PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań

Aleksandra
22-09-2011, 12:32
1) dlaczego nie powinno się wiązać 2x z chusty elastycznej? (tak wyczytałam w jednym wątku) - a może można?

2) jakie wiązanie i od jakiego wieku dziecka najlepsze jest w przypadku kiedy mamy chustę elastyczną?

3) czym może grozić zbyt szerokie rozłożenie nóżek w przypadku kieszonki? (chusta tkana choć nei wiem czy to ma znaczenie)

Będę wdzięczna za odpowiedzi :) Nasunęły mi się te pytania podczas przeglądania różnych wątków na forum i chcialam się doszkolić żeby potem dalej błędnych informacji komuś nie przekazać :)

Karusek
22-09-2011, 12:38
chustę elastyczną wiążemy tylko w 1 sposób. Nie wolno z niej wiązać 2x ani niczego innego oprócz wiązania przeznaczonego dla elastyka
Elastyka możesz używać od początku. Na ogół gdy dziecko ma ok.8kg zaczyna za bardzo sprężynować w chuście i noszenie w elastyku staje się niewygodne i wtedy lepiej się przesiąść na tkaną. Albo używać tkanej od poczatku :)

Co do zbyt szerokiej żabki - to już lepiej żeby specjalistki się wypowiedziały, sama nie pamiętam, czy to chodziło o ścięgna czy o coś innego :hmm:

panthera
22-09-2011, 13:18
ja tylko dodam - w chuscie elastycznej - muszą być 3 warstwy materiału na dziecku - tylko w ten sposób uzyskuje się dobre podtrzymanie kręgosłupa. w 2x masz 2 warstwy - czyli za mało.

Aleksandra
23-09-2011, 13:12
dziękuję :)

a nikt nie wie dokładnie co z tymi nóżkamni?

urticea
03-10-2011, 13:13
podbijam, bo też się zastanawiałam czym to grozi jak nóżki u takiego malucha są za bardzo i jak sprawdzić, że są za bardzo..?