PDA

Zobacz pełną wersję : najwygodniejszy plecaczek - który??

pchliczek
10-08-2008, 12:22
Dopiero się uczę plecaków, jakotako zamotam prosty, z krzyżem, dziś próbowałaj jordana ale to wszystko to jeszcze raczkowanie.
Niedługo jedziemy nad morze i zastanawiam się jaki plecak jest najwygodniejszy na długie dystanse i do którego nauki najbardziej się przyłożyć. Mała ma prawie 5 miesięcy.
Podpowiecie?
I ile w ogóle jest plecaczków? Ja kojarzę 4 ale pewnie jest ich więcej?

marmez
10-08-2008, 23:33
Dobre pytanie. Sam muszę się jakiś nauczyć, a na razie nawet nie wiem w czym można wybierać.

kobra
11-08-2008, 02:16
na pewno jest ich wiecej.
Do tej pory probowalalm trzy, najbardziej podszedl mi prosty,ale z polami przekladanymi pod ramionami, wlasciwie to jest bardziej jak plecak z krzyzem,ale bez krzyza z przodu. Oj,ale sie zamotalam :D

Tutaj jest watek o tym wiazaniu

http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?t=5699

Dagmara
11-08-2008, 08:33
Tak tak to najlepszy plecak!!!

peluche
16-02-2011, 14:30
dobra podbijam, bo chciałam sama taki watek zakładać. który plecak jest najwygodnieszy? dla nas chyba ostatnio plecak z koszulką, choć w hanti jest tez nam wygodnie, ale jak dla mnie jest trudniejszy :P

mynia
16-02-2011, 14:39
mnie się najwygodniej w jordanie nosi... ale dziecko się niecierpliwi podczas wiązania bo wiązałam go z 10 razy a i tak mam słabą wprawę :D zanim załapałam o co kaman minęło kilka dni!

Asiolek
16-02-2011, 20:26
Ja lubię plecak z koszulką, ale Ty z tego co wiem możesz wiązac narazie tylko plecak prosty (ze względu na wiek dziecka) :D.

ALiA
16-02-2011, 20:45
Ja pierwszy jaki motałam to był chest belt i powiem wam,że jak dla mnie rewelacja,próbowałam potem inne warianty,ale ten jest dla mnie najlepszy :)

peluche
16-02-2011, 21:33
Ja lubię plecak z koszulką, ale Ty z tego co wiem możesz wiązac narazie tylko plecak prosty (ze względu na wiek dziecka) :D.
to do mnie było?

Kasia
16-02-2011, 21:46
Dobre pytanie, ale chyba sie nie da na nie odpowiedziec ;) wygoda przy plecaczku dla kazdego znaczy co innego.
Jesli moge Ci cos podpowiedziec - przyloz sie do dwoch podstawowych prostego i z krzyzem. Oba maja swoje zalety i moga je niespodziewanie ukazac podczas wojazy:
jeden sie nosi wyzej, drugi nizej, jeden sie wiaze w chwile, a drugi w dwie chwile, z jednego latwiej sie wymotac, gdy dzec zasnie, a w drugim latwiej podtrzymac glowe, gdy dziec zasnie, jeden pozwala na wiecej modyfikacji, drugi lepiej sie nadaje na dluzsze spacery, jeden jest dla mlodszych malcow, drugi bardziej dla starszych etc, etc.

Cwicz obydwa i baw sie modyfikacjami: ulozeniem ramion, wykonczeniem. Znajdziesz to, co Ci najbardziej bedzie pasowac.

I ile w ogóle jest plecaczków? Ja kojarzę 4 ale pewnie jest ich więcej?

Jest ich wystarczajaco duzo, zeby nie musiec wszystkich znac :) :)

Edit: Zbystrzalam i spojrzalam na date;) chyba juz nieaktualne, co?

Asiolek
16-02-2011, 22:08
to do mnie było?

Oczywiście, że nie ( tak to jest jak się jest roztargnionym i się dat nie czyta).

Kasia
16-02-2011, 22:10
Oczywiście, że nie ( tak to jest jak się jest roztargnionym i się dat nie czyta).

Hehe, nie jestem sama ;)

Karusek
25-04-2011, 22:23
Podniosę temat, bo ostatnio motam plecak z krzyżem i jestem zachwycona!!!!!
1. W ogóle nie czuję bączka na plecach! Wręcz zapominam, że tam jest :D
2. Jest mi szalenie WYGODNIE! łatwiej , wygodniej robić mi w nim wszystko co muszę :)
Nie próbowałam jeszcze plecaczka z koszulką, ale na razie na dłuższe wypady plecak z krzyżem to jest to :thumbs up:

panthera
25-04-2011, 23:00
ja chyba tez się z tych bardziej skomplikowanych plecaków muszę podszkolić, nie lubię prostego (i niczego co nie przenosi mi ciężaru z ramion na mostek, dlatego teraz noszę głownie w nosidle, ale niedługo maciek wyrośnie, a poza tym czasem chustę łatwiej spakować niz ergo.

charlie
25-04-2011, 23:28
Ja najbardziej lubię jordana, ale prosty też dość często motam

