-
Potrzebuję Waszej pomocy
Moja Karolka ma po raz trzeci zapalenie układu moczowego i coś mi się zdaje, ze pampersy się trochę do tego przyczyniły i chciałabym a raczej już dawno powinnam spróbowac z wielorazówkami ale nie mam o nich zielonego pojęcia a raczej mam jakieś mgliste pojęcie, nie wiem co potrzebuję na początek i ile i w jakim rozmiarze. Karolina ma 15 miesięcy, waży 10,5 kg, ubranka ma na 80/86. Podpowiedzcie co kupic, jakie i ile.
-
Re: Potrzebuję Waszej pomocy
powiem jak u nas. bo laseczki bardzo podobne.
w dzień głównie ręczniki z ikei plus otulacz, na spacer i drzemkę albo monkey doodlez albo itti bitti snap in one albo bum genius. na nockę itti bitti.
tylko Toś bardzo duzo robi do nocnika.
jesli chcesz wszystko mogę pożyczyć do testów. mam na tyle :)
-
a czemu wielo pod tym wzgledem sa lepsze? przeciez to to pierze sie w 40 stopniach, gora 60, a taka temperatura bakterii "moczowych" nie ruszy :roll: pampers moze nie oddycha az tak, ale nakladasz, wyrzucasz. dla mnie pampersy sa zdecydowanie bardziej higieniczne. choc uzywam od 13 miesiecy wielo to powoli mam dosc :lol:
-
stasiu tetre np i wkładki różne mozna w 90 przelecieć nawet. a gdzies czytałam ze 60 stopni wystarczy do zabicia bakterii tychże.
aha zaznaczam ze nie obstaję przy zdaniu ze opcja której ja używam jest najlepsza na swiecie. tylko pisze co wiem/przeczytałam
-
Podobno ale ja nie wiem czy tak jest na 100% w pampersach jest wyższa temperatura i te bakterie się szybciej rozmnażają i łatwiej dochodzi do zapaleń. Tak mi dzisiaj powiedziała lekarka.
-
a na czym Ci zalezy?
na tym, by Karolka miala sucho? czy mokro pod katem nocnikowania?
pielucha ma schnac szybciutko czy masz suszarke?
chcesz raz kupic i miec z glowy czy chcesz rozpoczac przygode z wielo?
ile chcesz wydac? mozesz wiecej i kupic nowe czy wolisz mniej i kombinowac? druga opcja zajmie Ci wiecej czasu.
hah, trudno radzic.
ale moze tak: zacznij od czegos prostego w obsludze. wg mnie najlepsze sa kieszonki oraz all in one. ale all in one dlugo schna. wiec zostaja kieszonki.
-
Ja bym kupiła do przetestowania jedną kieszonkę i jedną Itti bitti.
Proste w obsłudze, szybko schną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez rzufik
powiem jak u nas. bo laseczki bardzo podobne.
w dzień głównie ręczniki z ikei plus otulacz, na spacer i drzemkę albo monkey doodlez albo itti bitti snap in one albo bum genius. na nockę itti bitti.
tylko Toś bardzo duzo robi do nocnika.
jesli chcesz wszystko mogę pożyczyć do testów. mam na tyle :)
Dziękuję Ci bardzo rzufiku miły :kiss:
Napiszę pw.
-
Cytat:
stasiu tetre np i wkładki różne mozna w 90 przelecieć nawet. a gdzies czytałam ze 60 stopni wystarczy do zabicia bakterii tychże.
znalazłam, ze bakterie z grupy coli giną po 20 minutach w 60 stopniach. a jak pralka ma 59 :roll: albo moja bakteria ginie w 61? :lol: ja tam bym nie ryzykowała :evil: to coli a chciałabym znaleźć np. proteusa :twisted:
a w 90 nie da rady, bo mam kieszonki z pulem. i pewnie nie tylko ja :D
-
Tylko mnie trzeba jak krowie na granicy co do czego potrzebuję. Mam w domu jakieś 20 sztuk tetry i z 20 sztuk takich ręczników ikeiowskich z frotki one chyba, ale nie wiem czy one się nadają.
