Pan Samochodzik jest bleee, podobnie jak Tomek. Cóż. Poza tym, ekhm, czytałyście to jako dorosłe...? Ja próbowałam kawałek czytając na głos dzieicom, i rany, jakie to jest seksistowskie...
Pan Samochodzik jest bleee, podobnie jak Tomek. Cóż. Poza tym, ekhm, czytałyście to jako dorosłe...? Ja próbowałam kawałek czytając na głos dzieicom, i rany, jakie to jest seksistowskie...
no taaak, takie było, zmieniają nam się standardy, optyka.
o wielu książkach można tak powiedzieć. Czytałaś może np Dzieci z Leszczynowej Górki?
Ja Nienackiego czytałam jako przygodówkę, przy pewnym sprzeciwie rodziców, którzy odmówili kupienia jego książek (pierwszą którą czytałam tj Pan samochodzik i templariusze miała pożyczoną od koleżanki) z uwagi na treści w tych książkach zawarte (i nie chodziło tu o seksizm ale o polityczne zaangażowanie Nienackiego i pochwałę systemu komunistycznego zawartą w jego dziełach - wg przekonania moich rodziców).
Z ciekawości w wolnej chwili wezmę teraz jakąś jego książkę do ręki
swoją drogą ciekawy temat - dobierania /naprowadzania/zabraniania książek przez rodziców. Dla mnie jeszcze były książki których czytać mi nie pozwalano (poza oczywiście tymi dla dorosłych). Mój młodszy brat już nie miał takich ograniczeń - rodzice cieszyli się że czyta cokolwiek...
aaa a co do książek historycznych to jest osoby wątekwłaśnie niedawno do mnie to dotarło
![]()
Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20
a poratujecie jakimiś pozycjami o akwarystyce przystępnymi dla dzieci? Tadziu pragnie mieć rybki. Teściowa chce iść do sklepu i zakupić , że się tak wyrażę cały zestaw i tu jednak nawet mąż ją przystopował, bo wg nas sensowniej będzie najpierw przygotować plan razem z Tadziem a później realizować
Ooo, a gdzie jest osobny wątek o ksiązkach historycznych? Szukałam i nie widziałam... To może nam szanowna moderacja przeklei dyskusję? Nie chciałam dublować.
Jak mi się uda wkleić z taptaka...
https://r.tapatalk.com/shareLink/top...ink_source=app
Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka
A jak się nie udało to: nasze dzieci/książki dla dzieci/ i jest temat założony jeszcze przed wiekami przez modrooczkę
Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20