Zobacz pełną wersję : Koszalin
WeronikaS
15-02-2011, 22:00
Hania pozdrowiona. Więcej chętnych się nie znalazło niestety.
WeronikaS
15-02-2011, 22:01
Do Młodej_Mamy:
Już wiem, że to nie Ania. Bo ona wczoraj urodziła. Ale oferta pomocy aktualna, więc jak co to daj znać.
martalicja
15-02-2011, 22:02
Trzeba przyznać, że znosi dzielnie. Widać, że markotna, mało się uśmiechała dzisiaj, ale ogólnie nie marudzi, wtuliła się we mnie i obserwowała chłopaków, spała normalnie, jadła normalnie.
A zostawić jej nie mam z kim. Niestety taka godzina, że wszyscy pracują... :( buu
gouraanga
15-02-2011, 22:18
dziewczyny, trochę oftopowo - nie chcecie czegoś zamówić od Arabelli póki promocja? żeby jednym przesyłem przyszło?
martalicja
15-02-2011, 22:55
dziewczyny, trochę oftopowo - nie chcecie czegoś zamówić od Arabelli póki promocja? żeby jednym przesyłem przyszło?
ja już zamówiłam, nawet już dotarło! :)
A co kupiłaś? Ja pomyślę.
martalicja
15-02-2011, 23:03
kupiłam wełnę merino, tzn. dzianinkę. I myślę teraz co z tego szyć :) Kupiłam z zamiarem szycia gatek. Ale materiał "prążek" idealnie nadawałby się na leginsy, a "interlock" na sukienkę/tunikę :D I nie wiem :P
Muffinki eksperymentalne upieczone. Zosia pomagała, więc nie wiem, co z nich będzie :)
Idę myć głowę i robić się na bóstwo ;)
Jak Milenka?
U nas paszteciki też gotowe :D wczorajszej prawie nocy się dopiekały hihi Ania próbowała już i trudno jej było stwierdzic czy dobre czy nie ;)
U nas też jakaś lipa, bo nie tylko Andzik, ale i jak katarzę coraz gorzej... Aż się martwię, żeby Was nie pozarażać!!
I nie wiem, o której przyjedziemy... Jak Andzik nie będzie marudna, to przydrepczemy wcześniej czyli na 12, ale obawiam się czy mi w samochodzie nie zaśnie, bo to dokładnie jej pora na spanie... Obaczymy ;)
Dziewczyny, mogłabym poprosić o nr tel do którejś z Was? Gdyby mi gwiazdeczka zasnęła albo gdybyśmy nie mogły trafić... :D wiecie, blondynka hihi ;)
wyślę Ci na PW. Ale niech ktoś jeszcze wyśle, bo ja rzadko odbieram :)
mamuchap
16-02-2011, 09:38
i ja posłałam pw :)
Bardzo dziękuję dziewczęta :) Numery zapisane
martalicja
16-02-2011, 11:00
Milenka zostaje z prababcią ;)
A ja przybędę z Damiankiem, bratową i bratankiem :)
mamuchap
16-02-2011, 17:43
nie wiem jak Wy, ale ja mam niedosyt i czekam na natepne spotkanie :)
w tv max w wiadomościach już wyemitowali krótki reportaż
martalicja
16-02-2011, 17:50
Ja to dopiero mam niedosyt :D
No ale moja kochana mnie wzywała, więc siła wyższa :) Cieszę się, że chociaż te 2 godzinki byłam.
Ale TV szybko działa :) Fajnie. A wiadomo czy będzie jeszcze???
Uuuuu, szybko w Maxie się uwinęli!! Jak byliśmy na mikołaju z Andzią, to dopiero po tygodniu cosik pokazali :D
ale fakt, niedosyt jest, chyba za dużo bylo i nas i dzieci i wszystkiego dookoła, trudno było usłyszeć się nawzajem, a co dopiero czegoś się dowiedzieć - jeśli o mnie chodzi oczywiście ;) Choć nie powiem, cosik popatrzyłam jednym okiem, próbując drugim oglądnąć co się z Anuśką dzieje :)
martalicja
16-02-2011, 17:51
http://tvmax.pl/index.php/wydarzenia/#2333
:D
martalicja
16-02-2011, 17:54
Uuuuu, szybko w Maxie się uwinęli!! Jak byliśmy na mikołajkach z Andzią, to dopiero po tygodniu cosik pokazali :D
ale fakt, niedosyt jest, chyba za dużo bylo i nas i dzieci i wszystkiego dookoła, trudno było usłyszeć się nawzajem, a co dopiero czegoś się dowiedzieć - jeśli o mnie chodzi oczywiście ;) Choć nie pwiem, cosik popatrzyłam jednym okiem, próbując drugim oglądnąć co się z Anuśką dzieje :)
Fakt, dużo się działo.
Żadna z nas nie była przygotowana na taki obrót sprawy :) hihihi pełen spontan i tyle :)
Na przyszłość po prostu lepiej się zorganizujemy. :) To KIEDY? :D
fiu, fiu! Zaraz włączę i posłucham co jeszcze powiedzieli ;)
:lol: ...kanguromania...:applause:
Obejrzane! No nie powiem :D super, super :D kolorowo było nas widać :)
gouraanga
16-02-2011, 18:49
a jakiś link do tego krótkiego reportażu macie, czy tylko ten tekst napisany?
widać , że niedosyt - ledwo do chałup wróciły i już plotkują :P
o, widzę moniska, że oglądałaś - gdzie tego szukać?
Oglądałam na MAXie :) jeśli masz kablówkę... Bo na stronce to nie znajdziesz! To nie tej generacji stacja, żeby wstawiała swoje materiały on-line hehe
A ja mam nie tyle co niedosyt, co brak sił... :D Tam jakoś miałam czym oddychać, a w chałupie znowu nos zatkany, więk klapłam, a że w TV nic nie ma, to wlazłam na forum hehe i szukam chust :D
Ach, gouraanga, podaj mi jeszcze raz nazwę sklepu... Wiesz, blondynka jestem :D i ostatnio problemy z głową się nasilają hihi
mamuchap
16-02-2011, 20:27
dziewczyny, mam nagranie ale jes kiepskiej jakosci bo nagrywałam aparatem telewizor
http://www.youtube.com/watch?v=LmA1M8xikds
Dzięki, mamuchap, my nie mamy kablówki to chociaż tak obejrzę:)
Tez mam niedosyt :)
Dziewczyny padły w samochodzie i wstały jedna o 5 druga o 6, więc obawiam się że przed 22 nie usną :( Ale i tak było super i czekam na następne spotkanie!
jakby to Lena moja powiedziała baaawwwoo... baaooo - super
Zazdroszczę też Wam spotkania.
martalicja
16-02-2011, 21:05
powiem szczerze, że naprawdę fajny reportaż:applause:
budzynskamila
16-02-2011, 21:21
Mamuchap na prezydenta!
Reportaż nakręcili tak, jakby nas tam całe stado było! A może faktycznie było?
Ja padłam z Manią i śniło mi się sprzątanie po imprezie - ktoś stłukł mój ulubiony talerzyk w takie serduszka jakie Marysia ma na pieluszce! To się obudziłam ;)
mamuchap
16-02-2011, 21:40
tu są fotk (https://picasaweb.google.com/mamuchap/Chustospotkanie16022011?authkey=Gv1sRgCJnk1_nK1bTS rAE#)i z mojego aparatu i Mety :)
i prosze bardzo o podzielenie się Waszymi fotkami :)
mamuchap, a może wrzucić link do reportażu w oddzielnym wątku, żeby szersza publiczność obejrzała? Bo tu reszta Polski nie zagląda za często pewnie :D
gouraanga
17-02-2011, 00:04
film rewelacja!!! bardzo pozytywnie to wyglądało :)
i nawet znalazł się jeden MĘŻCZYZNA, a doświadczone KOBIETY wiązały :D
i póki pamiętam:
przepis na mufiny sezamowe (http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Muffiny-kukurydziane-z-sezamem.html)(w przepisie jest mało cukru, ja dałam ciut więcej)
sklep Arabelli (http://ekosiec.pl/)
a jak lubicie babeczki, to robiłam jeszcze buraczane pyyyyszne, to się podzielę przepisem:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/Muffiny-kakaowe-z-buraczkami.html
zdjęcia muszę ogarnąć, ale mało mam, od razu mówię.
a dziecko moje o 19 z kawałkiem spało jak aniołek - jak nigdy! :)
martalicja
17-02-2011, 08:45
fotki, film, wszystko super!
I ja się podzielę swoimi, tylko bateria mi się naładuje :)
gouraanga, Mi Damian odpłynął o 18 tej. Stwierdził, że chce pod kocyk, wtulił się, i zasnął na noc już. POtem tylko go przeniosłam do jego łóżka, rozebrałam tyle o ile.
A Milenka gorączkuje nadal. Tez spała jak suseł. A jak nie spała, to jęczała i łapała się za dziąślaki...
Nawet miałam dzisiaj jechać do przychodni:roll: ale nasz lekarz na urlopie, przyjmuje druga, ale już widzę te tłumy... no i bez sensu coś przywieść z gratisie:twisted:
No właśnie, wizyta w przychodni mimo tego że konieczna, to jeszcze jakieś gratisy, niekoniecznie chciane, można otrzymać... Ach...!
Życzymy dużo zdrówka :)
Dziewczyny, a tak OT zupełnie - wiecie coś o przedszkolach 14, 20 i 21?
martalicja
17-02-2011, 11:19
Iwka, ja niestety nie wiem nic.
Dawno się nie interesowałam.
A Damian będzie zapewne chodził do p-kola u nas na wsi. ;)
młoda_mama
17-02-2011, 11:58
Dla mnie bomba! I reportaż i spotkanie! Tylko Piotrek poszkodowany, bo nie zauważony jako drugi Pan :)
Nauki Basi bezcenne, żeby przy takiej kółkowej trzeba na tyle uważać to byłam w szoku... Jednak jak się zobaczy na żywo to dopiero widać o co chodzi.
Jedyny minus to to, że ten filmik uświadomił mi jaki się ze mnie zrobił pączuś :)
budzynskamila
17-02-2011, 12:12
Pączuś???? Młoda-mamo, tylko brzusio masz, i to jaki foremniutki :D śliczniutki!
No i słusznie, aktywnych panów było więcej.
