A ręczników to się chyba nie powinno akurat w płynach (tak jak pieluch), bo chłonność zmniejszają...
Poza kwaskowaniem można spróbować jeszcze suszenia w suszarce bębnowej jak ktoś ma lub ma możliwość u kogoś - też trochę rzeczy miękną.
Wersja do druku
A ręczników to się chyba nie powinno akurat w płynach (tak jak pieluch), bo chłonność zmniejszają...
Poza kwaskowaniem można spróbować jeszcze suszenia w suszarce bębnowej jak ktoś ma lub ma możliwość u kogoś - też trochę rzeczy miękną.
Dziewczyny a jakie macie doświadczenia z otulaczami noworodkowymi jeśli chodzi o różnicę między rzepem a napami, dla malutkich dzieci lepsze napki czy rzep? Bo ja wielopieluchowałam moją królewnę od 5 miesiąca życia dopiero i wtedy napki było ok i w ogóle lubię napki ale tak się zastanawiam jakie otulacze S zakupić lepiej..
ja wole rzepy, zwlaszcza dla maluszka kiedy odleglosci miedzy napami nie pozwalaja na dobre dopasowanie.
Rzep jest przerąbany później - dzieci same je sobie odpinają :rolleye:
Ale na początku bardziej nam pasował :)
No na później to mam po córze starszej pełno onesizów z napami :), teraz to się pytam o coś na pierwsze miesiące :) Też własnie myślałam że pewnie lepiej się na noworodzia da rzepy dopasować. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi i jeszcze jakby się ktoś wypowiedział to bym była wdzięczna :)
My mieliśmy otulacze na rzepy i jeden na napy. Zdecydowanie przy takim maluchu rzepy były praktyczniejsze :)
Ja dla mojego noworda, co sie pojawi w styczni, kupiłam malutkie rozmiarowy otulacze - wszystkie na rzepy :) jakos to mi sie wydaje i praktyczniej i wygodniej. Nawet nie wiem czy w ogole robią takie eski od bambino mio na napy ???
Rzepy są fajne, bo łatwo i szybko :) Tylko czasem dziecia potrafią wybudzić, bo jednak głośniejsze niż napki :? Ale bambino mio chyba mają taki cieńszy rzep...? Powinny się ciszej rozpinać niż standardowe :D Nie widziałam nigdy żadnego otulacza bambino mio na napy :hmm: Ale ja tych nie używałam...
Ja nie cierpiałam rzepów! Nie ma nic gorszego przy przewijaniu malucha w nocy niż skrzek rozpinanego rzepa... Szczególnie jak się przewija na śpiocha... :duh: Napki zawsze można cicho rozpiąć.
Wszystkie pieluchy z rzepami sprzedałam w pierwszej kolejności.
Jak widać: dla każdego pasuje coś innego :D
A ja jakos sie tak zawsze szarpie z napami... :( zupełnie nie umiem jakos ich otwierać ani zamykać. Dwie lewe ręce czy cos. Dlatego na początek wybrałam rzepy (tez moj mąż sie przerazil napami ;) ) ale jak mówiłam to jeszcze wszystko moje teoretyczne rozważania. Moze sie okazać, ze wszystko bedzie inaczej niz sobie wyobrażam :D dreszczyk emocji jest
ja wolę nappy, ale noworodka nie pieluchowałam jeszcze.
Mam pytanie o bambino mio, jako, że dziewczyny polecaja je dla newbornów, który model wybrać, bo z tego co widze jest kilka i :rolleye:
No właśnie w Biedronce się nie opłaca kupować kwasku :) Z tego co pamiętam to ok 2,70 - 2,90 zł za trzy opakowania po 20g! Same sobie przeliczcie ile wychodzi za kg :)
Ja do kwaskowania używam samego kwasku czyli 200g kwasku na jedno pranie. Do tej pory kupowałam kwasek w Auchan po 0,55zł za 20g ale teraz planuję kupić na Allegro cały kg bo jak robię kwaskowanie to jednak 1/5 kg tego kwasku schodzi...
ja zaczynałam od bambino mio na rzep i bardzo dobrze mi sie je zakładało i sa bardzo wygodne dla malucha,miękkie, cienka gumka na plecach, chyba zaczynałam od tych do 5 kg do tego prefoldy pieluszkarniowe
To jeszcze proszę napiszcie - ile tego kwasku wsypać I czy do ciepłej/zimnej wody?, później wypłukać?
