Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kto mi powie co to jest?

nautika
08-12-2012, 11:06
Dostałam kilka pieluch od kumpeli, za które zapłaciłam grosze ok 2,5zł za pieluchę. Kupiła je w szmateksie. Są naprawdę dobre - firma Bum Genius - czy coś takiego. Ale wśród tych pieluch było takie o to coś. Jest całe z polara z wszytym wkładem w środku, więc przecieka. Co to jest?? Zakładać pod otulacz?? Lub pod PUL z kieszonki? Jak dodam do tego normalny wkład to na długo powinno wystarczyć, co? Ja się tam nie znam :(

http://images36.fotosik.pl/307/7d3d0edac934fad0med.jpg (http://www.fotosik.pl)

Sysunia
08-12-2012, 11:09
Ja tam sie jeszcze malo znam, ale to mi wyglada na formowanke (przemakalna chlonna warstwe), na ktora zaklada sie otulacz :)

farfallina_07
08-12-2012, 11:09
To formowanka.Po wpisaniu nazwy wyskoczyla m.in ta strona:
http://www.mother-ease.com/default.aspx/121

Jagna
08-12-2012, 11:11
to formowanka, na to otulacz i na nocki jak znalazł :)

nautika
08-12-2012, 11:23
To pięknie :) Bo my nocki z obawy o przecieki spędzałyśmy w jednorazowych pieluchach.
I ta cena - powaliła mnie całkowicie. Mam nadzieję na dalsze dostawy pieluch szmatekoswych :) za 2,5 zł

O jeju - a ja wpisałam teraz te Bum Genius i te pieluchy co dostałam to własnie te:
http://www.krainapieluszek.pl/bumgenius?product_id=336

Dostałam cztery kieszonki i dwie takie już z wszytymi wkładami + dziesięc różnych wkładów. Chyba będę się musiała kumpeli jakoś bardziej podziękować!

sylvetta
08-12-2012, 18:30
To jest formowana ltóra widzie u mnie prym od narodzin Rity:thumbs up:. mam ich 11 malutkich i własnie mam doła - bo wyrasta. Fajnie chłonie, fajnie lezy :thumbs up:

spinek
08-12-2012, 19:26
co istotne napisane, zatem;):

w jakich szmateksach takie cuda:omg:?? :applause:fajny prezent

nautika
08-12-2012, 19:30
W Tarnowskich Górach gdzieś :) Ponoć co jakiś czas się pojawiają. Kumpela ma już takich dziesięć dlatego się podzieliła :)

kamilam
08-12-2012, 19:58
Bardzo fajna formowanka mother-ease mam narazie jedną i bardzo ją lubię :)

Wiewiórka
08-12-2012, 23:11
ja również bardzo lubię i zakładam na noc z dodatkową wkładką (powinna być do kompletu)

To jest formowana ltóra widzie u mnie prym od narodzin Rity:thumbs up:. mam ich 11 malutkich i własnie mam doła - bo wyrasta. Fajnie chłonie, fajnie lezy :thumbs up:
a jaki rozmiar masz że Rita wyrasta? Boja będę wystawiać sandys na bazarejk (po Maćku), na szczęście mam większą. Cena nie będzie wysoka

franada
11-12-2012, 18:16
Nie będę zakładać oddzielnego wątku, tylko się tu przyłoczę, mogę? :lol:

Przy pomocy bazarku i wymianki zrobiłam sobie zestaw pieluchowy. Oczywiście niepełny. Jak widziałam na zdjęciach to wszystko było ok, ale jak zebrałam do kupy (właściwe słowo ;P) to zgłupiałam :)

Tu jest zdjęcie:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/0Q4EaP-3GcOuD-IGatDfWASZaiyeg8CGOUE6PcpdH2M?feat=directlink

Największy mam kłopot z tym zielono-żółtym. W środku polar, na zewnątrz wełna (?). To się samo zakłada, pod otulacz? I czemu jest takie wielkie? Na starsze dzieci tylko?
Na samym dole formowanka biała kokosi - w środku jeszcze wkład. To chyba na noc, bo do wielkie i grube, co?
Rozumiem, że takie wkładki jak te na dole mogę wkładać zarówno do otulacza jeszcze z czymś, jak i do kieszonek.
Czemu kieszonka w sówki jest taka mała, skoro miała być one size? Czy kieszonki zawsze są mniejsze od formowanek?

