Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka NATI?!

sweetheart79
02-09-2009, 09:40
Kupiłam już sobie Hotslinga, krótkiego Didka (czekam na paczkę) i teraz chciałabym się skusić na jakąś Nati, ale nie wiem którą.
To będzie pierwsza chusta (chusty będą pewnie za 3 tyg., bo płyną sobie z USA) i mam dylemat.
Pomóżcie z radami, bo ja nie wiem czym się różni w noszeniu bawełna, jedwab, len, czy inne dodatki.
Chcę tkaną i patrzyłam na Ocean.
Jakieś wskazówki? I tak będę musiała nauczyć się motać. Co jest dobre na początek? Zwykła bawełna czy z dodatkami? Jakie to ma znaczenie?
Co jest najlepsze na jesień/zimę?
Przepraszam za te pytania, ale jestem jeszcze zielona w temacie.

Natalia
02-09-2009, 10:31
Z Oceanów najbardziej lubię jedwab. Jest najszlachetniejsza. Lubię też len, jest cienki i mięciutki (po pierwszym praniu, po wyjęciu z pudełka jest lniano-sztywny:lol:), bardziej trwały niż bawełna. Wadą lnu jest to, że się gniecie i to mi trochę przeszkadza. W bawełnie zbyt dużo nie nosiłam, lny i jedwabie mnie rozpuściły. :hide:

sweetheart79
02-09-2009, 11:01
Jedwab i len to kojarzą mi się z latem.
Czy nosi się też w nich w chłodniejsze dni?
Co na jesień/zimę?

hexi
02-09-2009, 11:11
generalnie w zime chowasz chuste pod kurtke...wiec wszystko jedno w czym nosisz, byle by ci bylo wygodnie :)
sa tez zwolenniczki chust welnianych na lato...wiec co kto lubi :)
ja niezmiennie polecam perle z bambusem :)

sweetheart79
02-09-2009, 11:32
A tak w praktyce to czym różni się bawełna od bawełny z dodatkami i od wełny?

hexi
02-09-2009, 12:21
wiesz co...najlatwiej bedzie jak we czwaryek wpadniesz do 100p to ci to wszystko organoleptycznie wytlumacze :)
moge nawet na te okolicznosc wszystkie ww przyniesc :lol::duh:

sweetheart79
02-09-2009, 12:36
Hmmm... a co to jest 100p? :lol:
Obecnie jestem na "wakacjach" w Łomiankach, ale mogę przyjechać do W-wy.

hexi
02-09-2009, 12:42
http://www.stopociech.pl/s/index.php
we czwartki od ok 10-11 sa spotkania chustowe, mozna sie tez nauczyc wiazac.
w ten czawrtek bedziemy wiec moge zabrac wszystkie interesujace cie chusty :)

sweetheart79
02-09-2009, 12:54
Właśnie sprawdzam dojazd na zumi.pl :roll:
Są tam teraz jakieś objazdy/roboty drogowe? Patrzę jak dojechać z Bielan.
Wpadłabym rano do domu i przeczekałabym do spotkanie.
Jeśli mąż odda mi jutro samochód to chętnie przyjadę. :D

sweetheart79
02-09-2009, 12:58
Czy są tam jakieś opłaty? Rozumiem, że mogę przyjechać z dzieckiem? ;)

Bogusia
02-09-2009, 13:00
Ja też będe to wezmę żakardową Nati

hexi
02-09-2009, 13:02
jasne ze z dzieckiem :)
a placi sie 10zl koszykowego, za to masz min chleb, dzem, kawe i herbate:)

sweetheart79
02-09-2009, 13:11
Super! :lol:
To ja zabiorę mężowi auto i przyjadę. Nie wiem tylko jak mi się uda prowadzić auto pierwszy raz z dzieckiem na pokładzie. Do tej pory jeździł mąż. A ja tylko bez małego. :rolleyes:
Łatwo tam trafić? Jest gdzie zaparkować?
Ufff... Kiedyś musi być pierwszy raz i czas już wyjść po 6 tyg. do ludzi.

sweetheart79
02-09-2009, 16:19
Niestety, auto jutro potrzebne jest mężowi. :cry:
Komunikacją miejską sama z małym nie pojadę. Byłoby wygodnie z chustą, ale jej nie mam i nie umiem motać. :duh:
Będę musiała poczekać na jakieś spotkanie gdzieś bliżej na Bielanach lub Żoliborzu.
Ale dzięki za chęci!!!
:thanks:

hexi
02-09-2009, 19:19
to sie niezle sklada bo ja wlasnie sie doweidzialam ze jutro zwoza mi meble do nowego mieszkania i przed 17 nigdzie sie nie rusze :roll:
wiec mozemy sie spokojnie na przyszly tydzien umawiac :)

Dagmara
02-09-2009, 19:37
to sie niezle sklada bo ja wlasnie sie doweidzialam ze jutro zwoza mi meble do nowego mieszkania i przed 17 nigdzie sie nie rusze :roll:
wiec mozemy sie spokojnie na przyszly tydzien umawiac :)

O to za tydzień i ja przyjdę pomacać :D
I oczywiście Cię zobaczyć ;)

hexi
02-09-2009, 19:47
oooo extra :)
troszke sie nie widzialysmy :)
zabrac do macania cos poza brzuchem? :ninja::lol:

