Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: pytania uzupełniające przed debiutem w EC i wielo-pieluchowaniem noworodka

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie pytania uzupełniające przed debiutem w EC i wielo-pieluchowaniem noworodka

Witajcie,
    jestem po lekturze niemal całego forum o EC i wielorazowym pieluchowaniu, ale jeszcze mam pytań kilka. Lada moment urodzi się nasze drugie dziecię i bardzo bym chciała używać pieluszek wielorazowych od początku (u pierworodnego nasza przygoda z wielo zaczęła się w jego 9 m-cu życia). Też wpadłam po uszy i bez wielo nie mogę żyć ale właśnie nie mam doświadczenia z noworodkiem w tym zakresie. W szpitalu raczej daruję sobie wielo (aczkolwiek nie wykluczam tego całkowicie). Z EC zaczyna być podobnie, tzn. zaczynam wpadać po uszy - dzięki Wam - i tak na spokojnie, bez ciśnienia będę chciała spróbować jak najwcześniej.

A moje pytania są takie:

1. Czy któraś z Was próbowała wysadzać maluszka już w pierwszych dniach po porodzie, czy jednak na początku darowałyście sobie myślenie o tym temacie?

2. Jak sobie radziłyście ze spieraniem smółki z pieluszek, czy jest w ogóle szansa żeby nie został po niej ślad?

3. Jak często prać pieluszki w temperaturze 90 st. w przypadku noworodka?

4. Czy są jakieś getry (lub inne podobne rozwiązania), które można stosować od początku, żeby nie zsuwały się z nóżek, zanim maluszek nabierze ciałka? Mam przygotowanych kilka par getrów Huggalugs z ekobaby, ale one raczej będą się zsuwały u noworodka.

4. Czy u Waszych maluchów getry moczą się od zasiusianej pieluszki? Jaki patent może być na niemoczenie się getrów i żeby w nieokrytą getrami część nóżek było ciepło?

5. Czy skórkę jagnięcą trzeba wyprać i wylanolinować przed pierwszym użyciem?

6. Czy dziecko kładzie się bezpośrednio na skórce, czy najpierw np. pieluszka potem dzieć?

ps. chyba jakaś niekumata jestem, ale po przestudiowaniu całej masy wątków nadal nie wiem co oznaczają skróty: IMO i OT, które często się na tym forum pojawiają. Proszę uświadomcie mnie.
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

IMO- in my opinion czyli moim zdaniem
    OT - off topic czyli nie na poruszany temat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcy Zobacz posta
    dobrze wiedzieć

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

a co to skorka jagnieca...?
    oj widze, ze mam braki w tematyce...hihi

ja nie mam doswiadczenia z noworodkiem, wiec tez chetnie poczytam co tu 'mamy po przejsciach' napisza
    najbardziej mnie intryguje usuniecie smolki i to gotowanie pieluch...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

1. tak - do miski, zlewu i wc
    2. wkładka polarowa i potem do śmieci - tych smółek nie ma tak dużo, jedną smółkę złapałam, ze 2 wkładki poszły do śmieci
    3. nigdy nie prałam więcej niż 60, ale zawsze dodaję nappy fresh - dodatek antybakteryjny
    4. skarpetki starszej siostry
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcy Zobacz posta
    dzięki marcy

Cytat Zamieszczone przez martita Zobacz posta
    a co to skorka jagnieca...?
    marita - o skórce czasem była mowa, szczególnie w początkowych postach na tym forum, choć wiem, że dużo osób sobie bez niej świetnie radziło
    ja jednak się na nią skusiłam i zamierzam używać jej jako podkładu do łóżeczka

więcej o skórce można przeczytać tutaj: http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=16&id=390&ec=0

