zoana no to mnie dobiłaśPiękne zdjęcia Aniu
![]()
że nie veg-skład,
""Dziki jedwab uzyskiwany jest z kokonów dziko żyjących motyli i ciem. Larwa otacza się kokonem, który w całości zrobiony jest z nici jedwabnej. Zebrane kokony wrzucane są do gotującej się wody, lub przekłuwane igłą i w ten sposób larwy giną, a nici pozyskuje się na materiał. Taka metoda pozyskania jedwabiu gwarantuje, że nici nie zostają zniszczone przez larwy, co miałoby miejsce, gdyby larwa opuściła kokon. By zyskać 1 kg jedwabiu potrzeba ok. 5000 larw"
![]()
akurat zabijanie larw mnie nie rusza.... Sama bym z chęcią całe robactwo wokół mnie wybiła.
Kurcze, po polsku też znajduję takie info, za to np. na angielskiej wiki jest coś wręcz przeciwnego:
"There are more than 500 species of wild silkworms in the world, although only a few are used to produce cloth. They usually produce a tougher and rougher silk than that from domesticated Bombyx mori silkworms. Wild silks are usually harvested after the moths have left the cocoons, cutting the threads in the process, so that there is not one long thread, as with domesticated silkworms."
Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)
tak, ale na mój chłopski rozum to tak jak z eko-producją, czy zwierzęcą czy roślinną. Jeśli są takie eko to mają różne certyfikaty, a producenci je chętnie wykorzystują do reklamowania swoich produktów. Jeśli nie piszą, że są bio, eko czy coś to obstawiam mimo wszystko czystą przemysłówkę
Kai - Harris - Sia
![]()
gratulujęmoja już prawie sucha
tu wszystkie Okinami:
Skye Kai Harris Sia Noir
(harris najbrzydszy)
Piękna chusta. Marciula masz piękną kolekcję! Niestety SIA nie dla mnie.
Poczekam może na jakiś sensowny skład oki :/ "Mojej" chusty jeszcze nie utkali.
Tam gdzie ma miejsce masowa produkcja raczej nie ma co się łudzić, że dba się o życie wykorzystywanych zwierząt. Podejrzewam, że podobnie jest z dzikiem jedwabiem, nikt nie chodzi po lesie i nie zbiera pustych kokonów jak muszelek na plaży.
Livada jeśli byłabyś zainteresowana, tutaj znajdziesz link do artykułu na temat powstawania cruelty-free silk: http://www.wormspit.com/peacesilk.htm Nie jest tak kolorowo jakby się wydawało.
Btw: zastanawiam się po co się dodaje jedwab do składu? chusta się łatwiej dociąga czy o co cho?
Faf, chusta jest mieciutenkataka kaczusia.
Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014