Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 97

Wątek: odparzony zadek

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Re: odparzony zadek

Są jeszcze suche wkładki z innego tworzywa na pieluszkarni.

Chustopróchno Awatar Budzik

Nikt nie napisał, więc ja dodam - u nas świetnie działają mini-kąpiele (kilkuminutowe moczenie tyłka) w misce z lekkim roztworem nadmanganianu potasu (fiolet krystaliczny, nie mylić z gencjaną, do kupienia w aptece za parę groszy). Odkaża, wybija wszelkie paskudztwo ze skóry. Potem wietrzenie i smarowanie Tormazolem. A że jest trudnodostępny, polecam Tormentalum: http://www.i-apteka.pl/product-pol-2088 ... c-30g.html - i chyba jest nawet lepszy od Tormazolu, bo zawiera cyt. "Sulfobituminian amonu [który] działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie". I też oczywiście nie zawiera kwasu bornego.
    A skoro juz mowa o kwasie bornym, to znajduje się on też min. w Aphtinie (polecanym przez pediatrów na pleśniawki) i Altcaet, o którym czytałam, że np. położne polecały do okładów u noworodków z powiększonymi sutkami .

Chustofanka
    Miejscowość
    Stolica i okolica

Cytat Zamieszczone przez Budzik
    Nikt nie napisał, więc ja dodam - u nas świetnie działają mini-kąpiele (kilkuminutowe moczenie tyłka) w misce z lekkim roztworem nadmanganianu potasu (fiolet krystaliczny, nie mylić z gencjaną, do kupienia w aptece za parę groszy). Odkaża, wybija wszelkie paskudztwo ze skóry. Potem wietrzenie i smarowanie Tormazolem. A że jest trudnodostępny, polecam Tormentalum: http://www.i-apteka.pl/product-pol-2088 ... c-30g.html - i chyba jest nawet lepszy od Tormazolu, bo zawiera cyt. "Sulfobituminian amonu [który] działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie". I też oczywiście nie zawiera kwasu bornego.
    A skoro juz mowa o kwasie bornym, to znajduje się on też min. w Aphtinie (polecanym przez pediatrów na pleśniawki) i Altcaet, o którym czytałam, że np. położne polecały do okładów u noworodków z powiększonymi sutkami .
    dzięki, zapamiętam na przyszłość
    zwłaszcza ten tormantalum bez bornego... zastanawiałam się dlaczego czegoś takiego nie zrobią, a tu proszę - jest
    Ula, mama Seweryna (marzec 2008) i Bruno (listopad 2009)

Chustoholiczka Awatar Tuja

Domyślnie

podciągnę sobie ten wątek, bo od wczoraj walczymy z odparzoną pupką

Domyślnie

I jeszcze pytanie - czy przy wielorazówkach i odparzonej dupince stosowałyście kremy/ maści lecznicze, np. linomag? to znaczy maść a na to pieluszka? czy raczej jak maść to gołe dupsko? (nie wiem czy to zrozumiałe ale mi dzieć tak się drze dobra, idę się nim zająć )

Chusteryczka

Domyślnie

wiesz co ja miałąm duuuzy problem z pupskiem Małej i stosowałam przeróóóóżne maści i było raz lepiej raz gorzej

ekspresowo sprawdziło mi się mycie pod kranem po kupie, po siku wycieranie do sucha SUCHĄ PIELUCHĄ a raz na kilka razy przecieranie watką zmoczoną w mooocnej herbacie i minimum 2-3 godziny wietrzenie.

ponoc moczenie za kazdym razem pupy tez jej szkodzi.

wietrzyłam w ten sposób ze kładłam na ziemi lub na sobie wielką ceratkę i na to tetra, jak zmoczyła- do pralki i nowa.szło i 10 dziennie ale tyłek leczyłam z RANEK w 2 dni.

to wszystko było oczywiście ZANIM przeszłam na wielo..

a krem czy masc z tego co słyszałam obniżają chłonnosc pieluszek wiec może wsmaruj dokładnie, zaczekaj chwile, odcisnij na reczniczku papierowym nadmiar i dopiero pieluszke>]?

Chustomanka Awatar Gala
    Miejscowość
    Kraków/Gruszów

Domyślnie

jak u mas pupa odparzona była a działo sie to w sierpniu bo biegunce to.....
    - wietrzenia
    - masc nagietkowa na pupe ( w aptece za 5 zł )
    - i tyle

zadnych sudocremów , bo maja parabeny a one wzmagaja wzrost hormonów
    i nie sa one polecane szczegolnie dziewczynka, a na codzien to uzywam kremu z Rossmana na pupe bez konsrewantów, olejów nminerlanych, itp i maja certyfikat oko tesk - sehr gut , za 7 zł
    Marysia (03.01.2006 - 12:40), Zosia (19.01.2009 - 18:25)

