cena chust używanych a nówek - dlaczego ceny nie spadają //wątki połączone
dziewczęta,
zastanawiam się od jakiegoś czasu, czym dyktowane są ceny chust, szczególnie już używanych, dostępnych np. na chustostraganie, w porównaniu do chust nowych. bo kupiłam na straganie chustę noszoną, a chwilkę później pojawiła się oferta sprzedaży tej samej, tylko nowej, w trochę niższej cenie.
nie chodzi mi o to, że np. dałam się wrobić, o nie!!! proszę mnie absolutnie w ten sposób nie zrozumieć.
tylko chcę zapytać, czy te starsze chusty są lepsze od teraz tkanych? czy chodzi o ich stan dzisiejszy, czyli że złamane, że z historią. czy może o kurs waluty, który kiedyś mógł być wyższy i chusta wychodziła drożej, a dziś jest niższy i chusta przez to tańsza...
oświećcie, proszę:)
czemu ceny używanych chust nie spadają
Tak sobie myślę, że co używane to od razyu traci na wartości. Auto z salonu wyjedzie i po miesiącu jest o 20 % tańsze, ciuchy używane kupimy za grosze, używane telefony i inne sprzęty elektroniczne to już w ogóle taniocha. A chusty nie. Obserwuję ogłoszenia i używana roczna czy dwuletnia chusta jest tylko o kilka procent tańsza niż nowa. Np.Nowa 280 używana 250., lub 400 i 350 itp CO więcej używane są poszukiwane, bo są złamane i łatwiej się je wiąże. Jak myślicie, z czego to wynika, że chusty nie tracą na wartości?
Moja teoria jest następująca: Na tym forum są same zwariowane na punkcie chust (wariatki, jak to mówi mój Małż). Każda kocha swoję chusty, wiąże sięz nimi dużo miłych wspomnień. Dla każdej wariatki chusta jest dużo warta, bo czuje do niej sentyment i nie bardzo chce się pozbywać ukochanej rzeczy.A że tylko jedna wariatka zrozumie drugą wariatkę to ceny się trzymają :)) Jesteśmy jak hobbyści, miłośnicy znaczków, starych monet i innych