Pokaż wyniki od 1 do 20 z 604

Wątek: Stripping i "czyszczenie" pieluch

Mieszany widok

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HoliPoli Zobacz posta
    ja piorę pieluchy raz na trzy dni a i tak nie mam pełnej pralki (potrzebuję chyba drugiego chuściocha żeby ją zapełnić ) i stwierdziłam, że jedna pralka raz na 3 dni to nie jest duży wydatek. Nawet jak doliczę tę wodę na dodatkowe pranie, płukanie i prąd. Wcześniej prałam częściej ale po wstępnym dorzucałam ubranka. Ubranka się przy 60 stopniach niszczyły, pieluchy nie były tak dobrze wypłukane i odwirowane a przy praniu na 40 stopni zaczynały szybko brzydko pachnieć. Oszczędność u mnie była wątpliwa.

aha, no i naczytałam się wątku, że bywa, że bambus łysieje i być może to kwestia niewystarczającego wypłukania moczu z pieluch. Od tego czasu, w trosce o nocne formowanki, piorę tak, jak to opisałam wyżej
    Ja wrzucam dodatkowo ciuchy -nasze i dziecka ,bez majtek ,skarpetek itp

Chustomanka Awatar margolcia1006
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta
    Pieluchy z ubraniami? nie śmierdzą Wam poxniej ciuchy po praniu

Chustonówka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Ja raz wyprałam z ubrankam i nie podobał mi się zapach ciuszków, mimo że pieluszki nie śmierdoliły to ciuszki jakoś nie bardzo pachniały

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margolcia1006 Zobacz posta
    Jak prałam razem to mi nic nie śmierdziały. Ubrania dorzucałam do wcześniej przynajmniej wypłukanych pieluch a poza tym przecież jak je wymuję to są czyste bo już uprane

Miejscowość
    100lica

Domyślnie

No co ty a czym??? przcież pieluchy po praniu nie śmierdzą to pranie też nie, wrzucam najpierw same pieluchy na płukanie a potem dorzucam ubrania

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta
    o , to ja na odwrot. ciuchow do pieluch nie wrzucam, a bielizne- majty, skarpetki, czasem gacie od pizam.
    I zawsze wlaczam 25 minutowe plukanie przed wlasciwym praniem.
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustomanka Awatar margolcia1006
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alvina Zobacz posta
    Ja raz wyprałam z ubrankam i nie podobał mi się zapach ciuszków, mimo że pieluszki nie śmierdoliły to ciuszki jakoś nie bardzo pachniały
    No właśnie chodzi o ten zapach niby nie śmierdzący ale jednak jakiś inny. Raz tylko zrobiłam taki eksperyment pieluchowo-ciuchowy i więcej już nie próbowałam.

Miejscowość
    100lica

Domyślnie

No właśnie chodzi o ten zapach niby nie śmierdzący ale jednak jakiś inny. Raz tylko zrobiłam taki eksperyment pieluchowo-ciuchowy i więcej już nie próbowałam.
    Może to kwestia proszku? ja piorę w Dzidziusiu nie ma żadnych zapaszków, serio

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Też piorę w Dzidziusiu, ale zapach czasem zostawał, pomagało pranie w sodzie.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mist Zobacz posta
    Niestety jest to mozliwe tylko z bawelna... Pul i bambus na 90 stopni bym sie bala wpakowac (a to wlasnie wiekszosc moich zakupow bazarkowych).
    mist - odwagi!

IMHO jednorazowe pranie w 90 stopniach nie zaszkodzi ani PULowi ani bambusowi* - moim nie zaszkodziło jest nawet wątek, gdzie takich zeznań co do prania na 90 stopni pulu jest więcej, o tu Mam sporo bambusów i one razem ze wszystkim niepulowym pieluchami tak z raz na miesiąc (w sumie nie wiem jak często, po prostu kiedy uznam za stosowne ) idą go gorącej kąpieli i w większości dobrze żyją - po ostatnich dyskusjach w innym miejscu forum dochodzę do wniosku, że szybciej to gumkom szkodzi niż pulowi. Nie wyobrażam sobie zakładania dziecku bazarkowej pieluchy przynajmniej z warstwą okołopupną niewygotowaną przeze mnie, choć u mnie bazarkowe pule też idą do pralki na 90 stopni (od dłuższego czasu nie kupuję kieszonek, aio nigdy), wełna też normalnie wyprana potem powolutku gotuje się w garze razem z lanoliną (więc mam 2-w-1).

*no dobra, zależy od bambusa, tetra bambusowa strasznie się kurczy, ta 100%, kikko trochę mniej ale też mocno, część innych bambusów też trochę (najbardziej zauważyłam na wkładach do monkey snug., nie zauważyłam żeby ittibitti się kurczyły) ale w granicach przyzwoitości - tak że dla mnie gra jest warta świeczki.
    Ostatnio edytowane przez jul ; 26-02-2014 o 10:10
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka

Domyślnie

a jak zachowują się wkładki mikrofibrowe przy strippingu na 90 stopni. Mikrofibra to sztuczne włókno i nie zaleca się prania powyżej 60 st, a niektórzy producenci zalecają pranie w 40 st. Nie kurczy się wam mikrofibra przy temp.90st.? Chcę zrobić stripping moim wkładom i trochę się boję nastawić pralkę na 90 st.
    A kwasek działa tylko zmiękczająco, czy poprawia wypłukiwanie złogów z wkładów?

Uprawnienia umieszczania postów