PDA

Zobacz pełną wersję : Stendhal - kolejne zaskoczenie

aurora
08-10-2010, 00:03
Opowiem Wam króciutką historyjkę.

W ostatni weekend przestawiałam książki w maminej bibilotece i natrafiłam na książkę, o jakże znamiennym tytule "Czerwone i czarne". Autorstwa kogo? Stendhala właśnie. I tu mnie olśniło, wiedziałam, że coś mi się kojarzy, jak tylko Didek ten len wypuścił! Tu parę słów o książce, (http://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwone_i_czarne) a Didek ma u mnie plusa, bo ja uwielbiam zabawy językiem. Oczywiście obiecałam sobie, że owo dzieło przeczytam (dla poszerzania horyzontów, rzecz jasna;))

A jaki morał z historyjki? Człowiek się całe życie uczy, a i tak umiera głupi :mrgreen:

I tym optymistycznym akcentem mówię Wam "Dobranoc" :*

rzufik
08-10-2010, 00:11
mnie też sie kojarzyło - w moim domu rodzinnym było mnóstwo ksiażek w regałach. od dziecka czytałam tytuły na grzbietach i duzo mi utkwiło w pamieci.
w tym przypadku nazwa i kolorystyka chusty była dla mnie oczywista, tylko dopiero teraz mi uświadomiłas dlaczego :)

paskowka
08-10-2010, 09:12
Hmmm, rzeczywiście człowiek się uczy całe życie:) ja jak tylko didek wypuścił ta chustę wiedziałam , że to od TEGO Stendhala i do dzisiaj myślałam, że to takie oczywiste:)
No ale "Czerwone i czarne" czytałam jeszcze w liceum, zawsze miała tendencje do czytania za trudnych dla mnie książek:D

Bushido
08-10-2010, 09:14
ksiazke znam od wielu lat :)