Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 40

Wątek: Góry i 4 miesięczne dziecko. Wasze doświadczenia chustowe

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie Góry i 4 miesięczne dziecko. Wasze doświadczenia chustowe

Podpowiedzcie co sprawdzi się w górach z takim niemowlakiem. Lubi noszenie w chustach, ale nigdy nie siedział dłużej niż powiedzmy dwie godziny pod rząd. Wiadomo, że w górach będziemy wychodzić ciut dalej i zdradźcie jakie miałyście chusty, wiązania no i jak reagowały dzieci

Wezmę długą szmatkę (girasolek lub nati z wełną) oraz kółkową.
    Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

Chusteryczka Awatar kasia
    Miejscowość
    karkonosze:)

Domyślnie

nosiłam małą w kieszonce z długiej chusty. kiedy nie spała, to robiliśmy sobie przerwę na trawce, rozkładaliśmy chustę i kładłam małą. wyciągałam też do karmienia.

chodzi się z takim brzdącem genialnie, bo jeszcze nic nie waży i nie krzyczy co chwilę, że chce na nóżki

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

Ja wczoraj wrzuciłam Tymka (2,5 miesiąca) na plecy i byliśmy oboje zachwyceni Więc myślę,że u Was tez się może sprawdzić - tylko poćwicz najpierw w domu. A jak się zniecierpliwi, to do kółkowej, ale to juz mniej wygodnie do chodzenia po górach.
    Myślę, że wiązania z przodu tez bedą ok, w końcu taki maluch jeszcze niewiele waży.

A na znudzenie - częste przystanki i wyjmowanie z chusty, trochę ruchu na kocyku (chuście ) i powinien dac radę

Miejscowość

Domyślnie

a wiecie, że mi się w ogóle nosi małą na dłuższe dystanse lepiej z przodu niż na plecach?

a to klocek już, gdzieś z 14 kilo będzie.

Chusteryczka Awatar Sania
    Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

Dużo picia (pocisz się Ty i maluch), koniecznie krem z wysokim filtrem, geterki na nóżki, rękawiczki/skarpetki na rączki, coś na uszy (bo w górach słońce mocno operuje, a czasem mimo słońca zimno, bo mocno wieje).
    No i wybierajcie krótsze szlaki niż dotychczas, bo nawet z takim malutkim dzieckiem chodzi się wolniej

Doradczyni Noszenia ClauWi®

Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Dziękuję za cenne uwagi. Cięzko zaplanować wakacje jak jest taka różnica wieku i potrzeby moich trzech chłopców są zupełnie inne. Nie chcę najmłodszego zamęczać długimi trasami, ale jakieś krótkie szlaki sobie zaplanuję. Ciekawe ile po drodze chust zobaczymy

Chustoguru
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

A jakie góry? My chadzamy po Beskidzie Śląskim, Szymuś drogę do i z przesypia (bo jednostajny spokojny ruch), śpi naprawdę sporo, w schronisku jest jedzonko i trochę ruchu.
    Franio - XII 2004, Julcia - XI 2007, Szymuś - X 2010, Jaś - XI 2013

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

jadorota, taki OTcik tylko: mój najstarszy urodził się dokładnie dzień po Twoim średniaku
    2 + 7 (2005-2018)

Chustonoszka Awatar traschka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

dobrze poczytać wasze rady, bo my też wybieramy się w góry. Na szczęście prawie pod domem mamy sporo krótkich spacerowych tras, na początek z naszym 7tygodniowym szkrabem będzie idealnie

Chustomanka Awatar sowa_m
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

na każdy planowany postój - ciuchy na zmianę - i dla ciebie i dla dziecka, przynajmniej na poczatek. bo może być tak, że nawet jak będzie chłodno, to wy i tak będziecie mieć mokre koszulki.

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowa_m Zobacz posta
    na każdy planowany postój - ciuchy na zmianę - i dla ciebie i dla dziecka, przynajmniej na poczatek. bo może być tak, że nawet jak będzie chłodno, to wy i tak będziecie mieć mokre koszulki.
    nigdy nie potrzebowałyśmy ani ja, ani młoda.

Chustofanka Awatar omulka

Domyślnie

Z Olą byliśmy w Górach Świętokrzyskich, gdy miała 5 miesięcy. Było o wiele prościej niż 4 miesiące temu , gdy była mała, szliśmy ok. godziny-dwóch, potem robiliśmy przerwę na karmienie, chusta zmieniała się w kocyk do zabawy, a potem dalej w drogę. Nosiliśmy w pasiaku Nati i było idealnie. W kieszonce oraz w plecaku prostym.

Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    jadorota, taki OTcik tylko: mój najstarszy urodził się dokładnie dzień po Twoim średniaku
    Może leżałyśmy w jednym szpitalu Rodziłam na Mickiewicza.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

A ja... zazdroszczę wypraw w góry ... Przepraszam, że tylko tyle, ale... Tatry, Bieszczady... jak ja tęsknię!!!!....

myrra, a jaką techniką wrzuciłaś takiego Maluszka na plecy? Bo ja w tym jeszcze nieobeznana jestem i boję się, że jak Piotrasa będę próbowała zarzucić, to On mi wypadnie... No i nie wiem, jak sobie z tym poradzić, bo On jeszcze nie siedzi, bym Go mogła z kanapy podnieść ...
    Ostatnio edytowane przez dirk5 ; 26-07-2011 o 15:31 Powód: dopisek

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadorota Zobacz posta
    Może leżałyśmy w jednym szpitalu Rodziłam na Mickiewicza.
    no nieźle, ja też
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

ale chyba nie w tym pokoju obok drzwi na oddział

Ja urodziłam o 23:00 więc prawie 30.03
    Ostatnio edytowane przez jadorota ; 26-07-2011 o 15:51

Chustomanka Awatar pulcheria
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

Z 3,5 miesięczną Zuzią biegaliśmy po Sudetach. Zazwyczaj w kieszonce, z postojami na karmienie/rozprostowanie kości. W szczególnie ekstremalnych warunkach, jak na trzymanie dziecia w chuście (kamienie, możliwość poślizgnięcia się), wrzuciłam ją na plecy-w plecak prosty- z pomocą męża, ale to na krótki odcinek.
    Generalnie żadnych trudności nie było. Mieliśmy zmianę ubrania, cieplejsze ubranie, a mała tylko na piersi była, więc w ogóle luz
    Ania, mama Jaśka (26.08.04), Zuzi (14.03.08), Jagódki (18.04.16) i Józia (31.01.19)

Chustofanka Awatar Zazu
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

my bylismy w tatrach jak Igi mial 5 miesiecy i bylo super,spal cala droge w chuscie wiazalam kieszonke,bylismy oboje mokrzy zawsze czekalam az wejdziemy do schroniska zanim go rozplatywalam,im mlodszy maluch tyl latwiej sie wedruje, z Aniela bylo najgorzej bo sama nie dawala rady isc a domanduci pierwszego dnia za chiny nie chciala wejsc ale potem bylo juz super
    tu zdjecia Anieli w manduce
    http://chusty.info/forum/showthread....405&highlight=

I kwiecień 2014

Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Jedziemy do Szklarskiej Poręby. Z tego co pamiętam, z każdym chłopcem czas 4- 5 miesięcy był najfajniejszy do podróżowania. Niestety, nie znałam wtedy chusty więc poginaliśmy tam, gdzie dało się z wózkiem głębokim (raczej nie były to szlaki górskie). Na szczęście w akcie desperacji nie wrzuciłam młodego żadnego do wiasiadełka

A góry kocham ponad wszystko... Chciałabym zarazić swoich synów tą miłością.

Chustofanka Awatar Zazu
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

my tez kochamy gory glownie tatry( maz twierdzi ze inne gory to niegory )
    sporo bylo wisiadel nie spotkalam nikogo zachuscianego
    mozliwe ze jeszcze we wrzesniu skoczymy do zakopca

I kwiecień 2014

Uprawnienia umieszczania postów