Dagmara
03-09-2009, 18:14
oooo extra :)
troszke sie nie widzialysmy :)
zabrac do macania cos poza brzuchem? :ninja::lol:

A co tam masz teraz dobra kobieto :)

hexi
04-09-2009, 12:37
dwie welenki indio
przeglad nati ;)
elipsy
i reszty nie pamietam :hide::duh::roll::oops:
chyba musze porzadek w stosiku zrobic...
generalnie z nowek mam nati poza jedwabiem
a ze kusi mnie pare pasiakow przed zima bede czesc puszczac w swiat ;)

Dagmara
04-09-2009, 12:40
Mnie to na nowościach Nati zależy - a najbardziej na perełkach no cotton i oceanie jedwabnym :)

hexi
04-09-2009, 12:54
a perelki przyjemne baardzo sa :)
przyniose obie :)
jedwabiu nie mam, ale mnie zarowy kusi strasznie....akurat bylby na gwiazdke :roll::mrgreen:

Dorothqa
04-09-2009, 14:05
Ja właśnie czekam na Nati no-cotton, więc chętnie bym się spotkała z osobami, które wiedzą co z tymi 5 metrami zrobić i przy okazji pomacać coś innego, oczywiście jeśli mogę się wprosić. Tylko ja pracująca :(, więc mogę albo popołudniem, albo w weekend.

Ananke
22-09-2009, 22:59
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam, ale czaje sie na Nati diamentowa z bambusem zielona. I teraz: jaki rozmiar? Ubrania przed ciaza nosilam 42-44, spodnie 44-46. Mam 175cm wzrostu. Niemaz ma ok 185cm i jest srednio-szczuplawy wedlug mnie (T-shirty kupujemy L).
Wydaje mi sie, ze powinnam celowac w 5.2m, ale to mi sie straaasznie dlugie wydaje (czy wspomnialam, ze jeszcze zadnej chusty nie mam ani nie macalam? :D). Problem wiekszy mam z szerokoscia. Czy te 70cm jest konieczne czy wystarczy 60? Na poczatek chce tez kupic elastyka (jeszcze nie wiem jakiej firmy, ale chyba stanie na Lenny Lamb lyb Moby Wrap), wiec ten bambus pojdzie pewnie w ruch po ok 2-3 mesiacach.
Co byscie radzily w moim przypadku? :confused:

Mania
22-09-2009, 23:04
generalnie w zime chowasz chuste pod kurtke...wiec wszystko jedno w czym nosisz, byle by ci bylo wygodnie :)
sa tez zwolenniczki chust welnianych na lato...wiec co kto lubi :)
ja niezmiennie polecam perle z bambusem :)

A perłę z bawełną czy z lnem?

gosia1974
22-09-2009, 23:05
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam, ale czaje sie na Nati diamentowa z bambusem zielona. I teraz: jaki rozmiar? Ubrania przed ciaza nosilam 42-44, spodnie 44-46. Mam 175cm wzrostu. Niemaz ma ok 185cm i jest srednio-szczuplawy wedlug mnie (T-shirty kupujemy L).
Wydaje mi sie, ze powinnam celowac w 5.2m, ale to mi sie straaasznie dlugie wydaje (czy wspomnialam, ze jeszcze zadnej chusty nie mam ani nie macalam? :D). Problem wiekszy mam z szerokoscia. Czy te 70cm jest konieczne czy wystarczy 60? Na poczatek chce tez kupic elastyka (jeszcze nie wiem jakiej firmy, ale chyba stanie na Lenny Lamb lyb Moby Wrap), wiec ten bambus pojdzie pewnie w ruch po ok 2-3 mesiacach.

Ja darowałam sobie /dzięki podpowiedziom/ elastyka - kupilismy Nati 4,70 dla mnie i 5,20 dla Małza - oczywiście paski, zeby było łatwiej zamotać na początek :)

hexi
22-09-2009, 23:11
po pierwsze uno - jak dla mnie 5,2m (dasz rade :) ) i 70cm (bardziej uniwersalne) ale to imo :)
po dugie - perelki mam obie i obie lubie i polecam- bardziej sie zaprzyjaznilam z perelka z bawelna, ale to kwestia argumentow niemerytorycznych - czyli czystej sympatii i kolorolubnosci :) u mnie to chyba niekompatybilnosc z lnem....trzy chusty z lnem mialam - wszystkie poszly pod mlotek :rolleyes: a przeciez tyle osob len sobie chwali... czyli - co kto lubi :mrgreen:

Eyja
22-09-2009, 23:12

jeżeli chcesz kupić elastyka, to tkaną kup 70 cm. zobaczysz, jak bardzo te cm będą potrzebne później :-)
a w elastyku ponosisz dłużej niz 2-3 m-ce, szczególnie że pora jesienno-zimowa to świetny okres dla chust elastycznych.
nie wiem jak LL, ale w Mobym to i do 10 kg będzię ok.
i w Nati 4,7 sie powinnaś zmieścic. mąż również. Nati ładnie trzymaja długość . ale moze mozesz gdzies zobaczyć, na spotkaniu chustowym?