Poczytaj sobie wątki o strippingu http://www.chusty.info/forum/showthr...e-quot-pieluch lub praniu pieluch http://www.chusty.info/forum/showthr...pranie-pieluch tam wszystko jest wytłumaczone jeśli chodzi o kwasek cytrynowy i sodę, zmiękczanie pieluch, usuwanie smrodku i wybielanie plam. generalnie polecam całe forum o pielęgnacji pieluch - to naprawdę skarbnica wiedzy. http://www.chusty.info/forum/forumdi...gnacja-pieluch
* Kwasek wsypujesz normalnie do szufladki na proszek zamiast proszku. A ile go wsypać to każda forumka robi inaczej i nie ma jednej konkretnej metody. Ja na pełny wsad pralki i porządne wykwaskowanie wsypuję 200g kwasku i puszczam pranie na 95st. ale na pewno jest wiele forumek, które robią kompletnie inaczej :)
edit: aha i na koniec podwójne płukanie ;)
przyszedł do mnie otulacz Bambino mio, najfajniejszy jak do tej pory;) Najbardziej mi przypomina moje ulubione BBH.
jeszcze super fajne sa ecodidi s-xs na takiego malego maluszka :)
jesli ktos lubi welne. mieciutki malutki, dla mnie ekstra :)
i kokosi ;) lepsze od BambinoMio, bo bardziej elastyczne i miękkie ;)
demona, jak tu zajrzysz, mogłabyś opisać swój stosik noworodkowy? :)
zaglądam, bo szukam natchnienia :P nie mam doświadczeń z noworodkiem, a i moich ulubionych pieluch już nie ma na rynku (BBH i MS).
Mam na stanie
Pieluchy
12 formowanek Ecodidi XS welurowych na napy - milusie i ładne, pokładam w nich nadzieję ale po pierwszym praniu trochę zaczęły się sypać, mam nadzieję że tylko ten raz.
1 formowanka Ecodidi XS na troczki jw
10 wpinek Ecodidi XS (ale chyba się nie zaprzyjaźnimy)
2 formowanki bitti boo bo bardzo tanio dorwałam na wyprzedaży
1 SIO itti bitti S jw
3 formowanki bamboozle size 1 - tu nie mam zastrzeżeń, prócz wielkości, nawet 1 jest duża.
30szt. tetry bawełnianej
20szt tetry bambusowej - to na potem bo gruba
Otulacze
2 wełniane Ecodidi XS- hmm, zobaczymy:)
2 pulowe IV roz S
1 bawełnany IV
1 wełniany IV
3 wełniaki Storczena rozm 1 (2szt nowa wersja, 1 stara)
1 pulowu Bambino Mio - do 5kg - ten jest miniaturowy w porównaniu do IV, więc jestem zupełnie skołowana co będzie pasować;)
Wkłady różne, myślę o jakichs prefoldach (JAKIE??????), zeby dokupić. Ogólnie skłaniam się ku tetrze.
Wszystko kupowałam na wyprzedazach, okazjach, więc będę testować i zobaczę co mi pasuje.
sporo masz tego :D
zastanawialam sie nad otulaczami milovii S. Fabiana zaczelam wielopieluchowac w 3 miesiacu i Milovii OS najlepiej się dopasowywały.
tetra na poczatek bedzie za duza chyba ze potniesz
Patrzyłam na Miovię też, chyba podjede do Marzy do wrocławskiego sklepu i pooglądam.
Mam taka cienką z Biedronki. Próbowałam na misiu;) a jak będzie za duża to potnę rzeczywiście, albo prefoldy sobie kupie jeszcze. Tylko nie wiem które.
perfoldy fajne siencja szyła, mam od niej kilka sztuk. mam noworodkowe, ale dla starszego z dodatkowym wkladem bambusowym tez dobrze sie sprawdzaly i po wielu praniach nadal sa mieciutkie. tylko ciezko plamki schodzą. ale ogólnie jestem zadowolona. innych co prawda nie mialam.
U nas tetra od samego początku była OK. Mały ważył 3,5kg. Z nadmiaru długości robiłam zakładkę na brzuszku. Mam najzwyklejszą, cienką, żadną tam lux ;)
Jakie wymiary tetra?
Ekodidi otulacz lepiej z cienkiej wełny nie grubej (są w obiegu oba rodzaje).
IV roz. S to jaki przedział wagowy? Są 3-6kg i 5-7kg i te większe to S, będą dobre od jakiegoś 3 miesiąca.
Bambino Mio do 5kg też są dwa rodzaje - jeden nowszy mini mini z falbankami i zaślepkami przy rzepach, byłby dobry nawet na wcześniaka, super na początki pieluchowania, a drugi starszego typu bez zaślepek i z bardziej sztywnymi rzepami, większy, może nie być dobry od samego początku, ale potem wszystko się pod nim ładnie mieści, zgrabny jest.
