Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 24

Wątek: co wkładacie do wełnianych otulaczy?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie co wkładacie do wełnianych otulaczy?

ja świeża jeszcze w pieluchowaniu więc pytam co najlepiej sprawdza się w wełnianych otulaczach formowanki składanki czy wkłady jakies po prostu? ja rozumiem jak we flip są zakładki więc wygodnie sie pakuje co pod ręke podleci praktycznie: wkłady,reczniczki, tetra bambusowa... a co do wełenki najlepiej? wkłady mikrofibrowe z flip sie sprawdzą? czy lepiej na formowanki sie nastawic? co wygodniejsze i rzadziej (lub wogole) przecieka? i jeszcze jedno: czy wkłady z mikrofibry to na lato moga byc czy nie bardzo?

Chusteryczka

Domyślnie

to co mamy czyli tetrę, mikrofibrę i na to tetrę ( bo mikrofibra drażni) formowankę, bambus recznik ikea i na to tetre a jak sie zaopatrze to będą muśliny i dodatkowo wkladki jedwabne- na tetrę czy inne ( dziecko z bardzo wrażliwa pupa mi się trafiło)
    jak na razie mi nic nie przeciekło, ale ja zmieniam często pieluchy, w nocy tez zmieniam co karmienie.

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Do wełny to zależy czy otulacz wełniany czy gatki. Bo do otulacza to w zasadzie wszystko wkładam, i wkłady i formowanki. Zależnie od tego jaki wkład, albo ile wkładu to będzie mniej lub bardziej chłonne. Mnie w otulaczach w zasadzie nic się nie przesuwa, natomiast wkładając tylko wkład bądź tetrę w prostokąt do wełnianego otulacza okolice krocza są bardziej narażone na przemoczenie niż przy opcji wełniak+ formowanka.
    Przy gatkach wełnianych ja zdecydowanie bardziej wole formowankę, same wkłady lub pieluchy składane słabo mi się trzymały, i po siknięciu wszystko zjeżdża w dół.
    Natomiast wkładów z mikrofibry osobiście nigdy bezpośrednio przy skórze nie kładę. Materiał jest chłonny, ale nie mam zaufania do syntetycznych materiałów. Większości typów mikrofibry nie toleruje na przykład skóra moich rąk.

I generalnie formowanka plus otulacz wełniany mi nie przeciekał nigdy ... nawet po obfitych nocach

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

do otulacza - wszystko ale głównie tetra w prostokąt
    do gatek - formowanki lub majtki bawełniane ze wkladem

Domyślnie

ja wkładam tetrę złożoną w prostokąt, z tym że po każdym siknięciu jest zmiana pieluchy. Ale czasem, jak Mysia nie zarejestruje siknięcia - na szczęście coraz rzadziej - to zdarza Jej się chodzić z pół godziny w mokrej tetrze i nic się nie przesuwa, gacie nie spadają i nie nasiąkają.
    '08, '09, '11, '13

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

mam gatki i wkładam ale wkładki własnej roboty (flanela+frota), albo tetrę w prostokąt ew. w środek tetry mikrofibrę.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Luthienna Zobacz posta
    do gatek - formowanki lub majtki bawełniane ze wkladem
    O to mnie ciekawi... też myślałam, żeby założyć zwykłe majtki, w majtki składankę i na to wełniane gacie. Bo sama tetra przesuwa mi się już przy zakładaniu.

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

a probował ktoś wkłady z flip do wełenek? ja zaszalałam i mam juz 12 wkłądów mikrofibrowych flip i nie wiem czy powinnam coś ekstra kupic do wełenki czy to mi wystarczy ...
    mikrofibra wiem że może podrażniać malucha, ale ta z flip jest z mikropolarkiem od pupy i super chłonie

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    a probował ktoś wkłady z flip do wełenek?
    ale jakie masz welenki? gatki czy na rzepy?
    jak na rzepy to powinno byc ok, jak gatki no to wg mnie formowanki

ja pod jedno i drugie daje tylko formowanki, i to z dodatkowymi wkladami, ale ja uzywa(la)m welny tylko na noc, na cala noc 1 zmiana

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

jeszcze nie mam żadnej wełenki. dopiero szukam coś do kupienia dlatego sprawdzic tez nie mogłam jak to sie nosi a wkładów do flip mam sporo

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ja mam gatki i najbardziej mi odpowiada skłądana tetra bambusowa z zapinką snappi I nic się wtedy nie przesuwa
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chusteryczka

Domyślnie

Stosowałam (teraz przerwa przez kuracje dziecka i próby odpieluchowania) szorty wełniane, w środek coś do składania (tetra, ręcznik, flanela). Przemieszczało się toto w dół (być może majty bawełniane by ustabilizowały sprawę, nie wpadłam na to), ale i tak spełniało swoje zadanie. I siku i kupka lądowały w pieluszce, nie przeciekało.
    Shilo z eMem i Kreską (12.2008)

http://shilocrafts.blogspot.com/

Bubaje http://bubaje.blogspot.com/

Guest
    Guest

Domyślnie

ja mam amsterdama i wełnianą pszczółkę i świetnie sprawdzja mi się z ręcznikami z ikea więc tego typu otulacze z wkładami powinny być oki

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

odświeżam wątek a jakie formowanki nie zrobia mojemu szkrabowi duzej pupy? ona jeszcze rzadkie kupki robi wiec raczej formowanek bede musiała używac

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nie wiem jak dla Twojej małej ale u mojego papuśnika najładniej wygladaja na pupie pieluszki Dominiki79

ratyska
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    odświeżam wątek a jakie formowanki nie zrobia mojemu szkrabowi duzej pupy? ona jeszcze rzadkie kupki robi wiec raczej formowanek bede musiała używac
    Ja zakladam synowi (prawie dwa lata)Popolini one size. Pupcie ma sliczna w nich.

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ratyska Zobacz posta
    Ja zakladam synowi (prawie dwa lata)Popolini one size. Pupcie ma sliczna w nich.
    kochana a gdzie kupic te popolini? bo ja nigdzie ich nie widziałam w polskich sklepach

Chustofanka Awatar Pati778

Domyślnie

ja wkładam albo tetrę albo fotmowanki tootsa

Chusteryczka

Domyślnie

hmm poradźcie, sprzedałąm kieszonki, żeby było na wełenkę
    a teraz okazuje się że ten stos tetry który mam starcza na max półtora dnia
    w sumie kieszonki to czasem na noc zakładamy a tak to ciągle młoda jest w tetrze, co dokupić tetrę? ale gdzie ja dostanę grubą i chłonną? muślin? bambus? hmm

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ja właśnie kupiłam ręczniki bambusowe w promocji 3 szt za 65 zł- ten duzy pociacham na wkładki - 6 wkładow wyjdzie, ew ze średniego 2 i mały to rozmiarowo wkąłd gotowy będzie
    tylko mnie martwią te kupki małej, jeszcze mlekowe jak to zaciapie wełne- a bede miec tylko jedną, hmmm formowanki mi potrzebne, zdecydowanie. coś zgrabnego na małą pupcie...

Uprawnienia umieszczania postów