-
zielona w temacie
juz raz podchodziłam do tematu, ale różnorodnosc wielorazowek mnie odstraszyła, pomozcie wiec z powodzeniem zapieluchowac mi półroczniaka.
na poczatek chce mało pracy= łaczenia wkład do takiej, otulacz na tamto. dla mnie, laika, wszystkie wielo wygladaja tak samo :/ mam nadzieje ze nie wyrzucicie mnie za to zdanie:)
co musze kupic? czy wszystko moge kupic uzywane(średnio podobaja mi sie ceny nowych, a nie wiem czy wpadne w ten nałóg:)
pomożecie?
-
najłatwiejsze chyba będą AIO, ew kieszonki
mozna wszystko kupic uzywane :)
-
a potrzebuje aio sztuk...
-
ja zuzywam w ciagu dnia ok 8-10pieluszek, plus 2 w nocy
-
ło matko. troche duzo:) nieźle katuję w pampersie moje dziecko zmieniajac mu pieluszke max 5 razy:/
-
na poczatku keidy uzywalam pampersow u synka, zuzywalam tyle samo co teraz wielorazowych
jesli jestem w domu zmieniam co godzine, wyjatki sa na spacerach i w nocy
-
Na początek sprawdz ile kasy idzie na pampersy - a 5 dziennie to IMO za mało, kup na początek ze 3 rozne wielo - sproboj, a jak Ci sie spodoba to przeznacz na to miesiecznie tyle ile bys wydala na pampersy:) i inne smieci typu chusteczki czy wory na zuzyte:)
ja tak zrobilam jak Piotrek był starszy - miał chyba 8 miesiecy - teraz mysle o wielo dla noworodka ;)
troche potrwalo zanim calkowicie udalo sie przejsc - na poczatku nie zrazaj sie kombinowaniem z praniem, bo trudno uzbierac pralke itd... no i powiedz sobie, ze zawsze odsprzedasz jak Ci sie nie spodoba albo ktoras nie podpasuje - zuzyte papmpersy ciezko sprzedac ;)
Na poczatek fajne sa AIO - ale dlugo moga schnac niektore, fajne sa kieszonki, bo szybko schną a do srodka nawet tetre zlozona wpakujesz - ale to tak na godzine w domu:)
ja tak zaczynalam - potem sie bedziesz martwic czy rzepy, czy napy i inne cuda - kazdemu pasuje co innego
-
Mi się wydaje, ze na początek kieszonki. To wersja wygodna i ekonomiczna dość. Trzeba dokupić wkładów więcej, nawet ręczniczki z ikei mogą być. Pierzesz sobie codziennie, kieszonki po nocy suche, a wkłady troszkę dłużej. Aio schnie długo i będziesz dłużej suszyla niż używała.
-
mozesz tez kupic tanie minkee,kieszonki na allegro jest tez duzo.tylko naugty baby nie zabardzo dla chlopca.
np sa juz po 30 zł u jednego sprzedajcego z kazdego rodzaju http://allegro.pl/show_user_auctions...20&gr_id=17295 np tu.
na poczatek mozesz na zmiane z pampkami i bedziesz wiedziec co wam najbardziej odpowiada.warto miec na po domu jakis otulacz one size np niezaowodny flip np tu http://ekomaluch.pl/otulacz-flip-one-size,p1163,l1.html i do niego kladasz tetre,fajny i ekonomiczny sposob na poczatek jak i na codzinne domowe pieluchowanie.
na noc narazie pamki a potem bedziesz powoli wprowadzac jakies nocne jak sie porzadnie wdrozysz w temat.
jak sie polubisz z jakims konkretnym rodzajem pieluchy to wtedy bedziesz polowac na bazarku.bedziesz wiedziec czego sie mozesz spodziewac po pieluszce i jakie lubisz najbardziej a te co nie polubisz sprzedasz.
wlasciwie kazdej z nas stosik sie zmienia ciagle,cos sie kupi cos sie sprzeda i wszystko sie w stosiku zmienia :)
zycze powodzenia i troszke cierpliwosci.ja zanim cos kupilam to 3 tygodnie czytalam i kupilam na poczatek http://ekomaluch.pl/dzienny-zestaw-p...,p1177,l1.html i kilka miesiecy tak jechalam i dawalo rade a potem sie wszystko zmienialo powoli. a prac mozesz razem z innymi rzeczami w 60 stopniach z jakim dodatkiem np nappy fresh :)
-
marciasone, espejo i milorzab-dzieki!!!!!!!!
ala- dzieki dzieki!!
-
Na poczatku kupiłam same kieszonki i pare aio. Pomacałam i całkiem mi sie nie spodobały, jakiś ten pul plastikowy i sztywne to.... Dokupiłam więc formowanek i otulaczy wełnianych. Znacznie bardziej mi się spodobało. Poszyłam więc własne :) Może ty też złapiesz bakcyla na szycie ...
-
moli1978 jednak zacznę od kieszonek, bo sie pogubię jak zacznę z tym i z tym. marzy mi sie szycie ale jestem beton komputerowo-rękodzielniczny:(((((
-
Ja bym poszła w kierunku kieszonek bo szybko schną i w środek możesz włożyć wszystko, i na poczatek polecam Itti Bitti SIO. Najlepsze są rozmiarowe, ale tutto (one size) dla Twojego malucha tez będzie fajne bo na dłużej starczy a też ma odpinane wkłady. Do mnie AIO nie przemawiają bo schną długo. A wkłady od sio zarówno chlonny i przy pupie piorę nawet w 90st. Z pulem bym tego nie zrobiła ;) Przyznam że i kieszonki często traktuję jako otulacz, dzięki temu wykorzystuję pieluchę wielokrotnie i polarek nie jest taki zasikany (tzn nie zalatuje moczem)
-
mynia, wkieszonke mozna włozyc wszystko?reczniki z ikei i specjalne wkłady?
-
dokładnie... wkłady, ręcznik z ikei, zwykłą tetrę...
-
IB SIO to snap-in-one czyli nie kieszonka;),a wkłady IB też potrafią sporo schnąć,kupione używane mogą mieć jak to w IB wady typu trzeszczenie,a nowe to około 65 zeta,no i nie każdy polubi wpinanie, czyli za dużo minusów jak na początek,ale dziewczyny dobrze prawią z pieluchami z allegro,tanie kieszonki na napy sprawdzą się,bo są...tanie,szybko schną,możesz kupić te tańsze z jedną wkładką,a wkladać tetrę,no i to że są mniejsze czyli max. do 13 kilo u Was nie przeszkadza bo na półroczniaka będą pasować.żeby sprawdzić system kupiłabym do tych kilku kieszonek jakiś otulacz,w który wkładałabym tetrę i na razie tyle.
czyli prosty zestaw -kilka kieszonek,10 szt. tetry czy flaneli i 1 otulacz.
dodam,że najprostszy i zarazem najtańszy system to system jednostronny,np. tetra/flanela i otulacz,przy nim nawet kieszonki wysiadają,bo najpierw musisz je przygotować do założenia na pupę:)
-
fakt... źle się wyraziłam. napisałam priva z wyjaśnieniem ;)
-
magda 1980 dzieki za jasny wykłąd i rady. ale co tzn że system jednostronny?
-
to znaczy po prostu,że nie mieszasz różnych rodzajów pieluch,tylko opierasz się na jednym rodzaju,żeby łatwo było prać i używać.
-
własnie o prosty system mi chodzi. czyli kupuje kilka kieszonek, do tego wkładam moja tetre i na to wszystko otulacz, tak?