupisz a dziecku tak" (co do ostatniego się zgadzam, tylko, że zamiast pampersów, wolę kupić maluchowi coś innego) Aż poczerwieniałam ze złości, nie mam siły tłumaczyć dlaczego wielo a nie pampki. Zamknęłam się w sobie i już wcale nikomu o tym nie mówię... no chyba, że sam dopytuje, ale z zaciekawieniem a nie ironią i politowaniem.
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Domyślnie

ja się ciesze z tej metody bo jest fajna. chodz też sprzedaje młodym mamom ten sposób ale pampersy ich zdaniem są wygodniejsze.

Chustofanka

Domyślnie

Kiedy Jaś leżał po wymiotach 3 dni w szpitalu też wszyscy wypytywali co to takiego. Problem mały się pojawia z przechowywaniem. Ja trzymałam w worku foliowym z olejkiem herbacianym w szafce i codziennie wywoziłam.

dokebu
    Guest

Domyślnie

My dopiero zaczynamy z wielo, ale jak miałam możliwość porozmawiania z kimś na ich temat, to albo byłam wyśmiewana, albo jak to ujęła koleżanka "no to trzeba przecież częściej zmieniać niż pampersy, no i to niewygodne, bo ona zmienia pampki 4 razy dziennie", ręce opadają!
    Chociaż i tak nikt mi nie wybije z głowy wielorazówek, bo ja odkąd je poznałam to jestem ich fanką
    P.S. A nasza pani dr jak zapytałam co myśli o wielorazówkach, bo to taka "oczywiście oczytana i doświadczona pani pediatra", to powiedziała, że z tetrą by się nie męczyła, nawet nie wiedziała, że nie chodziło mi o pieluchy tetrowe, po prostu bez komentarza!

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Nasza pani pediatra na wizycie domowej u mojego synka noworodka "oo jakie pieluszki, nie widziałam takich; fajne".
    Ale nie dopytywała o szczegóły. Odpowiedziałam jej tylko, że nie używamy jednorazowych.
    Chyba mnie wzięła trochę za dziwaczkę.

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ania mania Zobacz posta
    A ja ostatnio w tym samym temacie usłyszałam od kolegi, że jestem zacofana, że się uwsteczniam i na argument o kosztach odpowiedź, że "sobie nie kupisz a dziecku tak" (co do ostatniego się zgadzam, tylko, że zamiast pampersów, wolę kupić maluchowi coś innego) Aż poczerwieniałam ze złości, nie mam siły tłumaczyć dlaczego wielo a nie pampki. Zamknęłam się w sobie i już wcale nikomu o tym nie mówię... no chyba, że sam dopytuje, ale z zaciekawieniem a nie ironią i politowaniem.
    Ignorancja budzi lęk, a najprostszą obroną jest atak.
    Niepotrzebnie zamknęłaś się w sobie, powinnaś być dumna, że stosujesz wielo.
    Kwestia kosztów, to zysk uboczny. Najważniejsza zdrowa pupa, lepszy kontakt z dzieckiem, szybkie odpieluchowanie i ochrona środowiska.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

NIe znają - bo i skąd? Nikt dla nich pokazów nie robi...

Nawet jak raz byłam na szkole rodzenia z propagadną chustową i pokazywałam wielo tak przy okazji to się położne dziwiły...

A są jakieś ulotki o co cho z wielorazówkami? Moze by podrzucać do przychodni, szpitali i innych tego typu miejsc?
    Ja chustowe podrzucam (tzn za pozwoleniem...)
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Domyślnie

A ja spotkałam się w szkole rodzenia z wielorazówkami. Położna, prowadzi tę szkołę od końca lat 80-tych (więc młodziutka raczej nie jest i ma pokazowe Popolino Pani Zosia jeździ co rusz na jakieś sympozja, więc może to tam się o nich dowiedziała. Spotkałam też panią logopedę, która słyszała o EC od jednej mamy ... tak więc poczta pantoflowa działa i oby tak dalej
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015

Domyślnie

"Ignorancja budzi lęk, a najprostszą obroną jest atak.
    Niepotrzebnie zamknęłaś się w sobie, powinnaś być dumna, że stosujesz wielo.
    Kwestia kosztów, to zysk uboczny. Najważniejsza zdrowa pupa, lepszy kontakt z dzieckiem, szybkie odpieluchowanie i ochrona środowiska."

Chyba byłam zbyt delikatna. Ci znajomi, to rodzice trzech synów chowanych na jednorazówkach. Nikt nie lubi jak mu się mówi, że źle pielęgnował swoje dzieci, więc uznałam, że lepiej się wycofać niż wytaczać armaty typu "przegrzewanie jąderek" i trzymanie w chemii przez 2 lata, co by pewnie spowodowało ostrzejszą dyskusję. Zresztą ja teraz nie powinnam się denerwować a już po moim wyrazie twarzy mój Pancio bał się, że zaraz urodzę
    Ostatnio edytowane przez ania mania ; 18-04-2010 o 11:01
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ania mania Zobacz posta
    i na argument o kosztach odpowiedź, że "sobie nie kupisz a dziecku tak"
    no tak ale na tej samej zasadzie - można kupować super drogasne wypasne ciuchymarkowe z kolekcji beckhama np, gdzie nie płaci sie za jakośc a głównie za firmę, sper drogie zabawki, które i tak sie zaraz posuja itd...
    po co wydawac pieniądze głupio i sobie odejmować, jak mozna wydawać mądrze a zaoszczędzone- przeznaczyć no cos dobrego, albo na wyjazd dla całej rodziny np

a jak nieraz słyszę od teściowej ze ona czasem nie jadła żeby dziecku zabawkę kupić bo inne miały... a z kolei jej siostra zostawiała swoja małą w żłobku całodobowym, żeby więcej zarobić bo chciała dom pobudować..nooo proooszę
    Ostatnio edytowane przez panthera ; 18-04-2010 o 11:54
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Nam ortopeda na kontroli bioderek powiedział, że młody nie musi już być szeroko pieluchowany