Ogólnie będę wdzięczna za teoretyczne ogarnięcie prezentowanego zestawu :rolleyes: W planach mam zakupienie jeszcze 2 otulaczy i prefoldów/grubych wkładek do otulaczy.

Sysunia
11-12-2012, 18:21
Jak dla mnie to to ziel-zolte to formowanka one size, na zewnatrz moze flanela? Na to jeszcze otulacz bym dala :) Do formowanki mozna wcisnac wiecej wkladow na noc. Przeciaz jak maluch siknie do pampka to tez mu sie wielki balon robi.

spinek
11-12-2012, 21:16
Nie będę zakładać oddzielnego wątku, tylko się tu przyłoczę, mogę? :lol:

Przy pomocy bazarku i wymianki zrobiłam sobie zestaw pieluchowy. Oczywiście niepełny. Jak widziałam na zdjęciach to wszystko było ok, ale jak zebrałam do kupy (właściwe słowo ;P) to zgłupiałam :)

Tu jest zdjęcie:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/0Q4EaP-3GcOuD-IGatDfWASZaiyeg8CGOUE6PcpdH2M?feat=directlink

Największy mam kłopot z tym zielono-żółtym. W środku polar, na zewnątrz wełna (?). To się samo zakłada, pod otulacz? I czemu jest takie wielkie? Na starsze dzieci tylko?
Na samym dole formowanka biała kokosi - w środku jeszcze wkład. To chyba na noc, bo do wielkie i grube, co?
Rozumiem, że takie wkładki jak te na dole mogę wkładać zarówno do otulacza jeszcze z czymś, jak i do kieszonek.
Czemu kieszonka w sówki jest taka mała, skoro miała być one size? Czy kieszonki zawsze są mniejsze od formowanek?

Ogólnie będę wdzięczna za teoretyczne ogarnięcie prezentowanego zestawu :rolleyes: W planach mam zakupienie jeszcze 2 otulaczy i prefoldów/grubych wkładek do otulaczy.
1) ziel-żółt.- to jest albo formowanka: zew.: flanela, wew.: mikropolar, nie dokładasz już niczego (chyba, że ma kieszonkę na dodatkowy wkład dla zwiększenia chłonności)-> wtedy wymaga otulacza, albo, jak piszesz powyżej wełna na zew., wtedy nie wymaga otulacza, ale pewnie ma miejsce na dodatkowy wkład, jezlei na zew. jest rzeczywiście wełna to pielucha nie wymaga już otulacza,

2)otulacz mothercare smart nappy, to warsztwa zew. nieprzepuszczalna, możesz do nich włożyć każdą z prezentowanych wkłądek,

3) pieluszka kieszonka, możesz do niej włożyć każdą z wkładek ze zdjęcia, widocznie jest to jakiś mniejszy one size, co do wielkości formowanek i kieszonek, nie ma zasady- wszystko zalezy od danej rozmiarówki, nie wymaga już otulacza

4) jak wyżej,

5) formowanka, może być też i nocną, zależnie czy chłonność będzie Wam wystarczała,

mila
11-12-2012, 21:52
formowanki sandys sa bardzo fajne mieciutkie i wydaja sie wygodne bo maja gumki nie przy samej krawedzi a ciut dalej. Ja sie w takie tez zaopatrzylam wlasnie w sklepie z uzywanymi rzeczami. Placilam 1zl za sztuke. I wlasnie za to lubie te sklepy :)

franada
11-12-2012, 22:39
Mąż założył zielono-żółtą na głowę i wyszła niezła czapka :D
Nie ma w środku kieszonki, więc do otulacza.

