A nasz Franio od dziś na świecie i mam stresa z tym EC czy dam radę i wątpliwości czy jest sens... proszę zmotywujcie mnie!
A nasz Franio od dziś na świecie i mam stresa z tym EC czy dam radę i wątpliwości czy jest sens... proszę zmotywujcie mnie!
Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
Pieluchowy blog ekspercki.
Elayla, przede wszystkim MEGA GRATULACJE!!! A poza tym to na pewno dasz radę, nawet jeśli nie będzie aż tak spektakularnych rezultatów to EC ułatwia życie.Przynajmniej kupek spierać nie trzebaDawaj znać jak Ci idzie. Im szybciej zaczniesz tym powinno być łatwiej później.
Mama Jakuba - styczeń 2011, Alicji - luty 2014
i grudniowej 2016 Oliwki
Elayla mam nadzieje, ze siÄ™ nie pogniewasz za oficjalne gratulacje w dziale í ½í¸ƒ
Poza tym motywować Cie nie będę napisze tylko SPRÓBUJ a sama zobaczysz czy dasz rade. Ja bardzo się cieszę ze dowiedziałam się o Ec zaluje tylko ze zdecydowałam się późno bo mala miała wtedy prawie 5 mcy. I juz miałam problem z sygnalami no i jak chciałam obserwowac to np schodzila z podkladu i sikala na lozko. Z maluchem jednak łatwiej prowadzić obserwacje. Ale i tak nie żałuję bo bywa ze pieluchę mamy ta sama dość długo.
Tak wiÄ™c polecam testy í ½í¸‰ poza tym chÅ‚opaków wysadzalas na kupÄ™ wiÄ™c wiesz o co chodzi í ½í¸Š
Gdybyś chciała pożyczyć to mam książkę K.Cherek.
U mnie sytuacja podobna: młoda dawała (zapewne) jakieś znaki i był TEN CZAS, że lała zadowolona z siebie kiedykolwiek, byle pielucha była zdjęta, a ja głupia nie wiedziałam jak to wykorzystać
(utkwiło mi w głowie hasło jakiejś chyba pielęgniarki "dzieci lubią siusiać po zdjęciu pieluszki" i tyle
, potraktowałam jak aksjomat) Na temat EC trafiłam przypadkiem i zaczęłam trochę zgłębiać. Od końca 4 miesiąca wysadzam (z przerwami na wyjazdach u rodziny jednej bądź drugiej) coraz częściej/bardziej zorganizowanie (choć nadal dość pokracznie) i konsekwentnie nawet rano po przebudzeniu młodej. Najpierw było w samotności po obejrzeniu multum filmików obcych dzieci w sytuacjach kibelkowych
jakie dają znaki i jak to sprawnie wykonać, później dla frajdy i satysfakcji, aż w końcu pokazałam nasze "szamańskie praktyki" mężowi-uchachany jak ja na samym początku, całkowicie popiera, ale sam jeszcze chyba nie bardzo się podejmie... Przyznam, że rzeczywiście bywa, że rzepy jednorazówek już nie trzymają, ale i tak kwestią lenistwa i braku fachowej znajomości tematu jest pampek zawsze na pupie
W tym miejscu pozwolę sobie nieśmiało zapytać o możliwość pożyczenia ww. książki Cherek![]()
Olka 17.07.2014
Toaleta (u nas "Pot" od "Potty") - http://www.babysignlanguage.com/dictionary/p/potty/
Dość - na początku używałam "finished/all done"(http://www.babysignlanguage.com/dictionary/a/all-done/) - jedną ręką, ale teraz po prostu klepię się w klatkę piersiową trzy razy, otwartą dłonią. Jak wysadzam ją opartą pleckami o swój brzuch to używam jej ręki na jej klatce piersiowej i zwykle mówię "Done." czasem "Dość."
Leksykon BSL (po ang): http://www.babysignlanguage.com/dictionary/
Migam też mleko, mama, tata, jedzenie (jak my jemy), kot (mamy dwa) - tu używam duńskiego języka migowego.
W domu mieszamy cały czas trzy języki, ale jak migamy to zwykle łączymy znak z angielskim słowem, bo to nasz "wspólny" język. =)
Ostatnio edytowane przez helva ; 19-12-2014 o 09:46
___.___Doradca Noszenia ClauWi®
ile człowiek może się dowiedzieć...przeglądnęłam słownik BSL i po rozmowie z mężem również wprowadzimy pewne wyrażenia babysign w Nasze Zyciezbliża pewnie tak samo jak i samo Ec, co mnie bardzo cieszy, bo dobrze się czuję w takiej bliskości z córką. Dzięki Ci za wspomnienie o tym
muszę się pochwalićcóra nie chciała robić do nocnika przez pewien czas, nie nalegałam, aż wzięłam ją na próbę do łazienki na dużą toaletę i tak o to moja córka znów załatwia swoje potrzeby nie do pieluszki
ba nawet zaczęła komunikować nadchodzące potrzeby
![]()
Elayla mam nadzieje, ze siÄ™ nie pogniewasz za oficjalne gratulacje w dziale
Gratulacje!
Bezstresowo do tego podejdź. EC to nie "wszystko-albo-nic". Możesz zacząć spokojnie tylko od sygnalizowanie dźwiękiem jak widzisz, że Twoje piękne dziecię coś robi. Możesz wysadzić 15sekund nad pieluszką przy przebieraniu tylko np. Możesz tez spróbować, odpuścić i wrócić do pomysłu po tygodniu czy miesiącu...
Zaufaj sobie i dziecku. I uwierz w możliwości swojego malucha i swoje. =)
Jak masz pytania to pisz śmiało. Jak dasz EC szanse to podziel się wrażeniami. =)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przy okazji mnie mąż upomina, że od początku jestem wam winna tu post bardziej techniczny.
Czego używamy:
Do wysadzania:
- wiaderko do piasku dla dzieci - od dnia 0, oboje
- umywalka - od dnia 0, oboje, sprawdzała się dobrze przy problemach z brzuszkiem i dłuższym wysadzaniu wieczorem w pierwszych 2. miesiącach
- toaleta - od 2. miesiąca, mąż
- nocnik LOCKIG z IKEA - od 4. miesiąca, oboje - fajny, bo środek się wyjmuje, więc nadal możemy wysadzać trzymając tą część między nogami. A jak młoda podrośnie i będzie sama chciała siedzieć, to będzie jak normalny nocnik.
- pojemnik z pokrywkÄ… LJUST z IKEA - jako nocnik typu "wiaderko" w samochodzie
Na pupie:
- kwadratowe tetrowe pieluszki, składane w ten sposób
- otulacz wełniany, jak mamy gości w domu i na spacery w okolicy
- AIO ImseVimse, dłuższe wyjścia i wyjazdy
- bawełniane majteczki - na noc, bo N. przesypia noce i jest sucho lub mnie kopie aż ją wysadzę + rano do ok południa jak mała komunikatywna, a ja lub tatuś mamy wolniejszy dzień.
Inne rzeczy:
- bawełniane chusteczki do wycierania pupy
- zwykły (miękki) papier toaletowy
- wełniany kocyk, jako podkład dla N. na naszym łóżku w razie czego (N. śpi z nami, między mną i ścianą).
- wełniany śpiworek - używaliśmy w 2. i 3. miesiącu, bo N. wykopywała się spod swojej kołdry
___.___Doradca Noszenia ClauWi®