Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 28

Wątek: Co sądzicie o nosidłach marki Baby Bjorn ?

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Co sądzicie o nosidłach marki Baby Bjorn ?

Czy nosidła tej marki nadają się od narodzin dzieciaczka( tak reklamuje je producent) ?
    Dostałam takie nosidełko, nie wiem czy mogę już z niego korzystać,czy może lepiej poczekać jak dziecko będzie siadać- na razie tylko w miarę sztywno trzyma główkę.

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

takie nosidła nie nadają się ani od narodzin dziecka, ani dla dzieci starszych
    jest dużo nosidełek które są dobre, a nie szkodzą dziecku

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

nie korzystac, wyrzucic
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Bezpiecznie można w nim kwiatek u sufitu powiesić. Dziecku w żadnym wieku nie będzie w wisiadle wygodnie ani bezpiecznie

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

spalic
    Ania (30.01.2011)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

te nosidła - od samego początku - nadają się do wyrzucenia

czy chcesz też wiedzieć czemu tak uważamy, czy tylko co polecamy z nimi zrobić?

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Chcę wiedzieć czemu tak uważacie drogie Panie

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

A może daj jakąś fotke tego nosidła? Bo czy to w ogóle jest nosidło? czy wisiadło?

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Skoro pytasz, a na forum jesteś już chwilę, to zakładam, ze robisz to w dobrej wierze, a nie jako prowokację

Najlepiej poszukać po forum, bo tu już zapisano mnóstwo informacji w tej kwestii, ale w skrócie to dla dziecka w tym wieku tutaj polecamy chusty (stąd zresztą nazwa forum , pieluchy i cała masa różnych innych mądrych rzeczy tu trafiła poniekąd "przy okazji") - najlepiej się będzie sprawdzać wiązana, długość zależnie od Twoich rozmiarów, ale zapewne o długości 4,2-4,6, zaś dla starszych, siadających dzieci jeszcze nosidła ergonomiczne - to oznacza, że są miękkie i dopasowują się do dziecka podtrzymując jego plecki, a także że podtrzymują nóżki dziecka od kolanka do kolanka.
    Ostatnio edytowane przez jul ; 17-10-2011 o 18:54
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negrita Zobacz posta
    Chcę wiedzieć czemu tak uważacie drogie Panie
    w skrócie:
    1) swoją sztywnością wymusza wyprostowanie - jeszcze nie utwardzonego na żadnym odcinku - kręgosłupa.
    2) przez wąskość w kroku nie zapewnia prawidłowej pozycji (tzw. zgięciowo - odwiedzeniowej), która wspomaga rozwój stawów biodrowych
    3) nie rozkładają prawidłowo ciężaru dziecka, co powoduje obciążenie kręgosłupa noszącej/-ego.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Daleko mi do prowokowania. Dziękuję za argumenty. Tak myślałam, że nie nadaje się.
    Ja nastawiłam się na noszenie w MT dlatego czekam jak moja mała będzie siadać i będzie trochę większa.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

najwiekszy problem z tymi nosidlami jest taki, ze wymuszają one pozycję wiszącą na dziecku.

ludzie nie zdają sobie sprawy, ze grawitacja to potężna sila,i gdy się jest zawieszonym za krocze, cialo nie ma nalezytego podparcia (takiego jak podczas siedzenia...) i poddaje się jej tym bardziej.

kiedy dziecko siedzi w porzadnym ergonomicznym nosidelku (ktore ma faktycznie siedzisko podpierające posladki i uda ), a ktore nie ma zamiast tego podpaski między nogami;D, wowczas jest to bezpieczne, zgodne z naturą i przyjemne.

bo pomysl-czy chcialabys dyndac wysoko nad ziemią, zamieszona na wąskim pasku materialu między nogami?

