Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: początki z wielo- wsparcie potrzebne

Chustonoszka

Domyślnie początki z wielo- wsparcie potrzebne

Taka byłam napalona na wielo a powoli zapał mi mija Próbuję z wielo od tygodnia, może nie długo, ale sukcesów póki co brak. Mój noworodek śpi prawie cały czas, tyle że w pampersie spi po 2-3h, a w wielo budzi się najdalej po godzinie (czasem po 1/2h) i pielucha rzeczywiście jest na wylot mokra i ewidentnie wybudza się z tego powodu.

Próbowałam różnych wersji- malutkie otulacze bambino mio z tetrą, bambusem czy ręcznikami z ikei, mam formowanki bambusowe, bawełniane i z mikrofibry, wreszcie itti bitti SIO. Zwłaszcza IB mnie załamują, skoro noworodek przesikuje te wkładki na wylot w ciągu max godziny, to jakim cudem mogą one służyć większemu niemowlakowi?

Zdecydowanie widzę dalsze używanie wielo w czasie okresów czuwania (przy nieustannym przewijaniu), czyli jak dziecko będzie starsze. Ale ciekawa jestem jak dawałyście sobie radę z dużo śpiącym noworodkiem? Zresztą i potem będą przecież dłuższe drzemki, no i spanie nocne- jak to rozwiązać?

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ale budzi się bo ma mokre ubranka? czy czuje że mokro przy pupie?

Chustonoszka

Domyślnie

wg mnie budzi się bo ma mokro przy pupie, ubranka są suche.

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

rozumiem że przy pupie ma polarek? maluch siunia bardzo często. Na pocieszenie moja Zosia spokojnie daje radę zarówno w kieszonkach a także IB SIO, nawet tetra plus gacie wełniane... czasem coś tam przesiania jak umknie mi zmiana pieluszki na czas. Zmieniamy co 2-3h. Częściej nie ma potrzeby bo ma sucho.
    Jeśli maluch jest rzeczywiście niespokojny może warto na razie stosować ekojednorazówki... a za jakiś czas znów spróbować?
    [EDIT]
    Przeczytałam powtórnie że próbowałaś otulacze bambino mio z tetrą, bambusem czy ręcznikami z ikei, mam formowanki bambusowe, bawełniane i z mikrofibry, wreszcie itti bitti SIO.
    Czyli generalnie naturalne materiały przy pupie które powodują że dziecko czuje wilgoć - nic dziwnego że w tetrze czy zr ręcznikami przy pupce się wybudzi
    Ostatnio edytowane przez mynia ; 03-03-2011 o 15:00

Chustonoszka

Domyślnie

na te wszystkie naturalsy stosowałam wkładkę polarkową czy z mikrofibry, chociaż nie bardzo mi się uśmiecha taka sztuczność przy delikatnej pupci noworodka. ale też nie pomogło i dodatkowo go to odparzyło

Chustomanka

Domyślnie

ja też się dziwiłam na początku, ze takie małe dziecko i Tyle sika! Ktoś mi uświadomił dopiero, ze do tej pory widziałam tylko jednorazowe pieluchy. a tam tak nie widać konkretnie ilości nasikanej jak w wielo. Moja mała też budziła się często na początku, ale doszłam do tego, ze to z głodu, bo uczyła się dopiero ssać, trwało to jakieś 2- 3 tygodnie, potem już luz. Na pewno na początku robiłam błąd, bo przewijałam jak pampki czyli co 3 godz, a to za rzadko: pełno sików w pieluszce poza tym odparzenie gotowe. Teraz Ania budzi się częściej i częściej czuwa czyli śpi mniej a nie więcej. Nie wydaje mi się żeby maluch budził Ci się z powodu mokro.

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Skóra jest wrażliwa i niekoniecznie zaakceptuje polar. Ale pamiętaj żeby osuszać pupę przy przewijaniu, wietrzyć małego ... ja na początku stosowałam pampery i skóra też się odparzała... Ja bym odczekała na Twoim miejscu jakiś czas i spróbowała ponownie z kieszonkami...
    w sumie Sonata może też mieć rację...