Fusia
26-04-2011, 08:35
podawajcie linki do instrukcji motania ja motam prosty z tybetem lub sam prosty jesli z przodu mam Aniele w kieszonce

masia
29-04-2011, 12:33
hmmm, a mi jakos z krzyzem nie pasuje
dlugo wiazalam tylko prosty bo z krzyzem nie umialam dociagnac. Po kilku wskazowkach pewnej dobrej duszy dociagac sie naumialam - idealnie pewnie nadal nie jest ale znosnie
tyle, ze krzyz z przodu na dluzsza mete uciska mi na mostek i teraz nie wiem czy to kwestia mojego slabego zamotania czy tez budowy ciala

musze chyba wyprobowac ten, o ktorym pisala kobra choc watek sie nie otwiera ale chyba wiem o co chodzi

modrooczka
01-05-2011, 20:43
Mnie żaden na razie nie wychodzi, chyba się muszę z kimś umówić. W dodatku Zuzka odmawia współpracy po 5 minutach i zostaje mi tylko miś :-(

Karusek
01-05-2011, 20:47
nie łam się :) Mój Domiś na początku kręcił się na plecach o 180 stopni, to była jazda :roll: A teraz grzecznie leży i czeka, aż matka skończy :D
Ale jeśli masz możliwość spotkania się z kimś, to skorzystaj :)

modrooczka
01-05-2011, 20:59
Vernea mi pokazywała, ale byłam bez dziecka a ona prezentowała na bardzo grzecznej lalce :-) Teraz mam śliczną lanę i grzech nie umieć plecaka, ale wciąz się boję że za luźno ten dzieciak siedzi a jak dociągnę to wyjeżdza jej chusta spod pupy. Jutro chyba się zawiążę i wkleję zdjęcia, bo już sama nie wiem co z tym zrobić.

szalotka
02-05-2011, 01:13
najbardziej podszedl mi prosty,ale z polami przekladanymi pod ramionami, wlasciwie to jest bardziej jak plecak z krzyzem,ale bez krzyza z przodu.

Czy mogłabym prosić o instrukcję wiązania tego plecaka (albo chociaż zdjęcie)? Nijak nie umiem sobie wyobrazić tego przekładania pół... :oops:

annya
02-05-2011, 08:08
Może chodzi o plecack wg. Hanti?
http://www.youtube.com/watch?v=Pq3sg2ujoZ0&feature=related[/URL]
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=Pq3sg2ujoZ0 (http://www.youtube.com/watch?v=Pq3sg2ujoZ0)

szalotka
04-05-2011, 00:03
Dziękuję za linka. Niestety próby zawiązania tego plecaka zakończyły się sromotną porażką, z powodu rażącego braku współpracy ze strony obwiązywanego (usiłował mi z pleców zeskoczyć, co mnie bardzo rozpraszało). ;)

modrooczka
04-05-2011, 21:38
A ja plecaka Hanti się nauczyłam, ale moja nowa lana jest za krótka i muszę się nauczyć prostego, a pannie Zuzannie wciąż chusta spod pupy wyjeżdża :-(

marlei
21-05-2011, 20:14
musze chyba wyprobowac ten, o ktorym pisala kobra choc watek sie nie otwiera ale chyba wiem o co chodzi

ja wlasnie na etapie poszukiwan wygodnego plecaka;-) Moglabys podpowiedziec jaki to byl z tego linku;) albo moze ktos wie i wrzuci jakis filmik:ninja:
plizzzzzzzzzz:mrgreen:

masia
21-05-2011, 20:38
ja wiaze tak http://www.youtube.com/watch?v=Pq3sg2ujoZ0

Karolcia
21-05-2011, 21:45
Ja lubię plecak prosty z wykończeniem tybetńskiem. A na dłuższe trasy i cięższe dziecko plecak hanti.

Tak jest teraz, bo przy Weronice najbardziej pasował mi plecak z krzyżem i hanti.

Roma
15-05-2012, 18:18
Poczytałam ten "wiekowy" wątek, i zainspirował mnie do zawiązania plecaka z krzyżem.

Efekt:
1) jestem zsapana jak koń po wyścigu
2) juz wiem dlaczego plecak prosty nazywa sie PROSTY

Aczkolwiek: jest super wygodnie!!!

lukrecjabo
01-06-2012, 19:45
Tak jest teraz, bo przy Weronice najbardziej pasował mi plecak z krzyżem i hanti.
To plecak z krzyżem to nie to samo co hanti? Już zgłupiałam:rolleye:

Pekatrine
02-06-2012, 21:56
Poczytałam ten "wiekowy" wątek, i zainspirował mnie do zawiązania plecaka z krzyżem.

Efekt:
1) jestem zsapana jak koń po wyścigu
2) juz wiem dlaczego plecak prosty nazywa sie PROSTY

Aczkolwiek: jest super wygodnie!!!

Hehe, mam tak samo :) Po zawiązaniu plecaka z krzyżem nie mogłam się wyprostować, a ramiona bolały mnie jeszcze następnego dnia :D

livada
02-06-2012, 23:12
To plecak z krzyżem to nie to samo co hanti? Już zgłupiałam:rolleye:

Nie :-) W plecaku z krzyżem chusta jest na dziecku, przechodzi pod Twoimi pachami do przodu i jest związana na piersi, potem każda poła przez ramię do tyłu i dalej już jak plecak Hanti, tylko nie wykańczasz tybetanem, a normalnym węzłem na brzuchu. Okropnie niewygodne wiązanie moim zdaniem :mrgreen:

Bastet
04-06-2012, 21:23
a te podwójne wiązania nie są za szerokie w nóżkach dla 4-miesięcznego dziecia? Bo ja bym chciała spróbować czegoś nowego (wiążemy się prostym z wykończeniem tybet.). Możecie podpowiedzieć, które będą bezpieczne pod tym względem?

Sania
04-06-2012, 21:27
Dla takiego malucha tylko prosty :)

Bastet
04-06-2012, 21:36
Dla takiego malucha tylko prosty :)

a te z wariacjami to od ilu miesięcy można? Jak dzieć siedzi?