Zobacz pełną wersję : odpieluchowanie-GRUPA wsparcia :)
Ewulinek
16-09-2017, 07:40
To pewnie najlepszym wyjściem będzie nie zakładanie majtek wogole.
No i na razie lata bez majtek, ale kiedyś trzeba będzie zacząć
Mój Młody odpieluchował się dwa tygodnie temu. Bez wpadek w dzień i w nocy. Ostatnie cztery noce, to co noc zasikana pościel. Młody śpi z nami, więc mam codziennie dwa prania i pościel (szczególnie podkłady nieprzemakalne i kołdra) nie zdąża nam wyschnąć. Nie wspominając o tym, że nie mogę poprać ubrań, bo nie mam gdzie suszyć. Mam tego dość i zastanawiam się, czy nie zacząć mu znowu zakładać pieluch na noc. Średniemu synowi długo zdarzały się wpadki nocne, więc przez prawie rok po odpieluchowaniu wysadzaliśmy go w nocy i było ok. Najmłodszy nie chce sikać przez sen. Ja budzę się przy każdym jego ruchu i pytam, czy nie chce siku, za każdym razem odmawia. Przed snem pije tylko wodę, zawsze sika tuż przed zaśnięciem, nocnik w nocy stoi przy łóżku. Ja jestem z frakcji, że jak się dziecko odpieluchuje, to więcej pieluch nie zakładam. Ale zaczynam wysiadać, jestem niewyspana, nie mam cierpliwości do dzieci (a ciąża nie pomaga...). Jest sens wracać do pieluch czy jakoś trzeba się przemęczyć?
My w nocy wysadzamy jak się kreci i jest niespokojny, bo jak zdrowy to raczej pęcherz go dusi.. Nasz tez nie chce- przynajmniej tak twierdzi a potem sika w pólsnie... i spi jak dziecko. Woda czysta szybko zlatuje do pęcherza wiec niespodzianki gotowe...
martamwmw
06-12-2017, 20:50
Podbijam. Moja Marta właśnie się odpieluchowała. W ciągu dnia w domu nie potrzebuje już pieluchy, sama chodzi na nocnik, sygnalizuje z coraz większym wyprzedzeniem. Jest jedno "ale" - robi to tylko kiedy nie ma majtek. Kiedy tylko włożę, zaczyna lać tam, gdzie stoi jak na komendę. Jak postępowałyście przypadkiem traktującym majtki jak pieluchę? Prawdziwych pieluch (jedno- i wielo- na równi) nie znosi, kiedy wkładam na spacer albo noc, urządza scenę.
Mamy to samo, nie ma wpadek jak lata z gołym tyłkiem. Założę majtki to od razu pokazuje ze skarpetki mokre.
W tym drugi problem, nie chce zakladac majtek ani spodni bez pieluchy. Taka niechec jak na nowe buty i histeria.
My w nocy wysadzamy jak się kreci i jest niespokojny, bo jak zdrowy to raczej pęcherz go dusi.. Nasz tez nie chce- przynajmniej tak twierdzi a potem sika w pólsnie... i spi jak dziecko. Woda czysta szybko zlatuje do pęcherza wiec niespodzianki gotowe...
Nie widziałam wcześniej odpowiedzi, nie wyświetliła mi się w nowych postach...
Adama nie da się wysadzić przez sen, bo zaczyna histerię, rzuca się i drze.
Po 5 zasikanych nocach zaczęłam zakładać mu pampersa na noc. 3 dni suchy pampers, więc czwartej nocy nie założyłam pieluchy. Oczywiście pobudka w nocy, pościel zasikana. Znowu zakładam pampersa, który codziennie rano jest suchy. Ale jak ściągnę, to na pewno się zsika. Nie wiem, o co chodzi. Mąż mówi, że chyba taką wolność czuje bez pieluchy, że samo leci... :wink:
jaką macie temp.? odkrywa się? moze z zimno? nawet 1-2 stopnie przy wrazliwym? my zakładamy rajstopki zamiast spodni od pizamy. Druga sprawa ze moze twoj maz ma rację... ;)
Ola, ponoć niektóre dzieci potrzebują samych luźnych spodni, bez majtek na ten pierwszy etap po odpieluchowaniu, bo pupka w czymś ścisłym jest dla nich jak w pampersie, czyli trzeba sikać. Spróbuj same luźne, bawełniane gacie.
