Zobacz pełną wersję : Głowa boli a pieluchy nie wybrane, pomocy!
marllena
28-03-2010, 15:27
Naprawdę próbowałam doczytać, siedzę od rana i głowa mnie juz boli, a konkretnej rady dla siebie znaleźć nie mogę :(
chyba za duzo tego,
przyjmę każdą poradę naprawdę, chodzi mi o coś co się sprawdziło, mogę kupić różne pieluszki, które doradzicie,
mam w domu dwumiesięczną księżniczkę ważącą ponad 4 kg, do tej pory nosiła pampersy, ale chce się przerzucić na wielorazówki, teraz zużywa ok. 5-6 pieluch dziennie,
pomóżcie, jaką firmę, jaki rodzaj pieluch najlepiej się sprawdzi,
z góry dziekuję za każdą pomoc
Mamamaria
28-03-2010, 16:02
Ja bym kupiła na zasadzie jedną taką a drugą śmaką. I formowanę i kieszonke i otulacz, który sprawdzi się do formowanki i do tetry. I tak będziesz wiedziała ci Wam pasuje najbardziej!
Jak Piotruś był mały to używałam tylko otulacz + tetra lub otulacz + formowanka.
A teraz w domu ma trenerki a na spacery to fuzzi lub itii bitti. I muszę przyznać,że jednak kieszonki i pieluchy aio są dla mnie wygodniesze.
Z własnego doświadczenia powiem próbować wszystkiego i będziesz wiedziałą co dla ciebie i dziecka jest najlepsze.
Machma post wyżej pisze że woli kieszonki i AIO a ja wolę wełniane gacie tj. storchenkinder + tetra, babmbusowe wkładki itd. NOi mój osobisty szmergiel na naturalność - PULe mnie tak nie kręcą, wole wełnę ale używam PULi na wyjśćia
bianka2009
28-03-2010, 16:57
najprościej
tetra, formowanki + otulacze pul, wełna w domu
kieszonki z polarem od pupy na wyjścia
Ja kupiłam 3 kieszonki, 2 formowanki, 1 otulacz, 1 AIO... próbuję wszystkiego po trochu i już widzę, że wolę otulacz z formowanką niż kieszonkę, w przeciwieństwie do mojej przyjaciółki, która tylko kieszonki.... każdy woli po swojemu.
bianka2009
28-03-2010, 17:33
Każda mama ma inny skład pieluszkowy :) i każda doradzi ci coś innego. Musisz od czegoś zacząć a po około 2 miesiącach używania wielo będziesz wiedziała co tobie najlepiej odpowiada :)
Niestety, przychylam się do opinii przedmówczyń, chociaż rozumiem Twój ból! Sama wczytywałam się w wielopieluchowanie przez prawie miesiąc wieczorami... Miałam ten komfort, że dziecia miałam wtedy jeszcze w brzuszku i mogłam się spokojnie skupić ;)
Nam w tym wieku też sprawdzała się najlepiej tetra - ok. 30 szt. do prania co 3 dni, ew. jakieś chłonniejsze wkłady mikrofibrowe, konopne czy bambusowe + otulacze - ja też lubię wełniane. Na wyjścia kieszonka z polarem, żeby dziecko nie przeszkadzała psiknięta pielucha.
Dla mnie kluczowa w wielopieluchowaniu jest dynamika zmian i odpowiadania na te zmienne potrzeby... Przy starszym, bardziej ruchliwym dziecku, już pasuje nam co innego :) Ale od czego mamy tu Bazarek pieluszkowy :D
Powodzenia!
Mamusia Jasia
28-03-2010, 23:43
Musisz sama popróbować. Ja startowałam na 5 miesięcznym synku z tetrą i otulaczek i było ok. Osobiście wolę formowanki i otulacz. Pa.
marllena
29-03-2010, 11:55
serdeczne dzięki, spróbuję różnych rodzajów jak radzicie, ale jeszcze raz: help! - czy jest jakaś badziej sprawdzona firma, najbardziej popularne miejsce zakupów (czytałam wątek o sklepach, gdzie jest wiele linków, ale nie wiem czym się kierować, z którego linka skorzystać przy zakupach) co do kolorów etc. wiem, że decyduje gust, ale co do jakości? jak zdecydowałam się na chustę to poczytałam i z tego co wyczytałam można było się zorientowac, że Didymos, a z polskich tańszych Nati, z pieluszkami mam wrażenie, że jest gorzej - czytam, czytam i nie wiem, która pieluszka jest pieluszkowym Didymosem, a którą warto kupić ze względu na stosunek jakości do ceny,
może jeszcze jakaś podpowiedź w tym względzie? please i już idę na zakupy ;)
serdeczne dzięki, spróbuję różnych rodzajów jak radzicie, ale jeszcze raz: help! - czy jest jakaś badziej sprawdzona firma, najbardziej popularne miejsce zakupów (czytałam wątek o sklepach, gdzie jest wiele linków, ale nie wiem czym się kierować, z którego linka skorzystać przy zakupach) co do kolorów etc. wiem, że decyduje gust, ale co do jakości? jak zdecydowałam się na chustę to poczytałam i z tego co wyczytałam można było się zorientowac, że Didymos, a z polskich tańszych Nati, z pieluszkami mam wrażenie, że jest gorzej - czytam, czytam i nie wiem, która pieluszka jest pieluszkowym Didymosem, a którą warto kupić ze względu na stosunek jakości do ceny,
może jeszcze jakaś podpowiedź w tym względzie? please i już idę na zakupy ;)
Kup na nosidla.pl Fuzzi Bunz, nie zawiedziesz się, a jeśli jednak, to bez problemu sprzedasz na bazarku.