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

To chyba musisz wybrać... My na początku też miałyśmy (tzn. Lena ) odparzenia, ale przy tetrze właśnie - a właściwie to otarcia, zaczęłam dawać polar (w sumie mikropolar) i ok. Lena ma już sik spory i jak ma tetrę i polarek albo IB SIO z tą wkładką z welurkiem syntetycznym (nasze ulubione) to w ogóle jej nie przeszkadza, nawet ja czasami nie jestem pewna czy pielucha mokra czy nie. Na noc nawet ma mega chłonne formowanki z ręcznika z bambusem (5 warstw) i mikropolarem i nigdy nam nie przeciekło (a przy pampkach się zdarzało). Fakt pupa duża, ale pieluchy są tak chłonne, że rano nawet wydają się tylko wilgotne a śpi w nich całą noc i się nie wybudza. IMO lepszy sztuczny polar niż sztuczne, napakowane chemią pampki - no, chyba, że eko.

Chustonoszka

Domyślnie

no mój się raczej nie budzi z głodu, bo jak go przewinę to się uspokaja i zwykle zasypia z powrotem, a nawet jeśli nie, to nie domaga się jedzenia.
    profilaktykę p/odparzeniom oczywiście stosuję, tego że odparza polarek pewna nie jestem, tego że mu w jakiś sposób przeszkadzają mokre wielo niestety raczej tak.

Chustonoszka

Domyślnie

aa, on je max co 3h, zwykle co 2-2,5h więc nie potrzebuję na razie jakiejś super chłonności, bo i tak przy każdym karmieniu przewijam, no ale wycie po 1/2-1h to też przesada.
    no nic, poczekam może chwilę jak mu się wydłużą okresy czuwania, wtedy nie będzie mu przeszkadzało częste przewijanie.

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fijonka Zobacz posta
    tego że odparza polarek pewna nie jestem
    no właśnie... ja na początku stosowania wielo też pokłóciłam się z mikro polarem... nieptrzebnie bo jak się okazało to nie on był winien odparzeniom... szybko rozstałam sie z chusteczkami nawilżanymi i póki Zosia była mała przemywałam ją wacikiem z ciepłą wodą przy każdym przewinięciu. Później trzeba DOBRZE osuszyć pupę. Teraz też osuszam pupę zanim wsadzę ją w pieluchę.

Chustomanka

Domyślnie

a może te Twoje pieluchy jeszcze mało chłonne są? i nie wsiąka w nie tak jak trzeba?

Przepierz je kilka razy, powinno być ZDECYDOWANIE lepiej.
    Bylam: ulisia

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Może tak przecież być że wilgoć go budzi bo w pieluszkach które opisujesz jedynie IB ma welurek przy pupie ale mimo to moze czuć wilgoć.
    Spróbuj dobrać maluszkowi jakąś kieszonkę np Bum Genius u nas sprawdzał sie doskonale co prawda z małą wkładką ale zawsze.
    No i najważniejszy jest komfort dziecka a nie to co sobie zakładamy my mamy i na co jesteśmy napalone. więc jak czujesz że w pampku mu lepiej to dawaj pampka
    po miesiącu przestanie tyle spać i pieluchy wyprónujesz na nowo

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulisia Zobacz posta
    a może te Twoje pieluchy jeszcze mało chłonne są? i nie wsiąka w nie tak jak trzeba?

Przepierz je kilka razy, powinno być ZDECYDOWANIE lepiej.
    To samo sobie pomyślałam. Bo np. IB SIO są z bambusa, a bambus żeby był chłonny musi kilka prań przejść, może namocz wkładki w wodzie z płynem do naczyń.

Moja Oliwka też na poczatku miała otartą pupkę, bo to raczej nie były odparzenia. Skórka dziecka jest delikatna i chyba reaguje takim podrażnieniem w kontakcie z pieluszką.

Chustomanka

Domyślnie

Ania w kółko miała czerwony tyłek, w kółko wietrzenie, zmiana pieluch wielo, zmiana kremu, mąka ziemniaczana, mycie tym czy tamtym. Już po cichu klęłam na te wielo i chciałam rzucić w diabły, a problem się skończył jak z kilku kup dziennie nagle przerzuciła się na jedną na 2-3 dni. Teraz za to żadna pielucha nie wytrzymuje jak już zrobi... Dosłownie nie ma centymetra czystego miejsca, ale to już nie na temat.