Lidia z kolei ma regres, to popusci w majtki, to całkiem się zsika... Co noc pościel mokra bo nie daje się zaprowadzić na nocnik, jak próbowałam, to był wrzask. Nie nadążam z praniem i też wróciłam na noc do pampka a w przedszkolu pani przyznała się, że też wolałaby kilka pampersów dla niej w zanadrzu mieć na gorsze dni. Już jeden taki regres miała i też w końcu zakładałam na noc pieluchę. Co rano była mokra. Któregoś wieczoru powiedziała, że nie chce pampersa więc nie założyłam - obudziła się sucha i jakiś czas było ok. A teraz znów... Echh..
jaką macie temp.? odkrywa się? moze z zimno? nawet 1-2 stopnie przy wrazliwym? my zakładamy rajstopki zamiast spodni od pizamy. Druga sprawa ze moze twoj maz ma rację... ;)
Ciepło mamy, zazwyczaj odkrywa się, ale śpi w spodniach, więc nie jest mu zimno. Na dworze (mamy teraz minusowe temp, a jeszcze nie zakładamy rajstop) nie popuszcza, więc to nie z zimna.
I on chętnie zakłada pampersa na noc, tylko zawsze tuż przed musi lecieć zrobić siku i wraca po pieluchę :D
moze te luzne gacie lepsze niz majty cos w tym moze byc...
serio chce pieluchę... nie mam za duzo doswiadczenia. Starszak szybko sie odpieluchował... pamietam jak dostawał pieluchę na drzemki i spanie... to sciagał i lezał bez... Na noc płakał. ze nie chce pieluchy i nie pozwolił sobie załozyć jak miał ponad 1,5 roku... Tłumaczyłam ze musi, bo sie zsika itp a on ze przeciez woła... i co noc to samo... a potem i tak sciagał... nie sikał ale my wysadzalismy, bo pił po nocach...
Wiewiórka
16-12-2017, 20:04
nie warto takowego kupić, zbędny bajer
Też uwazam, że nie warte to inwestycji. Dziecko raczej potraktuje go jak zabawkę.
Może zamiast nocnika kup nakładkę na sedes i stopień żeby Mały mógł korzystać tak jak dorośli.
Spam, spam, spam.
O rety, z tel. nie widziałam nawet ile ma stażu na forum :confused:
kornflejka
27-02-2018, 16:16
Irenka od dwoch dni nie chce pieluchy na noc i ku mojemu zdumieniu nie sika przez sen :omg:
tylko kurde rano nie chce tez sie zalatwic. przyblokowana jakas jest psychicznie chyba. dzisiaj juz mnie wkurzylo to na maksa, bo widzialam ze nie tylko siku jej sie chce ale i kupe, a z nocnika zwiewala. no i potem kupa w spodniach :/ co juz sie nie zdarzalo od daaaawna. takze moje pytanie brzmi: jak odpuscic?
A chce pieluche rano? No i moim zdaniem na tym etapie i w tym wieku jedna kupa w spodniach to nie tragedia. A balabym się bardziej tej blokady.
kornflejka
28-02-2018, 04:01
Nie chce nigdy pieluchy. Ani wieczorem ani rano. Jakiś czas temu ewidentnie był kłopot z kupa na nocnik. I żeby zrobić to trzeba było pieluchę zakładać. Potem problem zniknął i wszystko leciało do nocnika. A od kilku dni znowu coś nie tak.
Napisałam to i właśnie do mnie dotarło jak duży postęp zrobiła Irenka z tym ze nie sika w nocy wcale. Wiec w sumie nic dziwnego ze czymś z kolei jest regres. :duh:
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kornflejko, a próbowałaś proponować jej sedes (sam lub z nakładka) zamiast nocnika? Lub zmienić nocnik?
