Pokaż wyniki od 1 do 20 z 70

Wątek: drastyczne bajki?

Widok wątkowy

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mucha Zobacz posta
    a czytał ktoś dzieciom Sinobrodego? (bajka Charles'a Perraulta tego od Kopciuszka).
    Bohater, którego 3 poprzednie żony zaginęły ma w zamku komnatę, do której jego nowa żona nie może wchodzić. Okazuje się, że w tej komnacie leżą zakrwawione, martwe ciała tych 3 pierwszych żon. Przyłapana nowa żona ucieka przed Sinobrodym, który goni ją z nożem
    Helena uwielbia się bać a my jako dzieci słuchaliśmy tych wszystkich strasznych i smutnych bajek. Teraz to ja się o nią boję a nie ona (choć oczywiście mam trochę wątpliwości czy taka wiedza jest jej potrzebna)
    basn o sinobrodym polecana jest kobietom 30letnim okolo.
    bardzo madra basn.
    a dla dzieci - swiat jest dosc okrutny - basnie oswajają z tym. i daja pewnien przekaz - jak sobie z tym poradzic
    BTW
    sinobrody u Grimmow nazywa sie "ptak dziwak" i pokazuje jak sprytem najmlodsza siostra radzi sobie z okrutnym czarownikiem (sinobrodym) i ratuje siostry uprzednio zabite
    ja wojtkowi przeczytalam.
    a raczej zaczal czytac moj maz i jak doszedl do momentu z miską pelną krwi to przerwal bo wojtek zaczal sie bac.
    reszte opowiedzialam ja swoimi slowami.
    czasem wiekszą wartosc ma opowiadanie basni niz czytanie
    Ostatnio edytowane przez grimma ; 29-01-2012 o 17:53
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Uprawnienia umieszczania postów