Zobacz pełną wersję : Jak "przeskoczyć" na nocnik?
calineczka
19-12-2008, 00:36
No właśnie - jak to zrobić???
Młody cały czas jest wysadzany. Różnie. Najczęściej miską :roll: .
Poza domem: umywalka, na trawkę (jak było ciepło oczywiście), nad kibelkiem... Jest już duży i ciężki. Chciałabym, żeby chociaż w domu zaczął korzystać z nocnika.
Każde wysadzenie zakończone siuśkiem, ale tylko te nad miską są z kupką.
Kilka razy przekonałam się, że jak sam siedzi to kupki nie zrobi np. cały czas marudzi, ale nie zrobi. Zdażyło się już, że nie zrobił np. w podróży-dopiero jak go wysadziłam nad miską :omg:
Na nocnik sika bez problemu, ale gdy ma do zrobienia coś cięższego-skręca się i "wstaje"...
Jak go przekonać do kupki na nocniku? Chodzi o pozycję jaka przyjmuje? sama już głupia jestem :shock:
poradźcie coś proszę...
Mam wrażenie, że tyle sposobów (miejsc) może utrudniać zorientowanie się o co w tym chodzi. :?
Z moim starszakiem nie było łatwo: krzyczał, wył, biegał po domu, zaciskał nogi, żeby przechodzić temat. Cóż, w końcu mąż sterroryzował go, że nie wstanie z nocnika, póki nie zrobi. Mamusia zabrała się za masaż brzuszka, i poszło. Żeby utrzymać go na nocniczku było czytanie, układanie puzzli. Bardzo sprawdzał się masaż i pochylenie siedzącego brzdąca do przodu (łatwiej idzie :lol: ). Czasem były wspólne wizyty w toalecie... Synek korzysta z nocniczka stojącego w pokoju i nakładki na toaletę ze schodkami, więc jak nie wychodziło na małym, to był duży. Do tego oczywiście owacje po udanej akcji i nagroda.
A! I jeszcze były "przemowy" do brzuszka, żeby wypuścił kupkę, że Tymek chce, żeby brzuszek przestał boleć. :mrgreen:
anette27
19-12-2008, 11:27
wydaje mi się,że konsekwencja i stałe rytuały mogą pomóc maluszkowi...
chyba tak małe dzieci nie rozumieją,że siku można zrobić i w miskę i w nocnik,skoro częściej jest wysadzane na miske to z sikaniem ona mu sie kojarzy....a nocnik niekoniecznie...
może warto skupic sie tylko i wyłącznie na nocniku,sadzac po spaniu,po jedzeniu,
ja siedzę zawsze obok Kuby jak załatwia sie w nocnik,pokazuje mu książeczki,podaję zabawki,jak zrobi siku/kupę bije brawo i uroczyście niosę nocnik do toalety (Kuba jest na ręku czyli "idzie ze mną") wylewam siku/kupkę do sedesu i robimy papapa kupce/siku,u nas się taka metoda sprawdziła,K. juz prawie dwa miesiące załatwia się w nocnik :)
cierpliwosci i konsekwencji życzę,napewno i wam sie uda :wink:
Nie zgadzam się z tym, że dziecko nie wie o co chodzi, jak jest różnie wysadzane!
Ja stosowałam EC od przełomu 3/4 miesiąca życia Leośka i wtedy najczęściej robiliśmy nad umywalką, potem nad miską (no bo jeszcze wtedy przecież nie siedział). I ten dualizm wcale mu nie przeszkadzał, doskonale wiedział o co chodzi. We wrześniu na wakacje mąż zarządził spakowanie naszej michy i było wysadzanie głównie do michy, ale też w lesie, na trawę itp.
To moja teściowa tak kiedyś powiedziała, że jak przyzwyczaimy do sikania do umywalki, to już nie będzie chciał inaczej. Ale to nieprawda. Teściowej odpowiedziałam, że lepiej pewnie w takim razie przyzwyczajać do sikania w pieluchę :wink:
My z mężem tak sobie do niedawna żartowaliśmy, że do osiemnastki będzie sikanie nad umywalkę.
