-
Chustonoszka
My używamy wielo od nieco ponad miesiąca. Stosujemy je odkąd syn skończył 2 tygodnie, chciałam wcześniej ale czekałam aż kikut odpadnie (ostatecznie odpadł dopiero po 4 tygodniach), no i trochę się bałam jak to będzie... Pierwszy syn na jednorazówkach wychowany, wtedy nie miałam pojęcia o istnieniu wielo i o tym co zawierają pampersy... Muszę przyznać, ze byłam zaskoczona tym, jak bardzo mi się to wszystko spodobało i jak szybko się w tym odnalazłam. Oczywiście nie muszę dodawać, że jak większość z Was uzależniłam się od tego
Dzięki koleżance postawiłam na otulacze + tetrę a nie na kieszonki i do tej pory (odpukać) nie zdarzył nam się ani jeden przeciek, ani razu nie zabrudzone ubranko rzadką kupką (nawet jeśli ubrudziła otulacz to ubranie zostało nietknięte)
Wszystko ładnie pięknie, ale niestety jestem w tym sama, bo mąż absolutnie nie popiera mojego pomysłu na wielo, ciągle powtarza, że z jednorazówkami byłoby wygodniej i straszy że jak przyjdzie rachunek za wodę to się pochlastam
Z tego względu miałam już dwa mini-kryzysy. Nie przerzuciłam się mimo to na jedno, bo na samą myśl o ropie naftowej na pupie mojego dziecka robi mi się niedobrze, a jedno ekologiczne kosztują majątek... No więc jedziemy na tej tetrze, prefoldach i formowankach i otulaczach, pranie non stop "zdobi" pokój moich dzieci (u nas nie ma miejsca na suszarkę...). Twardo staram sie trzymać swoich postanowień, ale czasem naprawdę zastanawiam się, czy używanie ekologicznych jednorazówek nie wyszłoby mnie na to samo co wielo łącznie z wodą, prądem, papierkami, olejkami, nappy fresh, itd. W sumie zaczęłam używać wielo ze względu na zdrowie dziecka, a nie na ekologię (choć to też ważne). Pupcia w wielo jest ładna, chociaż był moment kiedy była mega czerwona i zastanawiałam się czy to naprawdę takie zdrowe... Ale teraz jest już git
Domyślam się, że jeszcze niejeden kryzys wielo przede mną, ale postaram się nie poddać. BTW: ciekawy wątek
Mąż (razem od 05.2000)

, Wojtuś (02.2011)

, Aniołek (06.2012)

, Jerzyk (11.2013)

Uprawnienia umieszczania postów