PDA

Zobacz pełną wersję : przywitanie nowej pieluchomaniaczki

Kasiii
06-01-2012, 20:01
Witam serdecznie wszystkie pieluchomaniaczki.
Jestem co prawda bardzo nowa w pieluszkach wielokrotnego uzytku, ale dosc intensywnie sie ucze caly czas i nabralam troche doswiadczenia ale dopiero przy drugich dzieciach (1szy sunys ma 2 latka i jeszcze nieodpieluchowany zaczal niedawno nosic kieszonki,formowanki,wleniane gatki itp oraz blizniaczki maja niecale 4 miesiace) zdecydowalam sie na tak powazny krok zmiany z jednorazowek na stos prania:)
Nie jest to podyktowane ekologia (no nie do konca na pewno) a raczej wzgledami zdrowotnymi, uroda pieluszek, no i ostatecznymi kosztami :)

Czytam Wasze dyskusje od jakiegos juz czasu, i postanowilam dolaczyc do dyskutujacego grona.
Mieszkam w anglii i tu jest mozliwosc darmowych przesylek na terenie uk (powyzej okreslonej kwoty ale nie zawsze, czasami sa super promocje i mozna nawet jedna pieluszke kupic bez ksoztow przesylki, a bardzo czesto sa super promocje ktore pozwalaja na zakup pieluszki np bumgenius artist series v4 za 12£ czyli okolo 50zl) ktore moglabym pozniej przeslac dalej jesli ktos jest zainteresowany.

podrawiam serdecznie

ah i w granicach mozlowosci moge pomoc na angielskich stronkach jesli ktos potrzebeuje krotkiego tlumaczenia:)

jul
08-01-2012, 00:21
witaj, witaj (choć po prawdzie do powitań jest specjalne miejsce na chustoforum ;))
jako mama dwójki z półtoraroczną różnicą chylę głowę (zresztą też przestawiłam się na wielo jak młodszy był mniej więcej w wieku Twoich córeczek)!

Kasiii
08-01-2012, 01:01
Przepraszam zatem za watek w tym miejscu :) Niestety brak czasu na przecesywanie forum w poszukiwaniu wlasciwego miejsca:)

Poltora roku roznica jest o pol roku za duza albo o pol roku przynajmniej za mala:)
A przy synku probowalam wielorazowek Bambinex bambusiastych, ale pare razy przeciekly (moja wina) i sie szybko zrazilam. Teraz staram sie mocno trzymac i dobierac pieluszki do dziecka (synek potrzebuje baaaardzo chlonnych), i uczyc sie uczyc i jeszcze raz uczyc.

Niestety nadal dziewczynki w wiekszosci uzywaja pampkow gdyz powolutku dokupuje kolejne pieluszki zeby trafic w to co im potrzebne:)

Ciekawi mnie jak mamy wiecej niz 1go dzieciatka sobie daja rade z praniem sterty pieluszek, bo ja i tak codziennie prawie musze prac mase ubranek, a dorzucac do tego z 15 pieluch minimum dziennie, to nie wiem ktora pralka wytrzyma :)

Artemida
12-01-2012, 15:04
Pranie jak pranie. Można zrobić dwie przepierki dziennie nawet i tak samo się pierze. Ja widzę raczej problem z suszeniem. U mnie tragedia, marzy mi się więcej sznurków w łazience ale nie ma gdzie zamontować. Przed nami ktoś część sufitu po skosie sobie ozdobnie zrobił i teraz miejsca nie ma. Funduszy na remont też nie :/ Czekam na wiosnę :)
Mam nadzieję że tym razem nic cię nie zrazi i pokochasz wielo. Ja też właśnie rozstaję się z jednorazówkami, ale muszę zapas pieluch zrobić większy bo na razie trochę mało :)

Kasiii
12-01-2012, 19:08
Pranie jak pranie. Można zrobić dwie przepierki dziennie nawet i tak samo się pierze. Ja widzę raczej problem z suszeniem. U mnie tragedia, marzy mi się więcej sznurków w łazience ale nie ma gdzie zamontować. Przed nami ktoś część sufitu po skosie sobie ozdobnie zrobił i teraz miejsca nie ma. Funduszy na remont też nie :/ Czekam na wiosnę :)
Mam nadzieję że tym razem nic cię nie zrazi i pokochasz wielo. Ja też właśnie rozstaję się z jednorazówkami, ale muszę zapas pieluch zrobić większy bo na razie trochę mało :)

No ja wiekszy problem z praniem mam, do pralki mimo ze 7kg to wejdzie max 15 pieluch (mieszanka kieszonek i formowanek bambusowych i wkladow chlonnych) i troche ciuszkow. 2 prania dziennie codziennie... az ciezko sobie wyobrazic, niby samo sie pierze ale....
a sznurki na balkonie?
Staram sie nie zrazac, chociaz juz powoli nie nadazam z praniem i suszeniem a jeszcze nie przeszlismy calkiem na wielo :)
Blizniaczki za zaczely mi juz przesikiwac kieszonki z dwoma bardzo chlonnymi mikrofibrami... a mialo byc tak pieknie:)
ja narazie mam okolo 19 pieluch na 3jke:) wiec musze posilkowac sie jednorazowkami.

AMK
12-01-2012, 19:56
odważna jesteś :D

Kasiii
12-01-2012, 21:16
odważna jesteś :D

?:) ze mam 3jke?
czy ze chce uzywac wielorazowek
czy ze mam tylko 19 pieluch poki co ?:)

Artemida
13-01-2012, 10:20
Na suszenie na balkonie trochę za zimno i deszczowo na razie jest, dlatego czekam na wiosnę. Ja w domu młodego puszczam w samej tetrze, w ten sposób mam orientację ile sika i jak często. Od jakiegoś czasu przysposabiam go na nocnik :) Mam 13 sztuk tetry i 3 kieszonki. Na noc i wyjścia jednorazówki i jak tetra w praniu to też jedno. Przymierzam się do kupna otulacza wełnianego tetro, tylko muszę jakoś męża urobić bo mi zarzuca rozrzutność.
Ze starszym możesz robić tak jak ja jeśli masz w miarę ciepło w domu. Do tetry zakładam getry ocieplacze i skarpetki i tak po mieszkaniu lata. Od razu widzę jak mokro i do przewijania.
Mam pralkę do 5 kg i wczoraj władowałam wszystkie pieluchy do tego dwa ręczniki kąpielowe i jeden do rąk i trochę skarpetek :) Za to dzisiaj czekam aż wszystko wyschnie :)

Kasiii
13-01-2012, 10:57
Na suszenie na balkonie trochę za zimno i deszczowo na razie jest, dlatego czekam na wiosnę. Ja w domu młodego puszczam w samej tetrze, w ten sposób mam orientację ile sika i jak często. Od jakiegoś czasu przysposabiam go na nocnik :) Mam 13 sztuk tetry i 3 kieszonki. Na noc i wyjścia jednorazówki i jak tetra w praniu to też jedno. Przymierzam się do kupna otulacza wełnianego tetro, tylko muszę jakoś męża urobić bo mi zarzuca rozrzutność.
Ze starszym możesz robić tak jak ja jeśli masz w miarę ciepło w domu. Do tetry zakładam getry ocieplacze i skarpetki i tak po mieszkaniu lata. Od razu widzę jak mokro i do przewijania.
Mam pralkę do 5 kg i wczoraj władowałam wszystkie pieluchy do tego dwa ręczniki kąpielowe i jeden do rąk i trochę skarpetek :) Za to dzisiaj czekam aż wszystko wyschnie :)
No fakt, teraz zimno, u mnie troszke cieplej, na balkonie pieluszki troche wietrze, ale fakt nie schna, szczegolnie bambus. u mnie sama pieluszka bez warstwy ochronnej nie wchodzi w gre, jak karmie dziewczynki a mlody nasika i usiadzie np na kanapie... to problem a nie moge odlozyc malutkiej w trakcie karmienia bo pozniej nie chc wiecje jesc.
My dzis na noc wyprobowalismy pierwsza galotki welniane, i czekam az sie mlody obudzi na rezultaty...
Sek w tym ze jak wrzucam pieluchy do prania to zostaje z kilkoma resztkami pozniej musze posilkowac sie jednorazowkami, no ale lepsze to niz nic:) jak synka odpieluchuje to dziewczynki beda mialy wiecej do sikania:)
to sie wpakowalam z tymi pieluchami, chcialam to mam:)

Artemida
13-01-2012, 11:10
hehe, nie wzięłam pod uwagę że młody już siada na tapczanie :) Bo jak nie zauważę i usiądzie na dywanie z mokrą pieluchą to jakoś mnie to nie boli a tapczan to jednak inna sprawa. Zaczynam się bać, mój powoli się wskrobuje ale bez efektu :)

AMK
13-01-2012, 11:12
że przy 3 maluszków decydujesz się na wielo :D
ja pieluchowałam tylko jedno,a czasem było nie wąsko
powodzenia :P

Kasiii
13-01-2012, 12:20
hehe, nie wzięłam pod uwagę że młody już siada na tapczanie :) Bo jak nie zauważę i usiądzie na dywanie z mokrą pieluchą to jakoś mnie to nie boli a tapczan to jednak inna sprawa. Zaczynam się bać, mój powoli się wskrobuje ale bez efektu :)

Moj lobuz jedynie bez pieluszki wie ze nie mozna siadac nigdzie oprocz nocnika, to leci wyciaga pieluche i probuje zakladac:)

Kasiii
13-01-2012, 12:22
że przy 3 maluszków decydujesz się na wielo :D
ja pieluchowałam tylko jedno,a czasem było nie wąsko
powodzenia :P

Troche chcialam, troche nie chcialam, troche sie boje, troche sie ciesze, ale jak widze ich sliczne pupki w ladnych pielusiach i bez zaczerwienien dookola nozek to zdaje sobie sprawe ze w sumie poswiecam czas ich zdrowiu. Starszy niedlugo sie odpieluchuje mam nadzieje. Zastanawia mnie tylko jak to faktycznie z tymi kosztami, czy rzeczywiscie zaoszczedzam w ciagu 2 lat iles tam biorac pod uwage ilosc prania (woda, prad)...

madagaskar
20-01-2012, 16:50
ja trzymam sie wersji ze oszczedam i nie probuje liczyc zeby sie nie zdziwic-cha,cha,cha....