A kółkowa która nie dała się ujarzmić, dziś rano została oswojona! Moniska - to dla Ciebie nie szczególnie dobra wiadomość, bo chyba jednak nie pozbędę się jej tak łatwo:hide:
buuuu.... :( No cóż, mówi się trudno!! ;)
My w temacie przedszkoli też niewiele jeszcze wiemy, choć zaczynamy się dowiadywać. Na razie jestem po rozmowach z Dyrkami z przedszkoli na zwycięstwa koło inwestprojektu i z przedszkola na chałubińskiego. Chałub. - bardzo niemiła dyr, a na zwyc. - super. Ale wiadomo, one dziećmi się nie zajmują...
gouraanga
17-02-2011, 13:39
o przedszkolach osobiście też nic nie jestem w stanie powiedzieć.
znajoma posłała dwulatkę do p-kola naprzeciwko cmentarza na gnieźnieńskiej. tam jest taki niby kościół i na górze jest prywatne przedszkole. ona jest zachwycona i mała też jest zachwycona. opierają się na montessori.
o przedszkolach osobiście też nic nie jestem w stanie powiedzieć.
znajoma posłała dwulatkę do p-kola naprzeciwko cmentarza na gnieźnieńskiej. tam jest taki niby kościół i na górze jest prywatne przedszkole. ona jest zachwycona i mała też jest zachwycona. opierają się na montessori.
Tak, ale ceny mają tez prywatne :D
Powoli zaczynam się rozglądać.
gouraanga
17-02-2011, 14:21
Tak, ale ceny mają tez prywatne :D
Powoli zaczynam się rozglądać.
ano mają niestety.
rozglądaj się , rozglądaj, a jak przyjdzie co do czego, to będziesz wskazówek udzielać ;)
gouraanga, a co z zamówieniem? powiedziec Ci co bym chciała, czy zamówic i z Arabellą ustalac wysyłę na jeden adres?
gouraanga
17-02-2011, 14:39
fanie, że chcesz coś jednak :) może zamówmy w takim razie, każda swoje i napiszemy do Arabelli, żeby na jeden adres poszło. a kosztem przesyłki się podzielimy później.
tylko moniska jeszcze miała się zastanowić czy będzie coś chciała.
dobra, to ja swoje zamawiam, zanim same pustki zostaną
gouraanga
17-02-2011, 14:49
jak chcesz, może być na Twój.
widzę, że i tak prawie nic już nie zostało. ja bym chciała tylko kółkową babylonię.
czekajcie z zamówieniem dziewczyny. Ja farbki będę chciała. Do wieczora dam znać jakie i ile :)
A spotkanie super wyszło :) Szkoda że jednak mój M w domu z młodą został bo pewnie byłby "gwiadzdą" jako noszący tatuś.
Zastanawiam się nad warsztatami grupowymi ale teraz widzę jak trudno jest opanować grupę i dopilnować by każdy nauczył się motać bezpiecznie :(
Basinda, to zamów co chcesz i napisz Arabelli, żeby wysłała wszystko do mnie
ja tez jej napiszę, żeby poczekała na wszystkie zamówienia z Koszalina i okolic:)
A wiesz, że jak więżę tak MT jak pokazywałaś, to mi niewygodnie? Może Asi lepiej, ale ja mam wrażenie, ze mi się opiera na brzuchu. Musze to jeszcze sprawdzić
Wiesz, zawsze lepsze takie grupowe, niż żadne i uczenie sie z samej instrukcji
gouraanga
17-02-2011, 14:59
zamówiłam, a w uwagach napisałam, że to część wspólnego zamówienia.
mój syn jest na etapie negowania każdej prośby, więc szanss najmniejszych nie było, żeby go zawiązać w cokolwiek.
mam nadzieję, że nieraz się jeszcze spotkamy, i któregoś razu dziecko moje zacznie znów współpracować, wtedy może się nauczę czegoś.
a jak Basiu mt wiązałaś? umknęło mi to gdzieś.
Iwka. Takie spotkania są bezcenne :) i na pewno będziemy je powtarzać:)
Chodzi mi o kompleksowe płatne zajęcia... myślę że skoro już brać od kogoś kasę to tylko w sytuacji gdy mam pewność czego się nauczy. Więc w takiej sytuacji to raczej indywidualne.
A z zamówieniem to normalnie na formularz sklepu czy mam do Arabelli napisać... rabaty jakieś wyprzedażowe mamy?
gouraanga
17-02-2011, 15:09
rabat jest 30% na wszystko oprócz już przecenionych.
zamawiaj przez sklep, powinien przyjść mail z korekta kwoty do zapłaty.
moniska i Basinda, to jak zamówicie, to dajcie znać, napiszę Arabelli, ze to już wszystkie i może wysyłać. Chyba, ze ktoś jeszcze chce :) Potem się jakoś rozliczymy.
gouraanga
17-02-2011, 19:28
ale ta przesyłka to i tak tania jest. przyzwyczaiłam się, że średnio 12-15 zł, a tu 6.
dostałam już maila z potwierdzeniem obniżonej kwoty, wieczorem późniejszym przeleję pieniądz.
Ale przynajmniej będzie pretekst żeby się spotkać :)
Mi wyszła droższa przesyłka, zależy od wielkości pewnie.
Hej, dziewczyny, niestety, rano na szybkiego oglądałam i nic nie zauważyłam dla Anki, bo butki chciałam, a teraz na spokojnie patrzę i nie ma nic dla nas... :( Więc lipa...
Chociaż M. właśnie wymyślił, żeby wziąć na zapas :D Więc bierę jedne aż buty ;) I napisze w uwagach, że do Ciebie Iwka wysyłka :)
martalicja
17-02-2011, 20:26
Ja myślę nad getrami od Arabelli... Może miałyście od niej? Jakie są?
Ja myślę nad getrami od Arabelli... Może miałyście od niej? Jakie są?
mam bierdonki i pieski. Biedronki się trochę zmechaciły, bo czesto noszone, ale chyba wszystkie to czeka prędzej czy później. W sam raz na małe nóżki - na Asię są akurat bez rolowania, na cała nogę. A pieski bardzo ładne -Zosia nosi.
Ja zaszalałam z zakupami :) ale nie przyznam się:twisted: ..... przynajmniej nie od razu
Napisałam że do Iwki. Arabella napisała mi że koszt przesyłki wspólnie policzy i mam się z Iwką rozliczyć i reraz nie wiem czy za towar mam zrobić przelew na konto sklepu a za przesyłke się Iwce zrzucamy czy jak?
Właśnie tak :) Zrzucimy sie jakoś jak sie będziemy dzielic łupami.
No powiedz, chusty jakieś kupiłaś, co? Bo ja tylko pianki do kąpieli.
Ooooo, a ja pusciłam przelew...
martalicja
17-02-2011, 20:46
jednak nic nie zamawiam ;) Wiele by się chciało, ale chyba za wiele w tym miesiącu ;)
No kupiłam wiosenną szmatę na poprawę nastroju :)
Więc dziewczyny "Nowe" jakby co to mogę którąś "starą" szmatę sprzedać by na nową zarobić....
martalicja
17-02-2011, 20:51
a jakie masz na zbyciu :)
Nati tego żółtego pasiaczka 4,7 noszona, złamana, fajna... lub Anne storcza nówka nie prana nie złamana kilka razy "przymierzona" 3,6
martalicja
17-02-2011, 21:29
żółtawą pasiastą nati (gobi) już kiedyś miałam, a w ogóle Natki fajne są, dziewczyny bierzcie :) Anna kusi, ale wolałabym coś dłuższego :)
Teraz właśnie ustawiłam się i dumam nad wełnianą Milką Nati... kolorek fajny, Milka dla Milki ;) no i wełenki jeszcze nie miałam, hmmm... Brać, nie brać.... ;)
ten pasiaczek to safari, niedostępny już model, drobne paseczki.
Anne kupiłam własnie 3,6 na plecaki ale łamać mi się jej nie chcę i chyba wolę japana z wełną bo mięciutka tylko farbnąc ją muszę bo kolor nijaki.... Ale coś muszę sprzedać :( mąż mi kazał:twisted:
Nie miałam grecji ale podobno fajniutkie są. a kolor śliczny. chciałabym taką :)
martalicja
17-02-2011, 21:54
ten pasiaczek to safari, niedostępny już model, drobne paseczki.
Anne kupiłam własnie 3,6 na plecaki ale łamać mi się jej nie chcę i chyba wolę japana z wełną bo mięciutka tylko farbnąc ją muszę bo kolor nijaki.... Ale coś muszę sprzedać :( mąż mi kazał:twisted:
oj ci mężowie. Mój coś niechętnie do tego podchodzi (A po co Ci więcej chust?), a jak gdzieś wychodzimy (do babci, do przychodni) pyta- nie zapomniałaś chusty w razie czego? ;)
Milence chyba dzisiaj przeszło "niewiadomoco", gorączki nie ma, ciekawe czy wysypka jej wyskoczy jutro ;)
gouraanga
17-02-2011, 23:41
grecja jest mega miękką chustą. miałam samą bawełnę i była bardzo miła w dotyku od nowości. gdyby nie to , że paskudna wizualnie, to pewnie byłaby z nami do dziś. no nie podoba mi się ten wzór i już ;)
a wełna tym bardziej powinna być fajna. no i w dobrej cenie przede wszystkim, bo Natalia je bardzo tanio wypuściła.
Basiu, szkoda, że Twoja Anka nie dłuższa, bo z chęcią bym przygarnęła ;)
a jakbyś się zdecydowała żeby ją zostawić, a nadal nie chciałoby Ci się jej łamać, to służę pomocą ;)
Ja z poślizgiem, bo dziś dopiero wróciłam do domu - fajnie było mi z Wami na spotkaniu :) Może uda mi się jeszcze kiedyś na jakieś wkręcić
budzynskamila
18-02-2011, 08:39
Macałyście gdzieś?
http://sklep.ekodzieciak.pl/chusta-natibaby-diament-bambusem-46x06-p-449.html
Wygląda na na prawdę porządną szmatę! Moje paprotki mają tylko 13% bambusa, a tu aż 50... hmmm.
Qrczę, z łamaniem też mam zawsze problemy... Gdybym miała jedną, to nie było by wyboru, a tak - zawsze motam w złamaną:hide: Ale Anka śliczna, nie ma co!
