Dziewczyny używające prefoldów pieluszkarniowych. Czy z prefoldu zapiętego na noworodku snappi, kupka nie ucieka na otulacz? Bo jeśli tak to nadal mam za mało otulaczy :/
Wersja do druku
Dziewczyny używające prefoldów pieluszkarniowych. Czy z prefoldu zapiętego na noworodku snappi, kupka nie ucieka na otulacz? Bo jeśli tak to nadal mam za mało otulaczy :/
Ja nie próbowałam spinać prefoldów więc nie wiem, ale wypadki się zawsze mogą zdarzyć ;)
My na początku mieliśmy 3 otulacze, 8 aio i kieszonkę, no ale na noc szły raczej pampki.
mi też trochę uciekała ;/
Ja mam super otulacz wełniany od Magnolii z forum. Rozmiar S pasował na noworodka od początku (od 3,5 kg). Polecam takie rozwiązanie.
Witajcie!
Piszę tutaj bo dużo ostatnio słyszę o takim sposobie pieluszkowania i zaczynam się zastanawiać nad tym... to co mnie odpycha to chyba brak miejsca do suszenia i zastanawiam się czy przy 2 latku będę miała czas na bawienie się w spieranie kupy z... no właśnie... zaczęłam czytać ten wątek ale nie mam zielonego pojęcia czasem o czym piszecie bo jestem zielona w tym temacie i nie wiem co to kieszonki formowanki otulacze prefoldy o co chodzi z papierkami składanie w origami itp...? I już na 2 stronie czytania szczerze powiem że się zniechęciłam :( bo i tak nie wiem o czym czytam :(
Jak bym mogła to proszę Was o zestaw startowy dla noworodka urodzonego latem (TP 23.06) ile sztuk czego jakiej firmy i opiszcie co to i do czego służy... może jakieś fotki jak byście miały... może to rozjaśni mi sprawę...
Wielkie dzięki!
ja gdybym zaczynała i nie miała miejsca do suszenia to stos tetry bambusowej(bo chłonniejsza) i otulacze wełniane( moj tym ecodidi) plus pulowe, na poczatek te roz S -xs( sylviontko np) :)
na wyjscia kup sobie ze 4 kieszonki , plus wkłady jakies mikrofibrowe, bo szybciej schną(lub bambusowe -bo chlonniejsze) dla noworodka i małego dziecia po jednym wkładzie wystarczy żyby nie miał za wysoko pupki :)
edit zobaczyłam kiedy rodzisz wiec wełniak jak znalazł, będzie cieszył oczy :) i dziecku bedzie wygodnie
Tolanka chyba nie da się inaczej, jak przez wszystkie wiadomości przebrnąć - wbrew pozorom nie jest tego,aż tak dużo ;)
Każdy poleca/wybiera inny zestaw i inne pieluchowanie, a to ty musisz wybrać taki,żeby najbardziej Ci odpowiadał - tutaj są tylko podpowiedzi.
Dla mnie na początku to też była czarna magia, ale jak się wczytałam to w mam wszystko w małym paluszku :P
Wydaje mi się,że na początek najlepiej pokupować wszystkiego po trochę,żeby samemu wypróbować i wtedy zdecydować co dokupić :)
ja nie polecam tego kupowania wszystkiego, bo szkoda szmalu, jakby potem cos nie pasowało
wg mnie zestaw podstawowy to otulacz i tetra bo najtaniej i wtedy mozna zdecydowac czy ta forma pieluchowania mi w ogóle odpowiada
no ale to moje zdanie
na pewno nie wchodz w formowanki , bo schna najdłużej
Ja nie chciałam początkowo wchodzić w tetrę, coś tam jej mam, ale bez szału.
Można pieluszki na próbę upolować na bazarku i wtedy nie będzie, aż tak drogo, a nawet nowe można dalej puścić i coś kasy się zwróci.
U mnie najwięcej jest właśnie formowanek - tylko,że ja w zimę nie mam gdzie suszyć, ale latem już mogę śmiało wynosić wszystko na strych więc luzik. Mam też kieszonki i AIO, wszystko jednak wyjdzie w trakcie pieluszkowania i może być tak,że ja niechętna do tetry będę głównie ją używała ;-)
Co do samego zestawu to ilościowo nawet nie pisze, bo mam wszystkiego duuużo za duuuużo :duh: Jeszcze pupki do pieluchowania nie ma, a ja już mam mega uzależnienie :hide:
jak nie wiesz co i jak wyglada, to najlepiej wejsc w watek ktorejs z dziewczyn szyjacych w handmade http://chusty.info/forum/forumdisplay.php/158-Pieluszki. sa zdjecia :) lub na stronke sklepu sprzedajcego pieluchy, maja fajne zdjecia i opisy co i jak. adresy znajdziesz na forum w temacie http://chusty.info/forum/showthread....um-lista/page8
a i polecam poradnik http://chusty.info/forum/showthread....AZOWE-PORADNIK
Tylko ja nie wiem co w co się wkłada i czym od siebie różni :( bardzo dziękuję za linki i rady muszę zagłębić się w tym temacie :) najgorzej u mnie z suszeniem zimą bo latem to na balkon powieszę i nie ma problemu słonko daje tam ostro więc wszystko szybko schnie najgorzej zimą :(
A są tu mamy które mają 3 dzieci? w tym odstęp 2,5 roku od noworodka? Jak dałyście sobie z tym radę? tzn z pieluszkowaniem bo mam wrażenie że to trochę zabawy w tym jest? Wiecie jednorazówka wyjmuję z worka zmieniam i do śmieci i roboty nic przy tym nie ma a jak jest przy takim pieluszkowaniu?
