Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: cena chust używanych a nówek - dlaczego ceny nie spadają //wątki połączone

Chusteryczka Awatar kasia
    Miejscowość
    karkonosze:)

Domyślnie cena chust używanych a nówek - dlaczego ceny nie spadają //wątki połączone

dziewczęta,
    zastanawiam się od jakiegoś czasu, czym dyktowane są ceny chust, szczególnie już używanych, dostępnych np. na chustostraganie, w porównaniu do chust nowych. bo kupiłam na straganie chustę noszoną, a chwilkę później pojawiła się oferta sprzedaży tej samej, tylko nowej, w trochę niższej cenie.
    nie chodzi mi o to, że np. dałam się wrobić, o nie!!! proszę mnie absolutnie w ten sposób nie zrozumieć.
    tylko chcę zapytać, czy te starsze chusty są lepsze od teraz tkanych? czy chodzi o ich stan dzisiejszy, czyli że złamane, że z historią. czy może o kurs waluty, który kiedyś mógł być wyższy i chusta wychodziła drożej, a dziś jest niższy i chusta przez to tańsza...
    oświećcie, proszę

Chusteryczka
    Miejscowość
    Praga Północ podwórka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasnie Pani :) Zobacz posta
    popytem sa głownie dyktowane

dokładnie.

Chusteryczka Awatar kasia
    Miejscowość
    karkonosze:)

Domyślnie

no to ja rozumiem, ale w takim razie dlaczego NÓWKI sprzedaje się taniej?

albo dlaczego nikt się nówkami nie interesuje, a za starszakami długaśne kolejki?

Chustoholiczka Awatar slonetshko
    Miejscowość
    uk

Domyślnie

Ja np wolę chusty już złamane, które mają swoją historię

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

zauważyłam tyle, ze jak ktoś potrzebuje kasy na teraz to potrafi nieźle zejść z ceny, co czasem aż boli jak się wie ile chusta jest naprawdę warta i nikt nie chce jej w danym momencie, nawet jak jest prawie darmo

Chusteryczka

Domyślnie

starszaki chyba BYWAJĄ rzadsze no i nie każdą chustę można ot tak kupić nową wieeele z nich da się nabyć TYLKO używane

Domyślnie

Moim zdaniem na różnice cenowe bardzo wpływa też kurs Euro. Inne były ceny danej chusty rok temu, inne w lato a jeszcze inne teraz. Zależy kto, co, za ile kupił.

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Ania ma rację. W zeszłe lato euro jeszcze kosztowało 3,2 zł nawet, potem jesienią kurs zaczął rosnąć, na wiosnę euro kosztowało już prawie 5 zł, a teraz utrzymuje się na poziome 4,2 zł od jakiegoś czasu.
    Jak się to przeliczy na cenę chusty w euro, to różnice wychodzą kolosalne.
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja myśle ze ceny kształtuje ręka popyt i podaż. Im mniej dostępna chusta tym droższa. Pozostaje jeszcze kwestia subiektywnej wartości chusty dla sprzedajacej i kupujacej - tutaj już popyt i podaż nie maja nic do rzeczy. JA osobiście wole kupować chusty używane.
    Ostatnio edytowane przez MartaS ; 04-11-2009 o 23:51
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Chustoholiczka Awatar Biedronka
    Miejscowość
    Sobótka/Wrocław

Thumbs down

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    zauważyłam tyle, ze jak ktoś potrzebuje kasy na teraz to potrafi nieźle zejść z ceny, co czasem aż boli jak się wie ile chusta jest naprawdę warta i nikt nie chce jej w danym momencie, nawet jak jest prawie darmo
    to o Panu LNIE ?

