To już pewnie było milion razy, ale mi zaginęło w czeluściach wątku.
Podpowiedzcie mi jakieś tytuły o przedszkolu. Takie ogólne, przybliżające dziecku temat. Na razie tylko mam Zuzia idzie do przedszkola.
Co warto jeszcze poczytać 3,5 latkowi? :)
Wersja do druku
To już pewnie było milion razy, ale mi zaginęło w czeluściach wątku.
Podpowiedzcie mi jakieś tytuły o przedszkolu. Takie ogólne, przybliżające dziecku temat. Na razie tylko mam Zuzia idzie do przedszkola.
Co warto jeszcze poczytać 3,5 latkowi? :)
Jest tez cześć o Basi i przedszkolu
Aaaa, jakie nędzne tłumaczenie Kopciuszka z il. Inoccentiego:( ciężko to czytać. I jeszcze takie kwiatki na dodatek:
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...3a69205a51.jpg
http://www.chusty.info/forum/showthr...=1#post2792800 - duzo nie ma, ale zawsze to lepsze niz nic :)
Nie w wątku tematycznym Henia :)
http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl...220&h=220&zc=0
Podpowiedzieć coś, proszę o przepraszaniu dla niespełna dwulatka. Proszenie, dziekowanie, powitania i pożegnania idą mu świetnie a słowa przepraszam kompletnie nie kuma..
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie ''Lotniska bez tajemnic'' - przydatne, jak zwykle.
Nie znam innych ksiazek w tym temacie. Wydaje mi sie, ze ktos kiedys pisal, ze ''Gratka dla malego niejadka'' to taka wlasnie ksiazka, ale nie jestem pewna, nie widzialam. Moze ktos podpowie czy sie myle?
Przekroje u nas swietnie sprawdzaja sie w tej roli. Syn jest ciekawy co sie kryje w roznych warzywach i owocach, jesli jadl cos nowego to patrzymy co jest w srodku. Czasem moge go tez zachecic przy pomocy ksiazki, bo on nie lubi za bardzo probowac. Sama sie dziwie, ze to dziala.
Mowie tu o moim prawie 6-latku, choc ksiazka dla mlodszych pewnie, ale on uwielbia ksiazki obrazkowe, chyba bardziej niz jego mlodszy brat. Nie ma co sie dziwic - ja tez uwielbiam:)
Niby wiem, ale on czai mechanizm przeprosin, jak coś zbroi to przychodzi i mówi "tulak" i się przytula, więc myślę, że może zajarzy szybko, że zamiast "tulak" ma być "przepraszam" ;)
Przekonać go, że jak się chce coś dostać, np do jedzenia to trzeba powiedzieć "poproszę" zamiast krzyczeć "daaać" udało nam się szybko ;)
Kudlata z doświadczenia Ci powiem, że takich rzeczy dzieci uczą się przez naśladownictwo.i żadne książki tu nie pomogą.
edit. i myślę sobie że słowo przepraszam jest najtrudniejsze ze wszystkich. obserwuję u naszych dzieci jak trudno im je powiedzieć, choć my kiedy trzeba przepraszamy. ale widzę, że starszym trudniej, a np taka 3latka wie że jak coś b. spsocila to przyjdzie przeprosić. myślę że to z wiekiem przychodzi.
o rety, tyle ciekawych rzeczy podajecie, tylko kiedy to wszystko czytać? ......
dziewczyny, mam pytanie do obeznanych z rynkiem anglojęzycznym:
czy szwedzka seria o albercie albertsonie (ang. alfie atkins) doczekała się przetłumaczenia większej ilości odcinków niż w PL?
Czy wiecie moze cos na temat ksiazki ''Doktor Dolittle na ksiezycu'' z wydawnictwa Znak? Byla wydana i naklad sie skonczyl? A moze bedzie dopiero? Jestem zainteresowana bardzo ta seria, a tym tytulem w szczegolnosci. Na Allegro sa aktualnie 2 w kosmicznych cenach :roll: (wiem:stare wydanie,unikat,ale jednak...)
Z tylu okladki ''Najwiekszej podrozy Doktora Dolittle'' sa pokazane 2 inne czesci, ale tylko jedna mozna kupic.
http://images66.fotosik.pl/986/44e5e0c16fddce8cmed.jpg
amazon mi pokazal, ze niekoniecznie - jeden tom tylko, ktorego jeszcze nie ma po polsku - o dziewczynie. po polsku wyszlo wiecej. do tego to sa w wiekszosci dawno temu wydane ksiazki, wiec ceny niektorych lekko zwalaja z nog...
imo jeszcze nie bylo, tez sie kiedys zastanawialam - to byla zapowiedz na najnowszej ksiazce, ja w miare regularnie wszystkie nowosci sprawdzam i nie bylo.
na stronach wydawnictw, na datapremiery.pl, gildia wiekszosc zapowiedzi pokazuje ze sporym wyprzedzeniem (choc nie wiem czemu nie wszystkie). warto sledzic nasz watek zapowiedziowy, staram sie w miare na biezaco wklejac kolejne nowosci - przynajmniej tych wiekszych lub lepszych wydawnictw (lepszych w sensie wydajacych porzadne ksiazki dla dzieci).
http://www.prawy.pl/images/blaskcorredo.jpg
a taką serię znacie? http://www.sklep.gildia.pl/literatur...corka-szklarki
może kupiłabym chrześnicy, ma 13 lat i lubi czytać, nada się?
