Witam,
Powiedzcie mi prosze, czy bambusiki takie jak LL, albo Nati
maja splot skosno-krzyzowy? A jesli maja inny, to jaki?
obecnie wszystkie chusty niezależnie od tego z czego są (bawełna sama lub z domieszką typu len, bambus, konopie, kapok etc) mają splot skośnokrzyżowy
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
chustomama.pl
chustomama.pl
diagonalny to też nie skosnokrzyzowy a niektóre Girasole czy Vatani to właśnie tkane diagonalnie są
Moim skromnym zdaniem diamentowy to żakardowy, a żakardowy to nie skosnokrzyżowy.
Chusty z bambusem LL są skośnokrzyżowe, w ogóle wszystkie chusty LL sa skosnokrzyżowe póki co.
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci
Tu troche o splotach:
http://pl.texsite.info/Spis/?l=S
Choć mi to raczej poplatało niż wyjasniło![]()
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci
bambus nati diament to splot diamentowy. perły są tkane splotem żakardowym. nie wiem, jak LL. nie wszystkie chusty są skośnokrzyżowe, wszystkie najbardziej cenione chusty Didka to żakardy.
Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)
Pochłonęło mnie życie,
więc w wirtualnym niebycie
pozostaję do odwołania.
yyy to ja przestaje cokolwiek rozumieć...tzn, że skośnokrzyzykowe są głównie pasiaki??
przeca żakardów w świecie chust cała masa i one nie są skośnokrzyżykowe??
np japany, grecje, sweetplace, motylki natkowe, indio, cały didkowy zwierzyniec-nie są skośnokrzyżykowe??
o matulu! ale ze mnie burak!
nie wiem jak ja to zrobiłam... czytałam to słowo pewnie z milion razy (bo mniej się nie da skoro czyta się to forum codziennie) i do przed chwilą 2 ręce dałabym sobie obciąć, że "skośnokrzyżykowe" jesooo
dlaczego nikt mnie wcześniej nie poprawił???
mało tego, jak przeczytałam tego posta to 4 razy czytałam i nie wiedziałam o co chodzi, że piszesz "skośnokrzyżykowe" a nie "skośnokrzykowe" przeciez nie zrobiłam literówki, skąd wzięłaś to "KRZYKOWE"?!
ale jestem udananie ma co
![]()
![]()
![]()
Hahaha no nie ma tragedii przecież, jeśli ktoś sobie -krzyżykuje - ja tylko tak na wszelką przypadłość napisałam, bo gdybyś chciała coś o chustach guglać np, to w Twojej wersji mogłabyś nie znaleźć tego, czego byś szukała![]()
A !! no widzisz... tak mi sie wydawalo, ze te perly to nie jest skosnokrzyzowy....dzieki![]()
a ten zakardowy... to chyba po prostu taka pikseloza jest... kropka obok kropki. Cos jak np szydelkiem... polslupkami calosc... Ech probuje to sobie jakos poukladac i glosno mysle, ale moze mi ktos jeszcze bardziej rozjasni czym sie te sploty charakteryzuja...
To znaczy... ,ze po prostu ma byc raczej kratka, a nie np warkoczyk...? tak jak w hamaku wlasnie...bo ''warkoczyki'', jodelki i inne takie kierunkowe sploty sie po prostu wyciagaja w jakims kierunku bardziej...a takie ''kratkowe'' maja lepsza strukture...
nazwać potrafię, ale w szczegóły nie wejdę. musiałabyś wziąć kilka chust do ręki i przypatrzeć się z bliska, jak toto wygląda. tak jak któraś z przedmówczyń wywnioskowała, skośnokrzyżowe są właściwie tylko pasiaki i niektóre chusty gładkie (np. jim u didymosa). tak się przyjęło, że splot skośnokrzyżowy nosi najlepiej, ale jest mnóstwo chust żakardowych, które noszą co najmniej tak dobrze, jeśli nie dużo lepiej. faktycznie żakard to trochę taka pikseloza. natomiast splot skośnokrzyżowy to nie kratka, a bardziej krzyżyki, materiał pracuje nie w poprzek i wzdłuż tylko po obu skosach.
Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)
Pochłonęło mnie życie,
więc w wirtualnym niebycie
pozostaję do odwołania.
Znane mi chusty z bambusem (wiskozą bambusową) mają następujące sploty:
- Sanami, LL - skośnokrzyżowy
- Nati Diament - diamentowy
- Nati Perła - żakardowy
Podciągam temat, bo dzisiaj przypadkiem trafiłam na jeden ze starych wątków splotowych - może się komuś przyda
http://www.chusty.info/forum/showthr...rzy%C5%BCowego