Ja wole chusty stare złamane, po kimś kogo lubie .
    bo wiem że mają duzo miłosci w sobie i ciepła .

nowe kupuje tylko dlatego ze nei ma używanych na rynku
    moje stado : Janiu 09.11.2005 Dymek 19.05.2008 i Mąż Mateusz
    Doula - wsparcie w okresie ciąży i podczas porodu WROCŁAW
    http://centrumrodzicielstwa.pl we Wrocławiu ( kiedyś www.szkolarodzenia-natura.pl )

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biedronka Zobacz posta
    Ja wole chusty stare złamane, po kimś kogo lubie .
    bo wiem że mają duzo miłosci w sobie i ciepła .

nowe kupuje tylko dlatego ze nei ma używanych na rynku
    mam dokładnie tak samo!
    Syn 2006
    Córa 2008
    Syn 09.2014

Chustonówka

Domyślnie czemu ceny używanych chust nie spadają

Tak sobie myślę, że co używane to od razyu traci na wartości. Auto z salonu wyjedzie i po miesiącu jest o 20 % tańsze, ciuchy używane kupimy za grosze, używane telefony i inne sprzęty elektroniczne to już w ogóle taniocha. A chusty nie. Obserwuję ogłoszenia i używana roczna czy dwuletnia chusta jest tylko o kilka procent tańsza niż nowa. Np.Nowa 280 używana 250., lub 400 i 350 itp CO więcej używane są poszukiwane, bo są złamane i łatwiej się je wiąże. Jak myślicie, z czego to wynika, że chusty nie tracą na wartości?
    Moja teoria jest następująca: Na tym forum są same zwariowane na punkcie chust (wariatki, jak to mówi mój Małż). Każda kocha swoję chusty, wiąże sięz nimi dużo miłych wspomnień. Dla każdej wariatki chusta jest dużo warta, bo czuje do niej sentyment i nie bardzo chce się pozbywać ukochanej rzeczy.A że tylko jedna wariatka zrozumie drugą wariatkę to ceny się trzymają ) Jesteśmy jak hobbyści, miłośnicy znaczków, starych monet i innych

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Chyba tez zależy jakie chusty. Limity osiągają nawet wyższe ceny niż nowych. Nielimity raczej maja niższą cenę. Poza tym chustę trudno znosić, a jak ktos o nią dba, to ona naprawdę jest jak nowa

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Bład w rozumowaniu, ktory doprowadzi stare chusciary do wniosku, ze nigdy nie macalas starej, intensywnie uzywanej chusty ;P
    Malo tego, czasem sprzedaje sie drozej, niz sie nowa kupilo

Na przykladzie : gdybys sie zakochala w jakims pasiaczku Storchenwiege np. (zakochala kolorystycznie) i pomacala nówke sklepowa i druga, wymeczona dwuletnia uzywalnoscia, to duuzzooo kasy bys byla sklonna za nia oddac

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi dlatego, że temat chust, to temat rzeka
    Są edycje limitowane, są unikaty, są chusty, które zawsze i wszędzie się podobają - patrz np. Inka
    Poza tym żuzycie materiału, jako takiego, nie jest tak duże jak np. we wspomnianych przez Ciebie samochodach.. + to co sama napisałaś.

Domyślnie

to chyba zależy od firmy np. rapalu raczej traci na wartości i kupisz dużo dużo taniej
    Magdalena - jestem chustoholiczką...
    To choroba przekazana genetycznie... moja prababcia chustowała, moja babcia motała, moja mama nosiła....
    i ja jestem nosicielką...

Chustonówka

Domyślnie

[QUOTE=Jasnie Pani ;619588]Bład w rozumowaniu, ktory doprowadzi stare chusciary do wniosku, ze nigdy nie macalas starej, intensywnie uzywanej chusty ;P
    Malo tego, czasem sprzedaje sie drozej, niz sie nowa kupilo

zgadza się, ja jeszcze nic nie macałam prócz jednego elastyka ))

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

... bo to w przypadku chust dziala w druga strone -----> czym wiecej uzywana tym bardziej robi sie dojrzala czyli smakowitym kaskiem

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miluśka Zobacz posta
    to chyba zależy od firmy np. rapalu raczej traci na wartości i kupisz dużo dużo taniej
    ja mysle ze jakby ktoś juz złamał rapalu to poszła by za bardzo wysoką cenę bo bylby to prawdziwy UNIKAT

Uprawnienia umieszczania postów