Diament z bambusem miły, miękki od nowości, śliski (czyli trzeba poświęcić więcej uwagi dociąganiu) - raczej nie dla klocków, dla noworodków i na wczesne niskowagowe miesiące za to cudny. Miałam na testach i baaardzo mi się podobał ten bambus
budzynskamila
18-02-2011, 09:20
Diament z bambusem miły, miękki od nowości, śliski (czyli trzeba poświęcić więcej uwagi dociąganiu) - raczej nie dla klocków, dla noworodków i na wczesne niskowagowe miesiące za to cudny. Miałam na testach i baaardzo mi się podobał ten bambus
To już raczej nie dla nas...
Czy wszyscy już wzięli u Arabelli co chcieli?
mamuchap
18-02-2011, 09:50
dzisiaj w gazecie Miasto Koszalin ukazał się artykuł
jeśli chcecie poczytac to wrzuce linka, ale nie mam skanera, wiec robiła fotki aparatem i są wczęsciach
czytać należy w następującej kolejności
kolumna pierwsza
foto 3,4,5,6
kolumna druga
foto 3,4,5,6
kolumna trzecia
foto 3,4
https://picasaweb.google.com/mamuchap/ArtykuWGazecieMiastoKoszalin18022010?authkey=Gv1sR gCPOVlan0gqDUVQ#
aha, jest kilka niescisłosci o których do nich napisze, np. Bartka zaczełam nosic po pierszym miesiącu życia a nie w piątym
Fajnie że taki duży artykuł napisali:)
No ale nieścisłości masa jest niestety :( Skoczę do kiosku i przeczytam na spokojnie. Najbardziej razi to że "własnie dotarła do nas z afryki moda na noszenie dzieci w chustach" no z jakiej afryki?? Przecież w Polsce jak i w całej europie są tradycje noszenia. Moja prababka nosiła w "czymś kwadratowym zwanym zapaską".
mamuchap będziesz sprostowanie pisać czy coś?
mamuchap
18-02-2011, 10:25
na pewno, bo są niescisłości co do mojej osoby, ale jeśli wyłapiecie błedy, to napiszcie, wysle wszystko razem
Czy wszyscy już wzięli u Arabelli co chcieli?
Ja już więcej nie biorę :( to co kupiłam to zapłacone czekam na info kiedy paczka będzie u Ciebie.
martalicja
18-02-2011, 12:23
mamuchap, są chyba błędy w adresie forum w tym artykule.
Mogłyśmy pani przygotować gotową broszurkę czarno na białym ;)
A tak OT, dostałaś moją wiadomość pryw??
Iwka, ja nie biorę nic od Arabelli. Kusi mnie ta milka i kasą nie szastam ;)
W ogóle nabrałam chęci na coś nowego po tym naszym spotkaniu :)
A wiecie cóż było mojej Milence? Trzydniówka. Dzisiaj ja wysypało w kropki na tułowiu i za uszami, no i temperatury już nie ma.
młoda_mama
18-02-2011, 12:55
Dla mnie nieścisłością to jest ta cena. 100 zł? Właśnie szukam kółkowej i bawełnianej tkanej i włosy mi stają dęba. Coś co mi się w miarę podoba i chyba by było ok to używana kółkowa nati za 100 niebieska w paski i używana nati diament turkus za 140, ale to już naprawdę pół internetu przegrzebałam, żeby je znaleźć. Wogóle nie chcę zabardzo niebieskich no, ale to jeszcze jak dla mnie jakaś sensowna kwota na początek.
Dziewczyny już spytam was, bo wiecie jak wyglądam, ja taka nie za wielka a mąż duży no i jaką ja mam kupić długość do wiązania kieszonki? Chyba nie damy rady w tej samej co? Bo to co na niego będzie dobre to na mnie za długie? Dobrze myślę? Aha i dla noworodka szerokość to 60 wystarczy czy 70 wziąć?
mamuchap
18-02-2011, 13:22
martalicja pw dostałam, ale nie miałam jak odpisać
postaram sie taki zrobic, tylko podaj jeszcze głębokośc tzn zmiesz od czoła do tylu głowy
młoda_mamo, ja się wiąże kieszonke w chuscie standard, mój mąż jest baardzo duży (nie było go na spotkaniu) i dla niego kupiłam dł 5,2. W standard sie zawiąże pod warunkiem, ze jest juz rozciągnięta od używania, bo prostu po praniu mu nie wystarcza.
dla noworodka dobra jest węższa chusta, bo nie trzeba podwijać nadmiaru materiału, ale ja osobiście wole szersze szmatki :)
Dla mnie nieścisłością to jest ta cena. 100 zł? Właśnie szukam kółkowej i bawełnianej tkanej i włosy mi stają dęba. Coś co mi się w miarę podoba i chyba by było ok to używana kółkowa nati za 100 niebieska w paski i używana nati diament turkus za 140, ale to już naprawdę pół internetu przegrzebałam, żeby je znaleźć. Wogóle nie chcę zabardzo niebieskich no, ale to jeszcze jak dla mnie jakaś sensowna kwota na początek.
Dziewczyny już spytam was, bo wiecie jak wyglądam, ja taka nie za wielka a mąż duży no i jaką ja mam kupić długość do wiązania kieszonki? Chyba nie damy rady w tej samej co? Bo to co na niego będzie dobre to na mnie za długie? Dobrze myślę? Aha i dla noworodka szerokość to 60 wystarczy czy 70 wziąć?
No co Ty? Tu masz pierwsza z brzegu za stówę :) http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=50066
martalicja
18-02-2011, 13:40
mamuchap, spoko, nie ma pośpiechu, Po prostu miałam wątpliwość, czy dobrze mi wysłało. Milenkę zmierzę jak się obudzi.
młoda_mamo, gdzieś widziałam tabelkę dzięki której dobierało się dł. chusty do rozmiaru rodzica i do rodzaju wiązania...
Aha, no i za długa chusta to jeszcze nie jest najgorsze co może być, można się omotać dookoła pasa tym co pozostanie, albo puścić ogony wolno. Aczkolwiek ja tam wolę krótszą.
Aha, no i często chusty są dłuższe/krótsze niż wskazywałby na to rozmiar. O czym nawet dzisiaj się przekonałam. Zaczaiłam się na chustę Nati 4,6, a okazało się, że ma ona 5m (bez pięciu centymetrów), i musiałam odpuścić.
martalicja
18-02-2011, 13:43
Marsylia za 120 http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=50885
WeronikaS
18-02-2011, 14:48
Chciałam zacząć od tego, że nam spotkanie też bardzo się podobało i jak będzie następne - to też na pewno przyjdziemy, we troje. Tak woli ścisłości - to mój mąż wiązał się na początku w Hopka Iwony i jak było widać taka długość mu odpowiada.
WeronikaS
18-02-2011, 14:54
Mam pytanie na temat prania chust - bawełnianą Nati mogę normalnie odwirować i rozwiesić na sznurku, żeby wyschła? Czy prędkość wirowania ma znaczenie?
Ja pierwszą kupiłam 5,2 bo "wydawało" mi się że tak trzeba. Ja wysoka i bynajmniej nie szczupła, mąż jeszcze wyższy. no i wnerwiała mnie ta chusta, ogony do ziemi lub wiązanie 2razy dookoła. Kupiłam standard 4,7 było znacznie lepiej. Aczkolwiek w zimie na kurtkę męzowi brakowało tej 4,7. Tak czy siak polecam standard bo noworodki i tak nosimy pod kurtką, do zimy dzieciaki będa juz wystarczająco duże na plecy lub w MT. No i przede wszystkim długa chusta potrzebna jest w zasadzie tylko do kieszonki a wcale nie musimy w kieszonce nosić. W chuście 4,2 lub nawet 3,6 mozna nosić w kangurku, potem na biodrze i na plecach a jest duuużo tańsza niż rozmiary długie :)
Mam pytanie na temat prania chust - bawełnianą Nati mogę normalnie odwirować i rozwiesić na sznurku, żeby wyschła? Czy prędkość wirowania ma znaczenie?
Pierzesz normalnie jak każdą rzecz bawełnianą i normalnie można wirować :) TYLKO NIE PIERZ W PUSTEJ PRALCE!!! wrzuć z innymi rzeczami w podobnych kolorach. Niektórzy radzą nie dawać płynu do płulania ale to dotyczy raczej chust z domieszkami. i dobrze jest prasować lekko wilgotną.
mamuchap
18-02-2011, 15:04
ja piore na 40 st, wiruje na 1600obrotów, wieszam równiutko a potem prasuje w celu pielegnacji
WeronikaS
18-02-2011, 15:07
Dziękuję Basinda za szybką odpowiedź.:D Piorę ją właśnie z dziecięcymi ubrankami w podobnych kolorach, także pralka nie jest pusta. I wyprasuję tak jak radzisz - na wilgotno.
WeronikaS
18-02-2011, 15:10
Dziękuję również mamuchap - czyli dobrze nastawiłam 40 stopni, a moja pralka wiruje na 600 obrotów, także widzę, że nie muszę się martwić.:D Przy okazji dziękuję bardzo za odsprzedanie swojej chusty.:lol:
WeronikaS
18-02-2011, 15:53
Przeczytałam właśnie artykuł w Mieście. Tyle siedziała ta dziewczyna i zapisywała a niewiele zrozumiała i o chustach i o pieluchach jak widać. Że to nie jest moda z Afryki to wiadomo. Moja teściowa mówi, że już dawno kobiety zawijały dzieci w coś podobnego do tych chust i szły w pole. Nikt się ich przecież nie pytał czy mają co zrobić z dziećmi, a robotę trzeba było wykonać.
mamuchap
18-02-2011, 15:56
nie jest tak źle
ważne, ze wogóle napisali :)
No właśnie, ja też przeczytałam artykuł. Fajnie, że duży i wogóle, ale Pani ma problem ze zrozumieniem tematu, że tak brzydko i ostro powiem :D
Mogła się Ciebie Mamuchap podpytać zanim oddała artykuł do druku, bo przecież nawet maila do Ciebie ma ;)
Wiesz mamuchap czemu tak piszę, bo wiem jak moi rodzicie i babcia (choć to nie wyrocznia) czytają te artykuły, bardzo poważnie i z wielkim przejęciem, bo to "nasza lokalna gazeta, która najlepiej powie nam o świecie... itp" I wiem, że oni podchodzą śmiertelnie poważnie, dlatego jak przeczytałam i widzę tyle nieścisłości, to mnie troszku rusza ;)
Najbardziej podoba mi się jedno określenie: "...mamy, które stosują chustowanie...", tak samo jak stosowanie kremu na odparzenia hihi
martalicja
18-02-2011, 16:08
Jak dla mnie artykuł zawierał w sobie właściwie sporo ważnych informacji: że bliskośc, że nie przodem itd. Kilka nieścisłości to pikuś :)
WeronikaS
18-02-2011, 16:46
No tak. Ważne, że w ogóle ten temat pojawił się w mediach. :D
gouraanga
18-02-2011, 17:26
fajnie, że napisali, fajnie , że dużo, ale mi się ten tekst nie podoba...
fakt, napisała, że nie przodem, ale uzasadnienie trochę do bani.
no nie najwyższe to loty.
ale nie czepiam się już, dobrze, że idea się szerzy.
fajnie, że napisali, fajnie , że dużo, ale mi się ten tekst nie podoba...
fakt, napisała, że nie przodem, ale uzasadnienie trochę do bani.
no nie najwyższe to loty.
ale nie czepiam się już, dobrze, że idea się szerzy.