Domyślnie

dzięki dziewczyny za szybko odzew
    ja jak na razie właśnie na noc sudocrem stosowałam ale z jednorazówką (no i do tej pory nic złego o sudocremie nie słyszałam. Kurczę, ile jest takich specyfików dla dzieici, których lepiej nie stosować!) może spróbuję maści nagietkowej. No i to wietrzenie, tylko mój już strasznie mobilny jest, więc nie wiem czy to wyjdzie, to znaczy wyjdzie tak, że będę podłogę co chwilę myć. Na razie stosuję mąkę ziemniaczaną jako zasypkę i zmiana pieluszki co godzinę max, ale rezultaty marne, więc pora na zmiany
    a i - b.szczelna - dobry pomysł z tym wytarciem nadmiaru kremu przed założeniem pieluchy, bo włąśnie tej obniżonej chłonności się obawiałam
    gala, a jak się nazywa ten krem z rossmana?

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie

u nas przy mega odparzeniach tylko wietrzenie i bieganie w samych bawełnianych majteczkach, mycie wodą po każdym siusiu i kupce,
    żadnych chusteczek nawilżanych ! u Julki zawsze najgorszym połączeniem są właśnie owe chusteczki i pulowa pieluszka
    dlatego od jakiegoś czasu jestesmy na wełnie i jakoś mniej tych odparzeń i łatwiej wyleczyć
    kremów na co dzień nie stosuję żadnych
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A ja jak zwykle i do znudzenia polecam MYDŁO MARSYLSKIE http://www.mydlarnia.info/szare-mydl...73-id-194.aspx Ja je uwielbiam.

Przemywam nim pupkę co każdą zmianę pieluszki. Czasem się zdarzy nie przemyć, ale zwykle staram się to robić za każdym razem. Po kupce pupa zawsze wędruje pod kran.
    Odkąd używamy wielorazówek czyli od 10 miesięcy nie wiem co to odparzenie.
    Ja tą dużą kostkę ogrzewam chwilę w mikrofalówce i kroję na 6 części. Tym samym mam 6 małych mydełek.

Chusteczek nawilżanych nie używam żadnych. Mam 2 paczki eko od paru miesięcy i jakoś kiepsko nam idzie ich zużycie.
    Kremu ochronnego też od początku wielorazówek nie miałam potrzeby kupować. Jeśli mieliśmy lekkie zaczerwienienie po kupce to mąka ziemniaczana tylko.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 21-09-2009 o 15:49
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Ja używam białego jelenia do kupienia w każdym sklepie kosmetycznym praktycznie - działa rewelacyjnie. Noi jak pisała Budzik kąpiele w nadmanganianie potasu.
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie

krem firmy Weleda nagietkowy
    ten specjalny do pup

swoje koszuje ale 1 tubka starcza na hohohohohoho
    (mi na ponad rok ale problemow odparzeniowych raczej brak)

Domyślnie

dzięki dziewczyny - niezastąpione jesteście
    a co to jest ten biały jeleń???

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

biały jeleń to szare mydło
    Zuzanna i Franciszek

Domyślnie

he he, nieźle, nie wpadłabym na to.
    Tego marsylskiego chyba spróbuję

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A to marsylskie to też szare mydło tylko na bazie oliwy z oliwek i pochodzi z marsyli. Uwielbiam je.
    Ja się nim myję i nareszcie nie drapię skóry po kąpieli. Synka i córkę też nim myję.
    Zuzanna i Franciszek

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta

Ja tą dużą kostkę ogrzewam chwilę w mikrofalówce i kroję na 6 części. Tym samym mam 6 małych mydełek.

Chusteczek nawilżanych nie używam żadnych. Mam 2 paczki eko od paru miesięcy i jakoś kiepsko nam idzie ich zużycie.
    bo one śmierdzą

a mydełko fajne, chyba sie skusze

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Właśnie morepig one śmierdzą, a ja uwielbiam ten zapach.
    Zuzanna i Franciszek

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Ale mydło marsylskie to prakycznie to samo co biały jeleń...zwykłe szare mydło...

My też się rodzinnie myjemy szarym mydlem jest hipoalergiczne i delikatne, a zapach jakoś mi nie przeszkadza.
    Ostatnio edytowane przez Gertruda ; 22-09-2009 o 10:46
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustofanka Awatar u_lcia
    Miejscowość
    józefów / warszawa

Domyślnie

my też walczymy z paskudnym odparzeniem, które się zrobiło na linomagu. smarowany na grubo nie pomógł. został zmieniony na maść robioną w aptece - jakaś wit a, wit e i coś tam jeszcze - po tygodniu zero poprawy. dzisiaj zastosowałam dostaną próbkę czegoś nowego - atopicar się nazywa. dwa posmarowania i w ciągu 3 godzin pupka prawie zagoona.. jestem w szoku.. nie iwem na ile to jest bezpieczne, piszą że bardzo i w ogóle ohoho ale zadziałało momentalnie. mam nadzijeę, że w końcu jutro zobaczę śliczną pupkę mojej córeczki

Uprawnienia umieszczania postów