Ja raz wyprałam z ubrankam i nie podobał mi się zapach ciuszków, mimo że pieluszki nie śmierdoliły to ciuszki jakoś nie bardzo pachniały![]()
Też piorę w Dzidziusiu, ale zapach czasem zostawał, pomagało pranie w sodzie.
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'
mist - odwagi!
IMHO jednorazowe pranie w 90 stopniach nie zaszkodzi ani PULowi ani bambusowi* - moim nie zaszkodziłojest nawet wątek, gdzie takich zeznań co do prania na 90 stopni pulu jest więcej, o tu
Mam sporo bambusów i one razem ze wszystkim niepulowym pieluchami tak z raz na miesiąc (w sumie nie wiem jak często, po prostu kiedy uznam za stosowne
) idą go gorącej kąpieli i w większości dobrze żyją - po ostatnich dyskusjach w innym miejscu forum dochodzę do wniosku, że szybciej to gumkom szkodzi niż pulowi. Nie wyobrażam sobie zakładania dziecku bazarkowej pieluchy przynajmniej z warstwą okołopupną niewygotowaną przeze mnie, choć u mnie bazarkowe pule też idą do pralki na 90 stopni (od dłuższego czasu nie kupuję kieszonek, aio nigdy), wełna też normalnie wyprana potem powolutku gotuje się w garze razem z lanoliną (więc mam 2-w-1).
*no dobra, zależy od bambusa, tetra bambusowa strasznie się kurczy, ta 100%, kikko trochę mniej ale też mocno, część innych bambusów też trochę (najbardziej zauważyłam na wkładach do monkey snug., nie zauważyłam żeby ittibitti się kurczyły) ale w granicach przyzwoitości - tak że dla mnie gra jest warta świeczki.
Ostatnio edytowane przez jul ; 26-02-2014 o 10:10
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
a jak zachowują się wkładki mikrofibrowe przy strippingu na 90 stopni. Mikrofibra to sztuczne włókno i nie zaleca się prania powyżej 60 st, a niektórzy producenci zalecają pranie w 40 st. Nie kurczy się wam mikrofibra przy temp.90st.? Chcę zrobić stripping moim wkładom i trochę się boję nastawić pralkę na 90 st.
A kwasek działa tylko zmiękczająco, czy poprawia wypłukiwanie złogów z wkładów?