No właśnie ważne że duże zdjęcie i że pozytywnie napisane.
Na początku duuużo mi się w tym tekście nie podobało no ale tez sie już nie czepiam no bo ja z ta panią nie gadałam, nie wiem co kto jej mówił, czego nie zrozumiała, co przeoczyła a co przekręciła itp.
No może tylko to że dziecko zasypia "zawieszone w chuście" to koszmar jakiś.
mamuchap a Ty mówiłaś tej pani że problem z napięciem mięśniowym lub dysplazja bioderek są przeciwskazaniem, czy sama gdzieś to wyszukała? Bo jest wręcz odwrotnie.
mamuchap
18-02-2011, 17:58
pewnie gdzies wyszukała, bo nie przypominam sobie, zebym tak mówiła.
Na pewno mówiłam, ze mój mąż nosi, ale jest po operacji kręgosłupa, wiec nie moze dużo nosic , wogóle to ma przeciwskazania do dżwigania, tak na prawde to nie powinien nosic w chuscie
i to zawieszone w chuście też mi się rzucilo, wrrr.....
Wiecie co... zakochałam się!!!!!!!! Tak dla wytchnienia chciałam zobaczyć w jakiej cenie są nowe chusty i pech chciał, że zobaczyłam cudoooo chustę! Didka dwukolorowego zielono-różową... z jedwabiem... Wygląda jak marzenie! I tak też koszuje hihi :duh:
Jakie piękności są na świecie, chyba lepiej nie wiedzieć ;)
budzynskamila
19-02-2011, 19:32
W przyszłości, taki tekst koniecznie należy autoryzować. (mówię oczywiście o tekście w gazecie)
Wiecie co... zakochałam się!!!!!!!! Tak dla wytchnienia chciałam zobaczyć w jakiej cenie są nowe chusty i pech chciał, że zobaczyłam cudoooo chustę! Didka dwukolorowego zielono-różową... z jedwabiem... Wygląda jak marzenie! I tak też koszuje hihi :duh:
Jakie piękności są na świecie, chyba lepiej nie wiedzieć ;)
Wrzuć linka? bo nie wiem która?? a zaciekawiłaś mnie :)
martalicja
19-02-2011, 21:02
Ja też nie wiem która to :)
Mnie niezmiennie podoba się Ellevill Zara trigreen, mmmm..
mamuchap
19-02-2011, 21:05
W przyszłości, taki tekst koniecznie należy autoryzować. (mówię oczywiście o tekście w gazecie)
gdybym dostała wczesniej tekst to bym Wam go przekazała,
niestety, tydzien temu dali tylko krótkie info o spotkaniu i myslałam, ze to jednak koniec z ich strony, niespodziewałam się, że walną tekst na całą strone
Już, już wrzucam :) hihi
teraz Wy zachorujecie ;) http://www.chustydonoszenia.pl/273,chusta-tkana-didymos-kirchbluten-4-7m-(rozmiar-6)-(cherry-lossoms-2010).html
mamuchap
19-02-2011, 23:07
to ja chyba jakas inna, bo mnie sie ta szmatka nie podoba
A taaa.... no widziałam ją na stronie didka. jest ładna ale jakoś za kwiatami nie przepadam i jak pisałaś o zielonym i różowym to wyobraziłam sobie jakieś bardziej intensywne kolory:)
Zieleń z różem była też w elipsach chyba?
A widzicie, każdemu w główce siedzi co innego :D Mi się ten zestaw kolorów podoba szalenie. Oczywiście na zdjęciu, bo na żywo, to wiadomo, może być inaczej. Wy fakt faktem macie doświadczenie i pewnie "widzicie" jak ta szmatka będzie wyglądała zamotana :)
A widziałaś, jak wyglądają w akcji? W tym wątku (http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=30875&page=5) np. dziewczyny powklejały kilka zdjęć
Nooo muszę Ci powiedzieć, że w akcji podoba mi się jeszcze bardziej! Lubię takie kolory... :D Łona taka elenagcka... no nie umiem tego określić hihi jak to któraś chustomama napisała taka "japońska-niejapońska":lol: fana...!
martalicja
20-02-2011, 21:11
Chusta mi się podoba, ale nie na tyle by się zakochać ;) bo ja wolę pasiaki i geometryczne wzory raczej.
Elfy, listki, kwiatki itp mnie jakoś nie ruszają :)
moniska, a mnie dzisiaj olśniło :) Bo ja Cię chyba kojarzę nie tylko z Bronka. Ty znasz pewnie raka? Chodziłaś z nim do klasy :) Ja jestem jego kuzynką. Jego (i moi chyba też) rodzice znają Twoich :) Tak mi się od "pierwszego wejrzenia" w Smokusiu skojarzyłaś z latami znacznie wcześniejszymi niż licealne :lol:
dzisiaj mnie olśniło, i przypomniałam sobie Twoje nazwisko i popraw mnie jeśli coś pochrzaniłam- na F się zaczyna/ło ?? jej, mam nadzieję, że mi się nic nie uroiło ;)
Martalicja, Ach, ach! Rzeczywiście :) Raqu jak to później sobie wymyślił hehe Wszystko się zgadza i nazwisko na "F" też :)
No mi też się podoba w akcji bardziej :) szkoda że nie znałam jej latem bo pewnie bym więcej młodą nosiła :)
OT: coś mi świta pseudonim Raku czy Raqu.... poproszę jakiegoś szczegóła bo może wspólny znajomy. Gdzie on teraz mieszka?
martalicja
21-02-2011, 12:24
moniska, naprawdę świat jest mały :D
Basinda, od kilku lat Raku mieszka w Londynie :)
martalicja - Oj, mały świat jest, mały :) Bardzo się cieszę, że "znajomą" osobę mogłam tu i na life'a spotkać :)
Basinda, od kilku lat Raku mieszka w Londynie :)
A to jednak "inny Raku" bo ten októrym myslałam (znajomy , mojego M) to w Szczecinie mieszka.
A ja cały czas zapominam się Was, Mamuśki zapytać w temacie pieluszek wielo.
Mam formowanki bawełniane i frotte i po praniu są, nie ma co ukrywać, sztywne! I jak tu maluszkowi założyć taką tekturę prawie? Zastanawiam się czy prasujecie? Bo ja to bez prasowania nie wyobrażam sobie założyć Dzidziulowi na pupę...
No i jeszcze jedno pytanie do Mamusiek chłopców - chcemy też popróbować pieluszki tetrowe, flanelowe - które składanie sprawdziło się Wam przy chłopaczkach? Wiadomo, siusiają oni troszku inaczej niż dziołchy :D
aaaa i jeszcze - jakie myjki sprawdziły się Wam przy maluszkach? Bo jeszcze tego nie mamy i zastanawiam się czy kupować cosik szczególnego czy może po prostu pociąć pieluchę flanelową i z niej uszyć myjki do pupci?
mamuchap
21-02-2011, 20:11
jesli jakas pielucha jest sztywna to znecam sie troche nad nią w rękach i jest ok
tetry nie składam jakos specjaknie, po prostu długi prostokąt i na to otulacz, nie narzekam na to
nie stosowałam myjek, w domu tyłeczek wędruje pod kran, a w gosciach uzywam chusteczek nawilżanych. jesli chcesz to mam kawałki flaneli, zostały mi po szyciu, wiec moge odstąpic :)
gouraanga
21-02-2011, 20:15
moniska - odnośnie chusty wisienkowej - kuzynka kupowała dla swojego nienarodzonego jeszcze za 280 od jednej z foremek, więc można okazję trafić. no i jest zachwycona, mówi, że to chhusta jaką sobie wymarzyła, żadnej innej nie chce ;)
a odnośnie pieluszek, to o składakach Ci nie powiem, bo na początku jechałam na kieszonkach, tak mi było najwygodniej. teraz korzystam z tetry i otulaczy i składam jak leci, byle w prostokąt. w origami się nie bawiłam / nie bawię, ale jak chcesz, to pewnie są jakieś wątki w temacie.
z myjką też nie podpowiem, bo ja po prostu młodego trzymałam dupkę pod kranem myjąc pod bieżącą wodą, swoją ręką osobistą ;)
Dzięks dziewczyny :)
Nad formowankami też się trochę poznęcałam, ale niewiele to dało... buuu...
a co do myjek, to na początku będę się bała latać pod kran! Później to już normalnie, z Andzią latalam więc nie będzie problemu, ale na te pierwsze dni to wolalabym mieć coś w łapkę, bo myślałam o tych duuużych wacikach, ale są tak drogie, że to się nie opłaca! I tak pieluchy będę prać, więc pomyślałam o myjkach :) Może w takim razie Madziu skorzystam z Twojej oferty :)
mamuchap
22-02-2011, 09:39
moniska, w takim razie zapraszam do siebie, bo na nastepne spotkanie mozesz sie nie załapać ;)
Dobrze, odezwę się na pewno ;)
gouraanga
24-02-2011, 17:46
a "Teraz Koszalin" z dzisiaj widziały, ha?
pusto tu coś, wszystkie rodzić poszły, czy kie licho? ;)
budzynskamila
24-02-2011, 19:06
Ja rodzę regularnie ;) Tylko urodzić nic nie mogę :)
A ja sobie wypraszam! Jeszcze nie rodzę! Za wcześnie :P
A co w "Teraz Koszalin", też nas obsmarowali ;) hihi
gouraanga
24-02-2011, 22:57
obsmarowali, tylko w nieco lepszym tonie.
jutro skan popełnię i udostępnię ;)
a jak szukasz jeszcze myjek, to Yetta ma w sklepie piękne bawełniane i bambusowe. zobaczyłam i Tobie pomyślałam od razu :)
mamuchap
24-02-2011, 23:03
ja skanera nie mam, ale jeszcze sprawny aparat
Teraz Koszalin (https://picasaweb.google.com/mamuchap/GazetaTerazKoszalin24022011#)
martalicja
25-02-2011, 01:11
Widziałam, czytałam.