Jakby mała poczuła, że jej mokro to chyba źle by nie było, bo może by zaczaiła do czego nocnik służy.
-
poza tym pampki sa tak chłonne, że czasami są za długo na pupie. (przynajmniej mi się tak zdarza). dziecko nie sygnalizuje, że ma mokro i możne w taki siku siedzieć trochęęęęę... a przy wielo prawie od razu się zmienia, przez co dziecko ma krócej kontakt z moczem, mniejsze prawdopodobieństwo infekcji IMHO
mogę się mylić, bo ja nowa w temacie wielorazówek
-
-
Cytat:
no tak stasiu, racja :D
nie wiem czy racja, tak sie tylko zastanawiam, bo czasami mam wrazenie, że wielo są dobre na wszystko :evil: też na bakterie :evil:
do tej pory np. nie moge zrozumiec, jak pul oddycha jak dmucham przez niego i nic nie czuje :evil: <moze oddycha jakoś inaczej.np. rzepami :roll: :roll: > albo jak dziecku z polarowym otulaczem na pieluszce może być chłodniej niż w pampersie, jak polar to z tego co wiem to materiał sztuczny, wiec średnio oddycha. no i trochę gruby :evil: ta sama kwestia odnośnie zamszu w IB ..:roll:
-
Kluska też jest takim delikatesem, nawracające infekcje układu moczowego minęły jak ręką odjął jak przeszłam na wielorazówki
-
Cytat:
Zamieszczone przez stasiu-lova
Cytat:
no tak stasiu, racja :D
nie wiem czy racja, tak sie tylko zastanawiam, bo czasami mam wrazenie, że wielo są dobre na wszystko :evil: też na bakterie :evil:
do tej pory np. nie moge zrozumiec, jak pul oddycha jak dmucham przez niego i nic nie czuje :evil: <moze oddycha jakoś inaczej.np. rzepami :roll: :roll: > albo jak dziecku z polarowym otulaczem na pieluszce może być chłodniej niż w pampersie, jak polar to z tego co wiem to materiał sztuczny, wiec średnio oddycha. no i trochę gruby :evil: ta sama kwestia odnośnie zamszu w IB ..:roll:
Stasiu Ty mnie nie załamuj, bo moje dziecię zacznie od jutra z gołym tyłkiem biegac. 8))
-
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
Kluska też jest takim delikatesem, nawracające infekcje układu moczowego minęły jak ręką odjął jak przeszłam na wielorazówki
Kurde u nas kazde nastepne zapalenie jest coraz gorsze właśnie wróciłyśmy dzisiaj ze szpitala, najpierw mysleli, że to rota a okazało się że bakteryjne zapalenie układu moczowego, antybiotyk ma jeszcze przez tydzień.
-
Cytat:
Zamieszczone przez IwontaG
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
Kurde u nas kazde nastepne zapalenie jest coraz gorsze właśnie wróciłyśmy dzisiaj ze szpitala, najpierw mysleli, że to rota a okazało się że bakteryjne zapalenie układu moczowego, antybiotyk ma jeszcze przez tydzień.
a może się nie "doleczacie" ? antybiogram Wam chociaż zrobili ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
Cytat:
Zamieszczone przez IwontaG
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
a może się nie "doleczacie" ? antybiogram Wam chociaż zrobili ??
Wszystkie badania mamy, ogólne, posiew z antybiogramem, tym razem mamy coli 10 do -8.
-
oj to sporo macie tej coli. współczuje.
ja Cie nie załamuję ja tylko mam wrażenie, że u nas problemy z posiewami zaczęły się odkąd młody zaczał chodzić w keiszonkach, bo ich w wyższej temperaturze niż 60 stopni wyprać nie mogę.
kup sobie najlepiej tetre albo reczniki z ikei i dobry otulacz, bo prania w 60 stopniach przy takiej upartej coli to ja bym nie ryzykowała :?
albo jakies formowanki a nie kieszonki tylko nie wiem czy z polarem :evil:
a z drugiej strony to codziennie bedziesz na 90 pralke nastawiać? toz to pierze i pierze..
