Zobacz pełną wersję : Podróż: w czym nosić?
W październiku, jak Nina będzie miała 8 miesięcy, wyjeżdżamy w pierwszą powazniejszą wspólną podróż :) lecimy na 2 tygodnie do Egiptu, ale żadne tam kurorty, tylko szlajanie się po Kairze, Aleksandrii itp.
Wtedy będzie tam jeszcze gorąco, do tego duże miasto, wysokie krawężniki, tłumy ludzi...
Doradźcie, w czym nosić? i jak??
mamy wyjściowo ellaroo.
- czy 8 miesięcznemu dziecku można już wyswobodzić rączki (np w kieszonce, na razie to moje najlepiej opanowane wiązanie)?
- planujemy nosidło - ale jakie? i tak chciałam MT, czy się sprawdzi jako zamiennik chusty i od kiedy można nosić na plecach? a może dobrą opcją byłoby wypożyczenie np Manduki?
- zastanawiam się, czy kupować wózek - parasolkę.... czasem dobrze by było dziecko posadzić, przewietrzyć ;) jeśli są tu jakieś podróżniczki z doświadczeniami parasolkowymi, proszę o radę!
i wszelkie przemyślenia podróżnicze mile widziane (oprócz tych 'pocozabieraćmałedzieckowpodróżprzecieżitakni cniebędziepamiętać....' ;))
Kasia.234
01-07-2011, 12:37
Rączki możesz wyjąc jak dziecko samo siedzi.
A do noszenia polecam chustoMT, wygodny, mało miejsca zajmuje, przewiewny i cieńszy niż MT :)
Dominiqueee
01-07-2011, 12:40
Jeśli maluch już sam siedzi to jasne, że można mu wyjąć rączki czy to w kieszonce czy to w 2X. MT - to samo, jak już siedzi samo to śmiało można nosić w nim. I myślę, że MT byloby lepsze, bo jest większy przewiew, choć i tak pewnie bedzie Wam gorąco. Na plecach jak najbardziej - tak chyba najlżej i najwygodniej.
OT - mam do sprzedania lekkie i przewiewne chustoMT ;)
teraz mnie zastrzeliłyście, o ChustoMT nie słyszałam....dlaczego jest bardziej przewiewne?? czym się właściwie różni?
agnieszkazd
01-07-2011, 13:07
8-miesięczniaka to i na biodrze ponosisz, a na biodrze jest IMO najchłodniej - najmniej się stykacie ze sobą, rączki można wyjąć.
Wózek parasolka - warto mieć. Nawet jeśli Dzieć w nim nie pojeździ, to będzie w czym graty, torby, ciuszki na przebranie, picie itp wozić.
Dominiqueee
01-07-2011, 13:12
Np. takie http://galeriaagrafka.blogspot.com/2009/02/chusto-mt-z-nati-ontario.html . Od zwyklego MT różni się tym, że pasy ramienne ma szerokie i rozkladane jak poły chusty i cięża się wtedy rozklada na całych ramionach.
Czemu bardziej przewiewne - no bo od boków panela masz przestrzen przez którą się wietrzycie, a nie jak w chuście jestescie zawinięci cali. A, no i chustoMT ma zazwyczaj panel cieńszy od paneli w zwyklych MT - ale to nie reguła.
8-miesięczniaka to i na biodrze ponosisz, a na biodrze jest IMO najchłodniej - najmniej się stykacie ze sobą, rączki można wyjąć.
Wózek parasolka - warto mieć. Nawet jeśli Dzieć w nim nie pojeździ, to będzie w czym graty, torby, ciuszki na przebranie, picie itp wozić.
No ale na biodrze to długo nie ponosisz , bo ramię wysiadzie.
agnieszkazd
01-07-2011, 23:45
No ale na biodrze to długo nie ponosisz , bo ramię wysiadzie.
Teoretycznie tak, no ale ja ostatnio w zoo godzinę ponad na biodrze nosilam i było ok.
Zreszta to będzie jeszcze małe - czytaj prawdopodobnie lekkie - Dziecko.
Z szacunku dla własnego nie wymienialnego kręgosłupa, jednak nie na biodrze. MT, albo może plecaczek prosty?
Jasnie Pani :)
01-07-2011, 23:49
Np. takie http://galeriaagrafka.blogspot.com/2009/02/chusto-mt-z-nati-ontario.html . Od zwyklego MT różni się tym, że pasy ramienne ma szerokie i rozkladane jak poły chusty i cięża się wtedy rozklada na całych ramionach.
teoretycznie masz racje jak najbardziej, ale praktycznie to juz nikt Ci w PL tego nie uszyje, bo Ocah angielskie ma na to patent (stary ChMT z Agrafki wygrzebałaś, wtedy jeszcze tak Ocah nie inwigilowala). Trzeba by bylo z drugiej reki szukac (ciezko).
OT... ale Wam zazdroszczę tej Aleksandrii :beat: dla mnie to jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. I kiedyś się tam przeprowadzimy :beat::beat: napewno.
... dla mnie na dłuższe dystanse, to najwygodniejszy jest MT
to ja się podepnę pod pytanie, jeśli można- czeka nas niebawem lot, kilkugodzinny- co w samolocie? mogę mieć dziecko zamotane? (zakładam, ze Misiek się da zamotać :D )
lecimy wieczorem, więc może uśnie. mam go przy lądowaniu odwiązać i sadzać obok? słyszałam, ze są jakieś specjalne pasy dla matki z dzieckiem- ktoś coś wie?
Jasnie Pani :)
02-07-2011, 01:19
to ja się podepnę pod pytanie, jeśli można- czeka nas niebawem lot, kilkugodzinny- co w samolocie? mogę mieć dziecko zamotane? (zakładam, ze Misiek się da zamotać :D )
lecimy wieczorem, więc może uśnie. mam go przy lądowaniu odwiązać i sadzać obok? słyszałam, ze są jakieś specjalne pasy dla matki z dzieckiem- ktoś coś wie?
silver pasy dla matek z dzieckiem sa tylko dla dzieci do 2 lat. Przy starcie i ladowaniu bedzie musiala siedziec zapiety na swoim iejscu. Poza tym czasem mozecie robic co chcecie ;)
OT... ale Wam zazdroszczę tej Aleksandrii :beat: dla mnie to jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. I kiedyś się tam przeprowadzimy :beat::beat: napewno.
... dla mnie na dłuższe dystanse, to najwygodniejszy jest MT
cieszy mnie, że obstawiacie MT, bo już nawet mamy pomysł na niego ;)
mgo, pogłębię trochę OT i spytam - czy koszulki na ramiączkach przejdą, czy lepiej nie? (w kurortach wiadomo, można chodzić w bikini, a jak jest poza nimi??)
ale kilkugodzinne siedzenie w chuście to chyba mało wygodne będzie...?
dankin-82
02-07-2011, 12:05
ja zawsze ładuję 1kółkową, 1mt, 1chmt, 1nubigo; na taką wyprawę zdecydowałabym się jednak na mt. Wszystko tez zależy bo np chusta może spełniac kilka funkcji i czasami lepiej wziac cieniutką przewiewną ale za to wielozadaniową ;)
Ellaroo cienka i przewiewna, na pewno biorę ją też, no i zaczynam się w takim razie orientować co i jak z szyciem MT :)
ale kilkugodzinne siedzenie w chuście to chyba mało wygodne będzie...?
nie, no ja myślę o tym tylko na moment startu i lądowania :D
faktycznie nieprecyzyjnie się wyraziłam :rolleye:
Jaśnie pani, dziękuję za odpowiedź :)