Najpierw brat mnie dopadł, że jest art. i że ja i K jesteśmy na zdjęciu (m.in) :) Potem mama to samo :)
Miałam zgrać zdjęcia, ale niestety komputer mam do wymiany, i nie dam rady nic ze zdjęciami zrobić póki nie dopadnę innego...
mamuchap, miałam napisać głębokość czapy. Od czoła do potylicy (i ciut poniżej nawet) M ma 26-28cm.
No fajnie że też napisali :)
Na wiosnę wysyp będzie chustomam w parku :)
obsmarowali, tylko w nieco lepszym tonie.
jutro skan popełnię i udostępnię ;)
a jak szukasz jeszcze myjek, to Yetta ma w sklepie piękne bawełniane i bambusowe. zobaczyłam i Tobie pomyślałam od razu :)
Ładnie, rzeczywiście tym razem ładnie :) No i mamuchap, właściwe dane tym razem :D
Co do myjek, dzięki kcohana! Ostatnio też na nie trafiłam i już, już myślałam, żeby może kupić, aż tu moja mama chciała wywalić wieeeelkieeee prześcieradło frotte, bardzo mięciutkie, bo w kilku miejscach dziurki i coś tam nie grało, więc na razie sobie potnę i powinno styknąć!
Więc mamuchap, na razie nie skorzystam z Twojej propozycji, ale bardzo dziękuję! Może jeszcze kiedyś... :D
A wczora z wieczora dostałam maila od arabelki, że paczuszka wysłana. Też dostałyście potwierdzenia?
mamuchap
25-02-2011, 09:34
No i mamuchap, właściwe dane tym razem :D
yyy, nie do konca, bo spotkanie odbyło się w Smokusiu a nie Smoku :/
a tego nie dojrzałam hehe!!
PRAWIE im się udało ;)
mamuchap
25-02-2011, 09:44
moniska, jak nie to nie, zagospodaruje pewnie resztki w jakis inny sposób ;)
chybaże któraś chętna na myjki :)
A wczora z wieczora dostałam maila od arabelki, że paczuszka wysłana. Też dostałyście potwierdzenia?
Też dostałam :) Czekamy teraz na sygnał od Iwki by zrobić jej nalot:twisted:
Aleście sie rozpisały! A tylko kikla dni mnie nie było :) A teraz nie mam czasu na forum bo Jutro urodziny Zosi.
Jak paczka dojdzie to oczywiście dam znać. Za przesyłkę wyszło 14 zł.
Aleście sie rozpisały! A tylko kikla dni mnie nie było :) A teraz nie mam czasu na forum bo Jutro urodziny Zosi.
Jak paczka dojdzie to oczywiście dam znać. Za przesyłkę wyszło 14 zł.
A to coś chyba masz w suwaczku nie ten-teges... Bo wg niego do urodzinek został jeszcze miesiąc ;)
A kwota za przesyłkę normalnie szaaalooona! :D
A to coś chyba masz w suwaczku nie ten-teges... Bo wg niego do urodzinek został jeszcze miesiąc ;)
A kwota za przesyłkę normalnie szaaalooona! :D
Bo ten suwaczek się zmienia co miesiąc. Zobaczysz jutro :) Potem przez miesiac beidze miała urodziny :D
Bo ten suwaczek się zmienia co miesiąc. Zobaczysz jutro :) Potem przez miesiac beidze miała urodziny :D
A to Ci ciekawostka... :D ale wiesz, blondynka zawsze ma "błyskotliwe" uwagi :D:D:D
fajna_women
25-02-2011, 23:21
Hej dziewczyny, od niedawna przeglądam forum- dzięki spotkaniu u Hani w szkole rodzenia intensywnie myślę o zakupie chusty. Szkoda, że ze mnie taka gapa i nie trafiłam na spotkanie, ale mam nadzieję, że będą jeszcze- z miłą chęcią się na nie wybiorę. Oglądałam zdjęcia- super. Widzę też znajome twarze ze szkoły Monikę i Weronikę :) może dzięki Wam nie prześpię kolejnego spotkania :) Pozdrawiam serdecznie. Będę pewnie dręczyła pytaniami co do chust hehe
Witaj Fajna :) Fajnie że nas więcej. Na pytania w miare mozliwości odpowiemy więc możesz dręczyć i męczyć :)
mamuchap
26-02-2011, 09:41
Witaj fajna :)
mam nadzieje, ze uda sie zorganizowac kolejne spotkanie niebawem :)
Cześć Fajna :) jak to dobrze, że kolejna Mamuśka do nas dołącza :D:D:D
martalicja
26-02-2011, 13:41
Fajna, witaj!!!!
nareszcie mam fotki ze spotkania!!! https://picasaweb.google.com/marta.annalda/SpotkanieChustowe?authkey=Gv1sRgCN6ex5_u8Nzzag#
mamuchap
26-02-2011, 13:58
Martalicja dziękuje za mojego czupurka :)
https://lh4.googleusercontent.com/_t3Q7JbASZOI/TWju5KaTK1I/AAAAAAAACFA/hK2IWYpnYn0/s512/197.JPG
a dasz rade przesłac mi fotki na maila? chciałabym je właczyc do mojej galerii jesli sie zgodzisz
martalicja
26-02-2011, 16:14
mamuchap, mogę spróbować przesłać :)
Bartek IMO wygląda bosssko na tym zdjęciu :)
fajna_women
27-02-2011, 18:44
Oj działo się tam działo- zdjęcia świetne, teraz jeszcze bardziej żałuję, że nie doczytałam o spotkaniu... Drugie dziecko chciałabym też w chuście nosić. Mąż zrobił mi prezent ii kupił chustę tkaną Nati 4,7 m dł. Mam nadzieję, że będzie dobra. A swoją drogą co radzicie- jaką długość (w zasadzie przed ciążą należałam do szczupłych osób, mąż też jest szczupły). Chciałam jeszcze kieszonkę, ale gdzieś tu na forum wyczytałam, że lepsza chusta kółkowa. Pamiętam, że dziewczyny na pokazie w szkole rodzenia pokazywały taką chustę- ale tego tyle było, że w zasadzie bardziej zwróciłam uwagę na tkane. Czy w kółkową chustę można Maleństwo tak samo układać jak w kieszonce i czy tu też trzeba patrzeć na rozmiary? A macie jakieś ulubione firmy?
I jeszcze mam pytanie odnośnie pieluch (podoba nam się ta opcja) tylko, że nie wiem jak ugryźć temat...Co radzicie na pierwszy rzut?
Nati na początek fajna i łatwa w dociąganiu więc dobry wybór (chodzi o pasiaka czy jakiś żakard?)
Z kieszonką (tzw. pouch) jest o tyle skąplikowane że rozmiar musi byc bardzo dokładnie dobrany a kółkowa wystarczy jedna i pasuje prawie na każdego. Pytasz czy w kółkowej nosi się jak w kieszonce, pewnie masz na myśli pozycję "kołyskową"? Można tak nosić w kółkowej ale to dość kontrowersyjna pozycja i poleca się raczej noszenie od początku w pozycji "pionowej" (która tak na prawdę nie jest pionowa) ale to temat rzeka....
Tak czy siak na początek wystarczy wiązana i noszenie w pozycji kangurka ewentualnie kieszonki a kółkowa jako dodatkowa chusta na szybkie i krótkie noszenie :)
Edit: z pieluchami nie pomogę bo się nie znam :( ale dziewczyny na pewno rozjaśnią temat.
mamuchap
27-02-2011, 19:08
zaczynałam pieluchowanie wielo dopiero od czwartego miesiąca i zaczełam od tetry i otulacza. myśle, że przy noworodku ta opcja sprawdzi sie najlepiej. stopniowo mozesz dokupywac inne pieluszki, zobaczysz co dla was bedzie najlepsze, bo kazdy ma jakies swoje ulubione.
ja z reguły uzywam szytych przez siebie kieszonek i kupnych otulaczy
gouraanga
27-02-2011, 19:23
noworodka wielorazowo pieluchowała chyba Iwka, ja bym się na to nie porwała ze względu na smółkę.
jeżeli byś chciała od początku zacząć wielorazowo , to daruj sobie wszystkie łansajzy, bo one i tak na maleństwie będą wisieć. prędzej rozmiar s/xs.
a w co pieluchować? zaczynałam od kieszonek, później doszły formowanki z otulaczem, a w tej chwili jedziemy na tetrze/ręcznikach + otulacz.
każdy ma swoją ulubioną wersję i najlepiej kupić trochę tego, a trochę czego innego i próbować.
wątków pt "od czego zacząć" powstała masa , zaraz poszukam.
edit:
to jest przydatny wątek - ogólnie o pieluchach wielo (http://chusty.info/forum/showthread.php?t=6847)
pieluchowanie noworodka (http://chusty.info/forum/showthread.php?t=45747)
to tak na szybko wygrzebane, jak znajdę coś jeszcze, to dorzucę.
budzynskamila
27-02-2011, 19:59
Po pierwsze Martaalicja - masz dobre oko! Super zdjęcia! I tak kolorowo dzięki tym chustom! A dzieć Mamuchap do gazety się nadaje :)
Fajna, u mnie na początku pękła jedna paczka Pampków, to żaden wstyd chyba ;) a potem chcąc oszczędzić, kupiłam one size... - zły pomysł! gouraanga ma słusznego: na początek rozmiarówki - przynajmniej kilka, na dłuższe spanko. Jak młode wyrośnie, można sprzedać na bazarku. Od pięciu kilo używam tanich kieszonek z wkładami z bambusa i bardzo je lubię! Ostatnio pakuję Manię w tetrę z prefoldem - też daje radę! :)
Nie dziwię się, że masz mętlik w głowie. Ja pamiętam że byłam załamana! A dzisiaj jak zakładam czasem pampka na jakieś wyjście, to mi tak śmierdzi, że nie mogę!
fajna, pieluchowanie to temat-rzeka :) Poczytaj watki które podlinkowała gouraanga, a jak coś to potem pytaj, na pewno podpowiemy. Ja z noworodkiem zaczynałam od razu wielu, na początek poszły tetrówki i formowanki szyte przeze mnie i kupione tu na bazarku po 5 zł :) To naprawdę bardzo proste, to była prawie pierwsza rzecz, jaką uszyłam na maszynie, bo myjkach i woreczkach z grochem :) Na początku na tetrę albo na formowankę kładłam kawałki polaru, żeby było sucho - te które załapały smółkę po prostu wyrzuciłam. Otulacze kupiłam i ze 2 uszyłam. Polarowe bardzo łatwo się szyje.