-
Pranie to nic, nastawię na noc i rano powieszę, może się telepac i 10 h, tylko ja już nie mam pomysłu co innego mogę jeszcze zrobic.
-
żurawina była, prawda?
najlepiej taka suszona.
-
a ja wam na ten spór czy lepiej wielorazową bawełnę organiczną czy pampersa polecam przeczytanie o dioksynach ...
http://www.zb.eco.pl/bzb/32/spis.htm
niech to da Nam wszystkim do myślenia ...
Ja dioksynom już podziękowałam :hide:
-
Cytat:
To nie tak. Oddychanie PULa nie polega na tym, że możemy przez niego dmuchnąć. Gdyby tak było to i woda przelatywałaby przez niego bez problemu. On ma takie mikropory, którymi przechodzi powietrze. Na tej samej zasadzie jak membrana w kurtkach czy butach trekkingowych. Albo skóra na przykład, w skórzanych butach stopa niegdy nie spoci sie tak, jak w butach z ceraty, a przez skórę wcale nie da rady dmuchnąć.
Polar z kolei jest przewiewny bardzo. Mam wiele polarowych ubrań i lubię je nosić nawet latem. To, że jest ciepły rekompensuje sobie właśnie przewiewnością, grzeje kiedy trzeba ale i odprowadza parę wodną od ciała oraz dopuszcza powietrze.
Zwolennicy pampersów często mówią, że pampersy lepiej oddychają, bo można w nie dmuchnąć. Tylko, że takie dmuchanie działa tylko na suchej pieluszce. Kiedy uaktywni się superabsorbent całe oddychanie diabli biorą i podnosi sie temperatura wewnątrz.
Poza tym, spróbujcie położyć np. chusteczkę higieniczną na kawałku ceraty i dmuchnąć w to. Da się. Tylko, że powietrze nie przejdzie przez ceratę, a jedynie przez chusteczkę. Talk właśnie się dzieje, kiedy próbujemy dmuchać od wewnętrznej strony pampersa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez erithacus
Poza tym, spróbujcie położyć np. chusteczkę higieniczną na kawałku ceraty i dmuchnąć w to. Da się. Tylko, że powietrze nie przejdzie przez ceratę, a jedynie przez chusteczkę. Talk właśnie się dzieje, kiedy próbujemy dmuchać od wewnętrznej strony pampersa.
[/quote]
no, dokładnie tak samo by było jakbym dmuchała w pula :lol:
ja uzywam wielo juz bardzo długo i nie trzeba mnie do nich przekonywac. i znam teorie producentów dlaczego pul oddycha, a pampers jednak nie, o oddychajacych mikropolarach i polarach itp itd. tylko w czasie stosowania pieluch, i po swoich obserwacjach z tym związanych zastanawiam sie ile z tego jest prawdą :lol:
może ja mam jakis dziwny polar, bo mi w moim polarze jest na wiosne goraco nie mowiac o lecie. hmm
A stas po polarowym otulaczu zawsze pupe ma odparzoną. :evil:
zresztą uszyję sobie podpaski z pulem to Wam powiem czy oddycha czy nie :evil: bo na polar po konsultacji z szyjąca się jednak nei zdecydowałyśmy :lol:
dobra juz. bo to OT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Biedronka
a ja wam na ten spór czy lepiej wielorazową bawełnę organiczną czy pampersa polecam przeczytanie o dioksynach ...
http://www.zb.eco.pl/bzb/32/spis.htm
niech to da Nam wszystkim do myślenia ...
Ja dioksynom już podziękowałam :hide:
Kochana, jakby sie tym zrodłem kierowac, to nawet piersią karmienie trzeba by było odrzucić:evil:
Nie chodzi tu o zniechęcanie do karmienia piersią. Mleko matki jest najlepszym pokarmem, jakie może otrzymać niemowlę zaczynające życie - tym bardziej, że zawiera ono naturalne przeciwciała. Jednak właśnie dlatego należy zrobić wszystko, aby było ono wolne od szkodliwych toksyn.