Tetra 70x80, ale cienka w miarę, wchodzi cała w kieszonkę OS.
Ecodidi mam ten cienki,
IV PULowy 4-9, a bawełna i wełna 5-8. To sa S i rzeczywiście mogą być za duże, widziałam, że jeszcze są XS.
Bambino mam ten nowszy, maluteńki. Chyba jeszcze jeden dokupię.
A i mam masę ręczników z IKEA, przy Wiciu rocznym nawet używałam.
Patrzyłam jeszcze na Little Lamb i tam na stronie są zestawy próbne wychodzi 50 euro z przesyłka za
* 1 Bamboo Shaped Nappy
* 1 Cotton Shaped Nappy
* 1 Microfibre Shaped nappy
* 1 Bombproof wrap (to use with the above styles)
* 1 Sized Pocket Nappy with Bamboo Insert
* 1 OneSize Pocket nappy with bamboo booster
jak ich otulacze?
otulacze little lamb sa ogromne ;) ale super sie sprawdzaja z ich formowankami i u nas z muslinami ecopi (na poczatku otulacz siegal prawie po pachy ;)
Ja się z Little Lamb nie polubiłam. Mam formowanki bambusowe i one robią bardzo grubą warstwę na rzepach. Otulacz do nich jest w miarę duży i bardzo wysoki. Z formowanką to jeszcze się jakoś wypycha i wygląda ok, ale sam to po pachy, powinien być krótszy gdzieś o połowę. Z formowanek bambusowych tych, które miałam to tots bots wydawało mi się najzgrabniejsze, otulacza nie miałam, ale chętnie bym się skusiła przy kolejnym :D
Myślę, że brakuje Ci czegoś pośredniego między IV a tym malutkim Bambino Mio. Raczej szybko z niego wyrośniecie (u mnie od starczył do 2,5 miesiąca a pieluchuję dość drobną pupinkę). Moim zdaniem dobrze się sprawdzają otulacze polskie mam forumowych - Kokosi NB jest super, poza tym babyetta, może ecodidi, nie wiem, u mnie wełenka nie przylegała ładnie przy nóżkach. Stare Bambino Mio też jest fajne, choć urodą mu daleko do poprzednich i pul sztywniejszy. Z zagranicznych nie mam doświadczenia, ale przyjrzałabym się tots bots lub cottom bottom.
Tetry też nie lubię póki co. Ale mam dużą tetrę - 80x80 i 70x80 zwykłą i lux. Teraz jak się uprę to jeszcze w latawiec jak złożę to pod otulacz się upchnie, ale na noworodka nie ma szans. Nie lubię w takiej dużej tetrze tego, że niby pod pupą trochę materiału, ale w pasie dzieć poowijany jakby miało coś przypadkiem pępkiem się wylać :duh: Do latawca to tetra 60x60 mogłóaby sie sparwdzić szybciej , a najlepiej i mniejsza. Wiem, że na pewno Kikko takie ma, ale jak to Kikko - drożyzna. Ja tetrę cięłam.
A te ręczniczki to jakie wymiary mają? Moje małe to 30x30 i da radę ich użyć tylko do za dużych otulaczy, 30cm to za długie, z mniejszych mi wystają. Dla mnie były za długie na początek. Przymierzałaś je do swoich otulaczy? Wchodzą zgrabnie? Już lepiej mi pasowały 30x50, składałam na pół i na trzy, wychodził wkład o wymiarach 25x10, dla mnie idealny, prawie jak prefoldy z żółtym obszyciem (3cm krótszy tylko chyba). Ale to też nie na noworodku, ale koło 2,5 miesiąca właśnie.
za mna chodzi taki zestaw http://www.gnappies.com/shop/getting...e-baby-nappies
Yellowstone - dziękuję! Nie lubię takiej grubej warstwy forty bambusowej, więc zrezygnuję z Littlelamb:)
Ręczniki mam 30x50, IKEOWe za 1zł
Marciasone - a to sa otulacze + wkłady? Miło wyglądają. Ale wkłądy są jednorazowe??? Co potem, da się dopasować wielo?
edit: doczytałam, ze sa wielo też. I discount jest :)
wklady jedrazowe degradowalne ale wielo tez mozna dokupic.wklady inne mozna dopasowac.
mialam dla zu L i prucz orginalow pakowlamwklady sucha pupa z flipa i paowaly.
dla malucha mysle ze reczniczki/pocieta tetra sie tez nada.
a jaka ta znizka?
demona jakbys kupowala to daj znac:)bo moze bym brala tez:)