Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 48

Wątek: salsa z wisiadelkami

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Question

Cytat Zamieszczone przez GoDo Zobacz posta
    Tak troszkę się rozgadałam,ale czasem razi mnie taka bardzo ostra krytyka ze strony niektórych na tym forum.....
    ale przecież nikt nie pisze, że matki głupie, tylko że dzieci się im telepią i ich szkoda - GoDo też tak przecież napisałaś...

ja staram się jak mogę nieść kaganek oświaty, a przede wszystkim dawać dobry przykład (nawet mam już swoje sukcesy na tym polu...) - co nie przeszkadza mi jednakowoż przerazić się jak widzę majtające się dziecko w wisiadle...

i czy naprawdę matka która wyszperała gdzieś info o specjalnych zajęciach z niemowlakami ma aż tak utrudniony dostęp do informacji o noszeniu? bo sama się czasem nad tym zastanawiam...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    Kaszuby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    ale przecież nikt nie pisze, że matki głupie, tylko że dzieci się im telepią i ich szkoda -
    No polemizowałabym.......przejrzyj wszystkie posty na 1 stronie.....Nie chcę wytykać palcami bo i po co.

Odnośnie informacji nt. noszenia - pewnie, że można wyszperać, tylko teraz ile przeciętnych kobiet mając info z internetu i konsultując to ze swoim pediatrą, z których większość jak przypuszczam tematu nie zna dość dobrze, zawierzy informacji z netu? Która przeanalizuje temat i zawierzy własnej intuicji?
    Ostatnio edytowane przez GoDo ; 25-06-2009 o 10:15

Chustomanka Awatar basiaT
    Miejscowość
    Szczecin/Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maminka Zobacz posta
    nie wiedziałabym, że nie zdrowo jest nosić dziecko w nosidełku, a tym bardziej przodem do świata
    Nasza J darła się w wózku więc szukaliśmy alternatywy (ba! kupiliśmy nawet 2 wisiadełka) a chusta kółkowa to była moja fanaberia (bo lekka, poręczna i do torby na w razie czego...) - dopiero jak zaczęłam czytać i drążyć temat kartony z wisiadłami poszły na dno szafy - poproszę chyba którąś z szyjących dziewczyn o przerobienie ich o ergo
    Przyjaciele są rodziną, którą sami sobie wybieramy.

"Z
    abawki w stylu retro"
    "Na końcu tęczy"

Chustomanka Awatar Anntenka
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Odnośnie informacji nt. noszenia - pewnie, że można wyszperać, tylko teraz ile przeciętnych kobiet mając info z internetu i konsultując to ze swoim pediatrą, z których większość jak przypuszczam tematu nie zna dość dobrze, zawierzy informacji z netu? Która przeanalizuje temat i zawierzy własnej intuicji?
    Poza tym w necie są sprzeczne informacje. Jedni piszą że wisiadła są ok i nic ich nie przekona a inni (my) mamy zgoła odmienne zdanie. I komu wierzyć?
    ...chociaż na chłopski rozum wybrałabym to co według mnie z tego wynika jako bezpieczniejsze dla dziecka...

BasiuT Kasia z Doliny Błękitnych Kwiatów przerobiła kilka wisiadeł na ergo... możesz zapytać u niej
    szyjąca mama Dawida (25.01.2007) i Milana (09.11.2009)
    TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy

Najgorzej jak się coś komuś wydaje

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie hm...

No polemizowałabym.......przejrzyj wszystkie posty na 1 stronie.....Nie chcę wytykać palcami bo i po co.

no masz rację ale to zapewne pisane w emocjach i z rozpędu

a co do szukania informacji - naprawdę dla chcącego nic trudnego, mój pierwszy kontakt z tematem chustowym był przy artykule na edziecku "najmodniejszy sposób noszenia dziecka" czy jakoś tak i chociaż osbiście moda mnie nie interesi i nie uważam, żeby miała cokolwiek z tym tematem wspólnego to poczytałam sobie artyluł i komentarze - i akurat argumentacja noszących mnie przekonała, a przeciwnicy tudzież sceptycy mieli jakieś nielogiczne dla mnie wywody i popadali ze skrajności w skrajność...