Długo był system kupa nad miską (moim zdaniem to dobra pozycja dla dziecka), a siku do umywalki. Ale teraz właściwie wszystko robimy już do nocnika, tylko siku w nocy do michy. Jak kupiłam nocnik, to Leoś się buntował i skuteczne było tylko wysadzanie nad umywalką. Teraz już polubił nocnik i jest ok, chociaż w gościach sikamy do umywalki. I wcale nie głupieje, doskonale wie o co chodzi. Dzieci są mądrzejsze niż nam się wydaje. Ot co.
A co do kupy, to u nas jakoś nie było większego problemu, ale za drugim podejściem nocnikowym. Teraz, jak wiem, że jeszcze nie skończył, a próbuje wstać, to czytamy książeczki itd., zagaduję go i to skutkuje. A nawet czasem przy sikaniu na nocnik korzysta z okazji i zrobi sobie kupkę.
calineczka
20-12-2008, 01:28
No to napiszę coś ciekawszego-cały dzień byliśmy dziś "w trasie"-pojechaliśmy na zakupy to trójmiasta. Młody od wczoraj kupy żadnej nie zrobił (rzadko mu się to zdarza). Wysadzałam go przy każdej mozliwej okazji-ale nie skorzystał :( . Bąki puszczał i sygnalizował kupę, ale jak szłam z nim do ubikacji za nic nie chciał zrobić.
Jak tylko przyjechaliśmy do domu (ok.21) zaraz zdjęłam pieluchę i nawet nie zdążyłam pomyśleć co tam mu podstawić bo w locie zaczął z tą kupką... :shock:
Nie chciał nigdzie tylko w domku?!? :omg: :omg: :omg:
Chociaż ostatnio (od poniedziałku) ogólnie EC pada, bo zaczyna się raczkowanie...
Cholera pierwszy raz tak mamy :(
Super! Znam takich dorosłych, co cały dzień trzymają, żeby wieczorem na swojej desce sedesowej usiąść i komfortowo kupę zrobić :lool:
calineczka
22-12-2008, 00:02
I napisze Wam coś ciekawego znów-kupiliśmy nowy nocnik taki
URL=www.fotosik.pl]http://images38.fotosik.pl/42/06225042f5168a2c.jpg[/URL]
zwykły najzwyklejszy za 5,99 PLN i jest dla Konrada suuuper!
Robi kupy, że aż miło!
Chodziło może o pozycję jaką taki nocnik wymusza. Narazie (odpukać) tez jest świetny :thumbs up: .
Szkoda cholercia, że nie kupiłam 2 (bo nie byłam pewna, czy mu podpasuje, a co potem robic z takimi nocnikami :wink: ) miałby do babci jak jedziemy (bo tam często bywamy). No ale trudno-u babci narazie będzie miska :mrgreen:
Inna Mama
13-03-2013, 12:33
Słuchajcie, a jak przestawić dziecko wysadzane tylko nad umywalka na wysadzanie nad czymkolwiek innym? Do tej pory wysadzalismy synka nad umywalką (i u nas i u rodziców i u teściow) i on sie chyba juz bardzo nauczył że umywalka a przed nim lustro = siku/kupka. No i ok, tylko teraz jest dość ciężki i chciałam go przestawić na nocnik (nie że siedzi ale że go trzymam) no i jest totalny płacz i protest, nie wie o co chodzi. Jakieś rady? :)
może jakaś zabawka do zajęcia :)
ewentualnie metoda małych kroków - najpierw nocnik w umywalce, a jak się przyzwyczai że sika do nocnika to przenosić się w jakieś wygodniejsze miejsce:hmm: ja bym tak kombinowała chyba.
albo olac nocnik i spróbować do ubikacji od razu np.
Inna Mama
15-03-2013, 00:24
Dzięki :)