Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 94

Wątek: 99% ludności nie wie nic o wielo

Chustomanka Awatar Foxy Lady
    Miejscowość
    Warszawa Włochy :)

Domyślnie

pranie to nie problem - jak kobiety mogły na tarze w zimnym strumieniu np. hmm
    no to my nie narzekajmy na nasze pralki
    to naprawdę wchodzi w krew, a rytuał ściągania z suszenia i składania pieluszek jest fajny, ja lubię
    Helenka piękna 23 lipca 2009

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

E tam, w nawyk wchodzi i tyle Pieluchy nigdy nie leżą, bo wiem, że mi ich zabraknie jak nie wyschną, a inne pranie i owszem, zdarza sie. POczątki dla mnie były też trudne, choć Zocha jakieś 4 miesiace już miała, najgorzej było schematy działania wypracować-która pieluch kiedy, co na noc, na wyjscia a co po domu,co jak składać, kiedy pranie, itp. Potem to już z górki A my głównie na muślinach. A potem możesz zacząc wysadzać...
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Beskid Niski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewinka Zobacz posta
    Trzymaj się! Mój mąż też był nieco sceptyczny, zwłaszcza, że ja go przekonywałam, że to taniej, a na początku trudno było w to uwierzyć. Teraz ma swoje ulubione pieluchy, które zakłada Tusi i jak zapytałam czy na wyjazd bierzemy wielo, to odpowiedział: tylko! Po czym przypomniał sobie, że tam nie będzie jak prać i głosem pełnym współczucia powiedział: biedna Martusia Będzie musiała jednorazówki nosić?!
    Ale się uśmiałam
    fajni są wielopieluchujący tatusiowie
    janka była tylko na wielo (przy tośce jestem mniej restrykcyjna, na noc ma pampki) i mój mąż też się tak wciągnął, że kiedy potrzebowaliśmy jednorazówek na jakiś wyjazd, wstyd mu było kupić pampersy w naszym grajdołku kupiliśmy po drodze w innym mieście
    2007, 2009, 2016

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zochmama Zobacz posta
    , najgorzej było schematy działania wypracować-która pieluch kiedy, co na noc, na wyjscia a co po domu,co jak składać, kiedy pranie, itp. Potem to już z górki A my głównie na muślinach.
    Swoją drogą- tu pytanie do wielokrotnie pieluchujących wielorazowo - czy patenty opracowane przy jednym dziecku sprawdzają się przy drugim? czy każdy sikacz posiada inne uda, zasięg i możliwości siurania itp?
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustonówka

Domyślnie

Wobec nalotu znajomych i części rodziny na mnie za wielo, wcale się nie przyznaję, że zamierzam kupić Tummy Tub i chustę do noszenia. Dopiero by było: dziecko w wiadrze będziesz kąpać? Utopić chcesz, kręgosłup uszkodzić? Co w jakiej chuście, po co? w jakiejś szmacie będziesz dziecko trzymać, przecież jest wózek. Zobaczysz jak będziesz nosić, ha ha ha, już to widzę Wrogość wobec wynalazków, które sprawdzają się na świecie od 20 lat jest u nas wielka-cóż, musze się zaimpregnować

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annka Zobacz posta
    Wrogość wobec wynalazków, które sprawdzają się na świecie od 20 lat jest u nas wielka-cóż, musze się zaimpregnować
    Tylko jedno pytanie, jakie nowości, jakie wynalazki?
    Toż to wózek i pampersy są wynalazkami naszej cywilizacji
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustoholiczka Awatar agaja
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

ja dopiero czekam na swoje pierwsze wielo, ale wiecie co mowie znajomym jak pytaja jakka wyprawke szykuje? ze musz ekupic pampersy do prania i ze sa takie pampersy do prania
    nie chce mi sie w szczegolach tlumaczyc i od razu dementowac, ze to nie tetra plus cerata
    przy pierwszym dziecku nie wiedzialam o wielo (chcialam intuicyjnie stosowac zdrowsza tetre ale wymiekłam i pampy ma _ w dzien juz nie ale w nocy, jak dostane wielo to mlody w nocy je dostanie zamiast papmow), dowiedzialam sie jak moje pierwsze dziecko mialo 1,5 roku, na jakims forum, na ktorym mnei potem odeslano do was. chusty na szczescie poznalam gdy syn mial 2 mies
    przy drugim zdecydowalam ze beda wielo, ale na wyjazdy dalekie czy w gości tymczasowo pampy. powod? cena (suma sumarum oszczedza sie na wielo przeciez) i to, ze mam znow w brzuchu syna, ktoremu jader nei chce przegrzewac, na trzecim miejscu sa kwestie eko u mnie
    Ostatnio edytowane przez agaja ; 20-02-2010 o 20:42

Chusteryczka Awatar dorulka
    Miejscowość
    Mazury (Mrągowo)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agaja Zobacz posta
    ja dopiero czekam na swoje pierwsze wielo, ale wiecie co mowie znajomym jak pytaja jakka wyprawke szykuje? ze musz ekupic pampersy do prania i ze sa takie pampersy do prania
    nie chce mi sie w szczegolach tlumaczyc i od razu dementowac, ze to nie tetra plus cerata
    A szkoda)) Według mnie, ktora przez wiele lat myslalam, ze wielo, to znaczy tetra plus cerata, warto wspominac o tym na samym poczatku. Ja nie wielo (wiec mam nadzeije, ze nie wygonicie mnei karnie na "Niemowle" jak juz sugerowano), ale pomalu szykuje sie do pierwszych zakupow (tzn pierwsze zakupy juz przyszly), mam zamiar je wyprobowac, ale o wielopielkach mówię, gdzie się da, dementując wstretne plotki, że to "tetra w ceracie" ))
    Michalina 03.02.2009.

