PDA

Zobacz pełną wersję : co wkładacie do wełnianych otulaczy?

blabla0
18-06-2010, 01:36
ja świeża jeszcze w pieluchowaniu więc pytam ;) co najlepiej sprawdza się w wełnianych otulaczach formowanki składanki czy wkłady jakies po prostu? ja rozumiem jak we flip są zakładki więc wygodnie sie pakuje co pod ręke podleci praktycznie: wkłady,reczniczki, tetra bambusowa... a co do wełenki najlepiej? wkłady mikrofibrowe z flip sie sprawdzą? czy lepiej na formowanki sie nastawic? co wygodniejsze i rzadziej (lub wogole) przecieka? i jeszcze jedno: czy wkłady z mikrofibry to na lato moga byc czy nie bardzo?

klusiecka
18-06-2010, 09:46
to co mamy ;) czyli tetrę, mikrofibrę i na to tetrę ( bo mikrofibra drażni) formowankę, bambus recznik ikea i na to tetre a jak sie zaopatrze to będą muśliny i dodatkowo wkladki jedwabne- na tetrę czy inne ( dziecko z bardzo wrażliwa pupa mi się trafiło)
jak na razie mi nic nie przeciekło, ale ja zmieniam często pieluchy, w nocy tez zmieniam co karmienie.

Aloha
18-06-2010, 10:03
Do wełny to zależy czy otulacz wełniany czy gatki. Bo do otulacza to w zasadzie wszystko wkładam, i wkłady i formowanki. Zależnie od tego jaki wkład, albo ile wkładu to będzie mniej lub bardziej chłonne. Mnie w otulaczach w zasadzie nic się nie przesuwa, natomiast wkładając tylko wkład bądź tetrę w prostokąt do wełnianego otulacza okolice krocza są bardziej narażone na przemoczenie niż przy opcji wełniak+ formowanka.
Przy gatkach wełnianych ja zdecydowanie bardziej wole formowankę, same wkłady lub pieluchy składane słabo mi się trzymały, i po siknięciu wszystko zjeżdża w dół.:D
Natomiast wkładów z mikrofibry osobiście nigdy bezpośrednio przy skórze nie kładę. Materiał jest chłonny, ale nie mam zaufania do syntetycznych materiałów. Większości typów mikrofibry nie toleruje na przykład skóra moich rąk.

I generalnie formowanka plus otulacz wełniany mi nie przeciekał nigdy ... nawet po obfitych nocach :D

Luthienna
18-06-2010, 10:08
do otulacza - wszystko ale głównie tetra w prostokąt
do gatek - formowanki lub majtki bawełniane ze wkladem

mammamia
18-06-2010, 13:18
ja wkładam tetrę złożoną w prostokąt, z tym że po każdym siknięciu jest zmiana pieluchy. Ale czasem, jak Mysia nie zarejestruje siknięcia - na szczęście coraz rzadziej - to zdarza Jej się chodzić z pół godziny w mokrej tetrze i nic się nie przesuwa, gacie nie spadają i nie nasiąkają.

anqa
18-06-2010, 13:43
mam gatki i wkładam ale wkładki własnej roboty (flanela+frota), albo tetrę w prostokąt ew. w środek tetry mikrofibrę.

zagatka
18-06-2010, 13:48
do gatek - formowanki lub majtki bawełniane ze wkladem

O to mnie ciekawi... też myślałam, żeby założyć zwykłe majtki, w majtki składankę i na to wełniane gacie. Bo sama tetra przesuwa mi się już przy zakładaniu.

blabla0
18-06-2010, 13:58
a probował ktoś wkłady z flip do wełenek? ja zaszalałam i mam juz 12 wkłądów mikrofibrowych flip ;) i nie wiem czy powinnam coś ekstra kupic do wełenki czy to mi wystarczy ...
mikrofibra wiem że może podrażniać malucha, ale ta z flip jest z mikropolarkiem od pupy i super chłonie:)

JustNik
18-06-2010, 15:05
a probował ktoś wkłady z flip do wełenek?

ale jakie masz welenki? gatki czy na rzepy?
jak na rzepy to powinno byc ok, jak gatki no to wg mnie formowanki

ja pod jedno i drugie daje tylko formowanki, i to z dodatkowymi wkladami, ale ja uzywa(la)m welny tylko na noc, na cala noc 1 zmiana

blabla0
18-06-2010, 15:12
jeszcze nie mam żadnej wełenki. dopiero szukam coś do kupienia :) dlatego sprawdzic tez nie mogłam jak to sie nosi :) a wkładów do flip mam sporo ;)

MonikaK
18-06-2010, 17:49
ja mam gatki i najbardziej mi odpowiada skłądana tetra bambusowa z zapinką snappi :) I nic się wtedy nie przesuwa :)

shilo
18-06-2010, 19:32
Stosowałam (teraz przerwa przez kuracje dziecka i próby odpieluchowania) szorty wełniane, w środek coś do składania (tetra, ręcznik, flanela). Przemieszczało się toto w dół (być może majty bawełniane by ustabilizowały sprawę, nie wpadłam na to), ale i tak spełniało swoje zadanie. I siku i kupka lądowały w pieluszce, nie przeciekało.