Ja tu z pyt. o ksiazke dla 16-latki przybywam - moze cos wspolnie wymyslimy. Sprawa nie jest prosta, bo to na urodziny, a solenizantka przybywa do nas z daleka. Przylatuje do nas rodzinka z Australii i nastoletnia kuzynaka m. ma w tym czasie urodziny - milo bedzie cos podarowac, pomyslalam o ksiazce, tylko m. mowi zeby w miare cienka i mala byla, bo ona to potem w bagaz musi zmiescic. No i gdybam co tu by sie nadawalo, myslelismy o jakims albumie o Polsce, Kaszubach, Pomorzu, no ale to zazwyczaj duze i ciezkie. Moze macie jakies inne propozycje? Ona czyta po Polsku, ale nie wiem czy super sprawnie. Mamy jakis tydz. na wymyslenie i zakup
a Mapy Mizielińskich?
wiem że nie wszyscy lubią (jul:mrgreen:)
ale taka obrazkowa książka to fajna sprawa, nawet dla dużych "ludziów" (ostatnio znajomemu na urodziny kupiliśmy Mamoko, zachwycony był:lool:)
tylko duża ciut, ale bez przesady, w podręczny zmieści:mrgreen:
No, mapy to jest mysl - nawet mam schowane w szafie, bo chcialam w tym roku P. podarowac, ale jak cos to moge pozniej mu kupic.
Jeszcze cos? - tak zeby m. przedstawic kilka propozycji - w koncu to jego kuzynka:)
Zwiadowcy Flanagana?
A co to takiego? Choc pewnie juz nic wyszukanego nie zdaze kupic, bo jednak to my musimy ruszyc na poludnie na spotkanie z rodzina i to juz w srode, czyli malo czasu. Czyli albo m. zaakceptuje Mapy, albo mamy jakis album o Gdyni, albo niech sam wymysla i kupuje. Choc w sumie w srode moge jeszcze stacjonarnie wpasc do empiku i swiata ksiazki - tylko co ciekawego dla 16-latki moge tam znalezc jeszcze?
Zwiadowcy to 14 tomów z serii fantasy, ale bez magii itd, bardziej przygodowa, hit wśród nastolatków,ja sama czytałam ze trzy razy całą serię. Pierwsza część to Ruiny Gorlanu.
majka a zaglądałaś do KOGI? Pani ma fajny wybór i umie coś doradzić :) Możesz nawet do niej zadzwonić lub maila napisać czy mogłaby coś doradzić, ma nawet jakiś album o Gdyni :)
dziś w biblio natknęłam się na serię o Siri. nie miałam czasu przyjrzeć się jej bliżej, jest wam znana? warto?
https://parenting.pl/portal/nowa-ser...awnictwa-wilga
majka - ona jest cudowna :) to własciwie jedyna ksiegarnia którą odwiedzam. Dziś przyniosłam PUPY za 21 zł i Magiczne drzewo za 15 zł to są połowy cen, książki mają delikatne uszkodzenia, moje dzieci takie robią normalnie :p
napisz do pani maila, pewnie Ci coś doradzi :)
księgarnia jest superrrrr, na wieksze zamówienia np. szkolno/przedszkolne są też większe upusty :D
znana, warto, ktoś już niedawno pytał :) no i tez gdzieś w wątku z tanimi też było tanie za jakieś małe pieniądze :)
Kustafa, moja L. niedawno wyczaiła Siri w bibliotece, czytaliśmy i bardzo jej się podobało. Fajne historie, wg mnie ilustracje też OK. spróbujcie.
Na all jest 7 sztuk po 8,7 zł chyba pierwsza część: Siri i brudasek.
widziałam siri w outletowym empiku ostatnio
a powiedzcie mi, proszę gdzie kupię jeszcze wielką podróż z tako i pana brumma tą część o bożym narodzeniu? A może któraś z Was chce się pozbyć?
buuu wszystkie pozostałe udało mi się znaleźć, tylko tej brakuje a Kuba ostatnio ma fazę, część o pociągu zna na pamięć i jak mu zacznę wers to dokańcza bezbłędnie...
Nie wiem czy było, czy nie.
Syn ostatnio dostał 3 książki
1. Kocur mruży ślepia złote - Maria Ekier
2. Łazienkowe pytania - Krystyna Lipka-Sztarbałło
3. Zapach czekolady - Opowiadania i wiersze dla dzieci
Wszystkie u nas są czytane non stop od kilku dni.
Łazienkowe pytania to przynajmniej 2-3 razy dziennie
wyboldowane bardzo polecam (nasze dzieci też :))
opowieść o tym, że więcej można zdziałać wspólnie, że można ocalić swój dom w ten sposób, że owszem, samotnie żyje się całkiem wygodnie, ale łatwiej i przyjemniej żyje się w grupie / z przyjacielem
fantastyczna książka - z humorem, fajnymi skojarzeniami, trochę zabawy literackiej, ładny język, naprawdę podoba mi się styl autorki i czytało mi się ją z prawdziwą przyjemnością
przeczytaliśmy w 1 dzień (co rzadko się trafia), tak bardzo nam się podobała :)
http://www.czerwonykonik.pl/s/imagin...0lokatorzy.jpg
edit: widzę na stronie wydawnictwa, że dla wieku 7+, ale u nas 5latek był szczerze zainteresowany