Można by się spodziewać, że stopień skażenia kobiecego mleka ulegnie obniżeniu wraz ze zmniejszaniem się użycia pestycydów w rolnictwie. Niestety, tak się nie dzieje. Nie uległ obniżeniu nawet poziom PCBs stosowanych na szeroką skalę do połowy lat siedemdziesiątych, kiedy to wycofano je z farb, atramentów i klejów.
w ogole to chciałabym wiedziec czyje dzieło czytam 8))
-
Chciałam Wam pokazać co jest w pieluchach jednorazowych i jak sprawa sie ma naprawdę .
Nie musimy wszystkie całego tego wykładu brać sobie do serca az tak całościowo i zamknąć się pod szklanym kloszem aby być poza bakteriami ;)
-
Cytat:
wygrzebane z zbiorów Ewy Dumańskiej ...skopiowałam na szybko linka dla uświadomienia ;)
Zapytam jej jutro wg. kogo badań to jest i wkleję info 8))
-
Cytat:
Cytat:
wygrzebane z zbiorów Ewy Dumańskiej ...skopiowałam na szybko linka dla uświadomienia ;)
Zapytam jej jutro wg. kogo badań to jest i wkleję info 8))
już znalazłam
itak nic mi to nie mowi :lol:
-
Cytat:
już znalazłam
:roll:
boszszsz.... :hide:
-
Cytat:
Cytat:
już znalazłam
:roll:
boszszsz.... :hide:
chodzi ci o cos?? :lool:
chciałam wiedziec :P
-
czyli wychodzi że tetra i majty wełniane najlepsze na pupy naszych małych;)
tylko co z nocą?
-
Cytat:
Zamieszczone przez lori
czyli wychodzi że tetra i majty wełniane najlepsze na pupy naszych małych;)
tylko co z nocą?
tak napraede to tetra tez jest bielona :roll: :roll: :lool:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez lori
muślinowa nie :mrgreen:
a co to?
-
stasiu-lova ty mi tu nie podkopuj pięknych przykładów, że wielo są "zdrowsze" niż pampki, bo cała rodzina puka się w głowę jak słyszą że chce na wielo przejść.ja tu się mam umacniać w argumentacji za a nie wątpić :wink:
:wink:
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez lori
muślinowa nie :mrgreen:
a co to?
tetra nie bielona
-
stasiu, tetra z pieluszkarni :)
a pampki to sama chemia przecież :)
Nawet pomijając te nieszczęsne dioksyny...
No i dziecko ma dłużej kontakt z moczem, bo pampki rzadziej się zmienia.
A dzięki temu, że wielorazówki częściej się z mienia, częściej też dziecko fika sobie na przewijaku bez pieluchy i to jest świetna okazja do zabawy z rodzicem :)
To dla lori, żeby ją umocnic w wierze ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez lori
stasiu-lova ty mi tu nie podkopuj pięknych przykładów, że wielo są "zdrowsze" niż pampki, bo cała rodzina puka się w głowę jak słyszą że chce na wielo przejść.ja tu się mam umacniać w argumentacji za a nie wątpić :wink:
:wink:
zdrowsze są na pewno, chocby dlatego, że od pampka zdrowszą być nie trudno :lol:
zastanawiałam się tylko czy są bezpieczne przy zakazeniach dróg moczowych, szczególnie te, których nie da się prać w wiecej niz 60 stopni. i czy są aż tak super jak to widnieje w opisach producentów- ta przewiewność, oddychanie polaru itp itd to, co już pisałam.
w żadnym miejscu nie napisałam, że pampki są zdrowsze, bo tak nie uważam :D
lori, powodzenia z wielo :lol: używanie, jak używanie, ale wybieranie, kupowanie- bezcenne :lol:
-
zobaczyłam - tetra organiczna :omg: tylko trochę wygląda jak płótno takie workowe :lol:
chyba wolałabym frotke z ekobaby, bo cena podobna.
mamy kilka sztuk i są mieciutkie mimo wielokrotnego prania :D