Potem uszyłam kilka kieszonek PULowych małych, a potem dopiero onesizy.
martalicja
27-02-2011, 21:42
budzynskamila, dzięki. Lubię te zdjęcia, są faktycznie takie kolorowe :D
Fajna, ja długo byłam tak pół na pół wielo-jedno ;)
Ale dla maluszka najlepsze były dla nas otulacz Bambino Mio (zgrabniutkie są na małej pupie) i ręczniczki frotte, wkładki.
mamuchap
27-02-2011, 21:56
fajna, co innego suche teorie a co innego pomacac na zywo
mysle, ze na nastepnym spotkaniu bedziesz mogła sobie pomacac pieluszki, a jesli nie to najwyzej umów sie z którąś mamą
No to mam w domu wielką pakę! Kiedy si spotykamy na dzielenie łupów? Może w kulkach znowu? Oczywiście jak ktoś nie zamawiał, to tez może przyjść :)
Nie zabijcie mnie, ale nie wytrzymałam i otworzyłam pudełka z chustami:hide: Ale nie bójcie się, nie wyjmowałam :D
mamuchap
28-02-2011, 18:28
słuchajcie, dostałam telefon z GK. Jutro mam sie do nich wybrac po 10.
Czy któras chetna pójsc ze mną??
Ja pracuje do 12 :(
Fajnie by bylo, jakbys jakoś dobitnie podała adres forum i że jest nasz wątek koszaliński i tu można pisać? i może się ładnie uśmiechniemy o całe podforum? Można by więcej wątków mieć a nie jeden taki długaśny :) niektóre miasta mają...
W sprawie podziału łupów - generalnie jesteśmy wolne, ALE :D Andzia śpi od ok11:30 do 13, później zupa, czyli ok 14 jesteśmy wolne albo wcześniej :) Zawsze możemy się spóźnić :)
A co do wielowątkowego forum dla Koszałkowa - jestem ZA! Fajnie by było... :)
mamuchap, ja czas niby mam, ale co ja bidna niedoświadczona mogę powiedzieć... niewiele, żeby nie powiedzieć NIC :mrgreen:
mamuchap
28-02-2011, 20:12
moniska to chodź, napisz tylko na pw jak chesz sie umówic
gouraanga
28-02-2011, 20:26
super, że paka dotarła. ja się standardowo dostosuję z odbiorem, jak najbardziej mogą być kulki :)
niestety nas w Koszalinie jutro nie ma, więc towarzystwem w wyprawie do GK nie poratuję. a poza tym mam alergię na wszelkie media, więc tym bardziej :rolleyes:
podforum osobne byłoby fajne, żeby nie szukać w tym tasiemcowym wątku. mamy już wtyki w postaci jednej moderatorki, więc może by spróbować :)
To może smokuś , czwartek o 14? Ewentualnie przyszły wtorek, ale lepiej szybciej chyba, bo nie wytrzymam długo z didkiem w domu :)
Myślałam o jeszcze jakimś zamówieniu, wspólnym, bo się czaję na masło shea - używacie? Z Ecospa albo skądś. i jakaś eko pastę do zębów dla maluchów.
gouraanga
28-02-2011, 20:43
no właśnie miałam jakiś czas temu pisać, że jak będziecie coś z sieci kupowały, to dajcie znak. ale mi z głowy uciekło i nie napisałam :)
bo ja np kupuję czasem, ale jak pomyślę, że za każdą przesyłkę dodatkowe 15 zł, to mi się odechciewa.
a tak - na spółę to już coś :thumbs up:
mam w planie zakup w zachustowanych u Marzy. chcecie coś? masła nie używam, ale po wszystkich achach i ochach mam ochotę spróbować.
to jest fajny sklep: http://naturapunkt.pl/. w wątku eko-kosmetykowym baby tam właśnie wynalazły dobre kremy w nienajgorszej cenie. nie mają jednak shea.
może być czwartek o 14. nam pasi.
A co tam u Marzy ciekawego? Popatrzę. Ja tez masła nie używałam i chcę spróbować. Mam strasznie suche ręce teraz, nawet olejek z migdałów nie daje rady, a po maśle z lidla jakby lepiej, a tam w składzie jest shea
mamuchap
28-02-2011, 21:01
niestety nas nie bedzie na spotkaniu
po 1.w czwartek mamy logopede,
po 2. pustki na koncie :(
No to może nie być czwartek, tylko wtorek, albo inny dzień, ale wtedy po południu. A kulki chłopakom zasponsorujemy, spoko :)
Nam pasuje i czwartek i wtorek :)
Co do zakupów eko, to chciałam zakupić właśnie zapas sody i może boraksu, więc jestem chętna, o ile znajdziemy sklep i z tym i z tym :)
Iwka, co do łapek i kremów, to może nie eko, ale znalazłam ostatnio receptę na moje łapki! Znowu mi się coś porobiło i pęka mi skóra między paluszkami i gin polecil mi drogą maść... Nie pamiętam nazwy, ok 20zł za tubkę, a pani mgr w aptece zaproponowała pudło 0,5kg kremu o takim prawie samym składzie i też za 20zł :D pudło czad, wielkie! Wydajne :) dobre dla dzieciów od 1go miesiąca, no i dla mnie jedyny ratunek :)
i się zowie MEDIDERM :)
ale ruch się zrobił... rano zaglądałam cisza jak makiem zasiał a tu taki gwar :)
mamuchp ja bym się wybrała ale tak na styk 10 mogę przyjechać bo o 9mam wizytę u gina.
Iwka czyżby moja zieleninka Cię kusiła czy jeszcze ktoś chustę zamówił??? A odbiór w kulkach spoko, młodą bym tym razem zabrała :)
edit: ja z zakupów netowych to tylko allegro więc nie znam "rynku" ale jakby to dawajcie linki może się przyłączę :)
mamuchap
28-02-2011, 21:15
Basinda, mam tam byc od po 10-tej do chyba ok 14.
dla mnie najlepiej zjawić sie tam po 10-tej, bo potem musze odebrac Patryka ze szkoły i lece z nim na terapie a z Bartkiem do psychologamoze umówmy sie, że jak bedziesz wychodziła od gina to dasz mi znac, ja zaczne wtedy wychodzic z Bartkiem z domu. Mieszkam koło browaru to mam niedalekoi spotkamy sie na ul. Mickiewicza
edit: Iwka, głopio mi z tym sponsoringiem, poza tym, cena moze ulec zmianie
koszt spotkania to 5 zł za szt rodzica, a dzieci musimy zbierac na karnet czyli 5 lub 9 szt. jesli nie bedzie równej ilości to musimy dopłacic do kolejnego karnetu.
jesli bedzie np 7 kulkowych to musimy dołozyc i zakupic karnet za 90zł, bez karnetu bedzie liczone za każdą godzine osobno
Ok :) tylko puść mi nr. kom na pw.
A po mogę was z młodym podrzucić mam w samochodzie fotelik 9+
A napisz mi jak możesz czy jakoś tam do nich się trzeba przygotować??
Przyszły wtorek to dzień kobiet i ostatki, jak nie planujecie żadnych imprez to możemy przełożyć dla mamuchap, bo rozumiem, ze reszcie i czwartek i wtorek pasuje?
Basinda, chusty są 3, ale długa tkana tylko jedna i zielona :)
moniska, ten krem ma w składzie SLS, ale na ostatnim miejscu, wiec może nie tak strasznie źle. Reszty składu nie rozpoznaję, bo jeszcze się w tym wszystkim nie łapię. Mój mąż się ze mnie śmieje, że wszędzie parabenów szukam :) A możesz przynieść, to zobaczę, jak działa?
mamuchap, no domyślam się, mi tez by było głupio, ale pamiętaj, że to politechnika sponsoruje a nie ja :) Najwyżej ja za siebie zapłacę a na Ciebie wezmę z socjala. A poza tym, jak nie przyjdziesz, to zabraknie nam dzieci do karnetu :D
mamuchap
28-02-2011, 21:41
Iwka :kiss:
przekładac nie ma co, logopede w czwartek mam na 9, ale wejdziemy pewnie po 9 i nie wiem ile to bedzie trwało, bo to trudny przypadek. Dzisiaj siedzieliśmy prawie 3 godz.
poza tym czwartek chyba bardziej pasuje, bo mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia jeszcze innej wizyty u specjalisty, a we wtorek na 13 do 15 Patryk ma zajęcia w ośrodku
moim zdaniem chyba lepiej w przyszłym tygodniu, bo mam nadzieje ze to bedzie po ukazaniu sie artykułu w gazecie. są szanse wtedy na nowy narybek
Iwka. Mój elastyk i zieleninka :) ładna na żywca jest?
Dla mnie spotkanie i w czwartek i wtorek pasuje :)
A tylko z odbiorem towaru mam dylemat bo pilnie potrzebuje barwniki i czy mogłabym od Ciebie "poza kolejnością" odebrać swoją działkę?
mamuchap, to ja już nie łapię - kiedy Ci pasuje najbardziej w końcu?
