Zobacz pełną wersję : Duże dziecko i elastyk.
zastanawia mnie jak można być tak nie rozsądnym i wprowadzać ludzi w błąd... czy 10-12kg dzieci w elastyku są bezpieczne???
Ach i te fotki :duh::duh:
http://allegro.pl/chusta-elast-2-warianty-komp-instruk-certyfikat-i1403545856.html
A może ja wymyślam??
LittleMonster
09-01-2011, 16:54
Lubię elastyki, mimo, że noszę więcej w tkanej.
Myślę, że noszenie dużych dzieci w elastyku nie jest niebezpieczne, ale po prostu niewygodne. Prawidłowo zawiązany elastyk trzyma dziecko 3 warstwami, dziecko 10-12 kg nie wypadnie 'bokiem'. A producenci chust uznanych na świecie też podają takie limity, MaM Wrap, wysokiej jakości chusta, nawet chyba do 15 kg.
Co do fotek... Nie są genialne, ale w ogóle nie jestem pewna, czy przy tak dużym dziecku da się rozłożyć chustę 'od kolanka do kolanka'. Muszę spróbować na moim starszym, on chyba jeszcze nie waży 15 kg :lol:
yanettee
09-01-2011, 16:57
ja do elastyka wpakowałam nasze słodkie 12 kilo :P
dla każdego coś dobrego;)
jak komuś wygodnie to i dwulatka w dzianinie z przodu może nosić.
bezpieczne jest jak ma atest na takie obciążenia
panthera
09-01-2011, 17:16
matko, ja szczerze podziwiam, nosiłam do 7 kg w elastyku od almelle i pod koniec po pół godziny noszenia już mnie ramiona bolały, jak zawiązałam w cokolwiek tkanego czy MT bez wypełnień nawet- było nieporównywalnie wygodniej.
hoyabella
09-01-2011, 19:03
Myśmy nosili Tadka w elastyku z chusty.pl do ok 10 kg, potem przenieślismy sie na mandukę i chusta poszła w kąt.
Ale mnie np w tkanej, mimo wielu prób, pod okiem doświadczonych, wcale nie było wygodniej niż w elastyku...
Dzianinę sie nieporównywalnie łatwiej wiążę, nawet ponad 10 kg szczęścia;) choć to oczywiście kwestia wprawy.
a co do kolanek...no idealnej żabki się nie dało, fakt.
fajerwerka_1
12-01-2011, 12:11
Nosiłam 14 kg w elastyku. Teraz noszę kolejne 11 kg. Noszę też w tkanych, więc mogę porównać. Nie jest mi wcale ciężej w elastyku, jest porównywalnie, czasem nawet wolę dobrego grubego elastyka na cięższe dziecko, niż cienką tkaną. Ale to wynika z długiej drogi jaką przeszłam, ucząc się elastyka, rozłożenia materiału, dociągnięcia przed włożeniem dziecka i przyznam, że nie trafiłam jeszcze na instrukcję obsługi, która by naprawdę uczyła dobrze wiązać te chusty, tak, żeby można było nosić cięższe dzieci. Jeżeli ktoś mówi, że mu ciężko w elastyku z 7 kg, jestem pewna, że nie zawiązał prawidłowo, ale też się nie dziwię, bo trudno trafić na porządny opis dobrego wiązania u producentów.
Problem u dużych dzieci to faktycznie za mało materiału pod udami. Przy cienkim elastyku nie ma możliwości dobrego podtrzymania kolan, przy grubszych da się zrobić, choć nie jest to najłatwiejsze. Uważam, że porządne, naprawdę poprawne wiązanie elastyka wcale nie jest łatwiejsze, niż wiązanie tkanej.
A wiązanie na tym zdjęciu z allegro jest w moim odczuciu tragiczne.
elastyczną się cudownie wiąże. tkanej sobie na razie w ogóle nie wyobrażam. będę nosić Dziuba w elastyku "do oporu" :)
elastyczną się cudownie wiąże. tkanej sobie na razie w ogóle nie wyobrażam. będę nosić Dziuba w elastyku "do oporu" :)
Tez tak miałam - nawet pisałam o tym w wątku, ale za namową forumowych koleżanek przerzuciłam się na tkane i nie wyobrażam sobie powrotu (nawet przy kolejnym dziecku) na elastyka. Natomiast koleżankom zaczynającym z chustami polecam elastyczne (bo łatwiej się wiąże , mniejszy wydatek na początek itp.).