Kornflejko, a próbowałaś proponować jej sedes (sam lub z nakładka) zamiast nocnika? Lub zmienić nocnik?
o to może być dobry pomysł
A może ona czuje jakiś dyskomfort podczas wypróżniania? I ja bym tego regresem nie nazwała bo wpadki się mogą zdarzyć a ona jest naprawdę mała. Próbowałabym tylko dociec dlaczego ma opory przed nocnikiem (wiem łatwo powiedzieć)
edit. moja 3,5 latka zamoczyła mi się dwa razy w nocy - przyczyną okazała się choroba a nie jakiś regres czy "zła wola dziecka"
kornflejka
28-02-2018, 11:53
Mamy w domu dwa nocniki i nakładkę tez. Ona po prostu twierdzi ze nie chce jej sie. Po prostu odpuszczę jej. Nie będę naciskać. Dzisiaj już rano prawie zaraz po przebudzeniu zawołała ze chce siusiu. Teraz tylko ta kupowa sprawa pozostaje. Zobaczymy.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Już prawie dwa miesiące bez pieluchy, a Zośka niedopilnowana nadal sika po nogach... Nie ma znaczenia czy ma gołą pupę, majtki, czy luźne spodnie. Wczoraj 4 wpadki, dzisiaj 3 - już sił i cierpliwości mi brak...
Dwujeczkę od dawna woła, noce suche, tylko siku nigdy się nie chce :/
u nas jeszcze gorzej... jak pielucha jednorazowa to nie ma zlituj wali do pełna... tylko wielo coś działa na swiadomość... a latem chodził w majtkach... i sam sciagał na nocnik... Teraz za duzo chyba tych ciuchów... nie wiem czy mamy postepy w tym temacie. noce mokre, bo popijawy mleczne takie ze płynie...
jaskolkax
09-10-2018, 13:18
U mnie Krzyś ma traumę chyba... Nie chce siadać na nocnik, płacze jak go zachęcam i mam wrażenie, że wstrzymuje kupkę.
To moja wina, bo wcześniej już ładnie komunikował kupki i część siku robił na nocnik ale załatwiał się w pieluchy wielorazowe. Ja zaszłam w ciążę i mnie strasznie mdliło, wymiotowałam za każdym razem spłukując dwójkę... I na dodatek sama go zachęcałam do założenia pampersa.
Nie wiem czy nie powinniśmy iść do psychologa dziecięcego, bo nie wiem jak się do tego zabrać. Dochodzi jeszcze presja społeczeństwa, że 2,5 latek chodzi jeszcze w pampersie...
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Kiedy warto zacząć odpieluchowanie? Emi (23m) przy każdej zmianie pieluszki robi siusiu (sama obsługuje nocnik, podciera się i myje rączki). Jak ma pieluchę, to czasem sygnalizuje, częściej nie. Po nocy pielucha jest jeszcze mokra. Czy to już czas?
J. był odpieluchowany jak już nie robił siusiu w nocy, za to w dzień nie sygnalizował niczego. Zdjelam mu po prostu pieluchę na noc i na dzień od razu, pierwszy miesiąc był ciężki, ale powoli załapał. Tylko wtedy było ciepło (późną wiosną) i mokre wpadki i pranie i suszenie nie były takie upierdliwe.
Chciałabym odpieluchować Emi tak samo, od razu w dzień i w nocy, na wyjścia i w domu, czy jest sens już teraz próbować, czy poczekać do wiosny (trochę mnie przeraża suszenie i codzienne pranie i tej porze roku).
Sama sobie odpiszę:)
Moje obawy były bezpodstawne, udało się, Emi już odpieluchowana. Cała akcja nie trwała nawet 2 tygodnie i nie było tak strasznie, Emi szybko załapała o co chodzi. Zakładam jej jeszcze pieluszkę na noc i na spacer, ale od kilku dni są też już suche, E. czeka z siusianiem na nocnik. Kupkę też łapiemy na nocnik.