chyba każdy rodzic taki bardziej zainteresowany swoim dzieckiem i jego rozwojem jednak czyta i szuka, oczywiście ostateczny wybór należy do rodzica i tego co go przekona, ale to nie jest tak że sie ginie w gąszczu sprzecznych informacji...

no ale nieświadomość wielu lekarzy, położnych innych "specjalistów od dzieci" to jest fakt... na szczęście to też sie zmienia...

no i całe szczęście jest też taniec z chustą
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustofanka Awatar Agakakaka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

To tak trochę a propos, wczoraj oglądałam późnym wieczorem jakiś polski program weterynaryjny i przyszła pani do znanego weterynarza z chorym chomikiem czy inną świnką morską i miała dziecko w wisiadle. Przyznam, że takie widziałam pierwszy raz, wyglądało jak przyczepiona do brzucha mamy gondola. Kobieta caluteńki czas podtrzymywała to dziecko, bo ono luźno latało w tym nosidle i po prostu inaczej się nie dało. Najgorsze jednak, kiedy lekarz kazał to zwierzątko przytrzymać, matka pochylała się nad leżanką i musiała puścić to dziecko. Nie mogłąm na to patrzeć, widać było po tej kobiecie, że sama czuje się bezradna, bo nie moze dziecka przytrzymać. Wolałabym już odpiąć od siebie dziaciaka i położyć w tym czymś na podłodze. Koszmarny to był widok

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

ja pewnie bym nie szukała...

o chustach usłyszałam z trzy lata temu na szkoleniu - Fizjoterapeutka która je prowadziała wspomniała o tym "cudzie" ,) bardzo zachwalała, pusciła krótki folmik Didymosa, rzuciła stroną internetową.. ona nawet swtierdziła ze jak chusta to tylko ta niemiecka i zadna inna
    jak byłam w ciązy wróciłam do tematu i wtedy zaczełam poszukiwania

przy Macku "uzywałam" wisiadła - bardzo rzadko bo było strasznie niewygodne :/ ale używałam bo ręce mi juz do kolan sięgały -Maciek by cały czas na nich siedział a po szczepieniu wogóle z rąk nie schodził..jakby nietamto szkolenie pewnie bym szukała wisiadła - wygodniejszego ..
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    Kaszuby

Domyślnie

Otóż to. Dlatego nie oceniajmy tylko dostarczajmy dużo rzetelnych informacji, a każdy rodzic i tak wybierze to, co uważa za słuszne dla swojego dziecka.

Chustomanka Awatar anmuszka
    Miejscowość
    Warszawa Bemowo

Domyślnie

Helo! też widziałam na filmiku jedną mamę w chuscie A co do chust i nosideł to każdy ma inne zdanie. A lekarze czy osoby "znajace sie na dzieciach" nie zawsze są dobrze poinformowane w tym temacie. Ja szukałam głównie w necie i troche sie bałam że ta wiedza internetowa to za mało. więc poszłam do klubu kangura no i jeszcze ortopeda mnie co do chust poparł. także teraz mam "twarde" argumenty co do noszenia dzieci w chuscie. Myśle że mojej rodzinnej miejscowosci byłoby mi bardzo trudno znaleźć jakiegos specjaliste, ktory byłby za chustami. Czasem argumentacja matczynej intuicji nie jest wystarczająca dla innych. A każdy rodzic i tak decyduje sam.

Chustomanka Awatar basiaT
    Miejscowość
    Szczecin/Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anntenka Zobacz posta
    BasiuT Kasia z Doliny Błękitnych Kwiatów przerobiła kilka wisiadeł na ergo... możesz zapytać u niej
    Dziękować!
    Przyjaciele są rodziną, którą sami sobie wybieramy.

"Z
    abawki w stylu retro"
    "Na końcu tęczy"

Chustomanka Awatar Monik75

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PodwójnaMama Zobacz posta
    Ale zauważyłam, ze te mamy które dzieci przodem do świata mają przytrzymują im głowy i jakoś próbują asekurować co jakiś czas- czyli im nie jest wygodnie i widzą, ze dziecku też nie - to powinno dać im do myślenia .
    Tez to zauważyłam. Tej malutkiej w różowej bluzeczce ze sliniaczkiem mało głowa nie odpadła, mama tak wywija...