Basinda, to jak chcesz to podjedź albo coś - w której części miasta bywasz?
mamuchap
28-02-2011, 22:01
dobra, sorry, mam dzisiaj jakies rozmiekczenie mózgowe
zostawmy ten czwartek, Tłusty na dodatek :lol:
na którą godzinke? od 14?
dobra, sorry, mam dzisiaj jakies rozmiekczenie mózgowe
zostawmy ten czwartek, Tłusty na dodatek :lol:
na którą godzinke? od 14?
dla mnie może byc. Najwyżej jak Zośka uśnie to śpiącą przywiozę :D
tłusty, matko... Znowu się obeżrę niezdrowymi paczkami. Przynosimy coś?
martalicja
28-02-2011, 22:14
Ooo, ja co prawda nic nie zamawiałam, ale chętnie podjadę się spotkać. Tym razem z Milką się może uda (Moją Milką i milką nati hehe).
To w ten czwartek?? 3go??
Będę kombinować, bo mam już korepetycje, ale dopiero po południu. No zobaczymy...
gouraanga
28-02-2011, 23:18
tłusty, matko... Znowu się obeżrę niezdrowymi paczkami. Przynosimy coś?
koniecznie przynosimy! no jak to - tak na głodniaka w ten wyjątkowy dzień? :lol:
mi tam i czwartek i wtorek pasują, więc się ustalcie, a się dopasuję.
a zachustowani to ten sklep: http://zachustowani.pl/
mamuchap
01-03-2011, 08:46
słuchajcie, czy któras mogłaby zadzwonić do Smokusia i zapytac czy nas w czwartek przyjmą?
bo mogą byc np urodzinki
własnie chciałam zadzwonić, ale mały dorwał mi wczesniej telefon, połączył sie z internetem i mi karte przez to zjadło :hide::evil: (nie powiem jak jestem wkurzona:cryy:)
Martalicja, postaram sie wydziergac kapelusik pomiedzy wizytami w poradni. Najwyżej nie skończe, ale chociaz przymierze, będe wiedziała czy cos do poprawki bedzie
martalicja
01-03-2011, 08:54
gouraanga, z zachustowanych chcesz zamawiać?
Ja bym się dołączyła może.. mam już coś na oku (papierki i m.marsylskie).
Na spotkanko coś możemy przynieść smacznego.:jump:
martalicja
01-03-2011, 08:57
Martalicja, postaram sie wydziergac kapelusik pomiedzy wizytami w poradni. Najwyżej nie skończe, ale chociaz przymierze, będe wiedziała czy cos do poprawki bedzie
OKI. Ale na spokojnie, tak, żebyś mogła własnie przymierzyć. A może też przynieść jakąś jej czapę (taką na styk i taką ciut większą do porównania?? tak dodatkowo)
Ja mogę przedzwonić, żaden problem. (Ale odbiorą po 14? czy już teraz mogę się dobijać?? :D )
słuchajcie, czy któras mogłaby zadzwonić do Smokusia i zapytac czy nas w czwartek przyjmą?
bo mogą byc np urodzinki
A mogą nas nie wpuścić? Tzn jak są urodziny to zamykają? W sumie teraz będziemy prywatnie. To by było trochę głupio, bo jakbym na przykład przyszła z dziećmi sama w jakiś dzień i byłyby urodziny akurat to nie wpuszczają?
Jak coś to mogę zadzwonić, ale po 14 raczej, jak otworzą, nie?
Przypomniało mi się - zamawiałam u morepig i wymieniam się z nią, więc mi paczkę szykuje, jak chcecie coś z greenbaby.pl to chyba tez jeszcze zdążycie się dołączyć :)
edit - pisałyśmy razem z martalicją:)
mamuchap
01-03-2011, 09:02
OKI. Ale na spokojnie, tak, żebyś mogła własnie przymierzyć. A może też przynieść jakąś jej czapę (taką na styk i taką ciut większą do porównania?? tak dodatkowo)
Ja mogę przedzwonić, żaden problem. (Ale odbiorą po 14? czy już teraz mogę się dobijać?? :D )
super, mozesz przyniesc czapy
mysle, ze teraz mozna dzwonic. ja wczesniej jak dzwoniłam do Agaty, to nawet nie patrzyłam na zegarek.
jak bedziesz cos wiedziała, to wyslij prosze smska, odrazu bym mogła powiedziec w gazecie o spotkaniu
mamuchap
01-03-2011, 09:05
nie chodzi o to ze nas nie wpuszczą, tylko pewnie znowu rozłozymy sie ze szmatami i piknikiem :wink:
a na urodzinki potrzebne jest miejsce, ktore my zajmujemy
A, no to spoko. To co, Marta, dzwonisz Ty?
Robimy jakąś liste prowiantu? Raczej nie zdążę nic upiec, co przynieść?
martalicja
01-03-2011, 09:16
wszystko oki. możemy przybywać, a urodziny są- od 16.
to co, idziemy?
mamuchap
01-03-2011, 09:17
dzieki :)
ale od 14 czy wczesniej?
Wczoraj się wyłączyłam, bo oczy mi już wysiadały i nie nadążam teraz w wątkach :D:D:D
Przejrzę te sklepy, które podajecie, może coś nam akurat podejdzie :)
Aleśmy wybrały termin - tłuściutki czwartek!!!!
Ja mogę przynieść chrusty, sama nie uklecę pewnie, ale wykorzystam mamę :) robi PYYYYSZZZNNNEEEE!!!!!
A może żebyśmy nie przesadzały z ilością jedzenia, bo w końcu nie będzie nas aż tyle co ostatnio (tak mi sie na razie wydaje), to łatwiej byłoby mam na myśli PĄCZKI zrobić jakieś zamówiecie i kupić hurtowo...? Co o tym myślicie? Bo nie wyobrażam sobie piec... Ale może ktoś jest na tyle szalony :D:D:D
mamuchap, Ty się nie przejmuj i nie krępuj! Widziałam Twoje zdolności :D:D:D najwyżej w ramach odwdzięczenia ulepisz nam 190 pierogów :D:D:D
martalicja
01-03-2011, 09:28
dzieki :)
ale od 14 czy wczesniej?
o, nawet nie zapytałam, bo padła tutaj godzina 14sta, więc o taką pytałam ;)
Pani była mega zaspana- chyba ją obudziłam ;)
Jeszcze dla pewności - spotykamy się w ten czwartek...? Ten jest tłusty i w ten się widzimy od 14?
:mrgreen: bo coś się zamotałam :mrgreen:
Myślę, że 14 będzie OK, już ich tam nie męczmy wcześniej :)
To ja może jakiś sok przyniosę i jakieś jabłka, żebyśmy się nie zasłodziły na śmierć, co?
Tak, moniska, pojutrze :)
nie martw się, ja się wczoraj zamotałam :)
Tak, moniska, pojutrze :)
nie martw się, ja się wczoraj zamotałam :)
No własnie, bo wczoraj się nastawilam na przyszły tydzień i coś mnie się zamieszało teraz hihi
14 w czwartek fajowo :cool:
martalicja
01-03-2011, 09:41
No to OK.
Ja coś mogę upiec. Nie wiem jeszcze co.
Coś tam przywlekę.
Korki sobie przełożę pół godzinki później i będzie OKI.
mamuchap
01-03-2011, 12:40
Basinda, zdązyłas do domku??
No, jak było? Kiedy kupować GK?
gouraanga
01-03-2011, 13:50
dziewczyny, ale od 14 do 16 są raptem dwie godziny, wystarczy??? ostatnio było 2x dłużej i było akurat :)
czy ewentualnie możemy później się przenieść gdzieś w kąt zwalniając stoliki?
dziewczyny, ale od 14 do 16 są raptem dwie godziny, wystarczy??? ostatnio było 2x dłużej i było akurat :)
czy ewentualnie możemy później się przenieść gdzieś w kąt zwalniając stoliki?
Myślę, ze właśnie tam.
To co, pisać do Jazzoo o podforum? Tylko ktoś musiałby być moderatorem...
gouraanga
01-03-2011, 15:06
pisać, pisać! :D
jak to ktoś? ten, co ma najwięcej postów ;)
A nie Pani Kierowniczka? ;)
Dobra, piszę.
Ktoś coś jeszcze od morepiga bierze?
Ja od Marzy chyba nic.
O maśle pogadamy na żywo :)
Napisałam do Jazzoo :)
gouraanga
01-03-2011, 15:18
myślę nad morpigowym zakupem, zadałam pytanie i czekam odpowiedzi.
jak będzie już, to dam znać.
A, widziałam, w wątku butelkowym :)
Dziewczyny, ale gdybyście chciały to podforum mieć zamknięte, to ja się wpraszam, ok? :mrgreen:
gouraanga
01-03-2011, 15:21
kubek termiczny rozważam dla Mira, bo mamy zaległe prezenty pod choinkę, a akurat by się nadał :)
zapraszamy! ale chyba nie będzie zamknięte, co? tylko żeby osobne pod-forum było, żeby można było różne tematy zakladać, bo w tym jednym już jest wszystko, jeden wielki misz masz
Dziewczyny, ale gdybyście chciały to podforum mieć zamknięte, to ja się wpraszam, ok? :mrgreen:
E, no czemu zamknięte - jeszcze Ciebie na moda weźmiemy :D
No, mamy zgodę na podforum, teraz szybciutko - kogo na moda? Bo muszę Jazzoo odpisać.
Meta? czy któraś lokalna?
mamuchap
01-03-2011, 16:58
no prosze jakie wiesci :)
Iwka, może Ty zostaniesz moderatorem? Chyba najdłużej przebywasz na tym forum ;)
A co do zakupów i sklepów, będę też zamawiać z EcoShopu http://ecoshop.com.pl//index.php. Może coś potrzebujecie?
Ja tu się wpraszam jako gość :poke:
mamuchap
01-03-2011, 17:16
ja na moda?? nie wiem czy sobie poradze
(najwyżej Meta zamieszka u mnie) :oops:
mamuchap, jesteś taka obrotna, że spokojnie dasz sobie radę ;) JESTEM ZA!
oj tam, my tu spokojne niewiasty, nie będziesz miała dużo do edytowania:D
zgadzasz się?
mamuchap
01-03-2011, 17:34
zgadzam sie :twisted:
Mamuchap zdążyłam i nawet załapałam się na usypianie młodej bo mężowi nie chciała zasnąć.
Iwka sernik mi padł (ale nie dlatego że za długo byłam)
No fajnie że swój kącik bedziemy mieć no i moda juz mamy. No same dobre wieści.