Jak cudownie mieć odpieluchowane dzieci. Wczoraj z tej radości zapakowalam wszystkie pieluchy wielo do kartonu i mam wolne 3 szuflady :D
Może mi ktoś coś poradzi. Łucja we wrześniu skończyła 2,5 roku. Prób odpieluchowania (bez spiny, na spokojnie) było kilka przez rok Po nocy budzi się zazwyczaj z suchą pieluszką, prowadzę ją do łazienki i robi siusiu.W dzień nie nosi pieluszki, ale jeśli nie jest przeze mnie/tatę zaprowadzona do łazienki, siusia po prostu w majtki. Jak zapomnę ją wysadzić, to muszę całą przebierać. Kupę robi w majtki zawsze, raz jakoś w wakacje udało się zrobić do nocnika. Ucieka, chowa się do kąta gdzieś i tam stawia klocka. Postęp jakiś jest, bo jak chce jej się siusiu, zgodnie idzie do łazienki, bo wcześniej zapierała się, że nie chce (po czym po chwili sikała w majtki). No i po nocy budzi się sucha, co wcześniej też się nie zdarzało. Ja nie komentuję, nie krytykuję, nie chwalę, po prostu prowadzę do łazienki i mówię np że widzę, że musimy umyć pupę. Jednak zastanawiam się, czy coś jej psychicznie nie blokuje, próbuję dojść co mianowicie. Starsza córka odpieluchowała się sama w wieku 19 miesięcy i jestem trochę zdziwiona, że Łucja, bystre samodzielne dziecko, do tej pory nie. Szczególnie że młodszy brat już wykazuje spore zainteresowanie nocnikiem (ma 18 miesięcy). Łucja jest czasem spokojnie i delikatnie zachęcana słowami typu: bo wiesz, mozna usiąść na nocnik lub nakladkę zrobić kupę i wtedy spodnie zostaną czyste. Ona nie wygląda w ogóle na przejętą tymi sprawami :) czekać?
Już prawie dwa miesiące bez pieluchy, a Zośka niedopilnowana nadal sika po nogach... Nie ma znaczenia czy ma gołą pupę, majtki, czy luźne spodnie. Wczoraj 4 wpadki, dzisiaj 3 - już sił i cierpliwości mi brak...
Dwujeczkę od dawna woła, noce suche, tylko siku nigdy się nie chce :/U nas bez zmian tylko kolejne miesiące minęły...
Kupa na nocnik, siku na nocnik ale wyłącznie wtedy gdy pilnuje, sama nigdy nie woła/nie pójdzie...
Cierpliwości mi już brakuje, wiem że ma dopiero 26 miesięcy ale od kwietnia ma chodzić do przedszkola...
Geniu, nie mam pojęcia... U nas najmłodszy też w pieluchach, na nocnik usiądzie, ale nigdy nic nie zrobi, jak zrobi kupę w pieluchę, to tylko woła,, żeby go przebrać. Próby puszczania bez pieluchy kończą się mokrą podłogą.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Czyli mamy tu więcej takich przypadków :) co ciekawe, moja Łucja czasem poza domem (tylko wtedy)sygnalizuje, że chce siusiu. W parku, w galerii handlowej mówi: poszukajmy toalety/chce mi się siku. W domu zupełnie nie
Moj od paru dni chodzi bez pieluchy. Na spacery zakłądam ale wychodzimy na krótko i zaraz wysadzam... wiec sucho w gosci tez zakładam i ta woła. Na noc pielucha, bo pije sporo ale rano bez protestów siada i robi siku na nocnik. Kupę woła od dawna... siku to nadal materiał do cwiczeń... Starszy w tym wieku juz dawno bez pieluchy... Mlody 25 mcy musi miec tylko jedną warstwe dolną, taką co sam sciagnie i podciągnie... bez majtek, spodni... chodzi w rajstopach... Uwielbia bez pieluchy. Jak ktos wchodzi do wc to leci za kimś... szczegolnie za bratem... Do odpieluchowania daleka droga. Jemu nie przeszkadza sik na podłogę tylko chce być natychmiast przebrany.
Młodsza chodziła przez tydzień bez pieluchy, na drzemkę i na noc też. Byliśmy w tym czasie u lekarza dwa razy i w kosciele, na spacerze - normalnie w majtkach. Było ok, nie że 100% sucho, ale jakieś 80. Od poniedziałku poszła do zlobka i z dnia na dzien jest coraz gorzej. Nawet w domu dopiero po jakins czasie przestawia sie na sikanie do nocnika. Dziś to juz w ogole jakby calkiem zapomniała. Nie wiem już co robić, może macie jakieś pomysły? Ola przez te dni była jedynym odpieluchowanym dzieckiem, nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.
Надіслано від мого Redmi 6, використовуючи Tapatalk
U nas bez zmian tylko kolejne miesiące minęły...
Kupa na nocnik, siku na nocnik ale wyłącznie wtedy gdy pilnuje, sama nigdy nie woła/nie pójdzie...