Chustofanka Awatar carolans
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

zdziwilybyscie sie ile matek z wisidlami wie ze sa szkodliwe.... i ze chusta lepsza. Moze czesc z matek jest niedoinformowana, ale duuuuzo jest takich ktore wybieraja wisidlo bo z chusta za duzop klopotu/za droga/za duzo miejsca zajmuje/ maz nie chce sie wiazac w szmaty "wiec wie pani, taki kompromis wybralismy ze jednak nosidelko". TE wlasnie matki uwazaja ze sa trendiiiiii bo nosza i to tak fajnie miec cos innego niz wozek...i sa c zesto doskonale poinformowane ze nosic przodem do swiata nie wolno (" ale Okruszek tak lubi, nie mam serca mu odmawiac"), ze chusta lepsza ("ale skoro juz tesciowa kupila nosidelko to przeciez sie nie zmarnuje a ja zaoszczedze pieniadze").
    Niestety moda na chustowanie zamienia sie w mode na noszenie w czymkolwiek mimo posiadanej wiedzy. Bardzo czesto wynika to z lenistwa rodzicow ('bo nosidelko w kazdym sklepie dostane, pojde, dzcieko przymierze, jeszcze kolor wybiore i gratis znizke i dadza albo karte stalego klienta, nic szukac nie musze na necie").
    Wiec tak, nadal uwazam ze spora grupa matek krzywdzi dzieci w wisidlach bo slepo podaza za moda noszenia tylko ze wzgledu na to, ze chca byc modne.
    the end
    DOBYTEK Danielek (21.12.2006) i Kacperek (22.11.2008), w komplecie całkiem fajny mąż

Chusteryczka Awatar monika999

Domyślnie

dla mnie ten film jest instruktazowy, bo w tzw. erze przeddzieciowej nie odroznialam nosidelek- w koncu nosidelko to nosidelko. w ciazy zaczelam czytac o chustach i nosidelkach ergonomicznych, a wisiadelka byly dla mnie szokiem. jak raz sie zobaczy zdjecie takiego cuda to trudno zapomniec. glowka dziecka majtajaca we wszystkich kierunkach i te nozki zwisajace bezwladnie. dobrze, ze w necie mozna znalezc tez takie filmiki, to czlowiek idac do sklepu, wie czym powinien sie kierowac.
    odnosnie filmiku: na mnie najwieksze wrazenie zrobil spiacy maluch z nienaturalnie wygieta szyja tak gdzies po srodku filmu. wazne, zeby szukac, dowiadywac sie, przeciez nie od razu krakow zbudowano

Chustomanka
    Miejscowość
    Kaszuby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carolans Zobacz posta
    zdziwilybyscie sie ile matek z wisidlami wie ze sa szkodliwe.... i ze chusta lepsza. Moze czesc z matek jest niedoinformowana, ale duuuuzo jest takich ktore wybieraja wisidlo bo z chusta za duzop klopotu/za droga/za duzo miejsca zajmuje/ maz nie chce sie wiazac w szmaty "wiec wie pani, taki kompromis wybralismy ze jednak nosidelko". TE wlasnie matki uwazaja ze sa trendiiiiii bo nosza i to tak fajnie miec cos innego niz wozek...i sa c zesto doskonale poinformowane ze nosic przodem do swiata nie wolno (" ale Okruszek tak lubi, nie mam serca mu odmawiac"), ze chusta lepsza ("ale skoro juz tesciowa kupila nosidelko to przeciez sie nie zmarnuje a ja zaoszczedze pieniadze").
    Niestety moda na chustowanie zamienia sie w mode na noszenie w czymkolwiek mimo posiadanej wiedzy. Bardzo czesto wynika to z lenistwa rodzicow ('bo nosidelko w kazdym sklepie dostane, pojde, dzcieko przymierze, jeszcze kolor wybiore i gratis znizke i dadza albo karte stalego klienta, nic szukac nie musze na necie").
    Wiec tak, nadal uwazam ze spora grupa matek krzywdzi dzieci w wisidlach bo slepo podaza za moda noszenia tylko ze wzgledu na to, ze chca byc modne.
    the end
    Zgadzam się w 100%. Dotyczy to też innych dziedzin życia. Np. karmienia piersią. Znam kilka matek, które świadomie zrezygnowały z karmienia piersią tuż po skończeniu przez dziecko 1 do 3 miesięcy, bo "jak się da butlę to dłużej pośpi". Te matki wiedzą oczywiście że piersiowe najlepsze, i co z tego....No ale to już nie na temat salsy.

