Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 63

Wątek: Potrzebuję Waszej pomocy

Chusteryczka Awatar IwontaG
    Miejscowość
    Sandomierz

Domyślnie Potrzebuję Waszej pomocy

Moja Karolka ma po raz trzeci zapalenie układu moczowego i coś mi się zdaje, ze pampersy się trochę do tego przyczyniły i chciałabym a raczej już dawno powinnam spróbowac z wielorazówkami ale nie mam o nich zielonego pojęcia a raczej mam jakieś mgliste pojęcie, nie wiem co potrzebuję na początek i ile i w jakim rozmiarze. Karolina ma 15 miesięcy, waży 10,5 kg, ubranka ma na 80/86. Podpowiedzcie co kupic, jakie i ile.

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie Re: Potrzebuję Waszej pomocy

powiem jak u nas. bo laseczki bardzo podobne.
    w dzień głównie ręczniki z ikei plus otulacz, na spacer i drzemkę albo monkey doodlez albo itti bitti snap in one albo bum genius. na nockę itti bitti.
    tylko Toś bardzo duzo robi do nocnika.
    jesli chcesz wszystko mogę pożyczyć do testów. mam na tyle
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

a czemu wielo pod tym wzgledem sa lepsze? przeciez to to pierze sie w 40 stopniach, gora 60, a taka temperatura bakterii "moczowych" nie ruszy pampers moze nie oddycha az tak, ale nakladasz, wyrzucasz. dla mnie pampersy sa zdecydowanie bardziej higieniczne. choc uzywam od 13 miesiecy wielo to powoli mam dosc

Miejscowość
    StW

stasiu tetre np i wkładki różne mozna w 90 przelecieć nawet. a gdzies czytałam ze 60 stopni wystarczy do zabicia bakterii tychże.
    aha zaznaczam ze nie obstaję przy zdaniu ze opcja której ja używam jest najlepsza na swiecie. tylko pisze co wiem/przeczytałam

Miejscowość
    Sandomierz

Podobno ale ja nie wiem czy tak jest na 100% w pampersach jest wyższa temperatura i te bakterie się szybciej rozmnażają i łatwiej dochodzi do zapaleń. Tak mi dzisiaj powiedziała lekarka.

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

a na czym Ci zalezy?
    na tym, by Karolka miala sucho? czy mokro pod katem nocnikowania?
    pielucha ma schnac szybciutko czy masz suszarke?
    chcesz raz kupic i miec z glowy czy chcesz rozpoczac przygode z wielo?
    ile chcesz wydac? mozesz wiecej i kupic nowe czy wolisz mniej i kombinowac? druga opcja zajmie Ci wiecej czasu.

hah, trudno radzic.
    ale moze tak: zacznij od czegos prostego w obsludze. wg mnie najlepsze sa kieszonki oraz all in one. ale all in one dlugo schna. wiec zostaja kieszonki.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Ja bym kupiła do przetestowania jedną kieszonkę i jedną Itti bitti.
    Proste w obsłudze, szybko schną.

Miejscowość
    Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez rzufik
    powiem jak u nas. bo laseczki bardzo podobne.
    w dzień głównie ręczniki z ikei plus otulacz, na spacer i drzemkę albo monkey doodlez albo itti bitti snap in one albo bum genius. na nockę itti bitti.
    tylko Toś bardzo duzo robi do nocnika.
    jesli chcesz wszystko mogę pożyczyć do testów. mam na tyle
    Dziękuję Ci bardzo rzufiku miły
    Napiszę pw.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

stasiu tetre np i wkładki różne mozna w 90 przelecieć nawet. a gdzies czytałam ze 60 stopni wystarczy do zabicia bakterii tychże.

znalazłam, ze bakterie z grupy coli giną po 20 minutach w 60 stopniach. a jak pralka ma 59 albo moja bakteria ginie w 61? ja tam bym nie ryzykowała to coli a chciałabym znaleźć np. proteusa

a w 90 nie da rady, bo mam kieszonki z pulem. i pewnie nie tylko ja

Miejscowość
    Sandomierz

Tylko mnie trzeba jak krowie na granicy co do czego potrzebuję. Mam w domu jakieś 20 sztuk tetry i z 20 sztuk takich ręczników ikeiowskich z frotki one chyba, ale nie wiem czy one się nadają.
    Jakby mała poczuła, że jej mokro to chyba źle by nie było, bo może by zaczaiła do czego nocnik służy.

