Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar madziaaliyah
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie Pranie PULi - usuwanie smrodku

Witam wszystkie wielopieluchujące mamy Jestem nowa w temacie (i na tym forum), przebrnęłam w końcu przez cały ten wątek (ufff, zajęło mi to kilka dni) i generalnie już jakieś pojęcie o tym jak prać mam (tzn. tak mi się wydaje, ale to się jeszcze okaże ). Jednak nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie (albo nie do końca wywnioskowałam z postów) - mianowicie, zakupiłam 2 używane otulacze Tots Bots i jak doszły to okazało się że mocno podśmiardują (do tej pory leżą w kopercie, w której je dostałam, czekając na pranie...). I teraz zastanawiam się jak usunąć z nich ten zapaszek, bo to w końcu sam PUL i boję się go "zepsuć". Z tego co wywnioskowałam po wpisach to nie powinno się traktować PULi zbyt wysoką temperaturą ani kwaskiem, więc jak? Wystarczy je wymoczyć w płynie do mycia naczyń i przeprać z resztą w 60 st. ? Pomóżcie, proszę!

Chustofanka Awatar Dafnia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madziaaliyah Zobacz posta
    I teraz zastanawiam się jak usunąć z nich ten zapaszek, bo to w końcu sam PUL i boję się go "zepsuć". Z tego co wywnioskowałam po wpisach to nie powinno się traktować PULi zbyt wysoką temperaturą ani kwaskiem, więc jak? Wystarczy je wymoczyć w płynie do mycia naczyń i przeprać z resztą w 60 st. ? Pomóżcie, proszę!
    Wymocz w płynie i wypierz na 60 - zobaczysz czy przestaną śmierdzieć. Ja niestety kupiłam jedną kieszonkę używaną, która ma zapach taki... hm jakby mydła lub szafy starej babci i niestety po wielu praniach (40, 60 z dodatkiem antybakteryjnym i bez, i w zwykłym proszku również) nie udało mi się pozbyć tego zapachu, więc jej nie używam.
    Myślę że jeśli u Ciebie zapach wynika z kupkosików to się go pozbędziesz a jeśli to coś innego, to może być gorzej.
    Maluszek 19.11.2012

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dafnia Zobacz posta
    Wymocz w płynie i wypierz na 60 - zobaczysz czy przestaną śmierdzieć. Ja niestety kupiłam jedną kieszonkę używaną, która ma zapach taki... hm jakby mydła lub szafy starej babci i niestety po wielu praniach (40, 60 z dodatkiem antybakteryjnym i bez, i w zwykłym proszku również) nie udało mi się pozbyć tego zapachu, więc jej nie używam.
    Myślę że jeśli u Ciebie zapach wynika z kupkosików to się go pozbędziesz a jeśli to coś innego, to może być gorzej.

wywal ta kieszonke na powietrze nawet na tydzien, może to pomoże

Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

A ile je moczyć? Kilka godzin? Całą noc? Bo właśnie się zastanawiam, czy zrobić to teraz i rano wrzucić z resztą do prania? Czy to za długo i bez sensu, bo jak woda wystygnie to już płyn nie działa?

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Podczepiam się do pytania bo nam też pieluszki zaczynają moczem dawać..

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madziaaliyah Zobacz posta
    A ile je moczyć? Kilka godzin? Całą noc? Bo właśnie się zastanawiam, czy zrobić to teraz i rano wrzucić z resztą do prania? Czy to za długo i bez sensu, bo jak woda wystygnie to już płyn nie działa?
    zamocz na noc, potem przeplucz porzadnie. ja bym jeszcze wymoczyla w nappy freshu czy innym dodatku i dopiero do prania.
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustonoszka Awatar Fiolka
    Miejscowość
    Małopolska

Domyślnie

A co sądzicie o ekologicznym proszku do pranie? Z tej http://zielonyzagonek.pl/shop/home/8...e-dziecko.html książki mam przepis
    szklanka sody oczyszczonej,
    szklanka nadwęglanu sodu,
    szklanka sody kalcynowanej
    Ostatnio edytowane przez Fiolka ; 18-10-2013 o 14:16

Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

Ja też przeczytałam ostatnio "Ekonomiczne dziecko" autorki tego bloga i zastanawiałam się nad zrobieniem tego proszku. Czy on będzie się nadawał do prania pieluch? No i gdzie te składniki zdobyć (soda kalcynowana?)? W ogóle w tej książce jest wiele fajnych przepisów na domowej roboty środki higieniczne, ale coś czuję, że ze zdobyciem składników może być problem...

Uprawnienia umieszczania postów