A może jest tu jakaś mama z Torunia która miałaby czas i ochotę pokazać mi jak to wygląda na żywo?
ja chyba bym proponowała zaczać od lektury słowniczka, są np tu, tu czy tu (IMHO żaden z nich nie jest idealny, chyba najbardziej rozbudowany ten ostatni, ale ma trochę nieścisłości żeby nie napisać błędów) no ale można sobie wyrobić pojęcie co jest czym)
ja jestem z tej opcji, co kali - jeśli nie stosowałaś wielorazówek, nie da rady wymyślić, co Ci będzie odpowiadać, poza tym czasem się stosuje kilka rodzajów pieluszek na zmianę (bo kieszonka/SIO/AIO wygodniejsze na wyjście (i z kieszonek z polarem/welurem wygodnie spiera się kupki), tetra ekonomiczniejsza po domu, dobra formowanka najchłonniejsza w nocy...). Gdybym zaczynała od tetry z otulaczem chyba bym się zniechęciła (próbowałam kilka razy na początku, kompletnie mi to nie szło). Teraz mimo, że pieluchowałam synka odkąd miał 4 m-ce nie jestem w stanie przewidzieć co mi się sprawdzi przy noworodku (stawiam właśnie na formowanki, które latem nie powinny aż tak długo schnąć, ja zaczynam nie latem, ale będę suszyć w suszarce bębnowej; niemal na pewno natomiast nie będę używać AIO bo IMHO niehigieniczne i długo schnące), ale pokupowałam pieluchy głównie na bazarku, jeśli mi nie podejdą (albo kiedy dziecko wyrośnie) to zawsze na tym samym bazarku mogę je odsprzedać dalej.
Zaczynalam wielo młodszego z dwulatką w domu (ona do końca doleciała na jednorazówkach, a wtedy jeszcze była w pieluchach) - ale nie z noworodkiem z kupkami co 10 minut - i dałam radę, choć rzeczywiście stosunkowo szybko kupiliśmy suszarkę do ubrań.
edit - pytanie o mamy trójki i różnicę dwa i pół, i jak nam z wielo powtórz za jakieś 3 miesiące ;) Zapewne nie będzie znacznie gorzej niż przy poprzednim synku, ale ja nie cierpiałąm tych stosów pampków do wyniesienia, pranie przy tym nie aż takie złe ;)
o dokładnie jak pisze jul.
Nie wiem czy można podawać linki, więc wejdź nawet na stronę pieluszkarni, tam też jest wszystko ładnie opisane :)
Ja podchodzę do wszystkiego na spokojnie, pampersy też będą zwłaszcza na pierwsze dni, kiedy jest smółka i w razie czego na wyjścia itp Jednak chciałabym jak najwięcej wielo.
U mnie początkowo mąż nie był przekonany, ale teraz widze,że coraz częściej zerka z zaciekawieniem na paczki, które przychodzą :lol: A syn wielopieluszkuje misia, tłumacząc,że musi wiedzieć co do czego,żeby brata przewijać :mrgreen:
Ja jak zaczełam wgłębiać się w tematy, to przeczytałam chyba wszystkie watki o pieluszkach, łącznie z mega długimi np i stripingu i im więcej czytałam, tym łatwiej mi było to ogarnąć ;-)
Jak ogarnę się w temacie co i jak to kupię kilka sztuk na spróbowanie tak oprócz jednorazówek i zobaczę jak mi to będzie szło czy będę chciała się bawić z praniem i suszeniem czy zostanę przy wygodzie... ja nie miałam nigdy problemu z odparzeniami u dzieciaczków przy jednorazowych pieluchach ale chciałabym spróbować jeżeli ma być to lepsze dla mojego dziecka i dla kieszeni ;) a jak mi się spodoba to kupię tego więcej! :)
Gdyby jednak jakaś mama się znalazła to proszę o priva :)
Dzięki dziewczyny!
tolanka popatrz na bazarku jest dużo noworodkowych pieluszek w atrakcyjnych cenach ;) myślę,że na próbe najlepiej tam kupić.
Każdą pieluszkę możesz sprawdzić w recenzjach,żeby zobaczyć jakie są o niej opinie ;-)
tak zrobię tylko najpierw poczytam co czym się "je" ;) żebym już wiedziała na co patrzeć na tym bazarku :) najlepiej szybko schnące i żeby bokami się nie wylewało :)
A są w ogóle jakieś sklepy z takimi pieluchami żebym mogła dotknąć i na żywo zobaczyć?
Tolanko - ja mogę Ci podesłac kilka rodzajów pieluszek, abys zobaczyła jak wyglądają, mam i kieszonki i formowanki i otulacze. kilka AIO, SIO. Uderzyłam ( i może to błąd ?:)) w większosc rodzajów abym mogła jak Hania sie już pojawi - wybrac co mi bardziej pasuje. Mamy jeszcze miesiąc, wiec jest czas abym Ci posłała a Ty abys mi odesłała :) Temat pieluszek to temat rzeka.......... co więcej wciąga niesamowicie :)
Tolanko- ja mam między dziewczynami różnicę 2l i 8 m-cy i wg mnie pieluchowanie wielo wcale nie jest jakoś bardziej uciążliwe niż pieluchowanie jednorazówkami; teraz zaczęłam córę pieluchować zaraz po powrocie ze szpitala, bo przygotowałam sobie małe rozmiary pieluszek, czego mi brakło przy średniej córze, przy której odkryłam wielo pieluchy :)
zdecydowanie polecam ten sposób pieluchowania