Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 21

Wątek: Pomoc dla nowicjusza

Chustonówka

Domyślnie Pomoc dla nowicjusza

Pewnie na mnie nakrzyczycie, że było to już 100 razy, ale gubię się w temacie

Chciałabym przejść na najwygodniejszą (= najłatwiejszą) formę pieluchowania wielorazowego
    Syn ma rok (za 5 dni dokłądnie). W dzień często chodzi w samych majteczkach i siusia 'z łapanki'. No ale dziś nam się zdarzyła kupka. No i chciałabym mieć pieluszkową alternatywę.

I tak:

- ile pieluszek zakupić? (chodzi tu mi o te 'gotowe' kieszonkowe itd.
    - czy w pieluszkach wielorazowych są jakieś wymienialne wkłady?
    - czy można je nakłądać na noc (nie przeciekną?)
    - co jeszcze powinnam wiedzieć?

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

moj synek ma ponad półtora i mamy 8 kieszonek, 3 otulacze i ok 15 ręczniczków z ikei - tego zestawu używamy intensywnie
    mam jeszcze tetrę i inne pieluchy do składnia

wielo zakładam także na noc, przeciekają jeśli źle dobiorę wkładki

do pieluszki kieszonki możesz włożyć co zechcesz ja inne wkłady wybieram na noc, inne na dzień
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Najwygodniejsza=najłatwiejsza wersja, to niestety dla każdego coś innego

Na noc polecane są wonderoo- ja też je bardzo lubię. nie wydaje mi sie żeby przeciekały nawet przy rocznym Maluszku.

Na dzień nie pomogę, bo nie mam doświadczenia w uciekającym Maluszku.
    Ja powiem tak, dla mnie mimo wszystko na dzień po domu najlepiej sprawdza się jednak tetra plus otulacz..
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustonówka

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi.

Generalnie tetra i otulacz odpada, bo mąż jest bardzo na NIE.
    Więc ta kieszonka może.. Ale do niej się dokupuje wkłady?

A na noc pozostaniemy narazie przy pampkach.

Więc na dzień ile trzeba ich? Tych z wymienialnym wkładem.. Czy tylko sam wkład można wymieniać?

Chusteryczka Awatar dorulka
    Miejscowość
    Mazury (Mrągowo)

Domyślnie

Leneczka??? To Ty???
    Michalina 03.02.2009.

Bywasz piekącym jadem trollów / Na internetowym forum /Vivat Polonia frustrata! Vivat Dąs Psychopata!
    Jam nieudacznik grafoman i śmieć
    Tylko ty możesz być bogiem - na wszystkich podnosisz nogę
    I załatwiasz te sprawę jak pies

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dorulka Zobacz posta

Leneczka??? To Ty???
    toć kto jak nie ja ;p

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leneczkaz Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi.

Generalnie tetra i otulacz odpada, bo mąż jest bardzo na NIE.
    Więc ta kieszonka może.. Ale do niej się dokupuje wkłady?

A na noc pozostaniemy narazie przy pampkach.

Więc na dzień ile trzeba ich? Tych z wymienialnym wkładem.. Czy tylko sam wkład można wymieniać?
    Wszystko zależy od tego jak często będziesz prać. Na dzien potrzeba będzie około 5 pieluszek (zakładając, że zmieniasz co 3 godziny). Pierzesz wtedy tego samego wieczoru i do rana pieluszki powinny być suche. Dobrze jeżeli miałabyś jakieś dodatkowe 1-2 wkłady bo wkłady dłużej schną (do prania i suszenia wyjmujesz wkłady z kieszonki). Wtedy możesz włożyć do pieluszki suchy wkład i zabawa zaczyna się od początku

Przy kieszonkach trzeba wymieniać całą pieluszkę (czyli po każdej zmianie).

Możesz też rozważyć 1 AIO-czyli pieluszkę "wszystko w jednym". Wygląda tak jak pampek i nic nie trzeba do niej wkładać. Minus-długo schnie. Więc najwyżej taką jedną do zestawu . Na bazarku zazwyczaj jest duży wybór i można sobie fajny zestaw skompletować.