Bywasz piekącym jadem trollów / Na internetowym forum /Vivat Polonia frustrata! Vivat Dąs Psychopata!
    Jam nieudacznik grafoman i śmieć
    Tylko ty możesz być bogiem - na wszystkich podnosisz nogę
    I załatwiasz te sprawę jak pies

Chustomanka Awatar mamka_klamka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annka Zobacz posta
    Wobec nalotu znajomych i części rodziny na mnie za wielo, wcale się nie przyznaję, że zamierzam kupić Tummy Tub i chustę do noszenia. Dopiero by było: dziecko w wiadrze będziesz kąpać? Utopić chcesz, kręgosłup uszkodzić? Co w jakiej chuście, po co? w jakiejś szmacie będziesz dziecko trzymać, przecież jest wózek. Zobaczysz jak będziesz nosić, ha ha ha, już to widzę Wrogość wobec wynalazków, które sprawdzają się na świecie od 20 lat jest u nas wielka-cóż, musze się zaimpregnować
    OT :Moja siostra uważa mnie za wariatkę chustową i jak zobaczyła Krzysia w Tummy Tub, to zapytała, czy to taka chusta do kąpania?
    A w temacie: niestety nie udało mi się jej przekonać do wielo. Mimo, że ma dwóch pieluchowców, nawet argumenty ekonomiczne do niej nie trafiły

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    jej ja tez juz nakupiłam wielo a nie wiem czy dam rade
    czasem zdarzalo sie ze wyprane pranie w pralce lezało dobę zanim je ktos powiesił wstyd
    a pieluchy codziennie prac i wieszac, prac i wieszac, prać i.... prać
    Dasz sobie radę. Mi też zdarzyło się, że wyprane pranie w pralce przeleżało-nie pieluchy ( z tego zaganiania i ogólnego zmęczenia) ale używamy wielo i nie czuję, żeby było to takie duże obciążenia. Mój mąż nie wierzył w wielo w ogóle (on wierzył w eko jednorazowe). Zakładał, że po miesiącu mi przejdzie. A teraz sam pakuje w wielo i cieszy się, że nasza córka wychowuje się w naturalnych pieluchach .

PS: On tylko wolałby jeden rodzaj i nie rozumie czemu u nas każda pielucha inna . Bo mu się czasami myli, która to one size, która rozmiarowa, na którą trzeba otulacz
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Swoją drogą- tu pytanie do wielokrotnie pieluchujących wielorazowo - czy patenty opracowane przy jednym dziecku sprawdzają się przy drugim? czy każdy sikacz posiada inne uda, zasięg i możliwości siurania itp?
    Ogólny schemat pasuje ale każde dziecko jest inne. Przynajmniej na razie wydaje mi się, że dużo łatwiej pieluchuje się wielo dziewczynkę (6 miesięcy ma). Chłopcom łatwiej wylatuje górą i trudniej tutaj dopasować szczególnie na noc kieszonki (przynajmniej tak mój syn miał). Mój syn szczupły a córka bardziej pulchna. Nie rozumiałam co to znaczy odciskające się gumki dopóki nie urodziła się Natka i jedna z pierwszych pieluch odcisnęła się na nogach. Tak więc ogólny schemat pasuje ale niektóre pieluchy musiałam pozmieniać.

www.ekomaluch.pl
    www.kidstyle.pl

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Ogólny schemat pasuje ale każde dziecko jest inne. Przynajmniej na razie wydaje mi się, że dużo łatwiej pieluchuje się wielo dziewczynkę (6 miesięcy ma). Chłopcom łatwiej wylatuje górą i trudniej tutaj dopasować szczególnie na noc kieszonki (przynajmniej tak mój syn miał) . Mój syn szczupły a córka bardziej pulchna. Nie rozumiałam co to znaczy odciskające się gumki dopóki nie urodziła się Natka i jedna z pierwszych pieluch odcisnęła się na nogach . Tak więc ogólny schemat pasuje (które na noc, które na dzień) ale niektóre pieluchy musiałam pozmieniać.

www.ekomaluch.pl
    www.kidstyle.pl

Chustofanka Awatar claribell
    Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie

My się właśnie powoli na wielo przerzucamy i mam niecny plan
    Jak się tylko odrobinę cieplej zrobi i Eryczek nauczy się już trochę bardziej chodzić, to będziemy paradować w wielo po korytarzach w akademiku - tak! niech się napatrzą przyszli lekarze, pielęgniarki i inne medyki!
    A ja będę chętnie na ewentualne pytania odpowiadać
    Na chusty się już trochę napatrzyli, to teraz kolejna nowość będzie
    A teraz się idę dalej sama szkolić w temacie

A tak szyje moja Mama :* - www.efartuchy.pl

Chustofanka Awatar JKG
    Miejscowość
    miedziowy zakątek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez claribell Zobacz posta
    My się właśnie powoli na wielo przerzucamy i mam niecny plan
    Jak się tylko odrobinę cieplej zrobi i Eryczek nauczy się już trochę bardziej chodzić, to będziemy paradować w wielo po korytarzach w akademiku - tak! niech się napatrzą przyszli lekarze, pielęgniarki i inne medyki!
    A ja będę chętnie na ewentualne pytania odpowiadać
    Na chusty się już trochę napatrzyli, to teraz kolejna nowość będzie
    A teraz się idę dalej sama szkolić w temacie
    Plan faktycznie niecny hihihi
    Koleżanka "uświadamia" na Ochojcu w Katowicach medyków
    Choć nie ma własnego tylko niańczy dwoje malców to rodzice do MT sie przekonali dzięki niej
    Małgorzatka 7 lipiec 2004
    Tomaszek 13 maja 2008

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka,
    byłoby ciemno i mroczno,
    ciemniej i mroczniej
    niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej -
    mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów.
    Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie."
    (Julian Ejsmon)

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

no ja do niedawna należałam do tych 99%, mimo, że już jedną córę wielowypieluchowałam - ale wtedy to była właśnie tetra + ceratka (miałam jedną kieszonkę, ale też z ceratką na zewnątrz:/), bo w sklepach nie widziałam nic innego, a internetu nie miałam 9 lat temu... mysza odpieluchowała się przed 2. urodzinami ale tetry już mi się nie chciało, dlatego justi na pampkach jedzie ale już z wypiekami na twarzy przegrzebuję wątki o pieluszkach i nieśmało podpuszczam męża rzucając uwagi od niechcenia o ilości śmieci, chemii itd. on natomiast twierdzi, że wielo wcale takie ekologiczne nie są, no chyba że tetra solo... no ale do noszenia w chuście też sceptycznie podchodził, a teraz chustuje aż miło patrzeć więc myślę, że jak wrócimy z nart, zakupimy nocnik i trochę pieluszek i zaczniemy przygodę...
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

b;abla-a kto ci kaze codziennie prac? ja piore dwa razy w tygodniu i spokojnie starcza. nic nie lezy i nie cuchnie

w ogole denerwuje mnie to zalamywanie rak spoleczenstwa nad rzekomo ogromem prac zwiazanych z pieluchowaniem wielo.
    czy ludzie kompletnie nie maja wyobrazni? czy moze wrecz przeciwnie-i poraża ich wizja osoby pioracej gory tetry w zimnym strumieniu (lub przerębli) za pomącą tary. a pozniej suszenie i prasowanie przez pol nocy...
    ja juz nie mam sil tlumaczyc

-ze tetry (ani zadnych inych pieluch) sie nie prasuje, bo prasowanie zmniejsza ich chlonnosc;
    -ze pierze za mnie pralka;
    -ze czas jaki zajmuje mi rozwieszenie pieluch i posciaganie ich pozniej to czas rowny temu, jaki spedzilabym na wyprawach co tydzien do sklepu po jednorazowki, oraz na wędrówkach z zuzytymi do kosza na zewnątrz;
    -ze pieluchy wielorazowe sa tak fajne, tak funkcjonalne i tak atrakcyjne wizualnie, ze zadne pamperuchy sie nie umywaja;
    -ze moje dziecko jest i bedzie zdrowsze gdy przez 2 (srednio) lata jego zycia nie bedzie mialo krocza opakowanego w chemiczny koktajl zaklejony w plastik;
    -ze nie wyprodukuje kilku ton nierozkladalnych smieci, wycieki z ktorych zatruja glebe i wode;

i tak dalej.

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

neverendingstory, odeslij męża do watku o ekologicznosci pieluch wielo w dziale ECO tego forum.

Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

powiedz mu ile oszczedzicie na pampach uzywajac pieluch wielo

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agaja Zobacz posta
    powiedz mu ile oszczedzicie na pampach uzywajac pieluch wielo
    hmmm nie wiem, czy to argument, bo przecież "na dziecku się nie oszczędza" myślę, że prędzej aspekt zdrowotny do niego przemówi, bo mała faktycznie czasem ma podrażnioną pupkę w pampkach, nawet jak często zmieniamy :/ a raz miała takie odparzenie, że skóra schodziła :/ no i jak zobaczył jak przeglądam stronki z pieluszkami to przyznał, że ładne te "majty" już ja jakoś go przekonam
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

jesli taniej znaczy zdrowiej, to sie oszczedza

Uprawnienia umieszczania postów