Cierpliwości mi już brakuje, wiem że ma dopiero 26 miesięcy ale od kwietnia ma chodzić do przedszkola...Mogę w końcu powiedzieć, że Zosia od jakiegoś miesiąca jest odpieluchowana. Oczywiście wpadki się zdarzają, ale rzadko :)
Tuli wpływ otoczenia stawiam... i podejscie pan w placówce,..
nasz bez pieluchy w domu, poza domem... zakładam na noc ale to na wypadek w... woła w nocy... oby tak dalej. mniej prania, wiecej czasu.
Odkopuję wątek, bo mamy problem. Młody się odpieluchował, bez jakichś znaczacych wysiłków z naszje strony. Zdarza mu się wpadka, ale coraz rzadziej, problem jest z kupa, ale mam nadzieję, że się rozwiąże. Natomiast on nie chce siadać na nocniczek/kibelek w żłobku. Ja go przyprowadzam w majtkach, a on przynosi ciociom pieluchę i każe sobie zakładać pieluchę. Kazałam mówić, że nie ma pieluszek, to ona zaczął wstrzymywać sikanie i sika dopiero przez sen podczas drzemki. Panie są niom niom montessoriańskie i mowią, że nie będa dziecka zmuszać. No fajnie, tylko to już tydzień tak trwa. Macie jakieś pomysły?
Odkopuję wątek, bo mamy problem. Młody się odpieluchował, bez jakichś znaczacych wysiłków z naszje strony. Zdarza mu się wpadka, ale coraz rzadziej, problem jest z kupa, ale mam nadzieję, że się rozwiąże. Natomiast on nie chce siadać na nocniczek/kibelek w żłobku. Ja go przyprowadzam w majtkach, a on przynosi ciociom pieluchę i każe sobie zakładać pieluchę. Kazałam mówić, że nie ma pieluszek, to ona zaczął wstrzymywać sikanie i sika dopiero przez sen podczas drzemki. Panie są niom niom montessoriańskie i mowią, że nie będa dziecka zmuszać. No fajnie, tylko to już tydzień tak trwa. Macie jakieś pomysły?
U nas na ten problem pomogło, że Józek mógł mieć w przedszkolu WŁASNY prywatny nocnik z Peppą :)
Na przedszkolny nie chciał usiąść, na kibelek tym bardziej. I jeszcze taka książeczka Pola chce siku, bardzo lubił.
dorothea
29-07-2023, 00:14
Chyba potrzebuję wsparcia, albo chociaż pożalenia się ;) Młodszy syn w maju skończył 3 lata, we wrześniu idzie do przedszkola a w odpieluchowaniu postępów brak. Od długiego czasu próbowałam wielu sposobów na zachętę, przerobilismy książeczki na ten temat itd. Były jakieś postępy na kilka dni a potem znowu odmowa siadania na nocnik czy ubikacje. Najgorsze jest to, że jak przesika pieluche lub zrobi kupę to w ogóle mu to nie przeszkadza i może chodzić tak cały dzień. Pieluchy używamy takie proste, najtańsze z netto, które nie są super chłonne i powinien czuć, że ma mokro itd. Ze starszym synem się nameczylam bardzo z odpieluchowaniem i trwało to strasznie długo, miałam nadzieję, że z młodszym pójdzie to lepiej. A jest jeszcze gorzej. Ja niestety też mam teraz zdecydowanie mniej cierpliwości i ten temat mnie przeraża. Patryk jest trudnym dzieckiem, strasznie nerwowym i nie wiem jak sobie z tym tematem poradzić. Czy poprostu puścić go bez pieluchy czy próbować jakoś po trochu. W przedszkolu panie niby są poinformowane, że Patryk prawdopodobnie przyjdzie z pieluchami, ale zmieniła się teraz dyrektorka i część kadry i mam obawy jak z nim sobie poradzą. W ogóle jest mało samodzielny, dużo młodsze dzieci są bardziej ogarnięte niż on.
