Zobacz pełną wersję : uniwersalna chusta dla 4miesięcznego dziecka (7kg póki co:))
Witam!
Powoli (w porównaniu do większości z Was) dojrzewam do zakupienia chusty dla mojego synka. Myślałam, że "już po ptokach" i moje dziecko jest za duże, gdyż nie spodziewałam się, że można w nich nosić ponadpółroczne dzieci. Jestem miło zaskoczona, że niektóre mamy noszą w nich swoje pociechy bardzo długo! Tylko przeraża mnie tak szeroka oferta (różne rodzaje, grubości, długości) no i ceny :x
Chciałabym więc skorzystać z Waszych rad aby zakupić jak najbardziej uniwersalną chustę - na każdą porę roku, dla nowicjuszki w temacie (choćby wiązania), do noszenia w wielu pozycjach.
Spodobały mi się chusty Nati, są zresztą, zdaje się, są w przystępnej cenie i mają ładne kolory. Tylko czy taka chusta nas zadowoli? Jakiej powinna być długości? (mam ok. 170cm wzrostu)
moim zdaniem nati to bardzo dobry wybor :)
poza tym do 10kg (podkreslam, moim zdaniem) kazda chusta ktora ci sie spodoba bedzie ta najlepsza, dopiero potem nosnosc zaczyna miec znaczenie ;)
ithilhin
14-01-2009, 11:36
jak Ci sie kolor podoba to smialo kupuj - nie chusta ma znaczenie a to jak ja zawiazesz :-)
mayetschka
14-01-2009, 11:40
IMO kwestia upodobań kolorystyczno-dotykowych - że się wyrażę - ma znaczenie "niebylejakie"... jedne mamy wolą miękkie chusty a inne takie trochę... żelazne ;) Jak masz możliwośc to wybierz się na spotkanie chustowe i pomacaj, zawiąż dzieciaczka... reszta to tylko technika i ilośc dokonanych wiązań (IMO)
...a Nati to bardzo dobry wybór :D a rozmiar - standard wystarczy jeśli mieścisz się w ubrania do 42 :)
poza tym do 10kg (podkreslam, moim zdaniem) kazda chusta ktora ci sie spodoba bedzie ta najlepsza, dopiero potem nosnosc zaczyna miec znaczenie ;)
o kurczę, to już tylko 3kg nam zostały :? Więc chyba kiepska inwestycja by to jednak była.
a dla cięższych dzieci co byście poleciły, co mogłabym już teraz zakupić i mieć na dłużej, chociaż na rok
nie chusta ma znaczenie a to jak ja zawiazesz :-)
właśnie ta nauka wiązania już mnei przeraża :oops:
Jak masz możliwośc to wybierz się na spotkanie chustowe i pomacaj, zawiąż dzieciaczka... reszta to tylko technika i ilośc dokonanych wiązań (IMO)
...a Nati to bardzo dobry wybór :D a rozmiar - standard wystarczy jeśli mieścisz się w ubrania do 42 :)
chyba faktycznie takie spotkanie to najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza, że nie wiem czy w ogóle by się to mojemu Młodemu spodobało...czy da się to po jednaj, czy dwóch próbach zachustowania wybadać? Ogólnie lubi byc noszony w pozycji pionowej :)
A gdzieś tu na forum znajdę terminarz i miejsca spotkań?