Chustomanka Awatar Gala
    Miejscowość
    Kraków/Gruszów

Domyślnie

czego to oni jeszcze nie wymsyla n!!!! Mam nadzieje zetemu jednemu dziecku głowka nie odpadła, mysle ze jakie to by nie było nosidło czy wisiadło to czy chciałybyscie zeby tak wami potrzasac w imie jakies tam salsy z dzieckiem ? ja chyba nie
    Marysia (03.01.2006 - 12:40), Zosia (19.01.2009 - 18:25)

Chustomanka Awatar Gala
    Miejscowość
    Kraków/Gruszów

Domyślnie

czego to oni jeszcze nie wymsyla n!!!! Mam nadzieje zetemu jednemu dziecku głowka nie odpadła, mysle ze jakie to by nie było nosidło czy wisiadło to czy chciałybyscie zeby tak wami potrzasac w imie jakies tam salsy z dzieckiem ? ja chyba nie
    Marysia (03.01.2006 - 12:40), Zosia (19.01.2009 - 18:25)

Chustofanka Awatar AgaPe
    Miejscowość
    Racibórz/ Mikołów

Domyślnie

Myślę, że idea jako taka niezła, moja miesięczna córeczka uwielbia walca angielskiego w ramionach taty, tyle, że trzymana jest cokolwiek inaczej... A tato już zapowiedział, że niedługo zamota Lu i pójdą w tany na treningu standardu
    "Wszystko trzeba odkryć samemu. I również przejść przez to zupełnie samemu". [Too-tiki]

Mój świat mieści się w moich ramionach.

Chusteryczka Awatar krysiak
    Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Ja będąc w sobotę na Helu widziałam na własne oczy jak tata z dzieckiem w nosidle-wisidle tańczył w podobny sposób do piosenki "daj mi tę noc... ", która akurat śpiewana była na scenie podczas występów karaoke... Tata był cały szczęśliwy. Pomijając fakt, ze nie trzymał dziecku główki, która dyndała na wszystkie strony (dziecko na oko miało ok. 4 miesięcy), to jeszcze chwycił dziecię za rączki i wywijał nimi energicznie ku uciesze spacerujących z nim osób (rodzina?). Dziecko miało przerażenie w oczach, którego nikt nie dostrzegł, prócz osób idących na przeciw, bo dziecko było przodem do świata. Powiem Wam, zę sobie przypomniałam od razu wątek o salsie. Serce mi ściskało bardzo, zdenerwowałam się strasznie. To było jak zły sen...

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Otóż to!Wiele mądrych słów dziewczyny tu napisały.Warto się dowiadywać,czytać i wiedzieć więcej,a ponad wszystko warto tę wiedzę w życie wcielać.Droga na skróty czasem wcale nie jest najkrótsza!
    A co do ostrych opinii o filmiku,jakoś mnie nie oburzają.Sama jak to zobaczyłam,to mi ciśnienie skoczyło!Jest i pozytywna strona tych naszych emocjonalnych reakcji.Otóż pewna znajoma podczytująca forum,dumna posiadaczka wisiadła,głucha do tej pory na wszystkie argumenty,zaczęła rozważać zakup manduki.Oby się nie rozmyśliła!

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulka37 Zobacz posta
    .Warto się dowiadywać,czytać i wiedzieć więcej,a ponad wszystko warto tę wiedzę w życie wcielać.
    Ale warto też miec trochę pokory.
    Bo czasem mam wrażenie, że chuściary robią z siebie Wszystkowiedzące Idealne Matki, które z obrzydzeniem patrzą na wszystkie wisiadła i jeszcze wiekszym na noszących w tychże wisiadłach rodziców.
    Live, Love, Enjoy Life! Always.

Uprawnienia umieszczania postów