Zobacz pełną wersję : Lubicie PUL minkee?
margonik
05-08-2010, 23:20
Ja mam mieszane uczucia... Milutkie to w dotyku i nawet ładne, ale czy minkee nie grzeje dodatkowo w pupę?
Mam dwie Itti Bitti, więc czasami nosimy na pupce "futerko", ale wolałabym jednak, aby tego futerka nie było.
Jaki jest Wasz stosunek do minkee?
pul i tak juz wystarczajaco grzeje, z minki czy bez nie ma roznicy
jak nie chcesz grzania to przestaw sie na formowanki, lub składane plus otulacze z wełny
Zacznę od tego, ze dużego doświadczenia ani porównania nie mam, ale tak się bałam PULu, że to jakaś cerata będzie, że grzeje i słabo oddycha, a w naszych naj... AppleCheeks Brusiek nawet w upały nie miał ciepłej / cieplejszej niż reszta ciała/ pupki. IB nie zdążyliśmy ubrać przed wyjazdem, bo wkłady schną niemiłosiernie długo, ale moja mama je podsumowała - o, wersja zimowa :) Jak wrócę, to sprawdzę czy grzeją dużo mocniej...
to ze nie jest cieplej niz temp ciała nic nie znaczy
u chłopców jądra są w mosznie a nie wewnątrz ciała właśnie ze względu na temperaturę, bo muszą mieć chłodniej
jesli w pieluszce jest temp 36,6 to juz jest za ciepło
No niby tak, ale wydaje mi się, że nieprzegrzewanie jąderek ważne jest wtedy, gdy rusza produkcja plemników. U wielu chłopców w wieku naszych maluszków jąderka nie znajdują się jeszcze w mosznie, czyli mają normalną temperaturę ciała i nikt nie panikuje nad ich płodnością ;) Ale może jak wrócę pobawię się trochę termometrem, chociaż Bruś i tak na wełnę mocno uczulony, więc przy pulu i tak zostaniemy;)
nie lubicie. bo wyłapuje pyłki w praniu :(
A ja uwielbiam PUL minkee. Generalnie pieluszki z tego samego rozmiaru z PULu poliestrowego i z PULu minkee jakby sie różnią. Ta z minkee sprawia wrażenie jakby była większa choć nie jest, bo wykrój identyczny, ale futerko sprawia takie wrażenie po prostu.
Poza tym nie zauważyłam różnicy w noszeniu latem pieluszek z obu PULi.
A po wielu praniach nasze pieluszki minkee wciąż są jak nowe i futerko w idealnym stanie. :D
A pupka wygląda w nich obłędnie.
my też lubimy minkee, właśnie ze względu na walory estetyczne. jednocześnie nie zauważyłam, aby coś sie z nimi działo po praniu, ani żeby była wyższa temperatura przy pupie. szczerze, to sprawdzaja nam się tak samo jak welna.
margonik
06-08-2010, 02:31
pul i tak juz wystarczajaco grzeje, z minki czy bez nie ma roznicy
jak nie chcesz grzania to przestaw sie na formowanki, lub składane plus otulacze z wełny
W ciągu dnia w domu używamy głównie formowanek, ale w nocy i na wyjścia wolę coś, co nie przemoknie.
Nastawiałam się głównie na wełnę, ale młody po wełnie miewa pokrzywkę na brzuchu. Po zachowaniu jakoś nie widać, żeby go wełna gryzła, ale ta pokrzywka daje mi do myślenia. Pomaga jak wezmę wkładkę jedwabną Disany i ułożę tak, aby oddzielała wełnę od brzuszka. Tak pieluchuję, gdy kładę spać, ale później w nocy zależy mi już na czymś ekspresowym, bo młody strasznie awanturuje się przy nocnym przewijaniu. Na wyjścia też wolę PUL'a - ze względu na płynne kupy i możliwość normalnego ubrania dziecka. No i widzę po pupie, że jednak po PUL'u nic się nie dzieje - a po pampersach raz dwa były zaczerwienienia.
"Futerka" Itti Bitti czasami stosujemy, bo widzę, że te otulacze - mimo, że z futerkiem - są mega cieniutkie. Mam wrażenie, że cieńsze od innych. Takie piórka w dotyku, gdy nie ma wkładów. A teraz zastanawiam się nad Real Easy Hip Hip Baby, bo czytałam, że to świetne pieluszki, ale w naszym rozmiarze są tylko z minkee :-( Może wiecie jak ten minkee wygląda? Czy to też taka mgiełka? (to pewnie to samo, co Wonderoos'y, bo wzorki są te same)
A swoją drogą, to wydaje mi się, że i tak najbardziej grzejącą warstwą w pieluszkach jest polarek. Wystarczy, że przyłoży się do skóry polarek i wkładkę jedwabną, aby zobaczyć jaka to olbrzymia różnica. Niestety te jedwabne nie dają suchości.
uwielbiamy , milusie i kolorowe.
Wiewiórka
10-08-2010, 07:30
A ja się zastanawiam czy ten PUL minkee u Itti Bitti jest tak fajnie miśkowaty jak w pieluszkach minkee Yetty (nie mam to się nie wypowiem, więc pytam)...
Zacznę od tego, ze dużego doświadczenia ani porównania nie mam, ale tak się bałam PULu, że to jakaś cerata będzie, że grzeje i słabo oddycha, a w naszych naj... AppleCheeks Brusiek nawet w upały nie miał ciepłej / cieplejszej niż reszta ciała/ pupki. IB nie zdążyliśmy ubrać przed wyjazdem, bo wkłady schną niemiłosiernie długo, ale moja mama je podsumowała - o, wersja zimowa :) Jak wrócę, to sprawdzę czy grzeją dużo mocniej...
nie będę oryginalna znów piejąć nad aplle ale córka miała wyraźnie lepszą wentylację w aplle niż w innych nawet yettowych
bardzo fajnie tez sprawdzały się tez cp
ale mi się wydaje że to kwestia polarku lub mikropolarku
bardzo lubię; szczególnie za walory estetyczne - jettowe są najlepszejsze ;)
generalnie minkee czy nie, grzeje w tyłek; nie grzeje tetra i otulacz wełniany
ostatnio jak ubierałam Miłkowi wersje nocną tj. formowanka bambusowa + otulacz M się załamał, że dziecko mu chcę "zepsuć" i na bank tylek małemu odpadnie ...
to ze nie jest cieplej niz temp ciała nic nie znaczy
u chłopców jądra są w mosznie a nie wewnątrz ciała właśnie ze względu na temperaturę, bo muszą mieć chłodniej
jesli w pieluszce jest temp 36,6 to juz jest za ciepło
póki nie są produkowane plemniki to raz, a dwa poki maluchom się chowają jąderka- to w sumie i tak lepiej w jakiejkolwiek wielo niż w jednorazowej. nie strasz tak nagle wszystkich pulem, bo nie kazdy lubi, podoba mu się i może wełnę :)
fanatyzm nie jest dobry ani w pieluchach ani w chustach anie nigdzie, styknie go pod pałacem prezydenckim :D
edit- co to topicu- kocham pul minkee, ale tylko tez z IB, mialam już greenkidsa, blueberry i szytą pieluszkę i IB ma jakiś najfajniejszy, nawet suszarka go nei zabija. jeżeli ktoś uznaje to za kryptoreklamę to niech mod wykasuje... :)
pani_olo
11-08-2010, 13:13
lubimy minkee za śliczny wygląd i miękkość :) dodam że czasem piorę w 95 st. i są jak nowe!