Zobacz pełną wersję : uczulenie na bambus?
Słuchajcie, zakupiłam AIO bitti d'lish,piękna pieluszka, zgrabna, z ruchoma wewnetrzna wkladeczką.No i miała ja cora na sobie 3 razy i za kazdym razem po zdjęciu pieluszki zaobserwowałam zaróżowioną cipencję:(Ta ruchoma wkladka, która ma bezpośredni kontakt z wyżej wymienioną częścią ciała ma w składzie 70% bambusa, 30% bawełny organicznej.
Hmmm?
Miałam w domu przez chwilę formowana pieluszke bambusową, ale szybko ja sprzedalam...ale wydaje mi sie, że moglo byc i wtedy to zaczerwienienie...
Proszku używam tego samego, tzn Jelp. A ostatnio nawet płukać dodatkowa zaczęlam w ramach eksperymentu...
Dodam, że panienka nie jest na nic uczulona.
Jakieś refleksje?
Dziś miala na sobie i tetrówke, i moją samoróbke, i nie było podrażnień.
Iwanna.T
23-12-2008, 22:41
też używamy takiej pieluszki, Igor nie reaguje na nią nijak.
Ale wydaje mi się, że zewnętrzna warstwa tej pojedynczej wkładki, która jest na wierzchu to polarek (nie mam jak sprawdzić, bo nie chcę budzić młodego ;) )
Jakbyś chciała sprzedać, to ja jestem chętna ;)
Iwanna, mam różowiótką;)
:) Z tego co zglębiłam na metce, ta ruchoma wkładka ma wlaśnie taki sklad jak pisałam.
Kurcze, nigdy o uczuleniu na bambus nie słyszałam, ale generalnie uczulić może wszystko...
Użyj może polarowych wkładek. Pupa małej nie będzie miala bezpośredniego kontaktu ani z bambusem ani z siuśkami i powinno się poprawić...
Iwanna.T
23-12-2008, 22:58
Iwanna, mam różowiótką;)
oj, nie mogłaś innego koloru kupić ;)
zaryzykowałam i sprawdziłam skład:
outer: 100% polyester with Polyurethane Laminate
Soaker pads: 70% Bamboo 30% Organic Cotton (top layer 100% polyester)
Czyli wkładki bambusowe, ale ta część przy skórze to poliester/polarek - i faktycznie w dotyku jest inna niż część "wewnętrzna".
Ja szukałabym źródła podrażnienia gdzie indziej. Bo ten bambus chyba przez warstwę innego materiału nie razi. To tylko w tej pieluszce "różowieje"?
Bo może ząbkuje?
Tylko w tej, dzis miala i tetre, i moja samoróbkę, i wszytsko bylo ok...
RÓŻÓWY piękny, taki głęboki:-)
Iwanna.T
23-12-2008, 23:20
różową kupiłaś, to mała różowieje
ja mam brązową i Igi zawsze do niej kupę robi
:lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:
a tak na serio - powietrz małą i przejdzie :) Niestety więcej nie pomogę, bo się nie znam. Ale przytulasy wirtualne przesyłam.
A Ty moze masz to trache drozsza wersje tej peiluszki?Z dodatkowa dopinana wkładka?
Bo na metce jest inaczej u mnie napisane niz u Ciebie:
Outer 100% polyester with PUL
inner 100% polyester
Hidden soaker pad 80% polyamide , 20& polyester
flap soaker pad 705 bamboo,30 % organic cotton
Czyli jak dla mnie ten bambus jest przy skórce.
Sorry za upierdliowśc, ale dochodze prawdy;))
Iwanna.T
23-12-2008, 23:32
faktycznie jakoś inaczej.
Mam dwie wkładki:
- kwadratową składaną na trzy (bambus)
- pojedyncza o kształcie anatomicznym/ czyli podpaski/ - i ona jest bambusowa, ale ma zewnętrzną warstwę z polarku.
Anna Nogajska
29-12-2008, 13:29
uczulenie na bambus raczej mało prawdopodobne jest. widocznie mocz w połączeniu z którymś ze składników tej pieluszki daje taki efekt....
współczuję. jak masz opory to sprzedaj i kup sobie coś innego po prostu.
Tak właśnie zrobiłam, sprzedałam.Nie będę eksperymentować.Gdzieś mi się obiło o uszy, że uczulenie na bambus jest rzadkie,ale się zdarza.Na jakimś forum anglojęzycznym coś kiedyś...;)
Szkoda, bo fajna pieluszka no i bambus tez fajny.