Warto jednak sprawdzić koszyk w jakiejś taniej księgarni. Mi wyszło na nieprzeczytane.pl taniej niż w gildii, mimo że miałam same przecenione pozycje w koszyku. Różnica niewielka, ale jednak ;)
Wersja do druku
Warto jednak sprawdzić koszyk w jakiejś taniej księgarni. Mi wyszło na nieprzeczytane.pl taniej niż w gildii, mimo że miałam same przecenione pozycje w koszyku. Różnica niewielka, ale jednak ;)
Byłam dziś po swoje zamówienie w bonito i wpadła mi w oko książka "Księżyc, który zapomniał" ktoś coś na jej temat? Niestety nie miałam czasu przeczytać choć fragmentu a szkoda bo tyle nowości było na półkach :(
edit
Jeszcze chciałam zapytać o "Co się dzieje kiedy śpisz?" :)
Mamy, jest bardzo .. poetycka. To bardziej impresja, coś ze sztuki lub poezji, niż książka z fabułą, i chyba bardziej dla dorosłych, niż dla dzieci. Na mnie zrobiła bardzo, bardzo mocne wrażenie - ale np. zrozumiałam zakończenie totalnie inaczej niż mój przyjaciel.. Cieszę się, że ją mam, ale dzieci do niej nie wracają, wolą inne. Mam ją, i drugi raz też kupiłabym, polecam bardzo, tylko ze świadomością, że niekoniecznie dzieci odbiorą ją jako zrozumiałą..
mamy, raz przeczytana i odlozona. imo za pozno kupiona - to dla maluszkow - bo tekstu prawie wcale. zyskalaby chyba jakby byla na tekturze. generalnie dosc sie rozczarowalam, myslalam, ze wiecej ciekawego w srodku bedzie. ale dla Zuzi - tak za jakis czas moglaby byc :)
"Co się dzieje kiedy śpisz?" u nas bardzo lubiana. :)
natala, jakiej Zuzi? Ty się Zuzi spodziewasz? patrzę na suwaczek i nic nie widzę .....
Ty powinaś otworzyć wypożyczalnię tam .... przecież nie wszyscy polacy kupują polskie książki, a może chętnie bym dziecią poczytali
Ty mogłabyś zakupować ksiązki na DG więc swoboda kupowania i koszty, miejsce byś miała, no same plusy widzę :)
tylko czy byłabyś w stanie większej ilości dzieciom książki użyczać chodzi mi o zniszcenia ....
a może jest jakiś fundusz czy coś na polskość na obczyźnie ..... ja tu widzę dla Ciebie szansę :D
ja wzięłam kilka z książek wymienionych przez Natalę (do Skarpetek szykuję się od jakiegoś czasu - znam autorkę, zresztą w dużej mierze z rozmów w sieci, i bardzo wierzę, że napisała świetną książkę), czego nie wzięłam (akurat gildia nie miała super ceny), a na co się jeszcze szykuję przy najbliższej okazji, to komiksowe Muminki - nie bardzo lubię przeróbki, ale to ma być "wyrób oryginalny" ;) Zapomniałam wrzucić do koszyka tego Piotrusia Pana - na pierwszy rzut oka wygląda fajnie, a mam w domu wielbicieli słuchowiska i disneyowskiego filmu.
Soul - możesz mieć zniżkę do bonito na kartę dużej rodziny (teraz akurat chyba mi wychodziło taniej w gildii, większość tytułów sprawdzałam)
qqrq, Ali zaczęłam czytać żółwia jak miała 2 latka, bardzo polubiła. Czytałyśmy tak często, że nauczyłam się na pamięć. Zdarzyło się w wakacje, że niosąc ją na plecach mówiłam z pamięci tak długo, aż zasnęła :) W książce powtarzają się pewne frazy, taki
jakby refren, a dzieci chyba to lubią.
Z Tako znamy Marynę, Kukuryka, Maskę lwa, Biegnij dynio biegnij i Trzy świnki. Mieliśmy z biblioteki. Najbardziej lubiliśmy Dynię i Kukuryka:) Mąż co jakiś czas wspomina żeby kupić, ale jakoś zawsze coś innego ląduje w koszyku, może to przez tą wysoką cenę książeczek z tej serii... a ta o żółwiu fajnie wygląda muszę wypożyczyć.
Z tako wybralam w swoim czasie Kukuryka, potem Czary - obie b lubiane, zwłaszcza Kukuryk. No i Antonino - naj ...w walce z czasem.
Dla czterolatkow - wczoraj zaczęliśmy bibliotecznego Kajtka i misia - bardzo nam się podoba, zwłaszcza czterolatkowi
"Bractwo zaginionej biedronki" to jedna z ulubionych książek mojego dzieciństwa. Czytałam ją moim dzieciom i też się podobała.
Mój czterolatek czuje ogromną więź z Kajtkiem. Uśmiecha się porozumiewawczo kiedy czytamy. Identyfikuje się z nim, rozumie go w pełni, mam wrażenie, że nie jest to dla niego jakiś tam bohater książkowy mniej lub bardziej lubiany, Kajtek to chłopak taki jak on kropka w kropkę. To ostatnio mój najlepszy zakup. Mimo że wcale nie zaczytujemy się nim na śmierć.
Murmlu - mniej więcej o to chodzi. Trochę podobne odczucia miałam czytając córce Moje szczęśliwe życie jakiś czas temu.
U nas Tako / seria OQO niestety nie chwyciła. Moze za pozno? Ja bardzo żałuje, bo mi sie podoba, ale niestety młody woli inne pozycje...
http://images.gildia.pl/_n_/sklep/267/267724-180.jpg
Jeśli chodzi o tę akurat książkę to w sumie jestem nią zawiedziona bo bardzo czekałyśmy na nią a tam tekstu jak na lekarstwo, zdecydowanie już nie dla nas.