A może z czasem do tetry lub formowanek przekonasz męża (chociaż to nie jest łatwe). To jest dosyć dobre i tanie rozwiązanie na dzień.

Powodzenia.
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekomummy Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego jak często będziesz prać. Na dzien potrzeba będzie około 5 pieluszek (zakładając, że zmieniasz co 3 godziny). Pierzesz wtedy tego samego wieczoru i do rana pieluszki powinny być suche. Dobrze jeżeli miałabyś jakieś dodatkowe 1-2 wkłady bo wkłady dłużej schną (do prania i suszenia wyjmujesz wkłady z kieszonki). Wtedy możesz włożyć do pieluszki suchy wkład i zabawa zaczyna się od początku

Przy kieszonkach trzeba wymieniać całą pieluszkę (czyli po każdej zmianie).

Możesz też rozważyć 1 AIO-czyli pieluszkę "wszystko w jednym". Wygląda tak jak pampek i nic nie trzeba do niej wkładać. Minus-długo schnie. Więc najwyżej taką jedną do zestawu . Na bazarku zazwyczaj jest duży wybór i można sobie fajny zestaw skompletować.

A może z czasem do tetry lub formowanek przekonasz męża (chociaż to nie jest łatwe). To jest dosyć dobre i tanie rozwiązanie na dzień.

Powodzenia.

5 na dzień? ja zużywam 1-2 pampki bo większość w nocniku ląduje
    więc chyba tak samo jak pampersy co?
    tyle, że ja bym nie pamiętała prać codziennie to na 2 dni bym musiala mieć..

a nie ma takich, żeby tylko wkład wymienić?

jakie to skompliwoane wszystko

a w tych AIO to dziecko czuje, że mu mokro? bo mi o to chodzi, że takie przestawienie na nocnik poprzez pieluchy wielorazowe..

Chustomanka Awatar mamka_klamka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze nie doszłam do tego etapu, ale może po prostu trenerki będą dla Was dobre?

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamka_klamka Zobacz posta
    Jeszcze nie doszłam do tego etapu, ale może po prostu trenerki będą dla Was dobre?
    trenerki to ludzi czy pieluszki?

Chustomanka Awatar mamka_klamka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

To takie majteczki http://www.pieluszkarnia.pl/p7,imse-...ane-farma.html
    Ale jednak chyba jeszcze za wcześnie. Bo one nie chronią całkowicie przed zmoczeniem ubranka, a nie wiem czy roczniak już zrozumie o co chodzi. Namieszałam, bo jeszcze sama tego nie przerabiałam.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

5 na dzień? ja zużywam 1-2 pampki bo większość w nocniku ląduje
    więc chyba tak samo jak pampersy co?
    tyle, że ja bym nie pamiętała prać codziennie to na 2 dni bym musiala mieć..

a w tych AIO to dziecko czuje, że mu mokro? bo mi o to chodzi, że takie przestawienie na nocnik poprzez pieluchy wielorazowe..
    To super, że tyle w nocniku ląduje . Jeżeli chodzi o "czucie mokro" to raczej ani w kieszonkach ani w AIO nie czuć, że jest mokro (ze względu na polar). W formowankach i tetrze czuć

www.ekomaluch.pl
    www.kidstyle.pl

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Przypomniałam sobie o jeszcze jednej pieluszce. Tutaj czuć, że mokro (nie tak wyraznie jak w formowankach lub tetrze ale jednak czuć), jest to AIO (ale z odczepianymi wkładami i tutaj niektórzy po siku tylko zmieniają wkład). Może być dobre rozwiązanie jeżeli jednak nie chcesz tetry i otulaczy.