Cytat Zamieszczone przez Iwka Zobacz posta
    2. wkładka polarowa i potem do śmieci - tych smółek nie ma tak dużo, jedną smółkę złapałam, ze 2 wkładki poszły do śmieci
    3. nigdy nie prałam więcej niż 60, ale zawsze dodaję nappy fresh - dodatek antybakteryjny
    Iwka - dziękuję
    proszę napisz jeszcze jakiego polaru użyłaś, jakiegoś najzwyklejszego (np. kocyk IKEA), czy mikropolar

odnośnie punktu nr 3, to trochę się tutaj naczytałam o praniu pieluszek wielorazowych, o bakteriach, o złogach, brzydkich zapachach itp. i w przypadku noworodka jednak chciałabym szczególnie zadbać o te kwestie, bo przy starszaku to piorę z dodatkiem antybakteryjnym w 40 st, a kilka razy w miesiącu w 60 st. bez tego proszku i do tej pory było ok.
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

Miejscowość

Domyślnie

A tak swoją drogą - to pojawiło mi się nowe pytanie: czy pieluszek noworodka nie powinno się łączyć z praniem pieluch blisko 20-miesięcznego starszaka? (w ewentualnej opcji łączenia tych prań uwzględniam konieczność nastawienia większej liczby płukań)

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez araszara Zobacz posta
    A tak swoją drogą - to pojawiło mi się nowe pytanie: czy pieluszek noworodka nie powinno się łączyć z praniem pieluch blisko 20-miesięcznego starszaka? (w ewentualnej opcji łączenia tych prań uwzględniam konieczność nastawienia większej liczby płukań)
    A niby czemu?
    Ja piorę razem. Najpierw nastawiam na płukanie a potem cykl prania z dodatkowym płukaniem i jest OK. W ogóle przy drugim dziecku wyluzowałam i tak się nie przejmuję
    Kocyk zwykły na wkładki jak najbardziej może być.
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Chustonoszka Awatar elizek

Domyślnie

Ja zaczelam z wielo- jak smolka nam sie skonczyla ale musze przyznac ze pierwsze 3 tygodnie mielismy kupale tak z 6-8 razy na dobe... Troche nas to zdrowia kosztowalo ale juz sie unormowalo, a pieluszki te mase prania tez przezyly. Nie pralam na wiecej niz 60 stopni.
    Jesli chodzi o skorke to tez uzywam ale bez niczego tylko pod glowke daje pieluche tetrowa albo flanelowa zeby nie bylo za goraco.
    Nils Fredrik 29.11.2005
    Maximilian 26.01.2010

Miejscowość

Domyślnie

dziękuję dziewczyny, to ja już nie będę się tak stresowała tym praniem, tzn. temperaturą i łączeniem z pieluszkami starszaka
    też czuję, że bardziej wyluzuję przy drugim dziecku, inaczej się nie da

a na wkładki do łapania smółki wygrzebałam skrawki weluru, podejrzewam, że też powinien być ok. bo jakoś nie mam sumienia ciąć nowego kocyka polarowego, którego do czego innego pewnie nie wykorzystam

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

Podziwiam Cię bardzo za to, że przekopałaś się przez forum. Generalnie jest tak, że każda z nas wymyśla sobie w trakcie różne patenty
    Ja wysadzałam od urodzenia, ale jeśli nie będziesz tego robić to nie dramat. Musisz czuć się dobrze fizycznie i psychicznie. Możesz na początku tylko obserwować i dawać sygnały werbalne ssiiiii, eeee
    Pieluszki prałam razem dla starszaka i dla noworodka. Zawsze najpierw ustawiam płukanie, a potem pranie właściwe.

Co do kładzenia dziecka bezpośrednio na skórce. Jeśli skorka jest ze strzyżonym włosem to nie ma żadnego problemu. Jeśli los jest bardzo dlugi to należy na skórce położyć pieluszkę, aby dziecko nie milo problemów z oddychaniem. Skórkę zdecydowanie polecam uprać, bo wiadomo, że przechodzi przez wiele rąk zanim trafi do Ciebie. Zalanolinowanie na pewno nie zaszkodzi
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Uprawnienia umieszczania postów