przepraszam ze tak obrazowo, ale myslę,ze podswiadomie czujesz, ze to nie to

Chustomanka
    Miejscowość
    Poznań/Wronki

Domyślnie

Jeśli wolisz nosidło to spróbuj bondolino (można kupić choćby tu na bazarku). Możesz w nim spokojnie nosić malucha, a jak podrośnie przesiądziecie się na MT.
    Weronika (2008) Wojciech (2010) Witold (2013)

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

I jeszcze fotki, jak wygląda taki zwis w bejbibjornie: http://chusty.info/forum/showthread.php?t=2688

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta

kiedy dziecko siedzi w porzadnym ergonomicznym nosidelku (ktore ma faktycznie siedzisko podpierające posladki i uda ), a ktore nie ma zamiast tego podpaski między nogami;D, wowczas jest to bezpieczne, zgodne z naturą i przyjemne.

bo pomysl-czy chcialabys dyndac wysoko nad ziemią, zamieszona na wąskim pasku materialu między nogami?
    Tak ta podpaska pomiędzy nóżkami trafia do mnie

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

I jeszcze po FB krąży fotka porównawcza - komentarza do niej nie trzeba
    https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

Chustoholiczka

Domyślnie

jest nowa wersja babybjorna-ergonomiczna.
    widziałam. ma dosc waski panel,ale powiedzmy w pół drogi miedzy nosidełkiem a ergonomikiem, z lekka przewaga w strone ergonomika. chociaz jest opcja noszenia z przodu.

ja mysle,ze to dobre rozwiazanie dla wszystkich uprzedzonych do chust&co.

jednak w noszeniu konfort noszacego jest równy nosidełku,czyli bola ramiona jak w wisiadełkowym prawie tak samo.

zdecydowanie lepsze i dla noszacego i noszonego jest bondolino, marsupiplus czy manduca, ewentualnie inne nosidło ergonomiczne.

nie wiem, jakie masz. jak nie znałam jeszcze chust i tak dalej, to chodziłam z wisiadełkiem. straszie cierpiałam ,zwłaszcza ramiona i kręgosłup,ale myslałam,ze tak trzeba.....jaka szkoda,ze manduki nie znałam wczesniej.....

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nata76 Zobacz posta

nie wiem, jakie masz. jak nie znałam jeszcze chust i tak dalej, to chodziłam z wisiadełkiem. straszie cierpiałam ,zwłaszcza ramiona i kręgosłup,ale myslałam,ze tak trzeba.....jaka szkoda,ze manduki nie znałam wczesniej.....
    Otóż to... ja też przy pierwszym dziecku ale te 8 lat temu naprawdę nie widziałam chusty na oczy pomimo że mieszkałam wtedy w W-wie...
    Tak jak dziewczyny piszą są fajne ergonomiki i chusty dla takich maluszków a jeśli nie chcesz wydawać na razie pieniędzy to zdrowszy będzie wózek od BB
    I tak obrazkowo jeszcze (fota Mety rewelacyjnie to pokazuje) zauważ jak chodzą ludzie z dzieciaczkami w takich nosidłach jak BB - nóżki bezwładnie dyndają na wszystkie strony a cały ciężar tak jak dziewczyny pisały opiera się na malutkiej, niewykształconej kości ogonowej (bo jak widać dziecko jest w pionie).
    W każdym ergo dziecko ma pozycję żabki czyli taką jaką zalecają ortopedzi.
    A jak nie przekonuje Cię stado tendencyjnych bab to poszperaj w sieci bo Zawitkowski (naczelny ortopeda kraju ) kilka razy opowiadała się za noszeniem w ergo i chustach właśnie ze względu na pozycję i powiedział NIE wisiadłom

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta

przepraszam ze tak obrazowo, ale myslę,ze podswiadomie czujesz, ze to nie to
    dla mnie takie nosidełko-wisiadełko to trochę jakby jechać na rowerze po wertepach bez trzymania (i bez nóg na pedałach oczywiście)
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Uprawnienia umieszczania postów