Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Duże dziecko i elastyk.

Chustoholiczka Awatar qmpeela
    Miejscowość
    UK

Domyślnie Duże dziecko i elastyk.

zastanawia mnie jak można być tak nie rozsądnym i wprowadzać ludzi w błąd... czy 10-12kg dzieci w elastyku są bezpieczne???

Ach i te fotki

http://allegro.pl/chusta-elast-2-war...403545856.html

A może ja wymyślam??
    Lena '07Nina '10 Blanka '12 Gabriel '16 Matilda ‘18
    A. 06.14 (*)

https://m.facebook.com/thetwoowls/ -dzieciecy handmejd
    Mój świat fotografii - fejsbukowy fanpejdż, zapraszam!

Domyślnie

Lubię elastyki, mimo, że noszę więcej w tkanej.
    Myślę, że noszenie dużych dzieci w elastyku nie jest niebezpieczne, ale po prostu niewygodne. Prawidłowo zawiązany elastyk trzyma dziecko 3 warstwami, dziecko 10-12 kg nie wypadnie 'bokiem'. A producenci chust uznanych na świecie też podają takie limity, MaM Wrap, wysokiej jakości chusta, nawet chyba do 15 kg.
    Co do fotek... Nie są genialne, ale w ogóle nie jestem pewna, czy przy tak dużym dziecku da się rozłożyć chustę 'od kolanka do kolanka'. Muszę spróbować na moim starszym, on chyba jeszcze nie waży 15 kg
    As a mother you learn what it is to be both martyr and devil. Rachel Cusk

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

ja do elastyka wpakowałam nasze słodkie 12 kilo
    Mama Kubusia i Basi

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

dla każdego coś dobrego
    jak komuś wygodnie to i dwulatka w dzianinie z przodu może nosić.
    bezpieczne jest jak ma atest na takie obciążenia

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

matko, ja szczerze podziwiam, nosiłam do 7 kg w elastyku od almelle i pod koniec po pół godziny noszenia już mnie ramiona bolały, jak zawiązałam w cokolwiek tkanego czy MT bez wypełnień nawet- było nieporównywalnie wygodniej.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustofanka Awatar hoyabella
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Myśmy nosili Tadka w elastyku z chusty.pl do ok 10 kg, potem przenieślismy sie na mandukę i chusta poszła w kąt.
    Ale mnie np w tkanej, mimo wielu prób, pod okiem doświadczonych, wcale nie było wygodniej niż w elastyku...
    Dzianinę sie nieporównywalnie łatwiej wiążę, nawet ponad 10 kg szczęścia choć to oczywiście kwestia wprawy.
    a co do kolanek...no idealnej żabki się nie dało, fakt.
    Tadzio (2009) , Maks (2012) , Aniołek ( * 2014)
    czekamy na gwiazdkowy prezent

Chustonoszka
    Miejscowość
    krakow

Domyślnie

Nosiłam 14 kg w elastyku. Teraz noszę kolejne 11 kg. Noszę też w tkanych, więc mogę porównać. Nie jest mi wcale ciężej w elastyku, jest porównywalnie, czasem nawet wolę dobrego grubego elastyka na cięższe dziecko, niż cienką tkaną. Ale to wynika z długiej drogi jaką przeszłam, ucząc się elastyka, rozłożenia materiału, dociągnięcia przed włożeniem dziecka i przyznam, że nie trafiłam jeszcze na instrukcję obsługi, która by naprawdę uczyła dobrze wiązać te chusty, tak, żeby można było nosić cięższe dzieci. Jeżeli ktoś mówi, że mu ciężko w elastyku z 7 kg, jestem pewna, że nie zawiązał prawidłowo, ale też się nie dziwię, bo trudno trafić na porządny opis dobrego wiązania u producentów.
    Problem u dużych dzieci to faktycznie za mało materiału pod udami. Przy cienkim elastyku nie ma możliwości dobrego podtrzymania kolan, przy grubszych da się zrobić, choć nie jest to najłatwiejsze. Uważam, że porządne, naprawdę poprawne wiązanie elastyka wcale nie jest łatwiejsze, niż wiązanie tkanej.

A wiązanie na tym zdjęciu z allegro jest w moim odczuciu tragiczne.
    Ostatnio edytowane przez fajerwerka_1 ; 12-01-2011 o 13:13

Chustomanka

Domyślnie

elastyczną się cudownie wiąże. tkanej sobie na razie w ogóle nie wyobrażam. będę nosić Dziuba w elastyku "do oporu"
    Bylam: ulisia

Chustomanka Awatar Dharma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulisia Zobacz posta
    elastyczną się cudownie wiąże. tkanej sobie na razie w ogóle nie wyobrażam. będę nosić Dziuba w elastyku "do oporu"
    Tez tak miałam - nawet pisałam o tym w wątku, ale za namową forumowych koleżanek przerzuciłam się na tkane i nie wyobrażam sobie powrotu (nawet przy kolejnym dziecku) na elastyka. Natomiast koleżankom zaczynającym z chustami polecam elastyczne (bo łatwiej się wiąże , mniejszy wydatek na początek itp.).

Uprawnienia umieszczania postów