Choć ilustracje fantastyczne!
edit:
Tak naprawdę, to z ostatnich wyczekiwanych zapowiedzi jakoś nic nie powaliło mnie na kolana.
Rozczarowaniem też okazał się "Elementarz":frown Jak na razie to "stare" wydania są godne polecenia. Poczekam jeszcze na wypust Elementarza z serii Czytam sobie i zobaczymy
Z OQO mój 1,5 roczniak miał już z biblioteki kukuryka i czary, obie się podobały, czary były czytane codziennie, nie chciał ich oddać, więc teraz mu zamówię. I tego żółwia też.
zdecydiwanie Zuzie wruuu mialam na mysli :D
a co do wypozyczalni - myslalam o tym, istnieje hiszpanskojezyczna - i ponoc ma sie dobrze. placi sie abonament i raz w miesiacu dostaje sie poczta zestaw ksiazek dla dzieci. tylko po rozmowie z kolezanka wiem, ze w Hiszpanii jest zupelnie inna kultura czytania. szczerze - jakos nie widze sytuacji, ze sporo osob placi za mozliwosc wypozyczenia polskich ksiazek. polska biblioteka jest - ksiazek dla dzieci ma malo, ale sa. sa tez polskie ksiazki w angielskich bibliotekach - za darmo (za polska sie placi chyba 15 funtow rocznie). jakos duzego zainteresowania wsrod kolegow/kolezanek moich dzieci nie widze. albo ktos ma w domu, bo rodzice kupuja albo nie, bo po co? lektury do polskiej szkoly (cale trzy rocznie chyba) i starczy...
a poza tym musialabym miec podwojny ksiegozbior, zeby chlopakowych nie pozyczac - a na to miejsca nie mam kompletnie. ale pomysl w tyle glowy mam, moze kiedys? :)
jak juz kiedys wrzucisz w koszyk, to daj prosze znac jaki jest - bo tez sie przymierzam, ale ciagle wypada z koszyka.
a co do Tako - to wg strony KONCOWKA NAKLADU: Czekolada, Biegnij dynio, biegnij, Wielka podróż - jak ktos ma ochote to brac, bo nie bedzie!
nie ma Księżniczki, która ziewała (to akurat od dawna, my swoja na allegro dopadlismy) i Trzech świnek.
popełniłam wczoraj nocne szaleństwo w dwóch księgarniach. dam znać, jak przyjdą.
ja właśnie zamówiłam z nieprzeczytane.pl znów w porównaniu do bonito 32 zł różnicy...
kiedys kolezanka kolezanki, ktora ma partnera z Hiszpanii opowiadala o antykwariatach, malych ksiegarenkach, ukochaniu czytania - nie wiem czy tak jest wszedzie, ale generalnie zostalo mi z tej rozmowy wlasnie to. i to, ze wg niej nic dziwnego, ze wypozyczalnia hiszpanskojezycznych ksiazek dla dzieci ma sie dobrze.
Znacie moze takiego ''Czerwonego Kapturka''? Nie mam, ale kusi mnie taka ksiazka do opowiadania:) (''Zlodzieja kury'' mamy i chyba nic wiecej w Polsce nie ma?) Tu wiecej zdjec.
"Gdzie jest tort" i "Wielki piknik" - tekstu zero a dzieje sie bardzo duzo
a ja chciałam zapytać o Hobbita, który przekład? Skibniewskiej czy Braiter? i czy wiecie, bo zupełnie nie mogę znaleźć, czyjego przekładu jest to wydanie z wyd. amber?
imo Skibniewska li tylko i jedynie ;) Amber jest Braiter - tez czytalam, nie jest zle - tak samo zreszta jak Władca Pierścieni - ale moje ukochane to jednak Skibniewska. moze dlatego, ze to wersja, na jakiej sie wychowalam niemalze? jako fani Tolkiena mamy w domu obie wersje - mezowa wypasiona amberowa, ilustrowana, w twardej oprawie, sporego formatu i moja Skibniewska - wydana w 1990 roku, kieszonkowa, majaca polowe kartek luzem, bez ilustracji, z okladkami, na ktorych juz malo co widac - ale to moja jest naj, naj, naj...
ze sie z dawna zacytuje JEST, JEST, JEST :jump::jump::high::high: znaczy bedzie, ale co tam
http://images.gildia.pl/_n_/sklep/271/271035-180.jpg
w czerwcu juz :) ilustracje chyba tego pana - przynajmniej jego mi wygoglowalo... ale sie ciesze :D
Mówisz masz :)
Dla mnie Tolkien to też wyłącznie Skibniewskiej :) inne jakoś niestrawne, nawet dla ilustracji nie mogę się przemóc :)
Natalio dziękuję :kiss:
A ja z krótkiego wypadu do Krakowa przywiozłam Jak jeż Jerzy został tatą za całe 15 zl:-)
W Biedronce do kupienia seria książek Khoa Le m.in: Szymek brudasek, Potarganiec, Księżniczka z chmur, Słoce i Księżyc, Beks, Miodunka. Książki naprawdę ładnie wydane, śliczne il i okładka 3D :)
Do kupienia też klasyka w nie najgorszym wydaniu.
http://www.swiatksiazki.pl/typo3temp...5b9119de86.jpg
http://www.swiatksiazki.pl/typo3temp...30732a174f.jpg
http://www.slowianin.de/images/produ...274-3171-4.jpg
http://www.swiatksiazki.pl/typo3temp...e0bbef21e0.jpg
edit: o masz, przepraszam za rozmiar a taki mały pokazywało ehhhh Natala w razie czego usunę lub sama to zrób proszę, jeśli przeszkadza ;)