kieszonka i 2X - czy mozna kilka razy nosić?
dziewczyny, ja na razie na cucho, bo chusta dopiero idzie, ale mam pytanie - czy mozna dziecko wyjac z kieszonki lub 2X, pozniej znow wsadzic, czy trzeba wszystko rozplatac i za zamotac jeszcze raz?
chodzi mi o to, ze pewnie na poczatku tuśka bedzie sie buntowac i bede ja nosic krotko, pomijam jakies przewijanie czy takie tam.
-------------------------------------------------------
aha, i niech mnie ktos oswieci - ile maksymalnie mozna dziennie nosic 2 miesieczne malenstwo bez szkody dla jego kregoslupa? hanti, ty jestes specem od takich rzeczy.
Re: kieszonka i 2X - czy mozna kilka razy nosić?
Pytanie pierwsze:
Do podwojnego X mozesz wlozyc i wyjmowac i znow wkladac malucha tak czesto, jak to konieczne. Jesli chusta jest dostatecznie dociagnieta, to nie trzeba bedzie jej dociagac. Jesli czujesz, ze material nie lezy, to pomoze rozwiazanie jednego wezla i dociagniecie.
Z kieszonki mozna wyjac i wlozyc bez rozwiazywania, ale nie ma to sensu - bo chuste trzeba bedzie jednak dociagnac.
Pytanie drugie:
Prawidlowo zawiazana chusta z dobrego materialu i przypilnowanie prawidlowej pozycji ciala malucha pozwala nosic tak dlugo, jak trzeba. Przy noworodkach zazwyczaj bedzie to miedzy jedna pielucha a druga.
Uwagi dodatkowe:
Wiazania w zaleznosci od tego, jak mocno material przylega do ciala w danych partiach mozna podzielic na :
- od urodzenia
- od momentu, gdy maluch trzyma glowke
- od momentu, gdy maluch samodzielnie siedzi
Kieszonka i Podwojny X lapia sie do pierwszej kategorii. Podwojnego X trzeba dopracowac, a Kieszonke dociagnac - ale sa bezpieczne od urodzenia. Pojedynczy X jest luzniejszy (inaczej sie material uklada na plecach), wiec nie przytrzyma glowki tak dobrze, jak powinien.
-----------------------------------------------------------------------------------
Kasia z Chustomanii