Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 38 z 38

Wątek: czy warto mieć kółkową

Chustonówka Awatar Marmagma
    Miejscowość
    Warszawa-Włochy

Domyślnie

na leżąco, na pionowe pozycje jest jeszcze trochę za mały, Michaś jeszcze nie siedzi, ma dopiero 6 m-cy, jak będzie starszy to spróbuje pozycji siedzących, może te się przyjmą, choć słyszałam, że im później się zaczyna nosić dziecko w chuście tym trudniej je do niej przyzwyczaić

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dopiero 6 miesiecy?

dobra, w pionie mozna nosic od urodzenia
    naprawde rzadko sie zdarza zeby juz miesieczne dziecko chcialo lezec w chuscie a co dopiero 6-miesieczne

Miejscowość
    Warszawa-Włochy

Domyślnie

No może się źle wyraziłam to bardziej pozycja półleżąca; na zdjęciu i w instrukcji demo w tej pozycji leżało dziecko większe od mojego, z nóżkami fajtającymi na zewnątrz i niezasłonietą główką, a to ortopeda u którego byłam mówił że w chuście na razie to tylko na leżąco, bo kręgosłup itd..
    Ale może rzeczywiście jak Michaś będzie miał jakiś lepszy dzień to spróbuje jeszcze raz na siedząco

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dziwny ortopeda bo na lezaco to kiepsko na stawy biodrowe

moj ortopeda zezwala tylko pionowo

Twoje dziecko jest juz naprawde duze, moj nie chciał w ogole lezec w chuscie, tylko pionowa pozycja, zaczelismy jak miał 3-4 tygodnie!

Miejscowość
    Warszawa-Włochy

Domyślnie

Ale nawet w tej instrukcji, którą mam dołączoną do chusty mniejsze dzieci leżą, a większe siedzą

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dobra a jaka masz chuste?

Miejscowość
    Warszawa-Włochy

Domyślnie

na chuście jest tylko metka z kangoogoo.com

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Marmagmo, mój synek w sobotę skończy 6 miesiecy i noszony jest w pionie od 10-tej doby. Ani pediatra, ani położona, ani ortopeda nie widzieli w tym nic złego. Stawy na medal, motoryka super.
    Natomiast nie cierpi pozycji poziomej - całkowicie odpuściłam, z tego powodu nas wózek stoi kompletnie bezużyteczny. Może ktoś chciałby emmę edge?

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

sluchaj, trafiłaś na forum które nazywa się chustoforum
    tutaj duzo nosimy w chustach, rozmiawiamy o tym i tak dalej i większosc osob powie Ci to samo co ja
    Twoje dziecko nie chce lezec bo to nie jest fajna pozycja, chce sie rozglądać, byc w pionie, inaczej sie obserwuje swiat na leząco a inaczej pionowo, tak jak osoba dorosła

zadaj pytanie moze w dziale chustowiązania czy mozesz juz nosic w pionie i zobaczysz co Ci dziewczyny odpiszą

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Beskid Niski

Domyślnie

moje też noszone w pionie od urodzenia. to pomogło doprowadzić do ideału bioderka młodszej. ortopeda i pediatra nie zgłaszają protestów. janka noszona w kołysce krótko, bo nie lubiła, tośka wcale ze względu na podejrzenie dysplazji, po wykluczeniu noszono poziomo w pouchu. krótko, bo szybko wyrosła.

edit:
    niechęć do kółkowych ze mnie wyłazi i bzdury gadam. tego, co poniżej nie kasuję, bo i tak wisi jako cytat.

ALE nie nosiłabym w pionie w kółkowej niesiedzącego malucha! ani na biodrze, ani na brzuchu. na biodrze taki mały dzieć może być w wiązance, kółkowa nie da odpowiedniego podtrzymania kręgosłupa.
    Ostatnio edytowane przez ane ; 25-02-2010 o 20:37
    2007, 2009, 2016

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ane Zobacz posta
    ALE nie nosiłabym w pionie w kółkowej niesiedzącego malucha! ani na biodrze, ani na brzuchu. na biodrze taki mały dzieć może być w wiązance, kółkowa nie da odpowiedniego podtrzymania kręgosłupa.
    a to dlaczego? jesli dobrze zalozona podtrzymuje tak samo jak tkana, caly kręgosłup, kark itp

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Beskid Niski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marmagma Zobacz posta
    może i warto, mam właśnie taką ładną, czekoladową, kółkową, ale za chiny nie mogę w nią mojego maluszka umieścić; płacze, złości się i muszę go natychmiast wyjmować, nie wytrzymuje w niej nawet minuty, powoli zaczynam wątpić że kiedyś ją polubi; wcześniej miałam kieszonkę i też w niej się nie nachodził (może ze 3 - 4 razy) tak więc jest to raczej problem mojego dziecka a nie chusty; zazdroszczę Wam wszystkim, że możecie swoje maleństwa nosić w chustach, ja musze się chyba zainteresować jakimś nosidełkiem
    Marmagma, spróbuj z tkaną. kółkowa wbrew pozorom jest sporo trudniejsza w obsłudze niż wiązanka.
    na nosidełka przyjdzie jeszcze czas

a w temacie : obejdzie się. z kółkową się nie polubiłam.
    przy jance przydawała się najczęściej, kiedy już zaczęła chodzić i trzeba było szybko ją włożyć i wyjąć. funkcję przejął pouch - jeszcze mniejszy, łatwiejszy i ładniejszy
    przy tośce kółkowa przydała się do karmienia, kiedy młoda miała fazę wiszenia, a janka mnie potrzebowała.
    moja kółkowa wisi na straganie. kto chce?
    2007, 2009, 2016

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Beskid Niski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    a to dlaczego? jesli dobrze zalozona podtrzymuje tak samo jak tkana, caly kręgosłup, kark itp
    idę szukać
    2007, 2009, 2016

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no ja tego sie dowiedziałam od doradcy ale szukaj

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Beskid Niski

Domyślnie

odszczekuję.
    hau hau
    Olapio, masz rację.

kółkowa plus mały niemowlak jest ok.
    doczytałam też, że lepiej na biodrze, niż z przodu, bo bardziej symetrycznie.
    2007, 2009, 2016

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no to super

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Marzy mi się kółkowa od jakiegoś czasu. Hm, chyba poszukam, czy mi ktoś pożyczy i zobaczymy, czy się sprawdzi

Chustomanka Awatar moniaaa
    Miejscowość
    Islandia

Domyślnie

ja kółkową mam od niedawna, w tkanej mój Adam noszony był tylko pionowo od 4 tygodnia życia, teraz w kółkowej usypia na leżąco jak jest bardzo rozdrażniony ( latwo mu oczki zasłonic główka na cycu słucha serducha i sie uspokaja)
    Kółkowa jest super w wyjątkowych sytuacjach, typu wyskoczenie do sklepu, na poczte, czy jak sie jedzie gdzieś autkiem i trzeba malca wyciągnąć i szybko na siebie zarzucić..
    w podóży też ekstra, można nakarmić bez problemu nawet jak malec nie lubi karmienia na rękach tak jak mój (karmiony tylko na leżąco a teraz też w chuście)

Uprawnienia umieszczania postów