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
A pozwalasz mu sikać na stojąco? Mój młodszy panicznie bał się "dziury" w WC i nie chciał robić. Nie kupiliśmy pisuaru dziecięcego, bo pozwoliłam mu sikać do bidetu. Może u Was podlewanie trawki, kwiatków na dworze pomoże oswoić lęk?
dorothea
29-07-2023, 13:25
Pozwalam na każdy sposób byle pozbyć się pieluch. On nie ma lęków żadnych, po prostu jest uparty i nie lubi zmian. Na nocnik nie chce, bo my też nie korzystamy z nocnika. Bardziej chce do ubikacji, ale po kilku próbach też odmawia. Jeszcze dodatkowo ma straszną obsesję na punkcie sisiaka swojego i innych, ostatnio ciągle wyciąga z pieluchy i bawi się w obsikiwanie naszych nóg i innych rzeczy. Nie wiem skąd on bierze takie pomysły, wiem, że dzieci naturalnie mają takie zainteresowania, ale u Patryka to już przesada. Ciągle mówi o sisiakach, wszystkich chwyta za krocze itp. Po weekendzie puszczę go chyba bez pieluchy na ogródek i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nie jestem psychologiem ale może to być związane ze stresem. Nawet takim, że on sam chciałby jak dorośli ale jakoś mu nie idzie(przedłużające się odpieluchowanie czasem tak też działa). Ja co prawda dziewczynki mam w domu ale u mnie pomogło chodzenie do ubikacji na godzinę - jak mycie zębów. I nie ma zmiłuj. Dziecko sobie wtedy wyrabia nawyk i jest prościej. Co prawda w nocy dalej jest siusianie do pieluszki u mojej najmłodszej ale córa się posikuje przez sen bez budzenia i za bardzo nie chcemy na nią naciskać. Ma takie ściągane pieluszki i dopóki jest przytomna to chodzi normalnie wieczorem po kąpieli na kibelek. U mnie też łatwiej bo dzieci nie chodzą do przedszkola/ żłobka to mogę przypilnować.
Obsesja siusiakowa to chyba rozwojowe, chociaż częściej u starszych dzieci. A może pomogłoby ustawienie siusiania jako dorosłej męskiej sprawy? Na stojąco, na trawkę, ale też np. tata prowadzi do łazienki? Brat? Nie wiem, jakie macie granice dotyczące intymności w rodzinie, ale u nas o zgrozo, najmłodszy w którymś momencie bardzo chciał mi własnoręcznie wycierać pupę po MOIM siusianiu, jeśli akurat był ze mną w łazience. Na co ja mu nie pozwalałam, ale to pokazuje, że dzieci czasami chca dziwnych rzeczy...
To ja też się dopiszę do wątku. Moja robi kupy w pieluchę i uparcie nie chcę wcześniej oznajmiać, że jej się chce. Jak ją przypilnuje i widzę, że robi to siada na nocnik, ale nie ma szans żebym ją pilnowała przez cały dzień.
Był okres, że robiła kupy na nocnik, wołała, że chce i siadała. To było z pół roku temu jak nie lepiej. Teraz w listopadzie 3 lata będzie miała i uparcie w pieluchy. Nie mam już siły z tymi kupami.
Niby w przedszkolu można z pieluchami, ale już to widzę jak ją będą chętnie przebierać i babrać się w tych kupach. Ja sama mam już tego dosyć.
Macie jakieś sposoby na odpieluchowanie? :)
Starsza szybciej załapała, a ta to taki uparciuch jest.
dorothea
07-08-2023, 22:42
Ja ostatni tydzień spędziłam głównie na wycieraniu podłogi, przebieraniu młodego chyba z 10 razy dziennie i praniu zasikanych lub zabrudzonych kupą ubrań. No ciężko jest. Owszem, jak usiądzie na nocnik to często coś tam zrobi, ale muszę go bardzo namawiać i pilnować. Żeby zrobił kupę, bo widzę, że chce ale nie powie, to czasem puszczam mu bajkę jedyną jaką lubi. Wczoraj się ucieszyłam, bo był przełom i sam zaczął siadać na nocnik i był taki dumny, że mu się udało wysikac. A dziś już znowu dramat. No i martwi mnie to, że on sika nawet co kilka minut, jak miał pieluche to nie wiedziałam jak często sika. Jestem zmęczona tym tematem, na wyjścia wszelkie zakładam mu pieluche, bo zasika wszystko.
Ja już chyba się poddałam,znowu. Nie mam do tego cierpliwości,on wszystko rozumie choć nie mówi,ale kurka nocnik w ogóle go nie interesuje. Kupę i tak zazwyczaj robi w nocy bo ma zaparcia. W czerwcu mówiłam w przedszkolu że wróci bez pieluchy i będzie pił z kubka tia.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka