Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 68

Wątek: Japan len

ulala.v
    Guest

Domyślnie

mopje pierwsze wrażenia:
    chusta dośc cienka, sztywna po wyjęciu z pudełka ale mam wrażenie, że będzie się szybko łamać, wystarszy zmiąć ją w dłoni i już jest inna w tym miejscu.
    Trochę sama sobie zaprzecza, bo wygląd ma zimowy a wydaje mi się, że właściwościami zda egzamin latem, będzie cienka i przewiewna

co do właściwości noszących się jeszcze nie wypowiem bo dopiero raz na 30 sekund zamotałam 4 latka w mega niedociągnięty plecak dociągała się średnio ale była prosto z pudełka a len ze swej natury jest sztywny jako surowy materiał więc to nie jest zupełnie miarodajne
    no i gniecie się ale to też właściwość lnu.
    Pięnie się mieni jak tak sobie lezy

Chustofanka

Domyślnie

Chciałam wstawić fotki ale sprzęt wysiadł .

Wyprałam mój len i zrobił się mięciutki nie bardzo jest co łamać . No może troszeczkę żeby jak flanelka się zrobił . Dotykowo podobny do girasola. Zwarty, konkretny kawałek materiału, węzeł powiedziałabym średni. Mnie się tylko trochę bardziej jak bawełna, na pewno nie tak strasznie jak czysty len.

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Mam fioletowe miasteczko z lnem, już po praniu i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Po tym co mówiła Natalia, nastawiłam się na długie łamanie, a chusta już po pierwszym praniu jest bardzo przyjemna w dotyku, jak dla mnie mogłaby taka zostać. Kolor ma przecudny, taki jak wełna, z lekkim połyskiem, jest trochę bardziej płaska, trochę śliska, ściśle tkana, solidny kawał szmaty - praktycznie nie sprężynuje. Myślę, że będzie świetnie nosić cięższe dzieci. Miła teraz śpi w plecaku i jest jak przymurowana. Po wypraniu dociąga się bardzo fajnie, przed zostawały mi luzy. Nawet nie gniecie się tak bardzo. Słowem jestem bardzo zadowolona.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anifloda Zobacz posta
    Mam fioletowe miasteczko z lnem, już po praniu i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Po tym co mówiła Natalia, nastawiłam się na długie łamanie, a chusta już po pierwszym praniu jest bardzo przyjemna w dotyku, jak dla mnie mogłaby taka zostać. Kolor ma przecudny, taki jak wełna, z lekkim połyskiem, jest trochę bardziej płaska, trochę śliska, ściśle tkana, solidny kawał szmaty - praktycznie nie sprężynuje. Myślę, że będzie świetnie nosić cięższe dzieci. Miła teraz śpi w plecaku i jest jak przymurowana. Po wypraniu dociąga się bardzo fajnie, przed zostawały mi luzy. Nawet nie gniecie się tak bardzo. Słowem jestem bardzo zadowolona.
    Pisałam Ci na sierniowym, że fajna jest

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

A ja Ci tam odpisałam. O ile dobrze odgadłam nicka.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Sweet Place z lnem jest cudny a fioletowa to obłedna jest, pięknie się mieni

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

A ja dalej o Sweet Place z lnem. Fajna i gładka się zrobiła, bardzo dobrze się ją wiąże. No i jaka piękna!

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dziewczyny a powiedzcie coś o nośności tych chust. Ma ktoś może porównanie do lnu didka ?
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

o to samo miałam pytac bo nie wiem co wybrac len czy kaszmir
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qqrq5 Zobacz posta
    o to samo miałam pytac bo nie wiem co wybrac len czy kaszmir
    Oj, ciężki temat. Kaszmir jest bardziej szlachetny, len z kolei bardziej perspektywiczny z uwagi na nadchodzące lato.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chustomanka Awatar tamyk
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie

Kaszmiru nie miałam, ale od wczoraj mam szary len i nośność jest rewelacyjna. To moja pierwsza chusta z domieszką i jakbym wiedziała, że jest aż taka różnica to prędzej bym się zdecydowała. Moja panienka ponad 10 kg waży a jeszcze sama nie chodzi. Dzisiejszy spacer i jakbym nic nie maiła na ramionach.
    Idusia grudzień 2008, Jasinek luty 2011, Lelo kwiecień 2014

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Oj kaszmir do lnu na pewno ciężko porównywać.... No ale może ktoś się pokusi o porównanie dwóch lnów? Albo chociaż powie jak się nosi? jak się dociąga?
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anifloda Zobacz posta
    A ja Ci tam odpisałam. O ile dobrze odgadłam nicka.
    Oj to muszę zerknąć
    Sweet place mam ale wełenkę. I też genialna jest
    A tak w ogóle, to co to za fajny plecaczek zamotałaś??

Z Didkiem nie mam porównania ale uważam, że nośność ma fajną.
    Choć przyznam, że udało mi się ją "przeciągnąć" i zemściła się wrzynaniem pod pachą
    Podoba mi się w niej to, że wzorek zimowy, jak leży sprawia wrażenie grubej i puchatej, a rzeczywiście jest cienka, przewiewna i super odejmuje kg.

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Mam teraz w domu sweetplace z wełną (nie moje) i z lnem, z tym że wełny nie nosiłam. Kolor mają identyczny. Wełna jest bardziej puchata i "przestrzenna", mniej gładka, bardziej sprężysta. Osobiście preferuję len, ze względu na dużo łatwiejsze pranie.

Z lnów mam w tej chwili w stosie jeszcze Purpura i no-cottona. Miasteczko nosi zdecydowanie lepiej od tego pierwszego, ale też Purpur jest bardzo cieniutki (za to prześliczny), no-cotton to zupełnie inna chusta, chyba nie do porównania.

Miasteczko z lnem naprawdę nosi bardzo przyzwoicie. Nie mam do niej uwag, ale wybór pomiędzy lnem i wełną powinien zależeć od osobistych upodobań. Ja tam wełny nie kocham ze względu na pranie, choć w Ypsiowym Nino nosiło mi się świetnie.

Anka, to plecak elevilla. Nie lubię go, bo jest asymetryczny, ale wiążę czasami z próżności, bo miasteczko w nim bardzo zyskuje. :-D. Mnie nauczyła Agnen, ale widziałam linki do filmików w dziale chustowiązanie:
    http://chusty.info/forum/showthread.php?t=604&page=2

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Natalia Zobacz posta
    Oj, ciężki temat. Kaszmir jest bardziej szlachetny, len z kolei bardziej perspektywiczny z uwagi na nadchodzące lato.
    mam indio z lnem i niecierpie tej szmaty, trzymam tylko bo mi sie kolor podoba
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Dzięki za linka Agatko

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qqrq5 Zobacz posta
    mam indio z lnem i niecierpie tej szmaty, trzymam tylko bo mi sie kolor podoba
    W takim razie pytanie dlaczego nie cierpisz?

Ja mam wełęnkę (kaszmiru nie mam) i len. Moim zdaniem wełna lepiej nosi, prawie wcale się nie gniecie, milsza w dotyku choć len też jest milusi. Ale co wrażliwsze osoby może odrobinę podgryźć (nie dotyczy to kaszmiru). Wełnę piorę w pralce w programie dla wełny. Len zaskoczył mnie tym, że jest taki milutki i to gniecenie się jest nie takie straszne. Jest nośny i przytulasty. Na razie do noszenia moich 10kg wybieram wełenkę ale w lecie będzie len.

Jak kaszmir chodzi za Tobą to kupuj kaszmir. Na Twoje 16 kg należy Ci się .
    Ostatnio edytowane przez asia889 ; 22-01-2010 o 14:13

demona
    Guest

Domyślnie

Dziś przyszedł.... jestem zakochana
    najlepiej nosząca chusta jaką miałam...

Chustomanka Awatar joawoj
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    Super fotka!

Mam wiecznie zapchaną skrzynkę --> piszcie proszę na maila: mmpjmw@gmail.com

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    Piękny on i Wy oczywiście

Uprawnienia umieszczania postów