Ubrania noszę 38 (standardowo) a póki co 38/40, więc wkrótce wrócę do "siebie" :]
no to ja sprostuje, Ksawery wazyl 10kg w wieku 10miesiecy...teraz ma 17mcy i wazy pewnie miedzy 13 a 14kg, wiec przyrost wagi pozniej nie jest tak szybki ;)
poza tym ja preferuje chusty cienkie i delikatne(mieciutkie) a te w wiekszosci sa polecane dla lzejszych dzieci (zupelnie nie rozumiem czemu ;) )
poza tym jesli spodoba sie wam noszenie chusty bedziecie zmieniac... przyjemne jste to ze mozna je sprzedac bez zbytniej utraty wartosci :)
wiec jesli nati ci sie spodobala - kupuj :mrgreen:
a z dziecmi jest roznie, czasem po pierwszym zamotaniu widac ze jest zachwycone, czasem musi sie powplutku przyzwyczajac... na spotkanie tak czy inaczej isc warto chocby po to zeby spotkac fajne mamy i podpatrzec rozne "myki" przy wiazaniach :)
no to ja sprostuje, Ksawery wazyl 10kg w wieku 10miesiecy...teraz ma 17mcy i wazy pewnie miedzy 13 a 14kg, wiec przyrost wagi pozniej nie jest tak szybki ;)
poza tym jesli spodoba sie wam noszenie chusty bedziecie zmieniac... przyjemne jste to ze mozna je sprzedac bez zbytniej utraty wartosci :)
wiec jesli nati ci sie spodobala - kupuj :mrgreen:
na spotkanie tak czy inaczej isc warto chocby po to zeby spotkac fajne mamy i podpatrzec rozne "myki" przy wiazaniach :)
Ja wiem, że teraz będzie przybierał na wadze nieco wolniej, no ale 10kg. osiągnie już za około pół roku, a co do częstej zmiany chust - heh raczej bym wolała kupić jedną i jej nie zamieniać, nie "szaleć" aż tak. Choć jak podczytuję sporo mam miało taki zamiar zanim się stały chustomaniaczkami :mrgreen:
aa i czy te spotkania są bezpłatne?
spotkania sa bezplatne ( w 100p jest tylko zrzutka na kawe i chleb z dzemem :) )
teraz tylko pytanie skad jestes i gdzie i kiedy bedzie najblizsze wam spotkanie :)
ithilhin
14-01-2009, 14:28
właśnie ta nauka wiązania już mnei przeraża :oops:
zupelnie nieslusznie! kilka prob i chusta nie jest juz taka dluga i nieokelznana. przyjdz na spotkanie, zamotaj probnie - zobaczysz jakie to fajne i nietrudne!
spotkania sa tez w Klubie Kangura - zobacz czy masz cos w swoim miescie:
http://klubkangura.com.pl/
IMHO kupujac pierwsza chuste trzeba sie kierowac przede wszystkim tym czy chusta sie podoba czy nie. :-)
eff nie chcę Ci martwić, ale ja też na początku szukałam uniwersalnej chusty, na wszystkie pory roku a końca noszenia i po trzech miesiącach kupuję drugą a ta pierwszą chcę wymienić an inną...
bo chusty wciągają, nie da się poprzestać na jednej.... :mrgreen:
ale najważniejsze to o czym mówi ithilhin - naucz się dobrze wiązać, bo to jest najistotniejsze
pozdrawiam
zakrecona_pchelka
14-01-2009, 15:44
o kurczę, to już tylko 3kg nam zostały :? Więc chyba kiepska inwestycja by to jednak była.
a dla cięższych dzieci co byście poleciły, co mogłabym już teraz zakupić i mieć na dłużej, chociaż na rok
Moja Jadzka tez szła w niezlym tempie, w 4 miesiacu prawie 8 kilo. w 10-tym wazyla 12 kg, ale zaczela juz chodzic wiec waga ustala.
Teraz (2 lata) jest prawie 15 kg i ciagle jeszcze sie nosimy (moze nie tak dlugo jak wczesniej ale zawsze:)))
Po drodze tez mnie kusilo zeby zmieniac chuste ale to tylko jesli chodzi o kolorystyke:)
W sumie dobrze, że kupowalam chuste ponad 2 lata temu bo teraz chyba ciezko byloby mi sie zdecydowac...;)
zupelnie nieslusznie! kilka prob i chusta nie jest juz taka dluga i nieokelznana. przyjdz na spotkanie, zamotaj probnie - zobaczysz jakie to fajne i nietrudne!
spotkania sa tez w Klubie Kangura - zobacz czy masz cos w swoim miescie:
http://klubkangura.com.pl/
IMHO kupujac pierwsza chuste trzeba sie kierowac przede wszystkim tym czy chusta sie podoba czy nie. :-)
Już się zdążyłam zorientować, że w Łodzi mam spotkanie w najbliższą sobotę nawet :D może uda mi się tam dotrzeć, byłoby super, bo zobaczyłabym czy Małemu i mnie się to w praktyce spodoba, choć przez chwilę :D