Dzięki!

dora
12-12-2012, 03:41
Wow, to ci sie trafila gratka z tymi pieluszkami. Ja mieszkam w Uk a jeszcze nie widzialam pieluszki w szmatleksie, a byl czas, ze szukalam. A sandy's sa naprawde fajne mozna je podciagac jak sa wieksze rozmiary, my mamy 2 L i naladam je jak majteczki.

franada
12-12-2012, 13:59
Wow, to ci sie trafila gratka z tymi pieluszkami. Ja mieszkam w Uk a jeszcze nie widzialam pieluszki w szmatleksie, a byl czas, ze szukalam. A sandy's sa naprawde fajne mozna je podciagac jak sa wieksze rozmiary, my mamy 2 L i naladam je jak majteczki.

To chyba nie dziwne, bo ciuchy z UK jadą do Polski ;)
A tak serio: nie wiedziałam, że w UK są w ogóle szmateksy!

nautika
13-12-2012, 14:01
Ja mam nadzieję, że znajoma coś jeszcze w tym szmeteksie wyszuka. Te pieluchy z Bum Gunius w porównaniu dla moich większości chinek to rewelacja. Już kilkakrotnie zakłdałam na dłuższe okazje i choć w środku cała pielucha była zasikana nic nie przeciekło :)
Jakby wcześniej wiedziała o tych pieluchach, to bym w ciąży jezdziła codziennie do Tarnowskich Gór wystawać pod tym sklepem i tak by mi taniej wyszło :)

RoxieSTB
14-12-2012, 22:47
mieszkam w UK 5 lat. szmateksu nie widzialam zadnego (a szkoda bo jak czytam to w Polsce i chuste i pieluchy mozna znalezc)
Sa charity shop - ale tego szmateksem bym nie nazwala.

mila
16-12-2012, 22:57
U mnie w ciuchlandach (w Pl) sa czesto rzeczy z metkami z charity shop wlasnie. Takze pewnie wlasnie tam sie zaopatruja

natala
17-12-2012, 01:39
mieszkam w UK 5 lat. szmateksu nie widzialam zadnego (a szkoda bo jak czytam to w Polsce i chuste i pieluchy mozna znalezc)
Sa charity shop - ale tego szmateksem bym nie nazwala.

za kazdym razem jak widze w jakims charity kawalek dluzszego materialu,to lece jak glupia, bo moze szmata :lol: na razie wynik poszukiwan zerowy, ale kto wie - moze kiedys :ninja:

a bardziej w temacie - jakos nie widze, glownie chyba ze wzgledow higienicznych, zeby uzywane pieluchy w charity ktos chcial sprzedawac... za to na e-bay'u mozna cuda dostac za przyslowiowe grosze (chyba piki powinnam napisac ;)) - nowe sztuki tez bywaja...

Elayla
12-03-2013, 09:44
a ta formowanka to jaki rozmiar?

nautika
12-03-2013, 10:51
Nie mam zielonego pojęcia :|
Na metce pisze tylko Sandy's - Sm.
Jest odrobinę za duża na moją córe - 11misięcy, 8 kilo z hakiem, rozmiar 74, raczej dłuższa niz grubsza, fałdek u niej nie znajdziesz.
Wymiary bez naciaganie pieluchy
na długość 30cm
w środku, tam gdzie pupa przypada 16cm
na plecach 28cm
Nie wiem jak te wymiary opisać :(

Nie jest zszarzała, prana kilka razy, raz gotowana. I tak jej nie używam, a jakoś nikt nie chce ze znajomych z okolic. Teraz widzę suwaczek - spokojnie na chłopaków będzie.

Upsss zaraz nas moderatorka o.... :( Więc piszęy jakby co dalej w Twoim wątku!