Chusteryczka Awatar lori

poza tym pampki sa tak chłonne, że czasami są za długo na pupie. (przynajmniej mi się tak zdarza). dziecko nie sygnalizuje, że ma mokro i możne w taki siku siedzieć trochęęęęę... a przy wielo prawie od razu się zmienia, przez co dziecko ma krócej kontakt z moczem, mniejsze prawdopodobieństwo infekcji IMHO
    mogę się mylić, bo ja nowa w temacie wielorazówek
    http://milimoistudio.pl/ - Mili Moi Studio - fotografia rodzinna, dziecięca, portret
    https://milimoiwbeskidzie.wordpress.com/ - nasze przygody w Beskidzie

F 2008 L 2010 K 2013 I 2015

Miejscowość
    StW

no tak stasiu, racja

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

no tak stasiu, racja
    nie wiem czy racja, tak sie tylko zastanawiam, bo czasami mam wrazenie, że wielo są dobre na wszystko też na bakterie

do tej pory np. nie moge zrozumiec, jak pul oddycha jak dmucham przez niego i nic nie czuje <moze oddycha jakoś inaczej.np. rzepami > albo jak dziecku z polarowym otulaczem na pieluszce może być chłodniej niż w pampersie, jak polar to z tego co wiem to materiał sztuczny, wiec średnio oddycha. no i trochę gruby ta sama kwestia odnośnie zamszu w IB ..

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Kluska też jest takim delikatesem, nawracające infekcje układu moczowego minęły jak ręką odjął jak przeszłam na wielorazówki
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Miejscowość
    Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez stasiu-lova
    no tak stasiu, racja
    nie wiem czy racja, tak sie tylko zastanawiam, bo czasami mam wrazenie, że wielo są dobre na wszystko też na bakterie

do tej pory np. nie moge zrozumiec, jak pul oddycha jak dmucham przez niego i nic nie czuje <moze oddycha jakoś inaczej.np. rzepami > albo jak dziecku z polarowym otulaczem na pieluszce może być chłodniej niż w pampersie, jak polar to z tego co wiem to materiał sztuczny, wiec średnio oddycha. no i trochę gruby ta sama kwestia odnośnie zamszu w IB ..
    Stasiu Ty mnie nie załamuj, bo moje dziecię zacznie od jutra z gołym tyłkiem biegac.

Miejscowość
    Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez hanti
    Kluska też jest takim delikatesem, nawracające infekcje układu moczowego minęły jak ręką odjął jak przeszłam na wielorazówki
    Kurde u nas kazde nastepne zapalenie jest coraz gorsze właśnie wróciłyśmy dzisiaj ze szpitala, najpierw mysleli, że to rota a okazało się że bakteryjne zapalenie układu moczowego, antybiotyk ma jeszcze przez tydzień.

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Cytat Zamieszczone przez IwontaG
    Kurde u nas kazde nastepne zapalenie jest coraz gorsze właśnie wróciłyśmy dzisiaj ze szpitala, najpierw mysleli, że to rota a okazało się że bakteryjne zapalenie układu moczowego, antybiotyk ma jeszcze przez tydzień.
    a może się nie "doleczacie" ? antybiogram Wam chociaż zrobili ??
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Miejscowość
    Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez IwontaG
    a może się nie "doleczacie" ? antybiogram Wam chociaż zrobili ??
    Wszystkie badania mamy, ogólne, posiew z antybiogramem, tym razem mamy coli 10 do -8.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

oj to sporo macie tej coli. współczuje.

ja Cie nie załamuję ja tylko mam wrażenie, że u nas problemy z posiewami zaczęły się odkąd młody zaczał chodzić w keiszonkach, bo ich w wyższej temperaturze niż 60 stopni wyprać nie mogę.

kup sobie najlepiej tetre albo reczniki z ikei i dobry otulacz, bo prania w 60 stopniach przy takiej upartej coli to ja bym nie ryzykowała
    albo jakies formowanki a nie kieszonki tylko nie wiem czy z polarem

a z drugiej strony to codziennie bedziesz na 90 pralke nastawiać? toz to pierze i pierze..

Miejscowość
    Sandomierz

Pranie to nic, nastawię na noc i rano powieszę, może się telepac i 10 h, tylko ja już nie mam pomysłu co innego mogę jeszcze zrobic.

Uprawnienia umieszczania postów