Guest
18-06-2010, 19:50
ja mam amsterdama i wełnianą pszczółkę i świetnie sprawdzja mi się z ręcznikami z ikea więc tego typu otulacze z wkładami powinny być oki

blabla0
02-07-2010, 16:22
odświeżam wątek ;) a jakie formowanki nie zrobia mojemu szkrabowi duzej pupy? ona jeszcze rzadkie kupki robi wiec raczej formowanek bede musiała używac ;)

Luthienna
02-07-2010, 16:29
nie wiem jak dla Twojej małej ale u mojego papuśnika najładniej wygladaja na pupie pieluszki Dominiki79

ratyska
02-07-2010, 17:51
odświeżam wątek ;) a jakie formowanki nie zrobia mojemu szkrabowi duzej pupy? ona jeszcze rzadkie kupki robi wiec raczej formowanek bede musiała używac ;)

Ja zakladam synowi (prawie dwa lata)Popolini one size. Pupcie ma sliczna w nich.

blabla0
02-07-2010, 21:29
Ja zakladam synowi (prawie dwa lata)Popolini one size. Pupcie ma sliczna w nich.
kochana a gdzie kupic te popolini? bo ja nigdzie ich nie widziałam w polskich sklepach :(

Pati778
02-07-2010, 21:38
ja wkładam albo tetrę albo fotmowanki tootsa

klusiecka
02-07-2010, 22:36
hmm poradźcie, sprzedałąm kieszonki, żeby było na wełenkę:D
a teraz okazuje się że ten stos tetry który mam starcza na max półtora dnia:omg:
w sumie kieszonki to czasem na noc zakładamy a tak to ciągle młoda jest w tetrze, co dokupić tetrę? ale gdzie ja dostanę grubą i chłonną? muślin? bambus? hmm

blabla0
02-07-2010, 22:42
ja właśnie kupiłam ręczniki bambusowe w promocji 3 szt za 65 zł- ten duzy pociacham na wkładki - 6 wkładow wyjdzie, ew ze średniego 2 i mały to rozmiarowo wkąłd gotowy będzie ;)
tylko mnie martwią te kupki małej, jeszcze mlekowe;) jak to zaciapie wełne- a bede miec tylko jedną, hmmm formowanki mi potrzebne, zdecydowanie. coś zgrabnego na małą pupcie...

ratyska
03-07-2010, 12:47
kochana a gdzie kupic te popolini? bo ja nigdzie ich nie widziałam w polskich sklepach :(

Na "recenzje pieluszek" w watku o nich ktos napisal, ze w P. ich nie ma. Ja czesc kupilam w polskim lumpeksie. Jest ich b. duzo na niem. ebayu (to tako najzwyklejsza pielucha). Poza tym sa prawie identyczne z mother ease od aniamamaalexa, tylko minimalnie bardziej puchate i sprzedawana standardowo z dopinana wkladka.

aladw
03-07-2010, 22:59
do gatków to faktycznie formowanka najlepsza bo tetra trochę się przesuwa (siku jeszcze mały problem ale kupka- nie wyobrażam sobie tego sajgonu)
natomiast do otulacza to juz zaden problem - idzie to co jest pod reką, formowanka, tetra, wkłady bambusowe itp

ewinka
04-07-2010, 22:27
hmm poradźcie, sprzedałąm kieszonki, żeby było na wełenkę:D
a teraz okazuje się że ten stos tetry który mam starcza na max półtora dnia:omg:
w sumie kieszonki to czasem na noc zakładamy a tak to ciągle młoda jest w tetrze, co dokupić tetrę? ale gdzie ja dostanę grubą i chłonną? muślin? bambus? hmm

Ja też używałam głównie tetry, ale kupki w nocniku i przewijałam po każdym siknięciu.
Dobrą tetrę kupisz w pieluszkarnia.pl

Blabla0, możesz używać tetry składanej w latawiec, wtedy kupka nie wyleci, a dla powiększenia chłonności możesz położyć na tetrę między nóżki jakąś wkładkę, choćby z flipa - pupka w tetrze na pewno będzie mała :D

blabla0
04-07-2010, 23:28
Ja też używałam głównie tetry, ale kupki w nocniku i przewijałam po każdym siknięciu.
Dobrą tetrę kupisz w pieluszkarnia.pl

Blabla0, możesz używać tetry składanej w latawiec, wtedy kupka nie wyleci, a dla powiększenia chłonności możesz położyć na tetrę między nóżki jakąś wkładkę, choćby z flipa - pupka w tetrze na pewno będzie mała :D
kurcze właśnie mi ten latawiec jakoś nie wychodzi:duh: tetra majta sie po same kolana :omg: niby jakos złoze zapne zapinką, mała ruszy nogami i są wieeeelkie dziury przy nogach grrrrr
mam tetre bambusową, składam ją w prostokąt do flipa i sie sprawdza ale motac jakoś nie umiem :/
kupy jeszcze rzadkie, lejące, ale tez w sumie taka kupa co 2 dzien jest... myslałam kupic formowanki ale ile to ich by trzeba miec żeby cały czas na tym pieluchowac- w upały wiadomo ze praktycznie 24 na dobe w wełniaku bym chciała trzymac... chyba ze najwyżej będe częściej prac jak zakupka :lol:
a jak formowanki to jakie? yettowe welurowe by się sprawdziły?