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pentla Zobacz posta
    Nam ortopeda na kontroli bioderek powiedział, że młody nie musi już być szeroko pieluchowany
    buehueuee

a dzisiaj, jako że niedziela i jakoś więcej czasu pani dr miała (nefrolog bardzo dobra) to podyskutowaliśmy sobie o wielorazówkach. Co prawda dla niej wielo to były po prostu tetrowe pieluchy i jak zobaczyła dupinkę młodej w Itti Bitti to się dziwowała wielce ale dyskusja była o przyczynach zakażeń dróg moczowych, i pani dr twierdzi, że coś z tymi pampersami jest na rzeczy, bo strasznie dużo teraz tych zakażeń, że rodzice w zasikanym pampersie potrafią trzymać po kilka godzin, a to przecież inkubator dla bakterii - i stąd problemy... ja się z tym zgadzam, dopiero teraz w szpitalu zaczęłam sobie to w głowie układać. Ale problem nie jest może w samych pampkach ale w częstości zmieniania pieluchy - a pampki z reguły trzyma się na dupce dłużej, no bo w końcu 12 godzin ma wytrzymać, nie? wielorazówki po prostu trzeba często zmieniać - ale to tylko na zdrowie dzieciom wychodzi na pytanie taty dzieczynki z naszej sali (odmiedniczkowe zapalenie nerek) jak zapobiegać nawrotom choroby, pani dr stwierdziła, że najlepiej odpieluchować dziecię (ich mała ma 21 miesięcy) już im podpowiedziałam co i jak z pieluszkami wielo
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panthera Zobacz posta
    no tak ale na tej samej zasadzie - można kupować super drogasne wypasne ciuchymarkowe z kolekcji beckhama np, gdzie nie płaci sie za jakośc a głównie za firmę, sper drogie zabawki, które i tak sie zaraz posuja itd...
    po co wydawac pieniądze głupio i sobie odejmować, jak mozna wydawać mądrze a zaoszczędzone- przeznaczyć no cos dobrego, albo na wyjazd dla całej rodziny np

a jak nieraz słyszę od teściowej ze ona czasem nie jadła żeby dziecku zabawkę kupić bo inne miały... a z kolei jej siostra zostawiała swoja małą w żłobku całodobowym, żeby więcej zarobić bo chciała dom pobudować..nooo proooszę
    zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015

Chusteryczka

Domyślnie

Juz kiedys byl watek, ze 99% nie zna wielorazowek, bo nie zna i tyle. Skad maja wiedziec o wielo?? w sumie wielo nadal sie kojarza z tetraa wiedza o istnieniu wielo jest jescze trudniej dostepna niz ta o chustach.

Chustomanka
    Miejscowość
    Kaszuby

Domyślnie

Jeszcze w szkole rodzenia połozna zrobiła taaakie oczy jak jej pokazałam wielo. Koleżanki patrzą z niedowierzaniem. Żaden lekarz nie komentował.
    Dla mnie najważniejsze jest to, że jak mała ma jednorazówkę to nie sygnalizuje, że chce siku. Z tetrą zawsze.

Chustofanka Awatar Bodzia_30
    Miejscowość
    Opole/Pogórze

Domyślnie

No dobra - a teraz proszę mi szybko i czytelnie powiedzieć o co tu chodzi z tymi wielorazowymi - bo przyznam szczerze nie wiem o co chodzi. Próbowałam coś tam poczytać, ale nie wiele z tego rozumiałam, zwłaszcza gdy padały nazwy tych pieluch. Od ilości i rodzajów w głowie mi się zakręciło. Z czym to się je?? I dlaczego są lepsze od pampersów. Proszę przytoczyć mi argumenty wszystkie poza ceną i szybkim odpieluchowaniu.

Chustomanka
    Miejscowość
    Kaszuby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzia_30 Zobacz posta
    No dobra - a teraz proszę mi szybko i czytelnie powiedzieć o co tu chodzi z tymi wielorazowymi - bo przyznam szczerze nie wiem o co chodzi. Próbowałam coś tam poczytać, ale nie wiele z tego rozumiałam, zwłaszcza gdy padały nazwy tych pieluch. Od ilości i rodzajów w głowie mi się zakręciło. Z czym to się je?? I dlaczego są lepsze od pampersów. Proszę przytoczyć mi argumenty wszystkie poza ceną i szybkim odpieluchowaniu.
    poczytaj na forum dużo tego było - chociażby tutaj:
    http://www.chusty.info/forum/showthr...AZOWE-PORADNIK

Uprawnienia umieszczania postów