Wybierając sklep porównuję ceny pieluch i przesyłki :) A pieluszki wybieram też po cenie i po opiniach z działu "recenzje".
mama-japonka
01-04-2010, 00:24
Niestety moim zdaniem nie ma sprawdzonych firm pieluszek, bo kroje się różnią różnych pieluszek, ale też dzieci się różnią...Niestety..choć przychylam się do ewinki, żebyś spróbowała kieszonek Fuzzi Bunz - większości odpowiadają, a jeżeli Twoja księżniczka w tym wieku zużywa tylko 5-6 pieluszek, to kieszonki mogą być dobrym rozwiązaniem, bo są porównywalne do jednorazowych.
neverendingstory
01-04-2010, 10:28
IMO niezależnie od tego co ci podpasuje to warto mieć ze 2 otulacze i trochę tetry, czy innych składanych pieluch - zawsze będziesz miała coś na podorędziu jak się skończą kieszonki, a otulacz można szybciutko przeprać i wysuszyć. Mnie się sprawdza fajnie close parents, ale czy tobie podejdzie...??;)
Ja Cię załamię ;)
Od 5 miesięcy uzywam pieluch wielo i nadal nie znalzłam idealnej. ZMienia mi się jak w kalejdoskopie. zaczynałam od kieszonek, teraz AIO i formowanki.
Pieluch jest mnóstwo i ciężko od razu trafić. Musisz sprawdzić jaki rodzaj pieluch, jaki rodzaj zapięcia, czy one size czy rozmiarowe...
Z ieszonek też polecam fuzzi bunz albo tiny tushies. Z AIO cusie tushies, na temat formowanek jeszcze nie mam zdania.
Miałam ten sam dylemat co Ty.
Kupiłam więc różne pieluszki w jednym sklepie, (zwykle powyżej jakiejś kwoty przesyłka jest gratis).
Spróbowałam i to co mi nie pasowało sprzedałam na bazarku.
Jak zaczynałam to młody miał rok, najlepiej przypasowały nam kieszonki mam:Fuzzi Bunz, Yette, TotBots, bumBenius, Naughty Baby i Wonderoos.
Jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała...
marllena
01-04-2010, 20:57
No to się - z Waszą pomocą - obkupiłam ;)
Kupiłam:
2 kieszonki FuzziBunz,
1 pieluszkę Tiny Tush,
2 kieszonki bumGenius,
2 pieluszki Naughty Baby,
3 formowanki Tetro
dodatkowo dwie wkładki konopne i płyn do prania,
jak tylko dojdą przejdę do fazy testów,
pewnie trzeba będzie dokupić jeszcze jakieś wkładki i otulacze?
no i nie mam pojemnika lub worka na zużyte pieluszki - to musi być jakiś specjalny czy jakoś sobie radzicie?
jak przejdę fazę testowania i zdobęde na tym polu jakieś doświadczenia to pewnie napiszę - może się komuś jeszcze przyda,
pozdrawiam przedświątecznie
Mamusia Jasia
01-04-2010, 21:11
Zwykłe wiadro i olejek herbaciany wystarczą. :)
panthera
01-04-2010, 21:13
ja nie kupowałam specjalnych pojemników ani worków... w domu stoi małe wiaderko zamykane (kupione na zabawki starszego :) )
a na wyjście zabieram ze sobą worek który był dołączony do plecaka aventu - jest ok. myślę ewentualnie nad jakimś małym woreczkiem - takim na krótkie wyjścia - na jedną dwie zużyte pieluszki czy wkładki
ja dokupiłam sobie kilka dodatkowych wkładek (w tym równiez bambusowe)
otulacz zawsze się przydaje choćby awaryjnie - jak się wszystko pokończy a np nie ma wody, albo pranie jeszcze mokre. wiec choc ja używam tylko kieszonek i SIO - jeden otulacz mam.
a pieluchy tetrowe to zawsze są w domu :)
Hej a ja mam tygodniowe maleństwo w domu. Waga urodzeniowa 4 kg, ale szczuplak - 61 cm długości.
Jak na razie najbardziej mi podchodzą pieluchy do składania Nature Babies z frotki bambusowej (składam jak prefold)
Oprócz tego używam: formowanki IV z bawełny organicznej i formowanki szyte przez jedną z forumowych dziewczyn.
Otulacz polarowy szyty jw to chyba mój ulubiony, Econobum - też ok, nie podchodzi mi natomiast zupełnie welurowy IV.
No i na razie za otulacz "robi" mi kieszonka ecobubs rozm. S - baardzo fajny bo dopasowany, ale wiadomo, ze na długo nam nie starczy.
Za nic nie mogę się natomiast nauczyć składania tetry, bambusowych i muślinowych (te ostatnie - 100g IV ale za duże dla noworodka)