Pokaż wyniki od 1 do 20 z 604

Wątek: Stripping i "czyszczenie" pieluch

Mieszany widok

Chustomanka Awatar alinoe
    Miejscowość
    Miasto Ognia

Domyślnie

Z wkładami daję radę. Gotuję je w wielkim garze z dodatkiem kwasku. Problemem są przeciekające kieszonki. Dobrze rozumiem,że mam je zamoczyć na noc w wodzie z płynem do mycia naczyń? I jeszcze jedno pytanie: czy mydło w płynie może zatłuścić pieluchy?
    Ostatnio edytowane przez alinoe ; 15-12-2012 o 23:50 Powód: literówka

Chusteryczka Awatar chioma
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alinoe Zobacz posta
    Z wkładami daję radę. Gotuję je w wielkim garze z dodatkiem kwasku. Problemem są przeciekające kieszonki. Dobrze rozumiem,że mam je zamoczyć na noc w wodzie z płynem do mycia naczyń? I jeszcze jedno pytanie: czy mydło w płynie może zatłuścić pieluchy?
    Dobrze, zamocz i rano wypierz pieluchy bez proszku aż do zniknięcia piany. A mydło w płynie owszem, moze je zatluscic.
    B. 2011
    S. 2012 [']
    M. 2013
    B. 2014

Chustomanka Awatar alinoe
    Miejscowość
    Miasto Ognia

Domyślnie

Wszystkie wkłady wygotowałam w kwasku, kieszonki i całą resztę wymoczyłam na noc w ludwisiu. Całość przemieliło się w 4 pełnych cyklach prania i pieluszki mam teraz cud,miód,malina. Nic nie przecieka i nie śmierdzi ...

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Dziewczyny, poradźcie. Mam wkłady SIO, które zakupiłam z pieluszkami tu na bazarku. Niestety po kilku miesiącach używania porobiły się na nich brązowe plamy/ zacieki. Stripping robiłam (w trakcie żadna piana się nie wytrącała), teraz kwaskowanie, ale plamy zostały. Piorę z dodatkiem Nappy Fresh, czasem dodatkowo dosypuję sody. Co robić? Co robić?

Chustomanka Awatar sznurka
    Miejscowość
    Puszcza Knyszyńska

Domyślnie

ja bym chyba zaryzykowała i jedna w vanishu namoczyla a potem na 60 stopni wyprała

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Mam jakiś chemiczny wybielacz z Lidla. Tak tez zrobię, namocze w nim te pieluszki

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

fluff a dziecko nie przyjmowało ostatnio jakiegoś lekarstwa?
    Te plamy pojawiły się w krótkim odstępie czasu, czy nasilają się w miarę użytkowania?

U nas po lekarstwach (po jakimś przeciwgorączkowym syropki i/lub bactrinie) zostały na wkładach plamy jasnobrązowe, na które nie było mocnych przez cały okres ich użytkowania.

Jeżeli to nie po lekarstwach to często też tak się zdarza, że jakies plamy, przebarwienie wynikające ze zwykłego użytkowania zanikają stopniowo po kolejnych praniach.
    Jeżeli nie przeszkadzają Ci te plamy to nie ryzykowałabym Vanisha tudzież innego odplamiacza. A przynajmniej odczekaj jakiś czas z chemicznym wybielaniem żeby się przekonać czy one bledną czy nie.

Ogólnie możesz też dodawać do prania pieluch/wkładów sodę, ona działa wybielająco. Słoneczko też działa wybielająco - wywabia wiele plam, aczkolwiek na te po lekarstwach nie dało ray.
    P. 2007, D. 2010

Chustofanka Awatar clatite
    Miejscowość
    Warszawa Mokotów

Domyślnie

Kwasek ani nappy fresh nie odplamiają niestety. Ja zaryzykowałam z odplamiaczem agresywnym, ale nic to nie dało. A za to pomaga mi mydło odplamiające na bazie cytrusów oarz skropienie sokiem z cytryny. No i pranie w wysokiej temperaturze 90 stopni
    Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015

Moja radosna twórczość:
    http://worzpomyslami.blogspot.com/
    http://www.morgankitchen.blogspot.com/

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

mirabel Hania lekarstwa nie przyjmowała. Z czasem się zrobiły, ale obu pieluszkach w tym samym czasie. Może troszkę zbladły. Poczekam aż słoneczko będzie bardziej śmiałe i wystawię na nie pieluszki. Koniec końców nie zamoczyłam ich jeszcze w niczym chemicznym. Dzięki za porady

Chustoholiczka Awatar letka
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

wklady czekaja na rozwieszenie, kieszonki sie bujaja w pralce. Ciekawe czy skutecznie...
    Wracam
    Mama od 2011 roku

https://www.facebook.com/madebymamla

Uprawnienia umieszczania postów