Tutaj jest wątek:

http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=8425

www.ekomaluch.pl
    www.kidstyle.pl

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nie ma tak ,że mozesz wymienić wkład, bo jednak siki przez cośw kieszonce przelatują..
    chyba ze Itti Bitti snap..i wtedy zakładam że, tylko siku..to ze 3 pieluszki i dwa dodatkowe zestawy wkładek..i powinno wystarczyć na dwa dni- jeśli rzeczywiście zurzywasz tylko 2 pampki- tyle ,że ile razy małą w te pampki sika przed zmianą to też ważne , bo jednak wielo wypada zmienic po siknięciu..przynajmniej ja się tak staram
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamka_klamka Zobacz posta
    To takie majteczki http://www.pieluszkarnia.pl/p7,imse-...ane-farma.html
    Ale jednak chyba jeszcze za wcześnie. Bo one nie chronią całkowicie przed zmoczeniem ubranka, a nie wiem czy roczniak już zrozumie o co chodzi. Namieszałam, bo jeszcze sama tego nie przerabiałam.
    Zrozumie, zrozumie. Skoro noworodki rozumieją??

Ja używam Jedną Białą Doskonałą AIO taka jak tu http://www.pieluszkarnia.pl/p13,imse...doskonala.html
    i moja córcia rok, czuje, że ma mokro - używam na noc, bo w dzień bez pieluchy - i rano, jak się budzi, to woła, tak jakby chciała na nocnik, ale w tym przypadku oznacza, że ma już mokro
    Jeżeli chcecie się odpieluchować, polecam zmieniać pieluszkę po każdym siknięciu.
    Jak chcesz zmieniać tylko wkłady, to właśnie tetra+otulacz - wymieniasz tylko tetrę, a u roczniaka nie musisz jej specjalistycznie składać

Chustonówka

Domyślnie

Dziewczyny a czy ta pieluszka http://www.pieluszkarnia.pl/p604,itt...ap-in-one.html nie jest taka właśnie, że tylko wkład wymienialny ?? Bo tak jakby jest to napisane, ale tu mi wszyscy pisali, że takiej nie ma więc nie jestem już pewna..

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Właściwie to raczej należałoby wymienić całą pieluszkę. Z Itti Bitti jest jeden taki problem, że wkłady długo schną i warto mieć drugi komplet na wymianę. Itti Bitti to pieluszki które mają wkładki doczepiane na napy do zewnętrznej powłoczki.
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

tylko na początku to jest wszystko takie straszne ...

jeśli chcesz tylko wkład wymieniać to może kup otulacz, i do tego albo jakieś pieluchy składane, albo wkłady z naturalnych materiałów (czyli konopne, bambusowe albo bawełniane, z tych ostatnich to są np. wkłady flanelowe).

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloha Zobacz posta
    tylko na początku to jest wszystko takie straszne ...

jeśli chcesz tylko wkład wymieniać to może kup otulacz, i do tego albo jakieś pieluchy składane, albo wkłady z naturalnych materiałów (czyli konopne, bambusowe albo bawełniane, z tych ostatnich to są np. wkłady flanelowe).
    tyle, że mąż zapowiedział, się, że nie będzie przewijał takiego czegoś.. ma być 1 całość i żeby nie było trzeba wytrząchiwać kupy (tu juz chyba nic nie poradzi ;p)

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grizolda Zobacz posta
    Właściwie to raczej należałoby wymienić całą pieluszkę. Z Itti Bitti jest jeden taki problem, że wkłady długo schną i warto mieć drugi komplet na wymianę. Itti Bitti to pieluszki które mają wkładki doczepiane na napy do zewnętrznej powłoczki.
    Czyli jaką aio bys polecała? A moze można kupić oddzielnie te wkłady? Nie można ich suszyć np. na kaloryferze? Teraz zima, to jak znalazł ;p .. A do lata to mam nadzieję, że odpieluchuję smyka.

Tak to większe parcie by było na wysadzanie. Bez tego mężowy się nie chce bo pampek na tyle wygodny, że tylko zdjąć i nałożyć nowy, a tu gonitwa za młodym (bo lubi robić kupkę na stojąco), czasami go puszczę bez (bo do prawie roku nigdy bez pieluchy nie chodził :/) to siknie, nawet kupkę zrobi. Dla małża to dramaty ...

Uprawnienia umieszczania postów