Chustonoszka

Domyślnie

dzięki dziewczyny. co do chłonności to jak je kupiłam (nowe) to zrobiłam im stripping, wyprałam z 5x, teraz też pralka chodzi codziennie, więc każda ma na pewno >10 prań zaliczone.

pupę od początku myję tylko ciepłą wodą, nie używam chusteczek.

no nic, na razie w dzień staram się walczyć z wielo (poza spacerem), na noc zakładam pampki, mam nadzieję, że z czasem uda się wyeliminować jednorazówki.

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fijonka Zobacz posta
    dzięki dziewczyny. co do chłonności to jak je kupiłam (nowe) to zrobiłam im stripping, wyprałam z 5x, teraz też pralka chodzi codziennie, więc każda ma na pewno >10 prań zaliczone.
    pupę od początku myję tylko ciepłą wodą, nie używam chusteczek.
    no nic, na razie w dzień staram się walczyć z wielo (poza spacerem), na noc zakładam pampki, mam nadzieję, że z czasem uda się wyeliminować jednorazówki.
    Czyli wszystko robisz jak najbardziej prawidłowo. Nie łam się. z czasem będzie na pewno lepiej! Tego Ci życzę

Chustomanka Awatar mama-igi-tata
    Miejscowość
    Zduńska Wola

Domyślnie

czytam sobie wątek, chociaż Ignac nie używa wielo,a le oczywiście teoretyzuje w tym temacie i ostatnio ciężko się zastanawiałam jak taka wielorazówka, którą w dzień trzeba zmieniać częściej niż pampersa, wytrzymałaby u Ignaca, który nie lubi zmieniać pieluch, więc im rzadziej tym lepiej, ale za to sika jak szalony i mimo 1,5 roku "na karku" robi 2-3 kupy dziennie. o nocach nie wspomnę - minimum 2 pampersy co noc zasikane. nic dziwnego jak się wypija 3 duże butle.
    "dom to nie miejsce lecz stan"
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    www.chusty-zdw.blogspot.com
    Klub Kangura Zduńska Wola
    http://slomiana.wordpress.com/
    mama-Martyna igi-Ignacy2009Franciszek2012 tata-Rafał

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama-igi-tata Zobacz posta
    ostatnio ciężko się zastanawiałam jak taka wielorazówka, którą w dzień trzeba zmieniać częściej niż pampersa, wytrzymałaby u Ignaca, który nie lubi zmieniać pieluch, więc im rzadziej tym lepiej
    im dłużej w pampersie tym lepiej??? stosowałam pampersy i wymieniałam je równie często, ze świadomością że im dłużej w pampersie tym GORZEJ dla zdrowia , pupy i układu moczowego malucha...
    jesteś pewna swojego postępowania?

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

A może Twoje dziecko źle reaguje na własny mocz? Wiem, że to absurdalnie brzmi, ale czasami niemowlaki tak mają, jak siuśki są jakieś kwaśne czy odczyn nie taki... I wtedy rzeczywiście pampersy sa najlepszym wyjściem, bo tam w zasadzie skóra nie ma z moczem kontaktu, jeśli zmienia się je odpowiednio często.
    Moja mała pieluszkowana wielo od 3 kg, czyli od swojego wcześniakowego 3 miesiąca życia, mokra pieluszkę ignoruje, zupełnie jej to nie przeszkadza - no, chyba, że kupa. Chusteczek nie uzywamy, kremów równiez, odparzenia nie miała nigdy. W użyciu prefoldy bawełniane, kieszonki z naturalnym od pupy, formowanki takież. Okazjonalnie coś z polarem.
    Słyszałam od mamy szyjącej Franiszki opinię, że dziecku przeszkadza nie mokro, a zimno-mokro - może dzidzia się rozkopuje i oprócz tego, że mokro, to ma właśnie zimno...?
    Powodzenia!

Uprawnienia umieszczania postów