czy pieluchy, jak je trzymacie w wiaderku do drugiego dnia i dopiero potem pierzecie, trudniej doprac z zapachu moczu niz te prane od razu? a moze to rzeczywiscie tylko kwestia złogów środków pioracych i płukania?
czy pieluchy, jak je trzymacie w wiaderku do drugiego dnia i dopiero potem pierzecie, trudniej doprac z zapachu moczu niz te prane od razu? a moze to rzeczywiscie tylko kwestia złogów środków pioracych i płukania?
na początku mojej przygody z wielo pieluchy czuć było moczem bez względu na to, kiedy je wyprałam. parę razy zdarzyło mi się, że otworzyłam pralkę a tam taki smrodek, że natychmiast nastawiałam ponowne pranie. ale znalazłam na to sposób - przed wypraniem nastawiam cykl płukania z odwirowaniem, żeby wypłukać z pieluch mocz. potem nastawiam normalne pranie z małą ilością proszku i dodatkiem nappy fresh. od tej pory pieluchy ZAWSZE pachnąkiedy sobie wyobrażę takie pranie bez płukania wstępnego, że te pieluchy kotłują się w mieszaninie proszku z moczem, to nie dziwię się, że potem śmierdzą.
Helena --> luty 2008
Kalina --> wrzesień 2009
Amitola Studio - Fotografia noworodków i starszych dzieci, fotografia rodzinna, ciążowa, ślubna - Jelenia Góra, Legnica, Wałbrzych, Wrocław
Mój blog
ja posypuje soda oczyszczona,potem normalne pranie i dodatkowe plukanie i susze na tarasie,wiec u nas nie smierdza![]()
no że też na to nie wpadłamno ale wiadomo najprostsze rozwiązania czasem przychodza do glowy na końcu.
A wiecie ostatnio kuzynka przewijala u mnie swojego 6 miesięcznego synka karmionego mlekiem modyfikowanym i powiem wam że zapach jego siuśkow + pampersa był powalający przy tym siuśki mojego karmionego cyckiem to istna perfuma !
Mama dwóch super chłopaków : Pawełka - raczka (07.1999), Daniuszki - skorpionka (11.2009) i maleństwa, które byłoby rybką (11.2008)
Ja każdą pieluche płuczę w umywalce przed włożeniem do wiadra, potem samo pranie-nic nie śmierdzi.
Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014![]()
Witek -Wielka Niespodzianka 06.08.2018
ja też płuczę pieluchę pod kranem i dopiero wkładam do wiadra, dodatkowo wkrapiam do wiaderka kilka kropel olejku herbacianego i nic nie śmierdzi - ani kupą ani siuśkami![]()
moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009
Helena --> luty 2008
Kalina --> wrzesień 2009
Amitola Studio - Fotografia noworodków i starszych dzieci, fotografia rodzinna, ciążowa, ślubna - Jelenia Góra, Legnica, Wałbrzych, Wrocław
Mój blog
to w końcu lepiej dla gumek wkładać do wiadra zasikane i dać olejek a potem dodatkowo plukac w pralce czy lepiej plukac ręcznie i składować? A czemu po praniu ręcznym też pieluchy mi śmierdza?
a po mydle galasowym przez kilka prań było jeszcze czuć to mydło. To normalne? Co zrobić z tym?
Wydaje mi się, ze duzej rożnicy nie będzie. IMO nie da się wypłukać tak dobrze ręcznie jak zrobi to pralka, a skoro pierze się co 2 dni z reguły (??) to raczej nie przesmierdną "na amen".
A po praniu ręcznym, pewnie Ci śmierdzą bo za niska temp. jest i za krótko się piorą.
Uzywasz płynów do płukania???
Ostatnio edytowane przez pomidore ; 16-03-2010 o 17:00
M.06.2009 B.01.2015 M.06.2016
u mnie po przepraniu ręcznym nie śmierdzą - ale też proszek + nappy fresh
ja swoje najpierw wkladam do pralki nei tyle co na cykl do plukania, ale na tzw szybki program w temp 30stopni, z odrobina proszku do prania i nappy fresh. Potem nastawiam na normalne pranie, 40 - 60 stopni, w zaleznosci od zabrudzen i rodzaju pieluch, z b mala iloscia proszku, tym razem razem z ubrankami mlodej i naszymi, jesli cos sie nadajepotem dodatkowe plukanie. Nigdy mi pieluchy nie smierdzialy. moze troche zajezdzaja po nocy, ale to normalne, po 10 godzinach
Trzymam je w worku na pieluchy, a nie w wiaderku, worek wrzucam do pralki co drugie pranie mniej wiecej, a pieluchy sie piora zazwyczaj co drugi dzien.
przeciez zasikane pieluchy też są mokre, bo chyba nie suszysz zasikanych ?
chodzi o to żeby nie trzymac pieluch w wiadrze ze stojaca woda...
przeplukiwanie zasikanych pieluch (jak kupa to i od razu zapranie mydlem odplamiajacym), wyżecie ich i wrzucenie do wiadra z pokrywa to najlepsza opcja
pieluch u nas w bród więc czekaly na pranie do 3 dni
a potem procedura jak u wiekszosci forumowej :
samo plukanie w pralce a nastepnie pranie w 40st z reszta ubranek w proszku biod i antybakteryjnym biod i ew olejek herbaciany lub lawnedowy
oczywiście, że suszę!!! suszarką
a teraz na serio - zasikane pieluchy nie są przemoczone, używam głównie kieszonek i bardzo często sama kieszonka jest prawie sucha, mokre są tylko wkładki.
chodzi o to, że wypłukane pieluchy są już całkowicie przemoczone i już pal licho te gumki - bakterie również szybciej się namnażają i stąd nieprzyjemny zapach. zasikanych pieluch nie płuczę. płuczę tylko kupę i to zimną wodą. i używam olejku herbacianego - działa cuda
a oto rady ekspertów z ekobaby:
i pieluszkarni:Pieluch nie należy wcześniej namaczać, wystarczy tylko przed włożeniem do pojemnika strzepnąć kupkę do toalety. Świetnym rozwiązaniem, które powoduje, że pojemnik z brudnymi pieluchami nie wydziela nieprzyjemnego zapachu jest pokropienie ostatniej wkładanej do niego danego dnia pieluchy olejkiem z drzewa herbacianego. Olejek ten zapobiega rozwojowi bakterii, a tym samym nie dopuszcza do powstania brzydkiego zapachu.
Jeśli jest grubsze zabrudzenie i nie użyty został papierek jednorazowy - spłucz pod strumieniem zimnej wody, opłucz użytą pieluszkę w zimnej wodzie i dobrze wyciśnij. Jeśli pieluszka jest tylko mokra od moczu - złóż i włóż do pojemnika na pieluszki.
- NIE płukać w gorącej wodzie
Zatrzyma to pieluszkowy zapach I utrwali plamy.
a i tak każdy robi, jak uważa
ja w każdym razie problemów nie mam![]()
Helena --> luty 2008
Kalina --> wrzesień 2009
Mój blog
A czy pierzecie osobno pieluchy czy razem z ciuchami?