A materiał w GK ma być w wydaniu weekendowym, w dodatku Słupskim też (Meta)
Tylko ciekawa jestem co pani A napisze bo nie nagrywała tylko robiła jakieś notatki.... hmmm.
fajna_women
01-03-2011, 18:56
Hej dzięki za podpowiedź :D w razie co to będę jeszcze męczyć
mamuchap
01-03-2011, 19:00
fajna, męcz do woli :D
mamuchap
01-03-2011, 19:08
[B]
A materiał w GK ma być w wydaniu weekendowym, w dodatku Słupskim też (Meta)
Tylko ciekawa jestem co pani A napisze bo nie nagrywała tylko robiła jakieś notatki.... hmmm.
no jak co napisze? cos tam sobie wymysli i bedzie ze Pani B powiedziała ..., Pani M powiedziała...
fajna_women
01-03-2011, 19:16
A jeszcze jedno można się wpisać na listę spotkania ;) ? też przyniosę coś na ząb. W razie jak coś nie doczytam to pomęczę temat pieluch i chust. Pozdr
fajna, nie ma listy, przychodź :)
W makro właśnie byłam, soki kupiłam, ale Aśka mi gorączkuje, mam nadzieję że jej przejdzie do czwartku. Może to zęby.
mamuchap, dzieki! Ja bym się zajęła moderacją, ale właśnie zostałam modem na forum marta-li i nie chcę przesadzić. Zaraz piszę do Jazzoo.
mamuchap
01-03-2011, 19:21
oczywiscie, ze można
chyba jakies jedno wolne miejsce sie znajdzie :hmm: ;)
martalicja
01-03-2011, 20:01
Moja bratowa też się pisze na spotk.
Iwka, zdrówka dla Asi!
U nas nagły katar u Damiana:hmm: On tak miewa, a potem w gratisie do katarku zap.oskrzeli (alergiczne zapewne)... No zobaczymy...
a o co chodzi z tym podforum?
Ja nie widzę w sumie żadnych innych niż nasz obecny wątek...
a o co chodzi z tym podforum?
Ja nie widzę w sumie żadnych innych niż nasz obecny wątek...
Bo jeszcze nie ma, ale zaraz będize :)
martalicja
01-03-2011, 20:55
no wiadomo :) ale inne miasta też mają standardowo jeden wątek.. albo ja ślepa jestem:D
no wiadomo :) ale inne miasta też mają standardowo jeden wątek.. albo ja ślepa jestem:D
No bo to podforum to chyba w dziale warsztaty/spotkania ??? tak jak inne miasta mają... Tylko czy to co tu mamy tam przeniesiemy czy jak??
budzynskamila
01-03-2011, 21:14
buuuuu :cry:
Mamuchap mi trzeba miejsce zamieszkania edytować!!! Za daleko mam do Was!
A jeden wątek bardzo mi się podoba, bo niby mimochodem, a jednak wszystko wiem ;). Chociaż czasem to się tak rozpędzacie, że szok! Nadążyć nie mogę
Tak czy siak, buziaki i miłego spotkania!
mamuchap
01-03-2011, 21:18
w jednym fanie, bo wszytsko jest, ale jak mam przewracać kilka stron wstecz to juz troche gorzej ;/
a tak w jednym bedziemy sie zmawiac na spotkanie, w drugim robic wspolne zakupy, a w trzecim i czwartym...hmmm...pomyśli sie jeszcze :)
martalicja
01-03-2011, 21:42
No bo to podforum to chyba w dziale warsztaty/spotkania ??? tak jak inne miasta mają... Tylko czy to co tu mamy tam przeniesiemy czy jak??
aaaa!! No to tam nawet nie zaglądałam mówiąc szczerze.
No to fajnie :)
buuuuu :cry:
Mamuchap mi trzeba miejsce zamieszkania edytować!!! Za daleko mam do Was!
Kamila ale Ty w pięknym miejscu mieszkasz! Zazdroszczę :)
I Kota masz takiego jak my :)
gouraanga
02-03-2011, 10:33
o jak fajnie! :) mi to bardzo pasuje, że będzie wszystko osobno, super!
Iwka, czekam nadal na znak od morpiga, zaraz spróbuję do niej mejla jeszcze napisać i popędzić z odpowiedzią.
Kamila, Ty się nie martw! przyjdzie lato, to jeszcze u Ciebie lokalny zlot zrobimy :lol:
mamuchap
02-03-2011, 11:45
martalicja, czape prawie skonczyłam, ale pewnie pójdzie do prucia, jak nie cała to przynajmniej częśc
ile razy mierze to zawsze cos mi nie pasuje, (albo tylko tak mi sie wydaje) a to za głeboka albo za płytka, za szeroka albo za mała:duh:
jutro przymierze to sie okaże:hide:
gouraanga
02-03-2011, 14:40
Iwka, może Ty zostaniesz moderatorem? Chyba najdłużej przebywasz na tym forum ;)
A co do zakupów i sklepów, będę też zamawiać z EcoShopu http://ecoshop.com.pl//index.php. Może coś potrzebujecie?
nie wiem co chcesz kupować, ale obiło mi się gdzieś o oczy ;) że kwasek i sodę w dużej ilości - prawda to?
bo jak tylko to, to w makro można kupić opak. 0,5 kg.
budzynskamila
02-03-2011, 15:50
Kamila, Ty się nie martw! przyjdzie lato, to jeszcze u Ciebie lokalny zlot zrobimy :lol:
Super, To już muszę kulki zbierać ;)
nie wiem co chcesz kupować, ale obiło mi się gdzieś o oczy ;) że kwasek i sodę w dużej ilości - prawda to?
bo jak tylko to, to w makro można kupić opak. 0,5 kg.
Sodę i boraks chciałam, bo do zmywarki fajny proszek można zrobić. A w sodę kupowałam do tej pory w makro, ale paczka 5kg bardziej się oplaca, o ile przesyłka będzie jak najtańsza :D W każdym razie na pewno opłaca się, bo boraksu za bardzo nie można dostać u nas :)
Didka jeszcze nie wyprałam ale jutro bedziemy sie z Madzią lansować w świeżo farbowanej Nati Japan nazwanej właśnie czekoladą z tuskawkami :)
jest w wątku "farbowanym"
Didka jeszcze nie wyprałam ale jutro bedziemy sie z Madzią lansować w świeżo farbowanej Nati Japan nazwanej właśnie czekoladą z tuskawkami :)
jest w wątku "farbowanym"
Gdzie to, bo nie moge znaleźć a jestem bardzo ciekawa!
JA jutro bez Asi będę, bo chora :( Wirus jakiś, Sylwek wziął na nią zwolnienie, więc tylko z Zosią będziemy.
i co z tym naszym podforum? Pisałam do Jazzoo, że mamuchap się zgodziła byc modem, ale cisza w temacie. mamuchap, może Ty napisz do niej jeszcze osobiście?
Już znalazłam, dużo lepiej wygląda!
mamuchap
02-03-2011, 21:35
Iwka, ok, napisze jak mi dziec zasnie
Basinda, jestem bardzo ciekawa chusty na zywo :)
mamuchap
03-03-2011, 07:08
oto mamy juz podforum :applause:
zapraszam tutaj (http://www.chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=164)
martalicja
03-03-2011, 12:18
Nie wiem gdzie pisać, ale chyba o tym ostatnim spotkaniu napiszę tu :)
To ile nas będzie?
My z K przywieziemy furę rogalików z marmoladą/czekoladą.
mamuchap
03-03-2011, 12:39
my bedziemy,
ale niestety bez prowiantu :(
my będziemy z 3 litrami soku i jabłkami
Ja zabieram mini pączki :)
A bedzie ktoś nowy? bo nie wiem czy lalkę i dodatkowa chustę zabierać??
mamuchap
03-03-2011, 13:19
A bedzie ktoś nowy? bo nie wiem czy lalkę i dodatkowa chustę zabierać??
nie wiem, ale ja biore jedną chuste w razie czego a małegoi w mt na plecach
w sumie to i tak samochodem jadę więc wezmę:)
Ja tym razem nie biorę żadnej chusty, za to Zosia mi wsadziła kangura do torebki :)
fajna_women
03-03-2011, 22:14
hej no i miałam być podpytać a tu niespodziewani goście i cały mój plan poszedł... zostałam z całą michą rogalików i faworków. Przykro mi, że nie dałam rady. Mam tylko nadzieję, że będą inne okazje
o, kochana! takie straty w przyrodzie...? :) ale pewnie goście trochę pomogli spałaszować tę michę hehe
żałuj, że nie byłaś ;) ale jeszcze znajdzie się okazja na spotkanie, może wśród przyjemniejszych okoliczności przyrody i może jak już się wypakujemy...hhihi
Trzeba było gości przywieźć ze sobą, pobawiliby się w kulkach :)
Misiowamama
07-04-2011, 13:14
Witam,
Jestem mamą 6 tygodniowej Michasi, chciałabym nosić swoje Maleństwo w chuście. Cy jest możliwość nauki wiąania chusty i doradztwa w sprawie jej zakupu, w domu? Jeśli tak, to ile by to kosztowało?
Witam serdecznie nową chustomamę koszalińską :) napisałam pw.
Zapraszam do wątku koszalińskiego w dziale Warsztaty/spotkania tam się spotykamy wirtualnie i umawiamy na spotkania w realu :)
Asia_k_19
07-04-2011, 20:50
hej, a nie planujecie jakiegoś spotkanka na które mogłabym się załapać?
Chustopoinstruowania potrzebuję :) Z Alutka klocek już się zrobił i chciałabym ją na plecy wrzucić ale jakoś nie mam odwagi sama próbować. Mam wprawdzie mt po starszej ale nie takie ładne jak moje chuścidła
Dajcie znać proszę jeśli coś planujecie :)
Witaj Asia.
Pewnie nie zauważyłaś że "dorobiłyśmy" się oddzielnego zakątka w dziale spotkania/warsztaty,tam umawiamy się na spotkania.
W sobotę większość z nas wybiera się na szafing, no i też spotkania parkowe będziemy uskuteczniać. A gdybyś poważniejszej pomocy potrzebowała to i indywidualnie spotkac się możemy :)
Witam
Potrzebuję pomocy przy wkładaniu 6 tyg. niemowlaka do chusty kółkowej. Sprawa dosyć pilna, będę wdzięczna za kontakt z doświadczoną mamą z Koszalina. Kontakt ewelkae@vp.pl lub tel 607437821.